Yorucu şehir hayatının içinde bir nebze olsun nefes alabilmek ve keyifli vakit geçirmek için küçük de olsa bir bahçe ya da neredeyse her yerde bulunan hobi bahçelerinden yararlanabilirsiniz. Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte rengarenk çiçekler ve farklı bitkilerle bulunduğunuz ortamı güzelleştirebilir ve zevkinize göre dizayn edebilirsiniz.
Bahçeli bir eve sahip olanlar için kendi başınıza ya da ailenizle birlikte yapabileceğiniz bahçe düzenlemesi işlemleri ile keyifli vakit geçirebilir ve günlük hayatın karmaşasından uzaklaşıp rahat bir nefes alabilirsiniz. Doğru bitki ve çiçek çeşitlerinin seçilmesi kadar bu çiçek ve bitkilere düzenli olarak bakım yapmak da o kadar önemli bir konumdadır.
Bahçe bakımı konusunda bazı püf noktaları bulunur. Bitkilerin doğru sulanması, düzenli bakımı, temizliği o çiçeklerin ve bitkilerin ömrünü de etkiler. Birçok fide, güzel bakıldığı takdirde enfes ağaçlara dönüşebilir ve size meyve verebilir. Bahar bahçe işlerinde bazı önemli hususları dikkate alırsanız çok daha keyifli bir bahçeye ulaşabilirsiniz.
Bahçenizi doğru bir şekilde tanımak ve analiz etmek oldukça önemlidir. Bahçenin toprağını tanımak, doğru bitki ve çiçek seçimi için size büyük bir fayda sağlar. Toprağı tanıyıp doğru ürünleri seçtikten sonra elbette ki sulamaya da dikkat etmek gerekir.
Bazı çiçekler ekimden sonra büyüme aşamasında çok fazla suya ihtiyaç duyarken bazı bitkiler ise çok az su ile yeterince büyüyebilir. Bu nedenle doğru ürün seçimi ve yeterli sulama size sağlıklı sonuçlar verir.
Bahçeniz çimlerle kaplıysa bu çimleri düzenli olarak biçmek ve aralıklarla doğru miktarda sulama yapmalısınız. Bu çimlere uygulayacağınız doğru bakım ile sararmaların önüne geçebilirsiniz. Bahçede bulunan büyük ağaçlarda kuruyan bir dal görürseniz hemen budayın, budamak ağacın canlı kalması ve sağlıklı olması için oldukça önemli bir işlemdir.
Bahçenizi Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bahçenize ektiğiniz çeşitli sebzelerin farklı bakım yöntemleri bulunur. Bu nedenle de ekimden sonra bile aralıklarla toprağı çapalayıp toprağın hava almasını sağlarsanız, sağlıklı sebze ve meyveler elde edebilirsiniz. Bahçe işleri, emek ve sabır ister. Doğru işlemleri doğru zamanda yaparak bitki bakımını tamamlayabilir ve sağlıklı bitkiler yetiştirebilirsiniz.
Çiçek bakımı için olmazsa olmaz adımlardan biri de şüphesiz ki gübredir. Gübreleme işlemi ile bitkinin ihtiyaç duyduğu korumayı sağlayabilirsiniz. Gübre, çeşitli mineralleri bitkiye sağlayarak sağlıklı bir büyüme imkanı sunar. Eğer bitkinizin yapraklarında hasar görürseniz, ilaçlama adımını da uygulamanız gerekir.
Doğru miktarda ilaçla çok sağlıklı ürünler elde edebilirsiniz. Bahçenizde bulunan çeşitli saksı bitkileri ve çiçekler için en iyi bakım önerisi şüphesiz ki yumurtadır. Yumurta haşlarken kullandığınız su ile saksı bitkilerinizi sulayabilir ve sağlıklı çiçekler elde edebilirsiniz.
Bahçe planlama işlemi, doğru adımların doğru zamanda uygulanması ile oldukça kolay bir hale gelebilir. Ağaçların, bitkilerin ve çiçeklerin yanında siz ekmeseniz bile çeşitli istenmeyen otlar büyüyebilir. Bu otları gördükçe koparmanız gerekir. Bu sayede bitkiniz daha iyi büyüyebilir.
Daha estetik ve dekoratif bahçeler için düzenli olarak bahçe bahar temizliği yapmalısınız. Çapa, tırmık, eldiven, saksı, hortum gibi malzemeler bahçenizi düzenleme ve bakım aşamasında kullanacağınız malzemelerin başında gelir. Doğru ve kolay bir bakım için bu malzemeleri mutlaka kullanmanız gerekir.
