Oturma odalarından sonra evlerde oldukça fazla kullanılan bir diğer odalar ise mutfaklardır. Mutfak, gün içinde öğünleri hazırlamak, sıcak içecek almak, su içmek gibi sürekli olarak girilip çıkılan bir bölümdür. Bu kısa anların yanı sıra Türk kültüründe oldukça yer eden mutfakta oturmayı seçenler de bir hayli fazladır. Çayın yanında uzun saatler süren mutfak sohbetleri sevilen bir aktivitedir. Pek çok farklı sebeple oldukça fazla kullanılan evin bu bölümünde bulunan ışık seviyesi de büyük önem taşır. Hem görmeye bağlı farklı sağlık sıkıntılarının oluşmaması hem de besin ile sıvıların temizliğine dikkat edilebilmesi için kişilere iyi görüş açısı sunan ışıklandırmalar kullanılmalıdır. Doğru aydınlatmayla sağlanan ışığın yanı sıra uzun süreli yapay ışık kullanımı insanları rahatsız eden önemli bir faktör olduğundan ve aşırı enerji kullanımıyla oluşan bütçe sorunlarının önüne geçebilmek için doğal ışıktan yararlanmak çok fazla tercih edilen bir yöntemdir. Mutfağın güneşi alış açısı ile mutfak pencerelerinin boyutuna ek olarak doğru bir perde seçimi ile doğal ışığı en iyi şekilde kullanmak mümkündür. Bu nedenle oldukça fazla sorulan ve cevabı merak edilen mutfak perdesi nasıl olmalı sorusunu yanıtlamak gerekir. Bu yanıttan yola çıkıp mutfağınızda doğal aydınlatma sağlayıp doğru ışık miktarı ile evinizin oldukça fazla kullanılan bu bölümünü büyük bir keyifle kullanabilirsiniz. Sağlığınıza zarar vermeden kolaylıkla enerjiden tasarruf edebilirsiniz.
Mutfak Perdesi Çeşitleri
Mutfak perdesi seçerken öncelikle dışarıdan gelen gün ışığından sonuna kadar yararlanmanızı sağlayan tasarımlar olmasına dikkat etmelisiniz. Genellikle saydam tasarıma sahip perdeler ışığın sert geçişini kırıp mutfağınıza yumuşak ve doğal bir ışık sızmasını sağlar. Bu sayede sık olarak girilip çıkılan ve çoğunlukla önemli işler gerçekleştirilen mutfağınızda ihtiyacınız olan aydınlığa ulaşabilirsiniz. Kullanışlı ve pratik olmasıyla ilgi çeken ve yüksek memnuniyete sahip katlanabilir türler de mutfak için ideal ürünlerdir. Stor ve zebra olarak kategorize edilen katlanabilir türler ile gündüz vakti mutfağınızda maksimum ışık sağlayıp yüksek verimlilik elde edebilirsiniz. Hava karardığında ise kolaylıkla kapatıp dışarıdan mutfağınızın içinin görünmesine engel olabilirsiniz. Leke tutmayan kumaş seçenekleri sayesinde endişe duymadan ve vakit kaybetmeden gönül rahatlığıyla işlerinize odaklanabilirsiniz. Çift mekanizmalı ile tek mekanizmalı olarak iki farklı türde üretilen stor türlerinden sizin için pratik kullanıma sahip olan mekanizmayı tercih edebilirsiniz. Stor perdeler, özellikle tezgah üstü gibi sürekli hareket halinde olunan bölümlerdeki pencerelerde rahat kullanım sağlar. Mutfak perdesi çeşitleri arasında öne çıkan bir diğer seçenek ise kısa perdelerdir. Mutfak pencerelerinizin boyutları küçükse bu çeşit mutfağınız için ideal olur. Temizliği de kolay olan bu türler lekelenme durumunda kolayca yıkanabilir. Genellikle pişirme işlemi gerçekleştirilen bir ortamda bulunduğu için kısa olmaları tutuşma, takılıp düşme gibi olası kazaların da önüne geçebilirsiniz. Az ışıklandırma kadar aşırı ışıklandırma da görme açısından büyük bir problemdir. Güneş ışığı mutfağınıza yoğun şekilde ve sert bir açıyla doluyorsa ahşap malzemeden üretilen jaluziler ile aşırı ışığı ve buna bağlı aşırı ısınmayı önleyebilirsiniz. Klasik tipteki büzgülü çeşitler de geniş mutfak pencereleri için kullanışlı seçenekler arasındadır. Yana doğru büzülüp ürüne ait bir kumaş parçasıyla sabitlenebilen bu çeşitleri dilediğiniz zaman kapatabilirsiniz. Saydam veya opak olarak pek çok seçeneği bulunan büzgülü çeşitlerinin sınırsız renk ve modeli arasından kendi zevkinize uygun olanını tercih edebilirsiniz. Mutfağınızın dekorasyonuna ve ışık alışına göre kullanım amacınıza hizmet eden perde türünün hangisi olduğuna bu birbirinden işlevsel ürün çeşitlerini inceleyip karar verebilirsiniz.
