Sebzeler, herkesin bildiği üzere vücudunuz için çok faydalı besinlerdir. Özellikle mevsiminde ve taze bir şekilde tüketildikleri zaman sebzeler sizi daha zinde tutar. İlerleyen yaşlarda oluşabilecek pek çok rahatsızlıktan sebze ağırlıklı beslenerek korunabilirsiniz.
Taze sebzelerin vücudunuz için olabilecek en üst faydayı sağlaması için iyi koşullar altında saklanmaları gerekiyor. Taze ürünlerin nasıl depolanacağını bilmediğiniz zaman ömürleri daha kısa olabiliyor.
Sebze türlerine göre değişkenlik gösterse de aslında birkaç basit yolu izleyerek sebzeleri taze tutma sürenizi arttırmanız mümkün. Uygun koşullarda saklanmadığı için bozulan, çürüyen ya da rengi solan sebzelerin sağlığınıza olan faydaları da azalabiliyor. Bu sebeple bu yolları öğrenmeniz önem taşıyor.
Her sebze türü farklı olduğu için türlerine göre saklanma koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak genellikle her birinin temelde ihtiyacı olan saklama koşulları benzerlik taşıyor. Siz de sebzelerinizi tüketebilme sürenizi arttırmak için bu ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
Sebzelerinizi Nemli Tutun
Sebzelerin mümkün olduğunca nemli kalması, tazeliklerini korumalarına yardımcı olur. Sebzelere tazeliğini sağlayan şey zaten içlerinde ve yüzeylerinde bulunan nemdir. Dolayısıyla sebzelerin ömrünü uzatma için onların kuru ve havasız yerlerde depolanmadığından emin olmanız gerekiyor.
Sebzeleri Serin Ortamda Saklayın
Sebzelerin nemlerini muhafaza etmesi kadar serin ortamda saklanması da oldukça önemli oluyor. Sebzelerin tazeliği sıcaklığa bağlıdır ve bu nedenle, sebzeleri serin bir yerde saklamak ömürlerini uzatma konusunda işe yarayan bir yöntemdir. Buzdolabında, sebzeleri, sebzelerin saklama koşullarına uygun çekmecelerde muhafaza edin.
Sebzelerin buzdolabında saklanması çoğu türdeki sebze için etkili bir yöntemdir. Ancak buzdolabının bölümleri arasında da sebzeleriniz için dikkatli seçim yapmanız gerekiyor. Sebzeleri buzluk kısmından uzaktaki, çok soğuk olmayan raflarda, hava alan düzenleyiciler içerisinde saklamanız daha iyi bir çözüm yoludur. Gereğinden soğuk raflarda depolanan sebzelerin donma riski vardır ve donup çözünen sebzeler tazeliğini kaybedebilir.
Ayrıca, her ne kadar çoğu sebzenin buzdolabında saklanması gerekse de bazı sebzelerin oda ısısında kalması daha iyi bir seçenektir. Patates, sarımsak, soğan gibi sebzelerin oda ısısında, hava alan delikli kutular içerisinde ve güneş ışığı almayan ortamlarda saklanması en sağlıklı çözüm yoludur.
Sebzelerin Hava ile Temasını Kesmeyin
Sebze saklama teknikleri arasında doğru bilinen yanlışlardan birisi de hava ile sebzenin temasını kesmektir. Bazı kişiler sebzelerini hava almayan buzdolabı düzenleyicilerine yerleştirir ancak bu etkili bir yöntem değildir.
Sebzeler, hava ile temas halinde olmalıdır. Bunun için, sebzeleri hava alabilen kaplar içinde saklayabilirsiniz. Kağıt torba gibi hava alan ve ışığı önleyen yöntemler de taze sebzelerin saklanması konusunda iyi bir çözüm yolu sunar. Hava almayan kaplarda sebzelerin üzerinde doğal olmayan bir nem tabakası oluşur bu da kısa süre içerisinde bozulmalarına yol açabilir. Ayrıca, sebzeleri buzdolabınızdaki açık raflarda saklamak da tazeliğini korumasına yardımcı olabilir.
Farklı Türden Sebzeleri Bir Arada Tutmayın
Sebzelerin taze kalması için birbirleriyle temas halinde olmamaları da önem taşıyor. Sebzeleri birbirlerinden ayırmak, tazeliğini korumak için önemlidir. Bunun nedeni, sebzelerin birbirlerine etki ederek daha çabuk bozulabileceği gerçeğidir. Örneğin sebzeler arasından bir tanesi bozuk ise diğer bütün türleri kısa süre içinde etkileyebilir.
Buna ek olarak brokoli, ıspanak, brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler başka meyve ve sebzelerle temas halinde olduğunda hızla olgunlaşırlar. Bu da tazeliklerini muhafaza edememelerine neden olur. Bu nedenle, sebzeleri farklı kaplarda saklamak daha uygun ve etkili bir saklama yöntemi olabilir.
