Pek çok insan doğal afetlere karşı oldukça endişeli davranıyor. Ancak çeşitli önlemler ve tedbirler sayesinde olası riskleri en az indirgemek mümkün. Özellikle deprem gibi büyük bir doğal afetin etkisinin azaltılması için kendi evinizde çeşitli tedbirler alabilirsiniz. Evinizdeki mobilyaların depreme uygun standartlarda seçilmesi ve buna uygun bir şekilde konumlandırılması, profesyonellerin görüşüne göre olası risklerin azaltılması konusunda oldukça önem taşıyor.

Deprem anında her ne kadar zor olsa da öncelikle soğukkanlı davranılması gerekiyor. Soğukkanlı davrandığınız takdirde de zararların aza indirilmesi mümkün oluyor. Olay anında soğukkanlı kalabilmek için de deprem öncesinde yeterli tedbirlerin alınmış olması önem taşıyor. Olası bir deprem riskine karşı alabileceğiniz ilk önlemler kendi evinizden başlıyor. Çeşitli deprem sabitleme aparatı modelleri sayesinde mobilyalarınızın deprem sırasında tehlikeli olma ihtimalini azaltabilirsiniz. Sabitlenen mobilyalar sallanma etkisiyle düşmeyeceği için herhangi bir deprem anında size zarar verme ihtimali de azalmış oluyor.

Herkesin evindeki yatak odası, oturma odası, salon, mutfak ve banyo gibi alanlarda büyük boyutta pek çok mobilya bulunuyor. Böylesi mobilyalar deprem gibi doğal afet anlarında büyük bir tehlike unsuruna dönüşebiliyor. Özellikle yatak odalarındaki gardıroplar, TV ünitesi, vitrin, kitaplık, mutfak dolapları, buzdolabı gibi ürünler en büyük riski taşıyan mobilyalar olarak biliniyor.

Evde deprem önlemleri alarak bu tür mobilyaların tehlikesini en az indirgemeniz mümkün. Mobilyaların duvarlara ya da birbirlerine sabitlenmesi en basit fakat en etkili yöntemler arasında sayılıyor. Doğal afetlerin ya da depremin önüne geçilmesi elbette imkansız fakat elinizden gelen tedbirleri alarak en azından üzerinize düşeni yapmış olmanın rahatlığını hissedebilirsiniz.

Pratik ve Etkili Evde Deprem Önlemleri

Bilinçli bir vatandaş olarak deprem öncesi önlemi almaya öncelikle kendi eviniz ve iş yerinizden başlamanız gerekiyor. Kendi evinizde ve iş yerinizde aldığınız önlemler hem evinizdeki kişilerin hem de iş yerinizde bulunma ihtimali olan kişilerin hayatını bile kurtarmanızı sağlayabilir. Deprem esnasında en önemli etken sakin kalmaya çalışmak iken öncesinde alınabilecek tedbirler de aslında bir o kadar zahmetsiz fakat aynı zamanda oldukça etkili oluyor. Yapısal önlemlerin yanı sıra bireysel alınan önlemler de gerçekten işe yarıyor ve riskleri azaltıyor.

  • Evinizdeki mobilyaların konumlarını iyi bir şekilde ayarlayın. Konumunu düzgün ve stabil bir şekilde ayarladığınız mobilyaların sallanma ya da devrilme ihtimali daha az olur.
  • Dolapların üzerlerine ya da raflara yerleştirdiğiniz eşyaların kaymasını önlemek adına plastik tutucu malzemeler ya da yüzey yapıştırıcıları kullanmaya özen gösterin. Özellikle kalın kitap, ağır biblo gibi rafa yerleştirilen ağır ürünlerin kaymalarının mutlaka önlenmesi gerekiyor.
  • Kullanılan ısıtıcılar ve fırın gibi yangın çıkarma ihtimali yüksek olan eşyalarınızı deprem dolap sabitleme araçları ile sabitleyin.
  • Devrilme ihtimali bulunan büyük boyutlardaki kitaplık, vitrin, vestiyer, gardırop ve TV ünitesi gibi mobilyaları mümkünse önce birbirlerine daha sonra duvara sabitleyin.
  • Evinizin tavanına astığınız avize gibi ağır yapıdaki eşyaların pencere, duvar ve kapılardan uzakta konumlanmaları önem taşıyor. Ayrıca bu eşyaları ağırlıklarını taşıyacak kadar dayanıklı olan kancalar ile tavana monte ettiğinizden de emin olun.
  • İçerisinde ağır eşya, kırılacak malzeme, tencere gibi eşyaların bulunduğu dolapların kapakları mekanik kilitler ile daha güvenli hale getirilebilir. Böylesi dolapların kapakları kolaylıkla açıldığı takdirde ağır eşyaların üzerinize düşme riski bulunur.
  • Ev içerisinde bulunan patlayıcı ve yanıcı maddelerin mutlaka kayıp düşmeyecek bir pozisyonda yer almaları gerekir.
  • Olası bir elektrik ya da gaz kaçağına ve yangın ihtimaline karşı gaz vanaları, elektrik vanaları ve sıcak su vanaları mutlaka otomatik bir sisteme sahip olmalı, kolaylıkla açılıp kapatılabilecek şekilde konumlandırılmalıdır.
  • Yatak odalarındaki ağır eşyaların ve mobilyaların konumunun yataktan uzak olması gerekiyor. Uyku esnasında deprem olma ihtimaline karşı kırılabilecek, devrilebilecek ağır eşyalarınızın yatağınızdan uzak durmasına özen gösterin.
  • Evinizde ya iş yerinizde yangın söndürme cihazlarının bulunduğundan emin olun. Yangın söndürücüleri mutlaka kolay ulaşabileceğiniz bir yere konumlandırın. Yangın söndürme cihazlarını da deprem eşya sabitleme ekipmanları ile sıkıca sabitleyin çünkü bu cihazlar da oldukça ağır olabiliyor. Bu sayede deprem anında çıkabilecek yangınlara karşı da tedbirli davranmış olursunuz.
  • Telefonlarınızı ya da diğer iletişim cihazlarınızı her zaman kolay ulaşabileceğiniz yerlerde bulundurun.
  • Evinizdeki sabitlenmiş mobilyaların konumunu kafanızda iyi belirleyin. Böylece olası bir deprem anında bu mobilyaların yanında çök, kapan, tutun pozisyonuna geçerek güvenilir bir pozisyon alanı yaratabilirsiniz.
  • Mobilyalarınızın dayanıklı ve kaliteli materyallerden üretildiğinden emin olun. Kolaylıkla parçalanabilen, dağılan mobilyalar en ufak bir düşmede parçalanabilir ve bu da yaratacağı riskleri arttırır.
  • Deprem çantası hazırlayın ve bu çantayı da kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Deprem çantası içerisine el feneri, battaniye, yara bandı, gıda, su şişesi ve para koyabilirsiniz.

