Lezzetli yemeklerin yapılması ve yeni tatların elde edilmesi için farklı malzemeleri içeren tarifler denenir. Yiyeceklerin tatlarının değiştirmenin tek yolu, içerisindeki malzemeleri değiştirmek değildir. Pişirme yöntemlerinde farklılık oluşturarak yeni sonuçlar elde etmek de mümkündür.
Sous vide pişirme tekniği nedir konusunu ele aldığımız bu yazımız, mutfakta yeni yöntemler denemeyi sevenler için idealdir. Restoranlara gidilince elde edilen eşsiz tatları evlere taşımak için yazımızın kalanını okuyabilirsiniz. Bu farklı pişirme tekniğiyle ilgili aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Sous Vide Nasıl Kullanılır?
İsminden de kolayca anlaşılabileceği gibi Fransızcadan gelen bir pişirme tekniği niteliğidir. Sous vide pişirme sürecinin uygulanabilmesi için vakumlu poşet gibi ek malzemelere ihtiyaç duyulur. Vakumlu poşet, mutfağın yanı sıra, dolaplarda giysilerin saklanması gibi farklı amaçlara da hizmet eden oldukça faydalı ürünlerdir. İçerisindeki hava boşaltılıp kilidi kapatıldığında uzun süreler boyunca bu şekilde kalabilir. Ayrıca bu araçların çevresindeki ısıyı etkili şekilde iletme gücü de bulunur. Bu özelliği, yiyeceklerin pişirme yöntemi olan sous vide için ideal seçenekler olmasını sağlar.
Standart bir pişirme sürecinden farklı malzemeler gerektiren bu tekniği, aşağıdaki adımları takip ederek deneyebilirsiniz:
- Vakumlu poşetin içerisine pişirmek istediğiniz et, balık veya sebzeyi koymanız gerekir.
- Vakumlu poşeti kapatmadan önce yiyeceğin özel bir sosu varsa bunu da eklemeniz oldukça önemlidir.
- Poşetin kapatılması sırasında vakum makinesi kullanımı daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Böyle bir imkanınız yoksa sıcak su içerisine poşeti koyunca havanın hızla çıktığını görebilirsiniz. Tüm hava baloncuklarının çıktığından emin olduktan sonra hazneyi kapatabilirsiniz.
- Dengeli sıcaklığa sahip bir su banyosu içine vakumlu poşet bırakılır.
- Bu teknik sayesinde sürekli eti çevirmek, tencereyi karıştırmak gibi problemler ortadan kalkar. Yiyeceklerin iki yüzünün de eşit olarak pişmesi için fazla bir çaba harcamak gerekmez.
- Vakumlu poşeti, pişirileceği kaba yerleştirmeden önce bu kaptaki suyun gerekli sıcaklık derecesine ulaştırılması gerekir .
- İstenilen sıcaklığın tüm pişirme süreci boyunca sabit kalması için su devirli ısıtıcılar kullanabilirsiniz. Mevcut ısının pişirilen kap içerisinde sabit kalmasını sağlamak için ağzını streç filmle kapatabilirsiniz.
- Pişme süreci tamamlanıp yemek servis edileceği zaman, bu haliyle sunulabilir. Kişisel isteklerinize bağlı olarak, servis edilmeden önce kısa bir süre tava veya ızgarada pişirilebilir. Kısacası bu pişirme tekniği hem lezzetli sonuçlar elde edilmesini sağlar hem de yiyeceğiniz hakkında geniş bir lezzet imkanı kazandırır.
Sous Vide Pişirme Dereceleri Nedir?
Pişirme süreci boyunca, suyun kaynama sıcaklığı olan 100 derecenin altında değerler kullanılır. Sous vide pişirme dereceleri, pişirilecek yiyeceğin türüne ve ne kadar sürede pişeceğine göre farklılık gösterebilir.
Pişirme ısılarına örnek olarak, akşam yemeklerinde sıklıkla tercih edilen biftek gösterilebilir. Ortalama 2- 3 cm. kalınlığında bir biftek için 60 derecelik su banyosu, ideal sonuçların elde edilmesini sağlar. Bu et tipi için pişme sıcaklığı 60- 65 derece olarak nitelendirilir. Bifteğin dengeli şekilde pişmesi, lezzeti için oldukça önemlidir. Sous Vide sayesinde merkez noktasıyla yüzeyinin bu sıcaklığa ulaşması ortalama olarak aynı zamanda gerçekleşir. Böylece dengeli bir lezzet elde edilmiş olur.
Balıkların pişirilmesi sırasında daha düşük bir sıcaklık yeterli olur. 55- 60 derecede, çok kalın olmayan bir balık pişirilebilir. Etin yoğunluğu, kalınlığı ve kişisel yemek tercihlerinizi göz önünde bulundurarak ideal pişirme derecelerini ayarlayabilirsiniz.
Sous Vide Pişirme Süreleri Ne Kadar?
