Ramazan ayında iftar vakti için hazırlanan sofralar normal akşam yemekleri için hazırlanan sofralardan daha özel ve bol çeşitli olur. Birbirinden lezzetli yemekler, iftariyelikler, çorbalar ve tatlılar iftar sofrası için özenle seçilir ve hazırlanır. Ramazan ayının küsleri barıştıran ve birleştirici olmayı teşvik eden manevi yönü iftar sofralarında kendini gösterir. Bu yüzden misafirlerin ağırlandığı kalabalık iftar sofraları Ramazan ayının vazgeçilmez gelenekleri arasında yer alır. Bütün gün önemli bir ibadeti yerine getirmiş olmanın huzuru ve oruç açarken yenilen yemekleri sevdiklerinizle paylaşmanın mutluluğu bu sofralara bambaşka bir anlam yükler. Edilen dualarla açılan oruçlar ve sonrasında keyifli sohbetler eşliğinde yenilen lezzetli yemekler Ramazan ayının manevi yönünü doyasıya yaşamanızı sağlar. Hazırlanan lezzetli yemekler kadar bu yemeklerin sunumunun da iftar sofralarına yaraşır şekilde olmasına dikkat edilir. Özellikle misafirlerin ağırlandığı kalabalık iftar sofralarının sunumu için ayrı bir ihtimam gösterilir. Yemekleriyle midelere sunumlarıyla da göze hitap eden bir iftar sofrası hazırlamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair fikir sahibi olmak istiyorsanız sizin için hazırladığımız yazımızdan faydalanabilirsiniz.
İftar Sofrası Nasıl Olmalı?
Kalabalık misafir gruplarının ağırlandığı bir iftar sofrası hazırlarken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken sofrada bulunacak kişi sayısına göre yemek ve yemek takımı seçmek olmalıdır. Yemeklerin hazırlığına birkaç saat önceden başlamak menüyü oluştururken de misafirlerin damak zevklerine uygun tatlar seçmek de oldukça önemlidir. Sıcak tüketilmesi gereken çorba gibi yemeklerin hazırlıklarına en son başlamak gerekir. Aynı şekilde salataları da içinde yer alan yeşilliklerin solmaması ve taze kalması için iftara az bir zaman kala hazırlayabilirsiniz. Yemek takımı parçaları ve sayılarını sofrada bulunan kişi sayısı gibi sunulan yemeklerin özelliklerine göre de belirlemek gerekir. Her ihtiyaca uygun tabak, bardak, çatal, kaşık, bıçak ve kaseler sofraya yerleştirilirken fazla kalabalık ve rahatsız edici bir görüntü oluşturmadan dizilmelidir.
İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?
Kişi sayısına ve yemek çeşitlerine göre uygun bir planlama yaptıktan sonra sofranın şıklığını öne çıkaran unsurları göz önünde bulundurarak tercihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yemek masasına serilecek örtü, yemek takımlarının renk ve desenleri, çatal, kaşık ve bıçak setlerinin dizaynları ve peçetelerin dokusu gibi sofrada kullanacağınız birçok gereci birbiriyle uyumlu olarak seçip kullanmanız göze hitap eden şık bir iftar sofrası hazırlamanız için yapmanız gerekenlerin başında gelir. Birbirleriyle uyumlu olmak şartıyla kendi kişisel zevkinize uygun olarak istediğiniz tasarım özelliklerine ya da renklere sahip sunum gereçleri ile bir sofra hazırlayabilirsiniz. Ancak bizim önerimiz Ramazan ayının ruhuna uygun olarak fazla gösterişten ve şatafattan uzak sade ama şık bir sofra hazırlamanız yönünde olacaktır.
Güzel Bir İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?
Güzel bir iftar sofrası hazırlamak için her türlü detayı göz önünde bulundurmak ve buna göre seçimler yapmak gerekir. Masa örtüsünden peçetelere, bardaklardan kaselere kadar birbiriyle uyumlu, şık ve kullanışlı parçaları en ince detayları bile düşünerek sofraya düzenli ve uygun bir şekilde dizmek oldukça önemlidir.
Masa Örtüleri
İftar sofranız için seçecek olduğunuz masa örtüsünün fazla karmaşık renklerden ve desenlerden oluşmamasına özen göstermek yemeklerin ve yemeklerin sunulduğu yemek takımlarının şıklığına ön plana çıkarmak için önemlidir. Bunun için tek renk desensiz bir masa örtüsü seçebilirsiniz. Siyah, beyaz, krem, gri ya da bej gibi nötr renklere sahip örtülerle sade bir şıklık yakalayabilirsiniz. Bu renkleri masa örtünüz için seçerek yemek takımlarında ve diğer sofra sunum parçalarında farklı renkleri de kullanmakta özgür olabilirsiniz.
