Güzel, leziz ve sağlıklı bir kahvaltının olmazsa olmazları nedir? Elbette ki, yumurta, ekmek ve birbirinden lezzetli kahvaltılık çeşitleridir. Günlük koşturma içinde bazen günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlıyoruz. Ertesi gün ya da hafta sonu kahvaltı etmek istediğimizde ise elimizde ürünler tazeliğini kaybetmiş oluyor. İşte bazı püf noktaları ile bu besinleri çok daha uzun süre taze tutmanız zor olmayacak.

Kahvaltının yıldızı yumurta

Peki kahvaltının yıldızı, hamur işlerinin olmazsa olmazı, evde yemek yoksa tavada 2 dakikada hazır hayat kurtarıcı yumurta nasıl muhafaza edilmelidir? 

Öncelikle belirtmeliyiz ki yumurtayı buzdolabına koymadan önce asla yıkamamalısınız. Aksi takdirde dış kısmındaki koruyucu tabakayı yok etmiş ve bakteri üretimine açık hale getirmiş olursunuz. Eğer içinize sinmiyorsa kullanmadan 2-3 dakika önce yıkayabilirsiniz.

Tavuk yumurtasını üretiminden itibaren 20-30 günlük bir sürede tüketebilirsiniz. Tabii ki doğru muhafaza etmek koşuluyla. Yumurtayı buzdolabının yumurta bölmesinde ya da ağzı açık bir kapta muhafaza etmek doğru değildir. Bu bölüm buzdolabının en sıcak kısmıdır. Yumurtaların kolay bozulmasına ve buzdolabındaki diğer yiyeceklerin yumurtanın tadını değiştirmesine neden olacaktır.

Kahvaltılıklar

Günün en önemli öğünü kahvaltıyı çok fazla yorulmadan ve uğraşmadan etmek istiyorsanız bölmeli kahvaltılıklar tam size göre. Zeytin, peynir, tereyağı ve reçel gibi temel kahvaltılıkları koyabileceğiniz bu kapları içindekiler azaldıkça yeniden doldurabilirsiniz. 

Bütün haldeki beyaz peyniri vakumlu bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Havayla teması kesilen peynir uzun süre taze kalacaktır. Fazla miktardaki zeytini ise cam ya da plastik kap ve kavanozlarda saklayabilirsiniz. Zeytini buzdolabına koymanıza gerek yoktur. Karanlık ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Reçeller için en iyi saklama yeri cam kavanoz ya da ağzı kapaklı cam kaplardır. Reçelin ilk günkü tat ve tazelikte kalmasını istiyorsanız camda saklamalısınız. Tereyağını 1 ay içinde tüketecekseniz buzdolabının alt rafında kapaklı bir kapta, daha sonra tüketmeyi düşünüyorsanız buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Ekmeği plastik poşete koymayın

Kahvaltı ve öğünlerin vazgeçilmezi ekmek dışarıda kaldığında ve havayla doğrudan temas ettiğinde kuruyan bir yiyecektir. Bu yüzden mümkünse ekmeği ağzı kapalı bez bir torbada ya da özel olarak üretilmiş ekmek muhafaza kutularında saklamak gerekir. Plastik poşet ekmek saklamak için uygun değildir. Ekmekleri uzun süreli olarak plastik poşette bulundurmayın. Ekmeğinizin çabuk bozulup küflenmesini istemiyorsanız plastik poşetten uzak durun.