Bahçe şemsiyesi yazın güneş ışığından, kışın ise yağmurdan ve kardan korunmak için çok kullanışlı bir seçenektir. Kışın bahçede vakit geçirilmeyeceği düşünülse de yağmurlu ve hafif soğuk havalarda bütün önlemleri alıp birer kahve içmek ya da kitap okumak dinlendirici ve hoş bir aktivitedir. Aynı şekilde balkon şemsiyesi de bahçede olduğunu gibi balkonda vakit geçirirken oldukça kullanışlıdır. 

Dekorasyon açısından da son derece şık ve gösterişli modelleri bulunan balkon ve bahçe şemsiyeleri ile ilgili hazırladığımız rehberden şemsiyenin tüm bilinmesi gerekenlerini ve şemsiye yapımını öğrenebilirsiniz.

Bahçe ve Balkon Şemsiyesi Çeşitleri

Bahçe ve balkonlarda en sık kullanılan eşyalardan birisi olan şemsiyenin birçok alternatifi vardır. Her renk, desen, kumaş ya da malzemeden şemsiye bulmanız çok olasıdır. Peki şemsiye çeşitleri nelerdir ve en doğru şekilde nasıl kullanılır?

Ahşap Şemsiyeler

Ahşap şemsiyeler cafe ve restaurantlarda, otellerde, plajlarda karşılaşabileceğiniz en çok tercih edilen şemsiye çeşitlerindendir. Paris caddelerinin havasını yakalamak için bu şemsiyeler rahatlıkla kullanılabilir.

Ahşap şemsiyeler genellikle kayın ağacı kullanılarak üretilir. Doğal görünümlü olmaları tercih edilmelerinde temel faktördür. Kare, yandan direkli, çift açılır ve yuvarlak olmak üzere birçok şekilde üretilen ahşap şemsiyeler büyük balkonlar ve bahçeler için de iyi bir tercihtir. Dekorasyon açısından da ahşap bahçe mobilyaları ile mükemmel uyum yakalar.

Market Şemsiyesi

Ortadan direkli bir şemsiye çeşididir. Marketlerde ve bakkalda ürünlerin korunması için sıklıkla tercih edilir. Maliyeti düşüktür, fakat kullanışlılığı azdır. Kullanılan kumaşın ve şemsiye kollarındaki tellerin dayanıksızlığı sebebiyle uzun süreli kullanıma uygun değildir. Balkon ve bahçelerde kısa süreli kullanım için tercih edilebilir.

Yandan Direkli Şemsiyeler

Yandan direkli şemsiyeler masa lambasına benzerlikleriyle ampul şemsiye olarak da bilinir. Diğer modellere nazaran çok daha estetik bir görünümleri vardır. Ampul şemsiyelerin tercih edilmesindeki ilk faktör modern görünümleridir. 

Ampul şemsiyeler hava şartlarına diğer şemsiyelerden daha iyi uyum gösterir. Örneğin güneşten koruma alanı daha geniştir. Mermer ayakları sabit veya tekerlekli olabilir. Bahçe gibi toprak zeminde kullanmak için sabit ayaklı olması daha iyi bir seçenekken, balkonda tekerlekli modeller daha kullanışlı olabilir.

360 derece dönebilen, kapanıp açılabilen bu şemsiyeler her yere rahatlıkla taşınabilir olmasıyla da ön plana çıkar. Güneşli havalarda güneşin açısına göre yeri kolay bir şekilde değiştirilebilir. Kış aylarında ise hafif yağmura dayanıklıdır. Kışın kılıfa koyulup güvenli bir alana kaldırılabilir.

Teleskopik Şemsiyeler

Teleskopik şemsiyeler en fazla dış mekanlarda tercih edilir. Ortasında bulunan kolun çevrilmesi ile açılıp kapanır. Şemsiyenin açılıp kapanmasını sağlayan sistem sayesinde şemsiye kapatılmak istendiğinde yükselir, açılmak istendiğinde ise alçalır. Bu sayede bahçe şemsiyesi olarak kullanmak istediğiniz teleskopik şemsiyeleri gölge olduğunda, misafirlerinizi rahatsız etmeden açıp kapatabilirsiniz. Aynı şekilde balkonunuzda da masa ve sandalyeleri hareket ettirmeden şemsiyenizi açık veya kapalı konuma getirebilirsiniz.

Havuz Şemsiyeleri

Havuz şemsiyeleri, adından da anlaşılacağı üzere havuz kenarlarında sıklıkla kullanılan şemsiyelerdir. Yarasa ve kivi gibi çeşitli modelleri vardır. Bahçenizde veya balkonunuzda havuz olmasa dahi güneşlenmek veya dinlenmek amaçlı bu şemsiyeleri kullanabilirsiniz.

Yarım Şemsiye

Yarım şemsiyeler duvar diplerine monte edilen şemsiye çeşididir. Küçük bahçelerde alandan tasarruf etmek amaçlı kullanılabilir. Balkonlarda da aynı şekilde duvara monte edilerek kullanımı uygundur. Yarım şemsiye dekoratif olarak da altına bir iki sandalye ve masa konumlandırarak hoş bir dekor elde etmek için kullanılabilir.

