Erişte diğer adıyla ev yapımı makarna, eski çağlardan beri özellikle kış aylarında tüketmek için yaz aylarında evde hazırlanan ve yıl boyunca tüketilen sağlıklı bir besindir. Evde hazırlaması ve kurutması oldukça kolay olan erişte, uzun raf ömrü sayesinde her yaştan kişinin mutfağının kurtarıcı yemeğidir. Erişteler her an yemek pişirmeye de uygundur. Türk mutfağının klasik bir lezzeti olan ev makarnasının pek çok farklı tarifi vardır. Makarna hamuruna fazlasıyla benzeyen ve kaynatma yöntemiyle pişirilen erişteler, pişirildikten sonra çeşitli sosyal ve tekniklerle lezzetli yemekler yapılabilir. Farklı tarifler deneyebileceğiniz bu makarna çok kolay bir şekilde yapılabilir. 

Pratik Ev Makarnası Tarifi

Evinizde restoranlarda yapılan yemekler yemek istiyorsanız, sizlerde kolayca yapabilirsiniz. Ustaların elinden çıkmış bir lezzeti evinizde de yapabilirsiniz. Farklı soslar ve lezzetler ile birleştirebileceğiniz ev yapımı makarnaları sevdiklerinize sunabilirsiniz. İşte, sizin için oldukça pratik olan bir 6 kişilik ev makarnası tarifi:

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kadar un 
  • 2  adet yumurta 
  • 1,5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı 
  • 1,5 yemek kaşığı kadar su 
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz 

Yapılışı

  • 1,5 su bardağı kadar unu geniş bir kaba eleyin, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin ve karıştırabilirsiniz. 
  • Daha sonra unun ortasını açıp yumurtaları kırabilirsiniz. 
  • 1,5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı da ekledikten sonra yumurtaları çatalla ya da telle çırpabilirsiniz. 
  • Ardından unu kenarlarından yavaş yavaş içeri doğru alarak karışımı yoğurmaya başlayabilirsiniz. 
  • Hamur yumuşak fakat ele yapışmayacak hale gelene kadar yavaş hareketler ile yoğurmaya devam edebilirsiniz.
  • Hamur hazır olduğunda üzerini streçle kapatıp kenarda yarım saat dinlendirebilirsiniz.
  • Makarna makineniz bulunuyorsa hamuru eşit parçalara ayırın ve makineden ince bir hamur elde edecek şekilde istediğiniz kadar yuvarlayabilirsiniz. 
  • Eğer makineniz yoksa mümkün olduğu kadar çok hamur alın ve unlanmış zeminde merdane ile açın. 
  • Hamur mümkün olduğu kadar ince olmalıdır. Ne kadar ince olursa o kadar lezzetli bir ev makarnası yapabilirsiniz.
  • Eğer hamurları hemen kesmeyecekseniz üzerini örtmenizde fayda vardır. Çünkü üstü örtülmeyen hamur çok çabuk kuruyabilir. 
  • Açılan hamurdan istenilen uzunlukta hamuru kesebilirsiniz. 
  • Daha kesilen sonra hamuru elinizle açın ve unlu bir zemine alın. Ardından da tekrar hamurun üzerüne yapışmaması için un serpin ve 20 dakika kuruması için bir kenara bırakabilirsiniz. 

Servisi

Ev makarnasını pişirmek için su kaynatılır ve kaynayan suya makarna atılır. Yaklaşık 5 dakika piştikten sonra makarnayı süzebilirsiniz. Ardından dilediğiniz şekilde soslayarak ya da sade bir şekilde yiyebilirsiniz.

Kışlık Ev Markarnası Nasıl Saklanır?

Evinizde ev yapımı makarna bir diğer adıyla erişte yapmak çok basit ve pratiktir. Peki bu lezzetli hamuru çok fazla yaptıysanız onu nasıl saklarsınız? El yapımı ev makarnası buzdolabında, kilerde ya da derin dondurucuda nasıl saklayacağınızı sizin için derledik.

Öncelikle taze hamurunuzu yapışmaması için yaptıktan hemen sonra kurutmanız gerekir. Ev yapımı hamurunuzu hazırladıktan sonra bir kaba bohçalarınızı alabilir ve üzerine biraz un serpebilirsiniz. Her hamurun üzerine un ekleyerek hamura yapışmasını sağlayabilirsiniz. 

Bu işlemin ardından da hamuru 2 saat bir kenarda kurumaya bırakabilirsiniz. Ev yapımı hamurunu ardından aralarına boşluk bırakarak kuruması için bir rafa yayabilirsiniz. Hamurun sertleşmesi ve kaldırdığınızda birbirine yapışmasının daha az olası olması için hamurların bulunduğu yerin serin ve kuru olması gerekir.

Uzun uzun kestiğiniz ev yapımı makarnaları kuruturken parçalara ayırabilirsiniz. Daha düzenli ve hızlı bir şekilde kurutmak için sepet şeklini verebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız  daha az yer kaplarlayabilir. 

