Briket Tuğla Nerelerde Kullanılır?

İnşaatlarda kullanılan malzemelerin çeşitli özellikleri vardır. Bu özelliklerin her birinin göz önünde bulundurularak malzemelerin kullanılması gerekir. Tercih edeceğiniz alanlara ve kullanım ihtiyaçlarınıza uygun inşaat malzemelerinin kullanılması daha konforlu bir kullanım sağlar. Yapıda kullanılan ürünler inşaatın özelliklerine etki eder. İnşa yapılan bölgenin özellikleri de tercih edilen malzemeler konusunda önem taşır. Bölgenin iklimine göre yapı malzemesi tercih ederek inşa ettiğiniz alanın daha sıcak olmasını sağlayabilirsiniz.

Briket tuğla da özellikle son yıllarda sıklıkla tercih edilen inşaat yapı malzemeleri arasında yer alıyor. Bu malzeme ponza veya bims taşının çimento ile karıştırılarak harç haline getirilip çeşitli kalıplara dökülmesi ile elde ediliyor. Briket tuğla özellikleri arasında hafiflik, ısı ve ses yalıtımı ve depreme ve yangına karşı dayanıklılık gibi işlevsel özellikler yer alıyor. Özellikle yüksek ısı yalıtımı ve yangına karşı dayanıklı olması briketin en çok tercih edilmesini sağlayan özelliklerden olabilir.

Briket tuğlalar özellikle yük taşımayan ya da iki katlı gibi alçak binaların duvarlarındaki iskelet yapısında tercih edilir. Yapısı hafif olan bu ürün ile inşa edilen alan da hafif olur. Ancak briket duvar iskeletleri oldukça sağlam ve dayanıklı olur. Üstelik briketler yangına karşı da yüksek koruma sağlar.

Yapılan inşaatın özelliklerine, boyutuna ve tasarımına göre briket mi tuğla mı kullanılması gerektiği değişkenlik gösterebilir. İkisinin birbirlerinden farklı özellikleri bulunduğu için ihtiyaçlara uygun tercihler yapılması önem taşır. Ağır ya da daha yüksek katlı inşaatlar için genellikle tuğla tercih ediliyor. Tuğlanın basınca olan dayanıklılığı briketten daha yüksektir. Ancak yine de briketin de tuğlaya avantaj sağladığı pek çok konu vardır. Örneğin ısı yalıtımı konusunda briket daha avantajlı bir seçim olabilir. Bu yüzden özellikle soğuk bir iklime sahip bölgelerde, şehir dışındaki köy ve kasabalarda, bahçeli evlerde ya da geniş alanların ısınmasında briket kullanılıyor.

Briket Tuğla Çeşitleri

Yapılan inşaatın özelliklerine ve kullanılan alana göre tercih edilen malzemelerin yapısı da değişkenlik gösterebilir. İnşaatı yapacağınız yerin hava koşullarından zeminin koşullarına ve bölgenin depreme ve yangına olan yatkınlığına kadar her konu göz önünde bulundurulmalıdır. Her malzemenin çeşitli ve değişken özellikleri bulunduğu için dayanıklı inşaat iskeletleri için dikkatli seçimler yapılması önem taşır.

Briket tuğla çeşitleri de pek çok kullanım ihtiyacınıza karşılayacak seçenekler ile sunulur. Hem bahçenizde dekoratif amaçlarla hem de alçak evlerinizin duvar iskeletlerinde tercih edebileceğiniz alternatifler vardır. Hafif yapısı sayesinde briket tuğlalar ile küçük alanlar inşa etmek de çok pratik ve kolay olur. Uygulaması kolay olan briketlerin taşınması da zahmetsiz ve ekonomiktir.

Briketlerin çeşitleri boyutlarına ve tasarımlarına göre değişir. Boşluklu, tam dolu, yalıtımlı ve asmolen gibi bims briket alternatifleri mevcuttur. Boşluklu olan çeşitlerin de tek sıra boşluklu, iki sıra boşluklu ve üç sıra boşluklu gibi alternatifleri mevcuttur. Boşluk sayısı fazla olan briketlerin ısı ve ses yalıtımı daha yüksektir. Ayrıca tam dolu briketlere kıyasla boşluklu briketler daha yüksek basınç dayanımı gösterir. Bu yüzden dayanıklı olmasını istediğiniz alanlarda boşluklu seçenekleri tercih etmeniz doğru olur. Asmolen briket tuğlalar en dayanıklı çeşit olması ile bilinir. Dekoratif briket modelleri ise bahçenizin zemininde estetik bir görünüm yakalamanızı sağlayabilir.

Briket tuğla ölçüleri de farklı çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Kullanacağınız alanın büyüklüğüne göre dilediğiniz ölçüyü tercih etmeniz mümkün olur. Yangına olan yüksek dayanıklılığı, hafifliği ve yüksek ısı ve ses yalıtımı briketin her çeşidinin kullanışlı bir yapı malzemesi olmasını sağlar.