Pişirme süreleri, yiyecek türüne ve yapılacak yemeğe göre farklılık gösteren bir diğer konudur. Sous vide et pişirme süreleri seçilirken kişisel damak zevkinizi de hesaba katmak oldukça önemlidir. Bazı kişiler etlerini az pişmiş severken diğerleri, tam anlamıyla pişmiş etleri tercih eder. Bu faktörleri göz önünde bulundurarak ideal pişirme süresini ayarlamak mümkündür. Sous vide yöntemini birkaç kere kullandıktan sonra kendiniz için en uygun süre ve sıcaklık derecesini ayarlamış olursunuz. İlk birkaç pişirmenizi denemeler yapmak ve farklı sürelerdeki tatları görmek için kullanabilirsiniz.
Pişirme süreleri ortalama bir saatten başlayarak altı saate kadar çıkabilen aralıklarda değişir. Örneğin patates, pancar, havuç gibi sebzeleri bu yöntemle pişirmek isterseniz ortalama üç saatte aradığınız lezzeti elde edebilirsiniz. Ördek eti gibi daha farklı yiyecek seçeneklerinde ise beş saate kadar çıkabilen pişirme süreleri ile karşılaşabilirsiniz.
Sous Vide Nerede Kullanılır?
Profesyonel mutfaklar, sous vide pişirme yönteminin sıklıkla kullanıldığı alanların başında yer alır. Büyük restoranlarda sürekli olarak ocağın başında beklemeyi gerektirmeden harika lezzetler elde edilmesini sağlar. Çok adetli yemek pişirmeyi gerektiren davet ve etkinliklerin hazırlık sürecinde de sous vide kullanılır. Pişme süreleri uzun gibi gelse de manuel olarak yapılması gerekenler az olduğu için bu alanlarda kullanım için harika bir seçenek niteliğindedir.
Fransız mutfağına ait bu pişirme yöntemini denemek için özel bir etkinliği beklemeniz veya spesifik bir restorana gitmeniz gerekmez. Bu yenilikçi lezzeti istediğiniz her anda kendi mutfağınızda da deniyebilirsiniz. Kendinize lezzetli bir yemek hazırlamak istediğinizde ve farklı tatlar aradığınız günlerde Sous Vide yöntemini kullanabilirsiniz.
Sous Vide Sağlıklı mı?
Sous vide pişirme yöntemi ile ilgili sıklıkla merak edilen konular arasında sağlıklı olup olmadığı bulunur. Bu pişirme yönteminde kızartmadan kaynaklı ağır yağların bulunmaması, sağlıklı olarak nitelendirilen seçeneklerden birisi olmasını sağlar. Gereksiz derecede yüksek sıcaklıkların kullanılmadığı bir yöntem olduğundan besin değerinin kaybolmasını engeller. Yiyeceklerde mevcut mineral ve vitaminlerde kayıp olmasının önüne geçer.
Her türden pişirme yönteminde olduğu gibi Sous Vide seçeneğinde de zararlı olarak nitelendirilebilecek özellikler yer alır. Vakumlu poşetlerden kaynaklanan fazla plastik ve materyal kullanımını gerektirmesi, bu zararlar arasında sayılabilir. Ancak genel hatlarıyla baktığımızda hem insanlar hem de çevre için sağlıklı olarak adlandırılabilecek bir yöntem niteliğindedir.
Sous Vide Avantajları Nelerdir?
Tava, ızgara, fırın gibi seçenekler yerine sous vide yöntemi ile pişirilen yiyeceklerin kendilerine has lezzet özellikleri de bulunur. Bu özellikler, tariflerde sous vide yönteminin kullanılmasının farklı avantajlar sunmasını sağlar.
- Bu yöntemle etler pişirildiğinde sularını kaybetmezler. Kızartma, ızgara gibi farklı yöntemler, etlerin sularını hızla kaybetmesine yol açar. İlk olarak dış katmanın pişmesine neden olan diğer yöntemlerde, belli oranlarda su kaybı kaçınılmazdır. Sous Vide yöntemi dış katmandan içe doğru ilerlemeyen, daha dengeli giden bir pişirme süreci sunduğundan böyle sorunlar oluşmaz.
- Dış katmanı yanmış, iç katmanı hala pişmemiş olan yiyeceklerle karşılaşmanızı engeller. Özellikle kalın etlerin pişirilmesi sürecinde bu avantajı ön plana çıkar.
- Yiyeceklerin yumuşak yapısını korumasını sağlar. Sous vide pişirme yöntemi, önerilen adımlar takip edilerek uygulandığında sert bir yiyecekle karşılaşma riskiniz yoktur. Yemek sürecini keyifli hale getiren yumuşak kıvamın korunmasını sağlar.
- Vakumlu poşet içerisine ekleyeceğiniz soslar, yiyeceklerin iç tabakalarına kadar işler. Sos lezzetinin tüm öğün boyunca alınmasını sağlar. Farklı pişirme yöntemlerinde soslar, yiyeceklerin üzerine sürülerek tüketilebilir. Böyle bir durumda soslar sadece üst katmana işlemiş olur. Sous Vide seçeneğinde sos ve yiyecek ikilisi, uzun saatler boyunca aynı poşet içerisinde bekletilir. Böylece sosun lezzetli şekilde besine işlemesi beğenilen bir sonuç olarak görülür.