Ülkemiz dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır, bu sebeple geçmişte birçok yıkıcı depremler yaşadığı gibi gelecekte de sık sık depremlerle karşılaşacağı kabul etmemiz gereken bir gerçektir. Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde deprem olayları yaşanmaktadır. Peki, deprem nedir? Deprem tanımını en basite indirgediğinde, “Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayı” şeklinde ortaya çıkan kaçınılmaz bir doğa olayıdır. Bu doğa olayını en az zararla atlatmanın yolu ise bilinçlenmekten geçmektedir.

Sahiden bugün deprem olsa kaçımız hazırlıklı? Kim neler yapacağını ya da neyi yapmaması gerektiğini biliyor? Kimlerin evinde deprem çantası hazır? Kendimize tüm bu soruların cevaplarını verdikçe aslında ne kadar hazırlıksız olduğumuzla yüzleşeceğiz.

Burada asıl yapılması gereken en önemli şey, deprem öncesinde neler yapılması gerektirdiğinden başlayarak, deprem anında ve deprem sonrasında nelerin yapılması gerektiği konusunda kendimizi, ailemizi ve arkadaşlarımızı bilgilendirerek bu konulara yönelik hazırlıklarımızı ertelemeden hayata geçirmektir.

Depreme Nasıl Hazırlanmalıyız?

Depreme hazırlıklı olmak için öncelikli olarak hayatımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz evimiz ve çalışma alanlarımızın depremlere ne kadar dayanıklı olduğu konusunda araştırmalar yapmak ve bu konudaki sorunları tespit ederek, deprem güçlendirme çalışmaları kapsamında eksikliklerin giderilmesini sağlamak önemlidir.

İçinde barındığımız binalar bu konuda sağlamsa gelelim evlerimizin içini hazırlamaya. Evlerinizdeki dolaplar, kitaplıklar vb. mobilyaların sarsıntı anında hareket edip geçiş güzergahlarını kapatmaması için duvara sabitli olmalı ve deprem anında camların patlama ihtimaline karşı yatağınız camlardan uzak konumlandırılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak AFAD veya AKUT gibi derneklerden doğal afetler üzerine eğitimler alarak ve hem kendimizi hem de ulaşabildiğimiz tüm yakınlarımızı doğal afetler anında ve sonrasında yapılabilecekler konusunda bilinçli hale getirmek.

Olası bir deprem anında birbirinden kopan aile bireylerinin ortak toplanabileceği 2-3 farklı bölge önceden belirlenmeli ve tüm aile bireylerinin yardım ekipleri onlara ulaşana kadar idare edeceği bir deprem çantası hazırlanmalıdır.

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Bu noktada öncelikle “Deprem çantası nedir?” sorusuna cevap vermemiz daha doğru olacaktır. Deprem çantasını, deprem veya diğer çeşitli doğal afetlerde kendi başınıza bir süre idare edebileceğiniz bir “acil durum çantası” olarak da düşünebilirsiniz. Hazırlayacağınız bu çanta çok ağır olmamalı ve evinizde hemen alıp çıkabileceğiniz bir bölgede konumlandırılmalıdır.

Peki, “Deprem çantasında neler olmalı?” Gelin bu soruyu sizler için detaylıca hazırlamış olduğumuz bir listeyle cevaplayalım.

1. Kimlik – Tapu- Ehliyet – Pasaport vb. kıymetli evrakların fotokopilerinin bir dosya halinde çantada bulunması veya alternatif olarak USB/ hard diske kopyalanması. (Tercihen her aile ferdinin çantasında bir tane hard disk olabilir)

2. Çok Amaçlı Çakı (Her aile ferdinin çantasında olmalıdır)

3. El Feneri (Yedek Pilleriyle Beraber)

4. Radyo / El Radyosu (Yedek Pilleriyle Beraber)

5. Islak Mendil – Kağıt Havlu

6. Kapsamlı İlk Yardım Çantası (Yaralanmalar için) + Boyunluk (Tercihen)

7. Nakit Para (Her aile ferdinin kendi çantasında)

8. Bir kat giysi (Kış mevsim şartlarına uygun) (İç çamaşırlarıyla beraber)

9. Polar Şal / Battaniye (Kış mevsim şartlarına uygun)

10.Kadınlar için hijyenik pedler

11.Düdük (Kişi başı) (Telefonlara uygulamaları da indirilmelidir)

12.Yeşil Lazer (Kişi Başı)

13.Kalem ve not defteri. Not defterinin içerisinde ulaşılabilecek adres bilgileri ve telefon numaraları yazılı olmalı.

14.Çadır (Tercihen)

15.Toz Maskesi (Kişi Başı) ve ayrı olarak salgın hastalıklar kapsamında Cerrahi Maskeler

16.Mobil Şarj Aleti – USB Kablo seti (Çoklu Şarj Kablosu)

17.Çakmak – Kibrit

18.Plastik tabak – çatal – Kaşık – Bıçak

19.Mümkünse yedek telefon ve gsm kartı

20.Su

21.Enerji veren yiyecekler (Yulaf Ezmesi- Mısır Gevreği-Konserve yemekler- bisküvi-kurutulmuş meyveler- meyve suyu)

22.Çocuklu Aileler için bebek bezi – bebek maması (Bunları her ebeveyn ayrı ayrı çantasında bulundurmalıdır)

23.Aile Fotoğrafları (Fotoğraf Arkalarında isimleri ve yakınlık dereceleri olmalı.) (Yedek Cüzdan yapılıp hepsi bir yerde toplanabilir.)

24.Kan grubu bilgisi (İlk yardım künyesi)

25.İş Eldiveni (1 veya 2 çift tercihen)

26.Reçeteli İlaçlar (Kronik Hastalıklar için)

27.Ağrı kesici, soğuk algınlığı vb. (daha öncesinden kullandığınız bünyenizde etkili olduğunu düşündüğünüz ilaçlar.)

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise deprem çantası içerisindeki malzemelerin her üç ayda bir kontrol edilerek tüm piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyeceklerin tazeleriyle değiştirilmesidir. İçerisindeki giysiler, şallar ve battaniyeler de yine düzenli aralıklarla temizlenmelidir. Deprem Çantası evinizde kolayca alınıp çıkılabilecek bir bölgede olmalıdır.