Anneler günü kadar olmasa da aslında babalar günü hediye arayışı da bir hayli fazladır. Anneler Günü’ne oranla babalar günü için hediye seçenekleri maalesef çok daha kısıtlıdır. Bu sebeple rehberimizde babanıza ne hediye alabileceğiniz konusunda birçok fikre ve öneriye yer verdik.

Babalar Günü Tarihçesi

Anneler gününün hikayesi kadar can alıcı detaylara sahip olmasa da babalar gününün de bir hikayesi var. Hikayeye göre William Jackson Smart adında bir baba, çocuklarını anneleri olmadan tek başına büyütür. Sonora Smart Dodd, babasının emeklerini ve fedekarlıklarını göz önünde bulundurup, aynı zamanda babasının doğum günü olan 5 Haziran’ın babalara özel bir gün olması gerektiğine dair fikrini öne sürer. Babalar gününün 5 Haziran’da kutlanmaya başlaması üzerine çalışmalar yapılsa da aksilikler sebebiyle kutlama Haziran ayının üçüncü Pazar gününe sarkar. 

Babalar gününün ilk kutlaması 19 Haziran 1910 senesinde ABD’de gerçekleşir. Washington eyaletine bağlı Spokane adlı şehirde başlayan kutlamalar yavaş yavaş tüm dünyaya yayılır. 1924 yılında ABD Başkanı olan Calvin Coolidge tarafından destek görmüş olsa da resmiyet kazanması yaklaşık 40 sene sonrasına dayanır. 1966 yılında Lyndon B. Johnson tarafından bir bildiri yayınlanarak, Haziran ayının üçüncü haftasında Babalar Günü kutlamalarının yapılacağı açıklanır. 1972 yılında Richard Nixon’ın başkanlık döneminde de tarihler kesinleşir ve resmiyet kazanır. Babalar günü hediye seçenekleri belirlerken bu hikaye işinize yarayabilir.

Babalar Günü Hediye Ne Alınır?

Babalar günü için hediye fikirleri arasından genellikle teknolojik ürünler, kıyafetler, spor malzemeleri gibi ürünler yer alır. Bu tarz hediyeler ince elenip sık dokunulacak tarzda hediyelerdir. Babanızın teknolojiyle arası yoksa, spor yapmaktan hoşlanmıyorsa ya da sürekli yeni kıyafet almayı mantıksız buluyorsa bu fikirler işinize yaramaz. Elbette bazı babaların bu tarz hediyelerden hoşlandığını bildiğimizden onlar için de hediye fikirleri vermeye çalışacağız. Fakat ortaya bir babalar günü hediye fikri çıkabilmesi için öncelikle babanızı iyi tanımış olmanız, zevklerini bilmeniz gerekir. Böylelikle hem işiniz kolaylaşır hem de ona sevmeyeceği bir hediyeyi alma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Babalar Günü Hediyesi Ne Olabilir?

Babalar günü hediye fikirleri kısıtlı olmasına rağmen birçok fikri harmanlayarak yeni babalar günü hediye fikirleri ortaya çıkarabilirsiniz. Hem maddi hem manevi değerleri bir arada kullanabileceğiniz gibi, sadece manevi değeri olan el yapımı seçenekleri de değerlendirebilirsiniz. 

Babanız maddi değeri yüksek hediyelerden hoşlanıyorsa;

  • İhtiyacı olan bir ürünü gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. Bu hediye saat, kol düğmesi, kamera, telefon, kahve makinesi, ayakkabı, çanta, takım elbise şeklinde çoğaltılabilir.
  • Örneğin kahve makinesi alırken birçok özelliğinin bulunmasına dikkat ederek maddi değerini gözler önüne serebilirsiniz.
  • Saat, kamera ve telefon gibi ürünlerin fiyatları markadan markaya göre değişir. Bu durumda babanızın kullanmayı sevdiği markayı aklınızda bulundurup seçmeniz gerekir.
  • Takım elbise ya da kıyafetlerin çoğu zaman maddi değeri çok yüksek olabilir. Babanız takım elbise kullanmayı seviyorsa, bedenini ve hangi kalıbı giymekten hoşlandığını öğrenerek ona takım elbise diktirebilir ya da satın alabilirsiniz.
  • Spor yapmaktan hoşlanan bir babanız varsa çok fonksiyonlu spor aletleri alabilirsiniz. Hatta maddi durumunuz el veriyorsa evinin bir köşesinde ona küçük bir spor salonu oluşturabilirsiniz. Bunun yanında alabileceğiniz yüksek kalitede bir spor ayakkabı da onu son derece mutlu edecektir.
  • Kartvizitlerini koyabileceği kaliteli bir cüzdan ya da iyi işçiliğe sahip gösterişli bir kemer de hediye fikirleriniz arasında yer alabilir. 
  • Müzik dinlemekten hoşlanıyorsa da sağlam bir kulaklık alabilirsiniz. Özellikle spor yaparken kablolu kulaklık kullanımı zor olacağından, kablosuz ve suya, tere dayanıklı modelleri inceleyebilirsiniz. Seviyeyi daha da yükseltip antika pikap ve plaklar bulabilirsiniz.
  • Babanız araba veya ev dekorasyonu ile de ilgileniyor olabilir. Araba dekorasyonu için güçlü hoparlörler, araba kokuları alabilirsiniz. Diğer yandan arabasının koltuk kılıflarını değiştirmek de bir seçenektir.
  • Desteklediği bir takımın imzalı formalarından alabilir ya da maça götürebilirsiniz.
  • Parfüm çok sıradan bir seçenek de olsa yeni kokuları keşfedebilmesi açısından bir koleksiyon hazırlayabilirsiniz. Böylelikle eğer vakti yoksa kendisine yeni bir koku bulabilmesi için yardım etmiş olursunuz.

