Bahar aylarının tüm canlılığı ve enerjisiyle gelmesi herkesin ruh halinin de olumlu etkilenmesine sebep oluyor. Yaz aylarının habercisi olan bahar mevsimi, hafif beslenme güdüsünü de beraberinde getirebiliyor. Dolayısıyla bu yeni sezon yemekleri arasında sebze ve meyvelere bolca yer veriliyor.
Birbirinden güzel meyve ve sebzelerin mevsimi olan bahar, pek çok güzel yemek tarifini yapmanıza da olanak tanıyor. Bahar tarifleri hem oldukça lezzetli hem hafif hem de çok sağlıklı olabiliyor.
Baharın capcanlı renklerini taşıyan domatesler, biberler, kabak ve enginar gibi birbirinden lezzetli sebzeler bu aylarda en çok tüketilen ürünler arasında yer alıyor. Bu sebeple bahar aylarında tüketilen sağlıklı yemeklerin tariflerinde kendilerine sık sık rastlanıyor.
Bahar yemekleri dendiğinde şüphesiz ki akla gelen ilk şey zeytinyağlı, hafif, sağlıklı sebze yemekleri oluyor. Pek çok sağlıklı sebzenin mevsimi olan bahar ayları, sebzeleri en taze haliyle yemeniz için de bir fırsat yaratıyor. Bu aylarda evde yapabileceğiniz pratik tariflerde sebzelere bolca yer vererek yaza daha fit girebilir ve sebzelerin en taze oldukları mevsimde onlardan maksimum yararı alabilirsiniz.
Siz de evinizde bahar aylarının enerjisine yaraşır bir menü oluşturmak istiyorsanız sizler için hazırlanan bahar yemekleri fikirleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu fikirler arasından damak tadınıza en uygun seçenekleri ailenizle yemenin tadını çıkarabilirsiniz. Evde yemek yapma, ailece yapılabilecek en iyi aktivitelerden biridir ve bunu sebze yemekleri ile taçlandırmak sağlığınız için de fayda sağlar.
Dünya Klasiklerinin Vazgeçilmezi: Ratatouille Tarifi
Baharda yapılabilecek yemekler genellikle sebze ağırlıklı oluyor. Havaların ısınması ile birlikte insanlar hafif tarifleri denemekten keyif alıyor. Sebze yemekleri arasında da en çok sevilenlerden birisi bir Fransız klasiği olan Ratatouille olabilir. Birkaç farklı sebzenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu eşsiz lezzet, bahar sofralarınızın rengarenk başrolü haline geliyor.
Malzemeler:
- 2 adet kabak
- 2 adet patlıcan
- 1 adet domates
- Tam dolu bir tatlı kaşığı kadar tuz
- Çay kaşığının ucu ile karabiber
- Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
Domates Sosu için:
- 2 YK zeytinyağı
- ½ soğan
- 1 adet kapya biber
- Birkaç dal taze kekik ve fesleğen
- 1 TK toz şeker
- 1 ÇK tuz
- 2 diş küçük sarımsak
- Karabiber
Yapım Aşamaları:
- Domates sosu için kapya biber fırın ya da ocak üzerinde közleyin.
- Közleyip soyduğunuz kapya biber ile domatesleri püre haline getirin.
- İncecik doğradığınız soğanı zeytinyağı ile birlikte kısık ateşte yavaşça kavurmaya başlayın. Bu esnada tavanıza sarımsak da ekleyerek kavurma işlemine devam edebilirsiniz.
- Yumuşayan soğanların üzerine püre haline getirdiğiniz kapya biber ve domatesleri ilave edin. Toz şeker, taze kekik ve fesleğen, tuz ve karabiberini ekleyerek kısık ateşte 10 dakika kadar kaynamaya bırakın.
- Kıvamı koyulaşan sosunuzu bir fırın kabı içerisine yayın.
- Ardından sebzelere geçin. Patlıcanları kabuğunu soymadan ince ince halkalar halinde doğrayın.
- Kabak ve domatesleri de patlıcanlarla aynı kalınlıkta, halkalar halinde doğrayın.
- Domates sosunu yaydığınız fırın kabının içerisine sebzelerinizi dıştan içeriye doğru, dilediğiniz sırada dizin.
- Dizdiğiniz sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirip taze kekik yaprakları ekebilirsiniz.
Fırın kabınızın üzerini alüminyum folyo ile kapatıp önceden 190 dereceye ısıtılmış fırına yerleştirebilirsiniz. 15-20 dakika boyunca kontrollü olarak pişirdikten sonra rengarenk sebzelerin lezzetine doyabilirsiniz.
Baharın Gelişini Müjdeleyen Bir Sebze: Zeytinyağlı Enginar Tarifi
Bahar menüsü oluştururken mutlaka sofranızda yer açmanız gereken sebzelerden birisi vitamin deposu enginar oluyor. Çeşitli sebze ve meyvelerle lezzetlendirildiğinde tadına doyum olmayan bu sebze, rengarenk görüntüsü ve saymakla bitmeyen faydalarıyla bahar aylarının aranan yiyecekleri arasında yer alıyor.
