Antioksidan deposu ve sağlık bakımından oldukça zengin olan mor sebzelerin en başında kırmızı lahana turşusu gelir. Kırmızı lahana sofralarınızda ister yaz ister kış mevsimlerinde kesinlikle olması gereken lezzetlerin başındadır. Kış aylarında her ne kadar daha da çok tercih edilse de yaz aylarında tüketimi hiç de az değildir. Kırmızı lahanayı turşu haline getirerek buzdolabınızda uzun süreler boyunca saklayabilir ve tadını ilk günkü gibi hissedebilirsiniz. Lezzetinin ilk günkü gibi kalabilmesi için kırmızı lahana turşusu püf noktaları vardır. Kırmızı lahanayı turşu haline getirip kullanırken aynı zamanda israftan da korunabilirsiniz.
Kırmızı lahana turşusu nasıl olur, sorusunu merak edebilirsiniz. Yapımı en kolay turşu türlerinden biri olan bu yiyecek kış sofralarınızı süslemeye adaydır. İnsanların ağız tatları farklıdır. Fakat kırmızı lahana turşusu kesinlikle ortak bir kümedir ve kullanıcıların çokça tercih ettiği turşu çeşididir. Turşuyu kurarken kritik noktalara dikkat ettiğiniz takdirde vazgeçilmez bir tat elde edeceksiniz.
Kırmızı lahana turşusu hakkında detayları, nasıl kurulduğunu ve daha fazlasını merak ediyorsanız yazımızın kalanını okuyabilirsiniz. Aklınızda yer alan tüm soruların cevaplarını bulabilir ve turşu kurmaya hemen başlayabilirsiniz.
Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?
Turşu hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra akıllardaki en önemli kırmızı lahana turşusu nasıl yapılır sorusuna cevap vereceğiz. Ülkemizde tüketimi de oldukça yaygın olan kırmızı lahanayı uzun süreler boyunca muhafaza edebilirsiniz. Diyetlerde de çokça kullanılan sebze içindeki K vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi zirveye çıkarır. İşte kırmızı lahana turşusu yapımının detayları:
- En başta kırmızı lahanayı ince ince doğrayıp geniş bir kaba alın. Bir yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin ve ovma işlemine başlayın.
- Ovma işlemi bittikten sonra kırmızı lahanayı bir kenara koyun ve 10 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen lahanayı saf su ile durulayın.
- Kırmızı lahana bu işlemlerden sonra yumuşayacaktır ve aynı zamanda renginin de açılması beklenir. Daha sonra bir kavanozun içine sıkıştırarak doldurun. Kavanozun içine su, limon tuzu ve kalan kaya tuzunu ilave edin. Kavanozun kapağını sağlam bir şekilde kapatın.
- Kavanozu serin bir ortamda 5 ila 10 gün kadar bekletin. Kavanozu açtıktan sonra ise buzdolabında bekletmeniz önerilir.
- Hazırladığınız hızlı kırmızı lahana turşusunu yemeklerin yanında servis edebilir ve yemek lezzetlerinizi ikiye katlayabilirsiniz.
Kırmızı Lahana Turşusunun Bitmeyen Faydaları Nelerdir?
Ülkenin birçok yöresinde kırmızı lahana olarak bilinen sebzenin mora doğru çalan rengi ile C vitamini bakımından çok zengindir. Bununla birlikte sülfür mineralleri de içinde yer alır. Avrupa ülkelerinde kırmızı lahana daha çok yemeği yapılarak tüketilir. Ülkemizde ise en çok salata ve turşu olarak sofralarınızda yer alır. Kırmızı kolay kırmızı lahana turşusunun faydaları saymakla bitmez:
- Kırmızı lahana turşusu içinde barındırdığı K vitamini ile beyin fonksiyonlarına iyi gelir.
- Diyet listelerinde yer alan kırmızı lahananın kalorisi oldukça düşüktür.
- Antioksidan seviyesi son derece yüksektir. Bu sayede hastalıklara karşı savaşabilmenizi sağlar.
- Damar duvarlarınızın sertleşmesini önleyerek sağlıklı kalabilmemiz için çalışır.
- Damar hastalıklarının büyük bir kısmından sizi korur.
- Kış aylarında en çok karşılaşılan üst solunum yolu hastalıklarının önüne geçer.
- Kırmızı lahana suyunu mide ülserinin tedavisinde kullanabilirsiniz. Bu konuda tam anlamıyla destekleyicidir.
- Lahananın yapraklarını baş ağrısını gidermek için kullanan kesim sayısı oldukça fazladır.
- C vitamin deposu olarak bilinir fakat bunun yanında birçok vitamini içinde bulundurur.
- Sülfür bileşenin bulunması sayesinde sivilcelerin önüne geçebilirsiniz.
- Protein, karbonhidrat, yağ ve sodyum da kırmızı lahana içinde bulunur.
- A vitamini sayesinde demir açısından zenginliği tartışılmaz boyuttadır.
- Kırmızı lahana turşusunun ortalama kalorisi 20’ dir. Yani kalorisi oldukça düşüktür.