Masa örtüsü yerine runner da tercih edebilirsiniz. Özellikle masif ahşap ya da mermer bir yemek masanız varsa masanın bu özel dokusunu sergilemek için runner ve supla kullanarak sofra dekorunu tamamlayabilirsiniz. Peçete seçimini ise masa örtünüzle ya da runnerla aynı renkte ve dokuda yapmanızı öneriyoruz. Son zamanlarda sıklıkla kullanılan ve oldukça pratik olan kağıt peçeteler yerine bu özel güne uygun kumaş peçeteleri tercih etmeniz iftar sofranıza eksiksiz bir şıklık kazandırır.
Yemek Takımları
Kullanacak olduğunuz yemek takımlarının formları ve şekilleri tamamen kişisel zevkinize kalmış durumdadır. İsterseniz köşeli hatlara sahip bir yemek takımı ile modern bir hava yaratabilirsiniz. İsterseniz de yuvarlak ya da oval takımlarla sofranızda klasik bir görünüm oluşturabilirsiniz. Yemek takımlarının renklerini seçerken ise masa dekorunda yer alan diğer ögeleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Açık renkli bir masa örtüsü kullanıyorsanız yemek takımlarının koyu renkte olması sofra düzeninde öne çıkmalarını sağlayacaktır. Zarif, beyaz bir porselen takımınız varsa tamamen siyah yerine gri tonlarında bir örtü kullanabilirsiniz. Ya da bunun yerine takımlarınızı ön plana çıkarmak için suplalardan yardım alabilirsiniz. Beyaz masa örtüsü üzerine koyu renkli bir supla ve onun da üzerinde inci beyazı porselen takımlarınız oldukça hoş duracaktır.
İftar Sofralarının Düzeni
Yemek takımlarının tasarımı kadar dizilişi de güzel bir iftar sofrası hazırlamak için oldukça önemlidir. En altta servis tabağı onun üstünde çukur tabak ve bu tabağın içinde çorba kasesi şeklinde olan klasik dizilimi iftar sofraları için de gerçekleştirebilirsiniz. Eğer iftar menüsünde çorba yer almıyorsa çorba kaselerini servis tabaklarının sol üst tarafına koyarak salata kasesi olarak kullanabilirsiniz. Ana yemeğiniz sulu değilse çukur tabak yerine düz bir yemek tabağı da tercih edebilirsiniz.
Çatal, kaşık ve bıçak dizilimini de her zamanki gibi bıçak kaşık sağ tarafa çatal ise sol tarafa gelecek şekilde yapmanız gerekir. Her zaman aklınızda bulunması gereken kural çatal, kaşık ve bıçakları yerleştirirken en dıştan içe doğru bir sıralama yapılması gerektiğidir.
Eksiksiz Bir İftar Sofrası
İftar sofralarına mutlaka 2 farklı bardak yerleştirmeyi unutmayın. Bütün gün susuz kaldıktan sonra orucunu suyla açmak isteyecek misafirleriniz için bir adet su bardağı ve onun yanında meşrubat ya da şerbet içmek için gereken bir adet meşrubat bardağı olmasına özen göstererek eksiksiz bir sofra hazırlayabilirsiniz.
İftar sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan iftariyelikleri sunmak için sofra aksesuarları arasında yer alan küçük kaseleri ya da tabakları kullanabilirsiniz. Özellikle kalabalık misafirleri ağırlarken hurma, zeytin ve pastırma gibi iftariyelikleri birden çok sayıda kase ve tabaklara yerleştirip sofranın her köşesi için ulaşılabilir hale getirebilirsiniz.
Misafirlerinize sunacak olduğunuz içecekleri sürahi ile servis etmek iftar sofranızın şıklığını artırır. Özellikle iftar sofralarında bir Ramazan ayı geleneği olarak mutlaka kendine yer bulan birbirinden lezzetli şerbetleri şerbet sürahilerinde sunabilirsiniz. Kristal cam şişesi ve zarif kapağı ile dikkat çekici bir görünüm sunan şerbet sürahisinin yanında aynı ya da benzer tasarım özelliklerine sahip olan şık bir su sürahisine de sofrada yer verebilirsiniz.
Yemekler yendikten sonra tatlı servisi yapılırken kullanılan tabakların, yanında ikram edilen çay ya da kahve takımları ile uyumlu olması gerekir. Eğer çayları ince belli klasik çay bardakları ve cam çay tabakları ile servis edecekseniz tatlı tabaklarının rengi ve deseni konusunda özgür olabilirsiniz. Çay tabakları porselen ise renginin tatlı tabakları ile uyumlu olması oldukça önemlidir. Aynı durum kahve fincanları için de geçerlidir.