Sebzeleri Yıkamadan Saklayın
Sebzelerin doğru saklanması için nemli kalmaları gerektiği doğru ancak bunun için onları önceden yıkamanıza gerek yok. Sebzelerinizi yıkamadan saklamanız tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır. Bunun nedeni, suya maruz kalan sebzelerin daha hızlı bozulmasıdır. Bazı yeşilliklerin yıkanıp kurutulduğunda ömürlerini daha iyi korudukları doğru olabilir ancak konu sebzeler olduğu zaman doğrudan saklanmaları daha iyi bir yöntemdir. Sebzeleri kullanmadan hemen önce yıkamak daha uygun olacaktır.
Kullanmak için yıkadığınız ancak fazla gelen sebzelerin depolanması için de güneş ışığı almayan, serin, delikli kaplarda saklama yöntemini deneyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki yıkanan sebzelerin ömrü yıkanmayanlara göre daha kısa olabilir.
Sebzeleri Saklama Sürelerine Göre Ayırın
Her sebzenin olgunlaşma süresi birbirinden farklıdır. Sebzelerin doğal saklama sürelerine dikkat ederek depolamanız sebzelerin bozulmasını önleme yolunda etkili bir çözüm yolu olabilir. Bazı sebzeler, diğerlerine göre daha uzun süre saklanabilir. Bunları farklı kaplarda saklamak daha uygun olacaktır.
Örneğin mantar gibi sebzelerin kısa süre içerisinde tüketilmesi gerekir. Bu tür çabuk tüketilmesi gereken sebzeler ile enginar, kereviz, kuşkonmaz gibi sebzelerin bir arada durması her birinin kısa süre içerisinde olgunlaşmasına yol açar.
Taze Sebzelerin Mucizevi Faydaları
Sebzelerin rutin beslenmenize gerek çiğ gerek pişmiş bir şekilde dahil edilmesi önem taşıyor. Enginar, kereviz, ıspanak, brokoli, karnabahar gibi pişirilerek tüketilen sebzelerin ayrı; yeşillik, domates, biber, salatalık gibi çiğ tüketilen sebzelerin ayrı faydaları bulunuyor. Hem çiğ hem pişmiş tüketilebilen sebzeleri de çeşitli yöntemlerle tüketmekte fayda var.
Sebzeler, vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olan vitamin, mineral ve antioksidanlar gibi birçok besin öğesi içerir. Bu da hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur.
Özellikle domates, patates, pancar ve enginar gibi sebzeler, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan lif, potasyum ve magnezyum gibi besin öğeleri içerir. Bunun yanı sıra antioksidan özellikleri sayesinde kolesterole karşı dirençli olmanızı sağlayan sebzeler, damar tıkanıklığı ile de savaşmanıza yardımcıdır.
Brokoli, mısır, avokado gibi zengin lif içeriğine sahip sebzeler sindirim sisteminizin düzenlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca, sarımsak gibi bazı sebzeler probiyotikler içerir ve sindirim sağlığına fayda sağlar.
Havuç ve tatlı patates gibi A vitamini, lutein, zeaksantin ve betakaroten bakımından zengin olan sebzeler göz sağlığınızın korunmasını sağlar.
Ayrıca sebzelerin organlarınıza olduğu kadar cildinize, kemiklerinize ve saç sağlığınıza da faydalı etkileri bulunuyor. Zencefil, avokado, pancar, kuşkonmaz gibi sebzeler, cilt sağlığı için önemli olan vitaminler ve antioksidanlar içerir. Ayrıca zencefil ve zerdeçal gibi sebzeler ciltteki iltihapları azaltmaya yardımcı olur. Pek çok sebze kemik sağlığı için önemli olan kalsiyum, magnezyum, K vitamini ve diğer mineralleri içerir.
Sağladığı bu bilimsel faydaların yanı sıra sebzeler, kilo kontrolünüzü sağlamanız konusunda da büyük bir fayda sağlıyor. Sebzeler, düşük kalorili olmaları nedeniyle kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Üstelik içerdikleri zengin lif sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlar. Tokluğunuzun uzun sürmesi sayesinde açlık krizlerinizin üstesinden gelebilirsiniz.
Sebzeler, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır. Her gün yeterli miktarda sebze tüketmek, sağlığınızı korumak için önemlidir. Her sebzenin farklı besin öğeleri içerdiğini unutmayın, bu nedenle çeşitli sebzeler tüketmek en iyisidir.
Taze sebze tüketmek isteyen kişiler için de doğru saklama koşullarının bilinmesi önemlidir. Sebzelerini doğru bir şekilde depolamak, raf ömürlerini uzatmak isteyen kişiler tavsiye edilen ipuçlarını inceleyebilir. Bu fikirler sayesinde sebzelerinizi sakladığınız süreyi arttırabilirsiniz. Böylelikle taze sebzelerin buzdolabında çürüyerek çöpe gitmemesini, sağlıkla tüketilmesini de sağlayabilirsiniz. Tabii sebzelerin taze kalmasını sağlamak için kullanacağınızdan fazla miktarı almamak da önemli ve etkili bir yoldur.