Erişteleri kurutmak için asacak bir yeriniz yoksa sepete veya folluk şeklinde sarın ve kurutmak için bir soğutma rafına koyabilirsiniz. Bu şekilde aynı zamanda mükemmel eşit porsiyonlar elde edebilirsiniz. 

Yuva haline getirdiğiniz ev yapımı makarnaları hava almayan bir poşete ya da kaba aktarabilirsiniz. Bu şekilde ev yapımı makarnalarınızı uzun süre boyunca güvenle saklayabilirsiniz. Ev yapımı makarnalarınızı pişirme zamanı geldiğinde dilediğiniz kadar çıkarıp kaynar suya koyabilirsiniz.

Dondurucuda taze makarna nasıl saklanır? 

Ev yapımı makarna hamuzurunuzun yapışmaması için kurutmanız gereklidir. Hamurun üzerine bir tutam un serpebilir ve istediğiniz şekilde onları pohça şekline getirebilirsiniz. 

Hamur bohçalarınızı fırın tepsisine sererek oda sıcaklığında yaklaşık olarak 1 sat kurutabilirsiniz. Hamurun yapışmasını önlemek için ağız kenarlı bir fırın tepsisine parşömen kağıdı serebilirsiniz. Hamur parçalarını ayrı bir  fırın tepsisine  yayın, böylece etraflarında hava dolaşabilir. 

Uzun hamuru bohçalarını böldükten sonra rulo haline getirip saklayabilirsiniz, bu şekilde de yerden tasarruf sağlayabilirsiniz. 

Makarna tabağını 2 saat buzlukta bekletebilirsiniz. Hamurunuz kuru görünüyorsa, tepsiyi ağzı açık bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Hamurunuz giderek sertleşecek ve  böylece parçalar birbirine çok daha az yapışabilir. Ev yapımı makarnanızı bir aydan fazla saklarsanız ürün lezzetini kaybetmeye başlayabilir. Fakat yine de makarnayı yemek için güvenlidir. 

Kışlık Ev Makarnası Yapmanın Avantajları

  • Protein noktasında yüksek bir oran ev makarnası yaparken tercih edilmelidir. 

Un seçimi ev makarnası yaparken oldukça önemlidir. Sağlıklı bir içeriğe sahip unla yapılan ev makarnaları hem size hem de sevdiklerinize lezzetli bir öğün olabilir. 

Proteince zengin ve daha yüksek lif içeren un kullanan kişiler çok daha sağlıklı içerikli bir yemek yiyebilir. Bu nedenle ev yapımı makarnanızı yaparken un tercihleriniz bu yönde olmalıdır.

  • Hamuruzun içerisine koyduğunuz yumurtanın taze olması gereklidir. 

Yumurta seçimi lezzetli bir ev yapımı makarna yapmanız içimn büyük önem arz eder. Çok çeşitli malzemeleri içeren bu hamurda yumurtanın önemi, beze başına bir yumurtanın olması ile gösterilir. Makarnaya rengini veren yumurta güzel bir yumurta sarısı olduğu için taze ve organik yumurta kullanmak hem makarnanın rengini güzelleştirir hem de uzun süre boyunca ürünün korunmasına yardımcı olur. 

  • Makarnanızı yaparken su yerine süt kullanılması önemlidir.

Su ile yapılan tüm makarnalar daha yumuşak ve daha narindir. Ancak erişte ve makarna gibi uzun süre saklanabilen ve kaynar suda pişirilebilen tariflerde özellikle daha dayanıklı ve sert olması istenen makarnalarda su yerine süt ilave edilmesi gerekli bir unsur olabilir. 

  • Makarnanızı kesmeden önce kurumasını beklemeniz şeklini koruması için gereklidir. 

Tamamen kurumadan makarnanızı kesmek isterseniz hamur çok çabuk yayılabilir ve daha kolay kesebilmek için daha fazla un eklemeniz gerekir. Bu durum, hamurunuzun dokusunu bozabilir. Makarnanız pişirildiğinde daha sert ve titrek hale gelebilir. O neden hamurunuzu yufkadan biraz daha kalın açtığınız makarna hamurunu dinlendirip ardından da kuruttuktan sonra kesmeye başlayabilirsiniz. 

  • Ev yapımı makarnalarınızı sakladığınız koşullarda çok önemlidir.

Ev yapımı makarnaları saklayıp sofralarınızda her zaman yer vermek için doğru koşullarda muhafaza etmeniz önemlidir. Saklama sırasında cam kavanozları tercih ederseniz ürünleri çok daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.Cam kavanozlarda, sıkıca kapatılmış ve hava geçirmez kaplarda makarnaları saklamak en iyisidir. Ancak bu kavanozlar kaynar suda sterilize edilmeli ve iyice kurutulduktan sonra kullanılmalıdır. Cam bir kavanozu tercih etmek istemezseni eğer özel küçük poşetleri kullanmayı tercih edebilirsiniz.