Malzemeler:
- Yarım bardak kadar zeytinyağı
- Orta boy bir soğan
- Patates
- Küçük bir havuç
- 1 bardak kadar bezelye
- 8 adet ayıklanmış, çanakları çıkarılmış enginar
- 2 adet limonun taze sıkılmış suyu
- 1 adet portakalın suyu (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı su
- Silme tatlı kaşığı kadar toz şeker
- Çay kaşığının ucu ile tuz
- ½ demet dereotu (servisi için, isteğe bağlı)
Yapım Aşamaları:
- Küp küp doğranan soğanı zeytinyağı ilavesi ile bir tava içerisinde terleyene kadar kavurun.
- Kavurma işlemine küçük küpler halinde doğranmış havuç ve patatesle devam edin. Hem görüntü hem de eşit pişme açısından sebzeleri eşit boyutta doğramaya özen gösterin.
- Yumuşayan patates ve havuçların üzerine bezelyeyi de ilave edin. Kavurma işlemini yaklaşık 4 dakika içinde sonlandırın.
- Sos için bir kap içerisinde limon ya da portakal suyu ile içme suyunu birleştirin. Şeker, tuz ve zeytinyağı ilavesinin ardından hafifçe karıştırın. Portakal suyu kullanacaksanız toz şeker miktarını yarı yarıya düşürebilirsiniz.
- Enginarları yerleştirmek için geniş bir tencere tercih edin. Enginarları dizdikten sonra üzerine garnitürleri ekleyin.
- Limonlu ve portakallı sos karışımını tencerenin dibine koyun.
- Tencerenin kapağını kapatıp enginarlar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirebilirsiniz. Enginarları sofranıza dilerseniz soğuk dilerseniz de ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Servis esnasında lezzetin ön plana çıkması için incecik doğradığınız dereotlarını da enginarların üzerine serpiştirmeyi ihmal etmeyin.
Baharın En Güzel Yanı Tazecik Meyveler: Meyveli Tartolet Tarifi
Baharın gelişi tazecik sebzelerin olduğu kadar meyvelerin de müjdecisi oluyor. Özellikle çilek, yaban mersini, böğürtlen ve karadut gibi orman meyveleri en çok da bu aylarda lezzetli ve taze oluyor. Bu sebeple bahar aperatifleri arasında bu mis kokulu meyvelere de mutlaka yer vermek gerekiyor.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
- 2 bardak dolusu un
- 4 kaşık (yemek) pudra şekeri
- Yarım paket tereyağı (125 g)
- 1 bütün yumurta
Kreması İçin:
- 600 ml süt (3 bardak)
- 2 YK un
- 1 adet yumurtanın sadece sarısı
- 4 YK şeker
- Tepeleme bir tatlı kaşığı kadar nişasta
- 1 TK tereyağı
- 1 paket labne peyniri (ya da krema)
Üzeri İçin:
Arzuya göre her çeşit orman meyvesi
Yapım Aşamaları:
- Derin bir kaba unu ekleyin. Orta kısmını havuz şeklinde açtıktan sonra soğuk tereyağını ekleyin. Mümkünse bir mikser yardımıyla yoksa elle, yağı eritmeden kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Ardından yumurta ve pudra şekeri ilavesi yapın.
- Karıştırma işlemini orta bölümden kenarlara doğru, tüm malzeme özleşene kadar devam ettirin. Hamur birleştikten sonra karıştırma işlemini bitirin. Hamuru streç filmle sarın ve buzdolabında 30 dakika ile 24 saat arasında dinlendirin.
- İyice dinlenen hamuru açmak için tezgaha az miktarda un ya da patates nişastası serpin. Merdane yardımı ile hamuru açın.
- Hamurdan tartolet kalıbınıza uygun boyutlarda parçalar çıkararak kalıplara yerleştirin. Bir çatal yardımıyla hamur üzerine küçük delikler açın ki kabarmasın.
- Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ön ısıtma yapmayı unutmayın. Hamuru 20-25 dakika pişirin.
- Kreması için gerekli malzemeleri bir tencereye ekleyin. Pişirmeye başlamadan önce iyice karıştırın.
- Kısık ateşte pişirmeye başlayın ve göz göz olacak şekilde kaynadıktan sonra ocağı söndürün. Topaklanmaması için sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
- İlk sıcaklığı çıktıktan sonra tereyağı ve labneyi ekleyin. Mikserle iyice çırparak soğutun.
- Pişen tartolet hamurunu oda sıcaklığına gelene kadar kısa bir süre dinlendirin. Hazırladığınız krema karışımını dilediğiniz şekilde hamurların ortasına sıkın.
- Üzerlerine keyfinize göre seçip doğradığınız mevsim meyvelerini yerleştirebilirsiniz. Sunum esnasında görsellik amacıyla pudra şekeri ya da taze nane yaprakları yerleştirebilirsiniz.