Bahar mevsiminin habercisi olan mart ayında yavaş yavaş canlanmaya başlayan bitkiler, çiçek açan ağaçlar ile renklenen bahçenize doğru bakım yöntemlerini uygulayarak doğru müdahalelerde bulunmak bahçenizin canlanması için oldukça önemlidir. Bahar bahçe önerileri için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Bahar Aylarında Bahçe Bakımı
Mart ayı baharın gelişini müjdeler. Mart ayında yavaş yavaş uyanan doğa, tüm renkleri ve mis kokuları ile herkese neşe ve mutluluk katar. Çimlerin yavaş yavaş uzamaya başladığı bu ayda kış mevsiminden kalan yaprakları ve kuruyan bitkileri temizleyerek bahçe yenileme işlemlerine başlayabilirsiniz.
Renksiz kalan alanları çimlendirmek ve yeni bitkiler ekmek istiyorsanız mart ayı bu işlem için biçilmiş kaftan. Hastalıklı ve zarar görmüş olan çiçek ve bitkiler için gübre ile vitamin ve mineral takviyesi yapmak ile çalışmalara başlayabilirsiniz.
Kış mevsiminde saksıya ektiğiniz ve yeteri kadar büyüyen çeşitli bitkilerinizi de bu aylarda bahçeye aktarabilir ve çok daha fazla büyümesine imkan tanıyabilirsiniz. Eğer bahçenizi tarım amaçlı kullanıyorsanız bu mevsimde toprağı çapalayıp toprağın hava almasını sağlamalısınız.
Aynı zamanda fide dikimi için toprağı hazır hale getirmek için çeşitli yabani otlardan arındırmalı ve temizliğini yapmalısınız. Bu mevsimde bitkilerinizi ve yaprakları sürekli kontrol etmeli ve eğer hastalık varsa doğru miktarda ilaç kullanımı ile bu hastalıkları engellemelisiniz.
Çeşitli çiçeklerin tomurcuk vermeye başlamasından sonra gübre ile desteklenmesi ileriki zamanlarda hastalık kapma riskini en aza indirir. Çimlenmiş alanların da belirli aralıklarda biçilmesi, çimlerin sararma olasılığını azaltır. Bu ufak bakım yöntemleriyle bahçelerinizi bahar mevsimine hazır hale getirebilir ve gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Bahar ayları bahçe bakımı açısından oldukça önemlidir.
Doğru bitkilere doğru bakım yöntemlerini uygulamak bahçenizin durumu için oldukça önemlidir. Aynı zamanda sadece bakım değil, sulama da oldukça önemlidir. Bazı bitki ve çiçekler büyürken çok az miktarda suya ihtiyaç duyarlar, ancak bazı bitkiler ise tam tersi çok fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle doğru toprak yapısına uygun doğru çiçek ve bitki seçimi ile bahçenizi renklendirebilir ve gözünüze hitap eden bir bahçe dizayn edebilirsiniz.
Renkli ve Düzenli Bahçeler ile Bahara Merhaba
Bahçe dekorasyonu hem size hem de ailenize oldukça keyifli ve verimli vakit geçirme açısından büyük bir avantaj sağlar. Birbirinden renkli çiçekler, bitkiler ve fidelerle bahçenizi dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ancak yapacağınız her işlemde mutlaka dikkat etmeniz gereken konu, toprağın yapısı ile çiçeğin ya da bitkinin uyumlu olmasıdır.
Toprağınızda yetişmeye uyumlu olan bitki, çiçek ya da ağaçları seçerek hem işinizi kolaylaştırmış olursunuz hem de bahçenizi kendi zevkinize göre dizayn etmiş olursunuz. Kullanacağınız çeşitli boyutlardaki saksı modelleri, birbirinden renkli yapraklara sahip çiçekler ve bunları destekleyen çeşitli dekoratif materyaller ile bahar mevsimine uygun bir bahçe dizayn edebilirsiniz.
Düzenli olarak sulama yapmak ve toprağın hava almasını sağlamak için yine belirli aralıklarda çapa yapmak, büyüyen çimleri biçmek, kuruyan ya da zarar gören dalları budamak gibi işlemler bahçe bakımı aşamasında olmazsa olmaz adımlardandır.
Bahar dikimlerini yaparken toprak yapısına uyumlu olarak seçeceğiniz bitkilerle işlemleri yapabilir ve bu sırada da ister tek başınıza isterseniz de ailenizle birlikte oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Planlı ve programlı olarak hareket ederek enfes bir bahçe tasarlayabilirsiniz.
Her aşamayı önceden planlayarak yapmak size bir düzen katar. Bitkilerin sulama zamanını, ağaçların budama zamanını ve gübreleme aşamalarını doğru planlayarak ekimini yapacağınız ürünlerin hastalık kapmasını engelleyebilir ve kendinize keyifli bir hobi edinebilirsiniz.
Karmaşa ile dolu şehir hayatından uzaklaşıp rahat bir nefes alabilmek için yapabileceğiniz bahçe dizaynı ve bakımı ile rahatlamak istiyorsanız tavsiyelerimizi göz önünde bulundurabilirsiniz.