Şemsiyelerde Kumaş Seçimi

Şemsiyelerde kumaşın renginden çok kumaşın türüne bakmak daha önemlidir. Balkon ve bahçe dekoratif şemsiye seçerken kumaşın sizi direkt güneş ışığından ve güneşin sıcaklığından koruması gerekir. Bazı şemsiye kumaşları stiren akrilik ve PVC kaplı olarak üretilir, bu durum kumaşın gerilebilirliğini azaltabilir. Böylelikle yırtılmalar oluşur. Türkiye’de en sık tercih edilen kumaşlar ise polyester, ithal akrilik ve yerli akriliktir. Son zamanlarda bunların dışında plaj şemsiyelerinde jut kumaşların kullanımının artış gösterdiği görülür. Renk solmazlığı ve hava alabilirliği özelliği ile akrilik kumaşlar diğerlerine nazaran daha iyi bir seçenektir.

Şemsiyelerde Ayak Seçimi

Şemsiyede ayak seçimi, boyut ve stil seçildikten sonra belirlenmelidir. Doğru taban ve ayak seçimi şemsiyenizin uçup gitmesini ve devrilmesini engeller. Küçük boyutlarda şemsiyeler için hareketli ayaklar kullanılabilirken, büyük şemsiyeler için sabit ayak kullanmak doğrudur. Şemsiye ayaklarının özelliklerini öğrenerek daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Hareketli Şemsiye Ayağı

Hareketli şemsiye ayağı kullanımı şemsiyelerin sürekli yer değiştirmesinin gerekebildiği dış mekanlarda ve balkonlarda yaygındır. Bu ayaklar kare ve dikdörtgen olarak tasarlanır. Üzerlerinde mermer, demir veya beton ağırlıklar bulunur. Küçük şemsiyelerde ise mermer, demir veya beton yerine bidonlar bulunabilir. Bu bidonların içerisinde kum veya su vardır. Hareketli şemsiyelerin en büyük avantajı bir yerden başka yere taşınması gereken durumlarda kolaylık sağlamasıdır.

Sabit Şemsiye Ayağı

Sabit şemsiye ayağı genellikle bahçelerde kullanılır. Rüzgardan dolayı devrilmelerin yaşanmaması için garanti bir çözümdür. Yüzey tipine göre tek bir konuma sabitlenirler. İşletmeler açısından da kaza olmaması adına güvenlidir. 

Bahçe ve Balkon Şemsiyesi Aksesuarları

Bahçe ve balkon şemsiyesi seçerken atlamamanız gereken birkaç detay daha vardır. Bunlar şemsiyeler için özel olarak üretilmiş aksesuarlardır. Aydınlatma, ısıtıcı ve hoparlör bunlardan birkaçıdır. Daha konforlu bir deneyim elde etmek isterseniz şemsiyenizi alırken bu aksesuarlara da sahip olmak isteyebilirsiniz.

Aydınlatma

Bahçe ve balkonunuzda, işletmenizde daha konforlu bir alan oluşturmak istiyorsanız ampullerden daha az ısı yayan led aydınlatmaları şemsiyenizde kullanmak faydalı olabilir. Led aydınlatmalar birçok farklı alternatife sahiptir. Oluşturmak istediğiniz atmosfer ve dekorasyonu dikkate alarak seçimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Isıtıcı

Kış mevsiminde de işletmenin veya evin dışında oturma alanı oluşturmanız faydalıdır. Müşterileriniz ve misafirleriniz dışarda oturmak istediğinde reddetmeniz gerekmez. Çünkü şemsiyelerle uyumlu, şemsiyelerin kollarına monte edilebilen veya direklerin içerisine gizlenebilen ısıtıcılar bulunur. Bu ısıtıcılar genellikle aydınlatma aksesuarları ile aynı güç kaynağını kullanır.

Hoparlör

Lüks bir şemsiye almayı planlıyorsanız, bu şemsiyelerde dahili hoparlör bulunabilir. Bluetooth veya Wi-Fi bağlantısı sayesinde kesintisiz bir eğlence alanı oluşturabilirsiniz.

Dekoratif Şemsiye Yapımı

Evde dekoratif şemsiye yapımı bahçelerde veya balkonlarda kullanılan şemsiyeler kadar güçlü bir mekanizmaya sahip olmayabilir. Temelde parçalar aynı kurallar çerçevesinde birleştiriliyor bile olsa kullanılan birçok malzeme üzerinde dayanıklılığın artırılması amacıyla değişiklik yapılabilir. Bunun için evde yapacağınız şemsiyeyi yalnızca dekorasyon amaçlı veya sağlamlığından eminseniz dışarı çıkarken kullanmak daha iyidir.

  • 8 adet çelik tel aynı boyda kesilir. Çelik tellerin uzun olması ve milimetrik olarak kesilmeleri önemlidir.
  • 8 adet de itici çelik tel kesilir. Yine milimetrik olarak kesilmelidir ve bu teller kısa olmalıdır.
  • Ortası için göbek borusu kesilir.
  • Şemsiyenin açılıp kapanmasını sağlayan itici yay mekanizması hazırlanır.
  • Şemsiyenizi dışarıda kullanmak için yapıyorsanız baston kısmını hazırlamanız gerekir. Balkonunuz için hazırlıyorsanız bu kısmı daha ağır bir malzemeden yaparak şemsiyenizin devrilmesini engelleyebilirsiniz.
  • Tüm parçaların birleştirilmesi için aparatlar hazırlanır. 
  • Tüm parçalar doğru bir şekilde birleştirilir.
  • Şemsiye deseni için belirlenen kumaş uygun boyutlarda kesilir ve dikilir.
  • Dikilen kumaş şemsiye iskeletine monte edilir ve ardından dikilmesi gereken yerler dikilip şemsiye güçlendirilir.