Çorbalar taşar, yağ sıçrar, tabağa koyarken bir parça yemek dökülür… Hele bir de ocak yanarken bunlar oluyorsa ocak temizliği gözünüzde iyice büyür. 

Tüm ocak türleri için dikkat etmeniz gereken temizlik püf noktaları ile tertemiz bir ocak hiç de zor değil. Ocak temizliği nasıl yapılır hemen öğrenin, kolları sıvayın ve işe koyulun! 

Farklı Türlerde Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? 

Her ocak türü farklı temizlik yöntemi gerektirebilir. Ocak yüzeyinin zarar görmeden temizlenmesi için farklı ocak türleri için hazırladığımız temizlik püf noktalarına göz atın. 

Seramik Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? 

Seramik ocaklar diğer ocak türlerine göre çok daha hızlı ısınır ve sıcak kalır. Bu nedenle taşan veya dökülen bir yemek ocağın üzerinde çok daha hızlı bir şekilde kurur. Bu da çıkarılması zor lekelere neden olur. Tüm bunlara rağmen seramik ocak en kolay şekilde temizlenebilen ocak türlerinden biridir. Sizin de ocağınız pürüzsüz yüzeye sahip bir seramik ocaksa ışıl ışıl bir görünüm için izlemeniz gereken temizlik adımları şu şekilde: 

Temizliğe başlamadan önce ocağın tamamen soğuduğundan ve varsa emniyet kilidini kapattığınızdan emin olun. 

Seramik ocaklara özel temizlik ürünleri evinizde bulunmuyorsa bile sıcak su, yağ çözücü temizlik ürünü ve bulaşık deterjanı ile yapacağınız karışım sayesinde inatçı lekelerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. 

  • Bir bardak sıcak su 
  • 1 çay kaşığı yağ çözücü  
  • Birkaç damla bulaşık deterjanı 

Hazırladığınız temizlik solüsyonunu sprey şişeye koyabilir ve daha sonraki ocak temizliğinde de kullanabilirsiniz. Veya süngerinizi ıslatarak yeterli miktarda ürün ile ocağınızı silebilirsiniz.  

Süngerin sert tarafını kullanmak ocak yüzeyinin çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle zor lekeleri ıslatıp bir süre bekleterek ocağınız çizilmeden lekelerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. 

Zor lekeler için lekeli alana beyaz sirke damlatın ve üzerine bir miktar karbonat serpin. Üzerine az miktarda sıcak su dökerek kurumuş lekenin yumuşamasını bekleyin. 

Son olarak iz bırakmayan bir temizlik bezi ile sildiğinizde pırıl pırıl bir ocak elde edeceksiniz! 

İnox Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? 

Estetik görüntüsü ile sıklıkla tercih edilen inox ocak temizliği için mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Aksi takdirde ocak yüzeyi çizilebilir, hatta rengi açılabilir. Hassasiyetle yapılması gereken inox ocak temizliği detayları şu şekilde: 

İnox ocak temizliği yaparken kesinlikle sert kimyasal içeren temizlik ürünleri kullanmamalısınız. Aynı şekilde evde doğal malzemelerle hazırlayacağınız temizlik ürünü de ocak yüzeyine zarar verebilir. 

Bu nedenle inox ocaklar için özel üretilen temizlik ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. 

Temizlik sonrasında yumuşak ve hafif nemli bir bezle ocak yüzeyini silebilirsiniz. Renk solmalarının ve hoş olmayan lekelerin önüne geçmek için su lekesi kalmamasına dikkat etmelisiniz. 

Emaye Ocak Temizliği Nasıl Yapılır? 

Temizliği en kolay ocak çeşitlerinden biri olan emaye ocak için hemen hemen her temizlik maddesi kullanılabilir. Dikkat etmeniz gereken birkaç temizlik püf noktası ile emaye ocağınızın yüzeyi uzun yıllar ilk günkü gibi yepyeni kalabilir. 

Basit lekeler için birkaç damla bulaşık deterjanı ve su ile hazırlayacağınızı karışımı kullanabilirsiniz. 

Sirke ve karbonat gibi doğal ürünler de emaye ocağınıza zarar vermeden lekeleri yok etmenizi sağlar. 

Emaye ocak temizliği yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, çok sert temizlik gereçleri kullanmamaktır. Emaye ocaklar her ne kadar dayanıklı ocak türlerinden olsa da bulaşık teli gibi ürünler ocak yüzeyinde çizilmeye neden olabilir. Emaye ocak temizliği yaparken de sıcak su ile kurumuş ve zor lekeleri önce yumuşatmanızı öneriyoruz. 

Ocak Gözleri Nasıl Temizlenir? 

Ocak gözleri ocakların en zor temizlenen yerlerinden biridir. İç tarafından biriken kirler nedeniyle ocak gözlerini temizlememek ocağınızı hijyenik bir şekilde kullanmanıza engel oluşturur.  

Ocak gözlerini temizlemek için bir diş fırçası ve birkaç damla bulaşık deterjanı yardımıyla ocak gözünün her alanını temizleyebilirsiniz. 

İnatçı ve kurumuş kirler için ocak gözlerini bir gece suda bekletebilirsiniz. 

Ocak gözü temizlemek için sirke, limon tuzu ve sıcak su ile bir karışım hazırlayabilirsiniz. Çelik tel ile ovalayarak temizledikten sonra ocak gözlerinin yeni gibi olduğunu görebilirsiniz. 

Ocak Ne Sıklıkla Temizlenmeli? 

Kirlenmiş bir ocağı ne kadar uzun süre bırakırsanız temizlemesi de bir o kadar zor olacaktır. Bu nedenle bir şey döküldüğünde veya sıçradığında ne kadar hızlı davranırsanız, temizlik o kadar kolay olacaktır. 

Rutin ocak temizliği ise en az haftada bir yapılmalıdır. Böylece göremediğiniz kalıntılardan arınmış ocağınız her zaman tertemiz kalır.