Briket tuğla nedir sorusuna çevre ve bütçe dostu bir yapı inşa malzemesidir cevabı da verilebilir. Tamamen doğal malzemelerle üretilen bu ürünün çevreye hiçbir zararlı etkisi yoktur. Bu yüzden hobi evleri ya da köy gibi bölgelerde bahçe içine inşa edilen küçük yapılar, bölmeler, köpek kulübeleri gibi yapılar için sıklıkla tercih edilebilir.

Alçak yapıdaki evlerde briket kullanılması uygundur. Hafifliği sayesinde duvar örülmesi oldukça kolay olur ve yangına olan dayanıklılığı da inşa ettiğiniz bölümün uzun yıllar sağlam kalmasını sağlar. Briket tuğla ebatları arasından ihtiyacınıza uygun seçeneklere karar vererek dayanıklı inşaatlar yapmanız mümkündür.

Briket Tuğla Kullanım Alanları

Bahçe ile sıklıkla uğraşan ya da doğa ile ilgili bir hobisi olan kişiler için briket oldukça kullanışlı bir inşa malzemesidir. Özellikle tarım ve hayvancılık gibi alanlardaki inşaatlar için briket tuğlalar tercih edilebilir.

Hayvan çiftliği gibi yüksek yangın riskinin bulunduğu inşaatlarda briket tuğla kullanılması güvenli bir seçim olur. Yangına dayanıklı olan bu yapı malzemesi sayesinde pek çok riskin önlenmesi mümkündür. Üstelik hızla bitmesi gereken inşaatlarınız da briketin pratikliği ve hafifliği sayesinde kolaylıkla biter. Isı ve ses yalıtımının yanı sıra kokuyu da geçirmemesi ile bilinen briket hayvancılıkta kullanılması oldukça uygun bir malzemedir.

Bahçe duvarlarında ve iç duvarlarda da briket tuğla kullanımı oldukça yaygındır. Isı yalıtımının yüksek olmasını istediğiniz bölümlerin duvarlarında bims taşından oluşan bu malzemeyi tercih etmeniz mümkündür. Her anlamda sizlere daha ekonomik, daha kullanışlı ve daha dayanıklı bir kullanım sağlar.

Briket ile Tuğla Arasındaki Fark

Herhangi bir yapının inşası söz konusu olduğunda akla en çok tuğla briket arasındaki fark konusu takılıyor. Kullanacağınız alana göre ikisinden birini tercih etmeniz için bu iki yapı malzemesinin özelliklerini incelemeniz yeterli olur. İnşaatınızın özelliklerine göre dilediğiniz ürünü tercih edersiniz.

Briket ile tuğla arasındaki farklar arasında en önemlilerinden biri ısı ve ses yalıtımıdır. Tuğla, yapısında büyük oranda kil barındıran bir yapı malzemesidir. Briket ise ponza ve bims taşının çimento ile karıştırılmasından elde edilir. Her ikisinin de pek çok çeşidi bulunsa da özellikleri birbirlerinden farklıdır. Tuğla, briketten daha iletken bir malzeme olması ile bilinir. Dolayısıyla ısı geçirgenliği de briketten daha yüksektir. Briket mi tuğla mı sorusunda ısı ve ses yalıtımı söz konusu olduğunda cevap brikettir. Briket tuğlalar yüksek ısı yalıtımı yapması sebebi ile sıklıkla tercih edilir. Yalıtım açısından daha avantajlı olan briket bahçe içi evlerde oldukça çok kullanılıyor.   

Briket ve tuğla farkı arasında ağırlık konusu da öne çıkar. Briket tuğlaya göre daha hafif bir malzemedir. Bu yüzden taşınması ve inşası daha ekonomik olabilir. Ancak yüksek katlı inşaatlarda tuğla daha sık tercih ediliyor. Hafif olan briket ile inşa edilen yapılar da hafif olur. Bu yüzden tuğlanın dayanıklılığı briketin önüne geçer. Ancak ısı ve ses yalıtımı, yangına karşı dayanıklılık, hafiflik ve doğal yapısı nedeni ile briket tuğlanın önüne geçiyor.

Briket ve tuğlanın çeşitlerine göre ebatları ve fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Ufak boyutlardaki inşaatlarda briket kullanmak daha ekonomik ve güvenli bir seçim olurken büyük boyuttaki inşaatlar için tuğla kullanılıyor.

Briket tuğlaları tek katlı ancak geniş yapılarda kullanabilirsiniz. Isı yalıtımı özelliği sayesinde geniş alanların kolaylıkla ısınmasını sağlar. Tuğlaya kıyasla daha delikli olan yapısı ısı ve ses yalıtımı özelliğini destekliyor. Hatta bu yapı malzemesinin yüksek ses yalıtımı müzik stüdyosu gibi alanların inşasında da kullanılmasına sebep oluyor.