Mutfak Perdesi Seçimi
Perdenin ortaya çıkış amacı fazla ışığı ve evlerin içinin dışarıdan görünmesini engellemektir. Fakat bu ev tekstil ürünü zaman içerisinde ev dekorasyonunun ayrılmaz bütününün bir parçası ve hatta tamamlayıcısıdır. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan perdelerin pek çok farklı çeşidi bulunur. İşlevlerine göre ayrılmalarının yanı sıra sınırsız renk ile model seçeneğine de sahiptirler. İşlevlerine göre seçiminizi yaptıktan sonra sıra mutfak perdesi modelleri arasından dekorasyonunuza ve zevkinize uygun türü seçmeye gelir. Büyük bölümü beyaz eşyalarla dizayn edilen mutfaktaki nadir tekstil ürünlerinden biri olan perde ile mutfağınızda kaliteli ve şık bir görüntü elde edebilirsiniz. Mutfağınızı tamamlayıcı olan renk ve model seçebilir veya yıldız parça olarak ayrıksı hatta farklı bir perde modeli kullanabilirsiniz. Bu seçim tamamen sizin zevkinize ve tarzınıza bağlı olan meseledir. Klasik, modern, vintage veya rustik mutfak perdesi çeşitlerinden tarzınıza ve mutfağınıza uyan türü seçebilirsiniz. Klasik çeşitler daha çok büzgülü, saydam ve fon perde çeşitlerinden oluşur. Bu kategoriler diğer tarzlarda da kullanılır. Ancak desen açısından bazı farklılıkları bulunur. Saydamlar klasik tarz içerisinde kullanılırken genellikle desensiz olarak tercih edilirler. Fon veya büzgülü türler ise desensiz tercih edileceğinde kendinden desenli kumaş veya ağır, kalın, parlak kadife kumaşlara sahip olurlar. Desenli kullanımda ise çoğu zaman antik hatta büyük desenler tercih edilir. Modern dekorasyonda ise düz ve net renkte perdeler seçilir. Fon için veya stor tipi olanlar, modern dekorasyona için idealdir. Eski tarza sahip dekorasyon olan vintage ise kalın yapılı kumaşlardan üretilen, daha karışık hatta yoğun desen tasarımı bulunan türlerde tamamlayıcı bir hale gelir. Nadiren de olsa desensiz seçimler yapılan vintagede, kumaşın eskitme olması önemli unsurlar arasındadır. Rustik olarak dekore edilen bir mutfağa sahipseniz ise rustik tarzda çeşitler size uygun olur. Desen açısından vintage ile doğallığın karışımı baskılara sahip bu ürünlerin jüt kumaştan tasarlanan versiyonları da bulunur. Halka bölümlerinin genellikle ahşap malzemeden üretilen bir yapıya sahip olması sayesinde mutfağınıza daha sıcak ve natürel bir hava katabilirsiniz.
İdeal Mutfak Perdesi
Bazı mutfaklarda bulunan balkonlar bazen kiler olarak kullanılsa da çoğu zaman ayrı bir oturma alanı olarak tercih edilir. Balkona açılan kapılar da genellikle camlı tasarımlara sahiptir. Mutfak ile balkonunuzu kesin biçimde ayırmak için mutfak kapı perdesi kullanmanız önerilir. Pratik olması açısından daha çok hafif kumaşları tercih etmelisiniz. Stor, zebra veya tüllerin yanı sıra ince dokulu fon perdelerden birini de kapınızda kullanabilirsiniz. Balkondan herhangi ışık sızıntısının gelmesini istemiyorsanız çok kalın kumaştan oluşan perdeyi kapınızın cam bölümüne sabitleyebilirsiniz. Küçük dokunuşlar yapıp oldukça farklı tasarımla dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz. Perdenizin açık renkte olması, kapalıyken dahi mutfağınızın aydınlık ve ferah görünmesini sağlar. Pencerelerinizin ölçüsünü alıp not ettikten sonra dikkat etmeniz gerekenler seçeceğiniz kumaşın türü, kumaşın dokusu, ağırlıklı renk skalası, tercih edilen desenler, zemindeki döşemenin türü ve rengi, halınızın deseni ile duvar rengidir. Bütün bu unsurların kombinasyonuna göre perdenizi tamamlayıcı veya ayırt edici olarak seçip kullanabilirsiniz. Evin aktif bir alanı olan mutfağınızda pozitif renk ile desenler tercih etmeniz pişirme esnasında sizi daha enerjik kılar. Endişe duymadan rahatça çalışmak için leke tutmayan kumaş yapısına sahip perde çeşitlerinden tercih edebilirsiniz. Dekorasyonunuza, kullanım alanınıza ve işlevine göre tasarlanıp üretilen sınırsız çeşitten dilediğinizi seçebilirsiniz. Enerjik ve estetik görüntüye sahip bir mutfakta pozitif enerjinizi korurken, aynı zamanda ne kadar saat geçirdiğinizi dahi fark edemeyebilirsiniz.