Evinizi düzenlerken mobilya seçimi yapma sürecinizde size yol gösterecek etkenler vardır. Bunlardan ikisi tarz ve renk seçimidir. Bu iki faktör birbiriyle doğrudan ilişkilidir ve birbirini takip eder. İster favori renginize göre düzenleyeceğiniz evinizin tadını çıkarabilir isterseniz de belli tarz çizgileri doğrultusunda seçimler yapabilirsiniz. 

Kendinize rehber bir renk seçerek şema oluşturabilirsiniz. Renk uyumları, belli püf noktalarıyla renk şeması üzerinden keşfedilebilir. Dilerseniz kendi zevkinize göre de kombinasyonlar yaratabilirsiniz. İçinde mutlu hissedeceğiniz hatta zaman zaman sizi motive edecek dekorasyonlar yakalamak sizin elinizdedir. 

Her rengin farklı alanlarda çeşitli anlamları vardır. Örneğin kırmızı bir kıyafet giydiğinizde aşkı ve tutkuyu çağrıştırırken evinizde kullandığınız aynı renk açlık hissini tetikler ve dikkat çağrısı anlamına gelir. Genellikle alışveriş merkezlerinin yemek katında baskın olarak tercih edilir. Dünyaca ünlü fast food markalarının logolarında ve dekorlarında da oldukça tercih edilen bir renktir. Bunların hepsi açlık hissinizin tetiklenmesi için zekice kurulmuş planlar dizisidir.

Mavi sakinlik ve güven verir. Hastane odalarında sıklık ile tercih edilmesinin sebepleri arasında bu etkileri yer alır. Huzur bulduğunuz çoğu ortamda mavi rengin varlığını fark ederseniz de sebebi aslında budur. Uyumlu renklerle kombinlendiğinde etkisi artar.

Sarı renk hareketlilik etkisiyle dekorasyonda anlam kazanır. Sıcaklık ve enerji verir. Spor yapacağınız veya aktif olmanız gereken alanlarda tercih ederek kendinizi motive edebilirsiniz. Kombinleyeceğiniz yumuşak tonlarla veya kontrast renklerle de alanınızın havasını değiştirebilirsiniz.

Renk Uyumu Nasıl Yapılır?

Renk şeması hangi renklerin kontrast hangi renklerin komşu olduğunu açıkça görmenizi sağlar. Çeşitli metotlarla uygun renkler kolayca saptanabilir ve kombinlenebilir. Dekorasyon tercihinizde analog renkleri tercih etmek isterseniz renk şemasından peş peşe üç renk seçmeniz yeterli olacaktır. Örneğin mavi ve maviye komşu olan yeşil renk ile oluşturacağınız dekorasyonlar gözünüze uyumlu gelecektir. Her ana renk arasında birbirine yakın olan ara renk tonları bulunur. Renk şemasında ise başlıca birkaç tane ton bulunur ama aslında sayısız renk yer alır. Birbirine uyacak tonları bulmak ise sizin zevkinize kalmıştır.

Şema içerisine çizeceğiniz eşkenar bir üçgen uyumlu renk rotası oluşturur. Örneğin mor, turuncu ve yeşil uyumlu bir kombinasyon çıkarır. Bu çıkarıma çizilen eşkenar üçgen ile varılabilir. Dekorasyonda renk uyum tablosu mutluluğunuza giden rotayı gösterir. Bazı renkler teoride kombin edilmeye uygun olsa da kombinasyon gerçekleştirildiğinde sizi tatmin etmeyebilir. Bu yüzden uygun renk tonları yardımcı tablolar ve şemalar ile saptanmalı ve ona göre hareket edilmelidir.

İkili renk kombinasyonu arıyorsanız şema üzerinden bir renk atlayarak yakalayabilirsiniz. Örneğin pembe ve turuncu aslında düşünüldüğünde uyumlu veya uyumsuz gelebilir. Bunun nedeni herkesin farklı tonlarda bu renkleri aklında canlandırılmasıdır. Oysa ki bu iki rengin birbiriyle kusursuz bir uyum yakalamalı oldukça mümkündür. Aynı şekilde şema içerisine çizilen düz bir çizgi ve dikdörtgen formu ile de uygun tonlar saptanabilir. Pastel tonlar veya mat renkler de kombinlenirken daha durgun bir dekorasyon ortaya çıkarabilir. Ortaya çıkacak dekorasyon çeşitliliği hayal gücünüze kalmıştır. En güzel dekorasyonların yolu renk uyumundan ve doğru seçimlerden geçer.

Dekorasyonda Renk Uyumu Nasıl Olmalı?

Dekore edeceğiniz alan renk seçiminde ilk adım olur. Çalışma odanızda veya ofisinizde harekete geçirici dekorasyonlardan çok sakinlik verici ve dikkat toplayıcı renkler tercih edebilirsiniz. Beyaz saflık ve sadelik getirir. Temizliği de çağrıştırdığı için bu tarz alanlarda kullanıma uygundur. Siyah otoriteyi ve gücü simgeler. Büyük patron ofislerinde ve resmi alanlarda sıklıkla siyah tercih edilir. Daha özel ofislerde ise beyaz kullanımı yaygındır. Bu iki renk her türlü kombinasyonu kaldırır. Beyaz pastel renklerle kullanılınca kusursuz bir uyum yakalar. Siyah ise kendi gibi karanlık olmayan renkler ile kullanıldığında kendini ortaya çıkarır. Karanlık getireceği ve alanı daraltacağı algısı tamamen gerçek dışıdır. Küçük alanlarda kullanıldığında ayna gibi etkili dekoratif elementlerle alan derinliği arttırılabilir.

Ev Dekorasyon Tercihleri

Evinizde kullanacağınız renkler gün içinde ve her sabah akşam modunuzu etkiler. Bazı insanlar için belirli renkler tetikleyici ve rahatsız edici olabilir. Örneğin birisi sarı dekore edilmiş bir odada uyanmaktan rahatsız olup dinginlik arayabilir. Sayısız renk tonu kadar sayısız insan karakteri ve zevki bulunur. Mutlu olacağınız rotayı bulmak hali hazırda keşfedilmiş yöntemler ve size harita olacak renk şemalarıyla mümkündür. Renkli dekoratif ürünler genellikle objelerden oluşur ve coşkulu renklerden seçilir. Mobilya gibi cüssesi daha büyük ürünler ise daha sakin renklerde tercih edilir ve göz yormaması hedeflenir.

Renk Uyumları Nasıl Olur?


Evinizde uyumu yakalamak için var olan eşyalarınızı kullanıp dekorasyonu zenginleştirebilir ya da dekorasyona göre evinizde oynamalar yapabilirsiniz. Çeşitli ve farklı yöntemler ile kendinizi iyi hissettirecek ortamı yakalayabilirsiniz. Ev dekorasyonunda uyumlu renkler hayatınızı etkiler. Gri son yılların en gözde renklerinden biridir. Duvarda ve halıda sakin renkler seçerek gri mobilyalar tercih edebilirsiniz. Kullanacağınız çarpıcı veya pastel renklerde çerçeveler, yastık kılıfları, vazolar veya perdeler ile dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz. Tarzınıza göre klasik veya vintage ürünler tercih edebilir ve ona göre renk uyumu yakalayabilirsiniz. Modern tasarımlar genellikle sade renklerden oluşur. Marjinal tasarımlar coşkulu renklerle zenginleşir ve evinizi süsler. Tek yapmanız gerek yola çıkacağınız yerin başlangıcına karar vermek ve renk yolculuğunu dekorasyon ile birlikte tamamlamaktır.