Kırmızı lahana turşusu satın alarak ya da evde püf noktalarına dikkat ederek kendiniz kurarak tüm bu faydalardan yararlanabilirsiniz.
Kırmızı Lahana Turşusu Püf Noktaları Nelerdir?
Kırmızı lahana turşusu tarifini uygularken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Kırmızı lahana turşusunun faydalarından her mevsim yararlanmak için doğru ve lezzetli bir turşu kurma işlemi gerçekleştirmelisiniz. Kırmızı lahanadan doğru turşu kurarak hem sofra lezzetini arttırabilir hem de ömrünüzü uzatabilirsiniz. Bu son söylediğimiz kulağınıza abartılı geliyor olabilir. Fakat araştırmalar ve turşunun faydaları bunu kesinlikle sağladığını gösteriyor.
Kırmızı lahana turşusu yapılışında kullanacağınız ürünlerin kesinlikle taze olması gerekir. Aynı zamanda lahanaların kabuklarının da kalın olması turşuyu daha lezzetli hale getirir. Kalın olmasının sebebi turşu bekleme süresindeyken oluşacak ezilmenin önüne geçmektir. Bu sayede daha lezzetli sonuçlara ulaşabilirsiniz. Kırmızı lahana turşusu kurarken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biri de doğru tuz seçimi yapmaktır. Sofra tuzu veya yemeklik tuz kullanmamanız önerilir. Lezzetli bir kırmızı lahana turşusu için katkı maddesi olmayan kaya tuzu kullanmalısınız. Bu sayede lahana yaprakları erimeycektir. Püf noktalardan olan bir diğer husus ise kullandığınız sirkedir. Sirkenin kesinlikle ev yapımı ve doğal olması gerekir. Bu sayede lezzetli bir sonuca ulaşmanız daha kolay olur.
Turşunun limonla mı yoksa sirkeyle mi yapılması gerektiği sorusu uzun zamandır tartışma konusudur. Günümüzde bu sorunun kazananı limondur. Bu sebeple kırmızı lahana turşusunu güzel bir limon ile kurarak taçlandırabilirsiniz. Kavanoz seçimini doğru yapın ve işinizi kolaylaştırın. En son olarak ek malzemeler kullanarak turşunuza altın dokunuşu yapabilirsiniz.
Kırmızı lahana turşusu ne kadar dayanır sorusuna verilecek cevap, işlemi uygulama doğruluğuna göre değişir. Eğer turşunun uzun süreli kullanmak istiyorsanız kavanozu sıkıca kapattıktan sonra tencerenin içine koyabilirsiniz. Daha sonra tencerenin için kavanozun yarısı içinde kalacak şekilde su doldurup 4 ile 5 dakika kaynamasını bekleyin. En son işlem olarak kavanozu ters çevirin 4-5 saat bekleyin. Bu işlem sayesinde kırmızı lahana turşusu vakumlanır ve ömrü uzar. Kırmızı lahana turşusu fiyat bakımından oldukça hesaplı şekilde kurulur.
Kırmızı Lahana Turşusu Kaç Günde Olur?
Kırmızı lahana turşusu kaç günde olur, sorusuna verilecek cevap doğru adımlar uygulandığı zaman 5-10 gün içerisinde yemeye hazır hale gelir. Fakat kırmızı lahana turşusunun kullanma süresi ve dayanıklılığı turşuyu nasıl kurduğunuza göre değişiklik gösterir. Sıvı yağ kullanarak yaptığınız kırmızı lahana turşusu uzun süre bozulmaz ve rahatlıkla saklayabilirsiniz. Yağsız olarak kurduğunuz lahana turşusu ise buzdolabında maksimum 3 ay dayanır. 3 ay sonra ise kırmızı lahana turşusu tam olarak bozulmaz. Kavanozun içinde faydalı olan bakteriler birikmeye başlar ve turşu tam bir probiyotik hale gelir. Eğer turşuyu kurarken kullandığınız malzemelerin oranına dikkat etmezseniz ve saklama işlemini buzdolabında gerçekleştirmediyseniz bozulma süresi 3-4 haftaya kadar düşebilir.
Yukarıda okuduklarınızdan sonra probiyotik nedir, sorusunu sormuş olabilirsiniz. Kısaca size bundan da bahsedelim. Probiyotik, yeterli miktarda alındığında insan sağlığı için olumlu etkisi olan canlı organizmalardır. Probiyotik gıda, yüksek ısıya ve ilave edilen farklı kimyasallara maruz kaldığında özelliğini yitirir.
Kırmızı lahana turşusu bozulunca kurtarmak için deneyebileceğiniz şeyler vardır. Eğer turşunun üstünde hafif beyazlık oluştuysa bu beyazlığı alabilirsiniz. Kokusu çok keskin ve ağır değilse, aynı zamanda kırmızı lahana çürümemiş ise hala kurtarabilirsiniz. Oluşan beyazlığı aldıktan sonra lahananın yumuşak olup olmadığına bakın. Yumuşak ise şanslısınız, hemen içine kaya tuzu ilave edin. Kapağı kapatıp çalkalayın. İçerisine nohut ve elma ekleyerek kurtarma operasyonunu tamamlayabilirsiniz.