Babanız manevi değeri yüksek hediyelerden hoşlanıyorsa;

  • Özellikle el yapımı seçenekler üzerinde çalışabilirsiniz. Örneğin ellerinizle yapacağınız bir çerçeveye fotoğraflarınızı yerleştirebilirsiniz. Ahşap çerçeve alıp süslemesini kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Mektup yazabilirsiniz. Mektup yazmak çoğu kişi için zor bir iştir. Birçok özelliğin bir arada bulunması gerekir. Fakat duygularınızı sesli bir şekilde anlatıyormuş gibi yazacağınız bir yazı da mektup haline gelebilir. 
  • Babanızın ilgi duyduğu bir alanı keşfederek ona yine el yapımı hediyeler sunabilirsiniz. Örneğin babanız çiçek yetiştirmekten hoşlanıyorsa saksı hediye edebilir ve saksıları süsleyebilirsiniz. Çok daha fazla el becerisine sahipseniz ona ahşap çiçek rafı yapabilir ya da hazır bir şekilde alıp yine süslemesini yapabilirsiniz.
  • Sevdiği bir yazarın koleksiyonluk kitaplarından bulmaya çalışabilirsiniz. Kitaplığına her baktığında sizi hatırlaması ve koleksiyonundan övünerek bahsedecek olması çok güzel anlar yaşamasına vesile olabilirsiniz. Maddi bir öğe de eklemek isterseniz evinin bir köşesini lambader ile birlikte okuma köşesi haline getirebilirsiniz.
  • Babalar günü hediye önerileri arasında maddi değeri en yüksek hediyelerden birisi de kuşkusuz onunla ilgili güzel anılarınızı bir araya toplayabileceğiniz bir defterdir. Bu defterin içerisine o günle ilgili elinizde fotoğraf varsa bunlar yapıştırarak notlar yazabilir, yanınızda olmasına ihtiyaç duyduğunuz anları anlattığınız yazılar kaleme alabilirsiniz.

Babanız hem maddi hem manevi değeri yüksek hediyelerden hoşlanıyorsa;

  • Bu durumda öncelikle babanızın zevklerini ve ihtiyaçlarını öğrenmeniz, sonrasında kendi emeğinizle birleştirmeniz gerekir.
  • Babalar günü hediye tavsiyeleri içerisinde hem maddi hem manevi değeri olan en güzel hediyelerin başında tatil planı yapmak gelebilir. Tatil planı yaparak onun dinlenmesine ne kadar önem verdiğiniz, nerelere gitmek istediğini önemsediğiniz, farklı deneyimler yaşamasına katkı sağlamak istediğiniz gibi incelikli detayları kolaylıkla belli edebilirsiniz. Planlama aşamasına geçmeden önce nereleri görmekten mutlu olabileceğini ya da hali hazırda görmek istediği bir yerin olup olmadığını araştırmalısınız. Araştırmalarınız sonuçlandığında planınızı uygulamaya geçirebilirsiniz.
  • Piknik, mangal, barbekü partisi gibi etkinlikler organize edip sevdiği arkadaşlarını bir araya toplayarak babalar gününü hep birlikte geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Babalar Günü Hediyesi El Yapımı Önerileri

Babalar günü hediyesi el yapımı seçeneklerinde tam olarak el yapımı sayılmasa da 

en çok tercih edilen hediye “dünyanın en iyi babası” tarzında yazıların yazdığı kupa gibi ürünlerdir. Siz bir farklılık yapıp ona gerçekten el marifetinizle hazırladığınız hediyeler de sunabilirsiniz.

  • Birbiriyle uyumlu birkaç esansı karıştırıp bir oda ya da araba kokusu elde edebilirsiniz. Seveceğini bildiğiniz kokuları kullanmanız bu aşamada işinize daha çok yarar. Bu kokuları arabasına asıp üzerine “beni huzurlu hissettirdiğin gibi, bu kokular da seni huzurlu kılsın” gibi notlar yazabilirsiniz.
  • Kahve içmeyi seviyorsa ona değişik kahve çekirdeklerinden yeni tatlar elde edip, ufak sunumlar hazırlayabilirsiniz. Yanında da kendi yaptığınız çikolatalardan ikram edebilirsiniz.
  • Uzun yıllar kalıcılığını korusun isterseniz hayranı olduğu grupların ya da beğendiği desenlerin olduğu tişörtler bastırabilirsiniz. Diğer yandan çizim yeteneğiniz varsa bu desenleri kendiniz de çizebilirsiniz. Böylelikle tam olarak el yapımı olur.
  • Ufak şişelere ufak notlar yazıp içerisine koyabilirsiniz. Kağıdınızda eski bir görüntü elde etmek isterseniz siyah poşet çay demleyip, poşet çayı klasik beyaz bir kağıdın üzerinden geçirerek kağıdı sarartabilirsiniz.