Deprem Öncesinde Alınan Tedbirlerin Önemi

Oldukça basit ve işlevsiz tedbirler gibi görünse de ev içerisinde alınan basit önlemler deprem esnasında yaralanma riskini ciddi ölçüde azaltıyor. Deprem mobilya sabitleme en çok bilinen deprem öncesi ev içerisinde alınan önlemlerden birisi. Bu önlem ciddi ölçüde işe yarıyor. Ağır mobilyaların düşüp sizi yaralama riskinin önüne geçerken sabitlenmiş mobilyalar sayesinde kendinize çök kapan tutun pozisyonu alabileceğiniz güvenilir bir alan da yaratıyorsunuz.

Deprem öncesinde alınabilecek tedbirlerin yanı sıra deprem anında ve sonrasında alınabilecek tedbirler de var. Her ne kadar panik anında bunların düşünülmesi zor olsa da herkesin aklında bu tedbirlerin bulunmasında fayda var.

  • Deprem anında mümkün olduğunda panik yapmadan, soğukkanlı davranmaya çalışın. Deprem esnasında gerçekleşen yaralanmaların pek çoğu panik ve telaş sebebiyle gerçekleşiyor.
  • Merdiven ve asansörlerden uzak durun.
  • Pencere, ayna ve büyük boyutlardaki tablolara yaklaşmamaya özen gösterin.
  • Duvara ya da birbirine sabitlenmemiş raf, dolap, vitrin, beyaz eşya gibi cisimlerden uzak durmaya çalışın. Özellikle televizyon, fırın, buzdolabı gibi yanma ve patlama riski bulunan eşyalara yaklaşmamaya özen gösterin.
  • Balkona kesinlikle çıkmayın.
  • Fırsatını bulabilirseniz sarsıntı sonrasında mutlaka elektrik ve gaz vanalarını kapatın. 

Deprem, Türkiye’nin yüzleştiği doğal afetlerden birisi. Fakat yine de çeşitli tedbirler sayesinde risklerin en aza indirgenmesi mümkün. Herkes hem kendi evinde hem kendi iş yerinde gerekli önlemleri alarak bu konuda daha bilinçli davranma fırsatını bulabilir.

Yapısal önlemlerin ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması ne kadar önemliyse bireysel tedbirlerin de vatandaşlar tarafından alınması bir o kadar önem taşıyor. Her ne kadar zor olsa da en önemli konulardan birisi de deprem anında panik yapılmaması. Kendinize zarar vermemeniz, sarsıntı anını mümkün olduğunca zararsız şekilde atlatabilmeniz için düşünmeden hareket etmemeniz oldukça önem taşıyor.

Deprem öncesinde alabileceğiniz tedbirler de aslında oldukça basit ve ekonomik adımlar. Deprem sabitleme aparatları ile evinizdeki tüm ağır mobilyaları duvarlara ve birbirlerine sabitleyerek ufacık bir sarsıntıda bile size zarar verme ihtimalinin önüne geçebilirsiniz. Ağır mobilyaları duvara sabitlemenin yanı sıra raf üzerlerindeki ağır eşyaların da kaymalarının önlenmesi oldukça etkili tedbirler arasında yer alıyor.

Bilindiği üzere doğal afetlerin gerçekleşmesinin önüne geçilmesi imkansız. Bu konuda yapılacak en iyi şey akıllı ve bilinçli önlemler alarak doğal afetlerin sebep olacağı zararların en aza indirgenmesini sağlamak oluyor. Böylelikle deprem esnasındaki olası bir korku ve paniğin de önüne geçebilirsiniz. Deprem öncesi gerekli tedbirleri almanız deprem anında da daha özgüvenli ve bilinçli davranmanızı sağlayacaktır.