Saksılar sadece bitkilere ev sahipliği yapmak için değil, ortama bir tarz kazandırmak için de harika araçlar. Evinize farklı malzemelerle bir stil getirmek için saksıları kullanmak hem kolay hem de keyifli. Klasik saksı tiplerinin yanı sıra duvar saksısı, askılı saksı gibi farklı saksı türleri ile mekâna hareket getirebilir ve onlara birer aksesuar olarak yer verebilirsiniz. Saksıların farklı kullanımlarına birlikte bakalım;
Plastik saksılar ve seramik saksılar
Bitkiler genellikle plastik saksılarıyla evlerimize geliyorlar. Bitkilerinizi plastik saksılarıyla birlikte dekoratif seramik saksıların içine taşımak her zaman iyi bir fikir. Seramik saksılarınızı odanın renkleriyle uyumlu seçebilir veya odaya taşımak istediğiniz renkler için saksılarla başlangıç yapabilirsiniz. Bitkilerinizi plastiklerde tutmak yerine seramik saksılara taşımaya karar verirseniz, verdiğiniz suyu çekmeyecek kalitede seramik seçtiğinizden emin olun.
Ayaklı saksılar
Dekoratif özellikleriyle boy gösteren saksılardan bahsederken ayaklı saksılar özel bir ilgiyi hak ediyor. Birçok bitki türü için tercih edilebilen ayaklı saksıları beyaz, ferforje gibi çeşitlerle seçebilir, rengarenk versiyonlarını kullanarak evinize neşe getirebilirsiniz. Bitki standı şeklinde bir sergi alanı sağlayan ayaklı saksıları ve saksılıkları yan yana ikili veya üçlü olarak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayaklı saksılar metalik ve ahşap gibi çeşitleriyle hem iç mekanlarda hem de balkon ve bahçelerde oldukça şık bir görünüm sağlıyor.
Metal saksılar
Minimalist ve modern tarzda dekorasyonlar için ideal saksı seçimi olan metal saksılar özellikle renkli çeşitleriyle dikkat çekiyor. Delikli olmadıkları için bitkiye fazla sulama yapmamaya dikkat ederek kullanılmaları gerekiyor. Metal saksılar, direkt güneş ışığı aldıklarında fazla ısınabildikleri için bitkinin ısı dengesine etki edebiliyorlar. Kullanımlarına dikkat edildiği takdirde, eskimeyen görünümleriyle metal saksı kullanmak mekanlara modern bir hava katıyor. Özellikle ahşabın ve doğal dokuların yoğun olduğu mekanlara çeşitlilik ve denge getirmek için metal saksıları kullanabilirsiniz.
Balkon saksıları
Saksı dendiğinde, balkon dekorasyonunun tamamlayıcısı balkon saksılarını unutmamak gerek. Betonla çevrili şehirlerde binaların dışarıdan görünümünü de güzelleştiren balkon saksıları son yıllarda yeni çeşitleriyle de dikkat çekiyor. Genellikle dikdörtgen olarak kullanılan, kahverenginin yanında artık yeşil, siyah, kırmızı gibi renk alternatifleriyle de balkonlara şıklık getiren balkon saksıları rengarenk çiçeklere ev sahipliği yapıyor. Askılı olarak balkon dışına sarkıtmak veya geniş balkonlarda, teras ve verandalarda bölümlendirme yapmak için bunları farklı şekillerde kullanmak mümkün.
Orkide saksıları
Evde çeşitli şeffaf kaplarda delik açarak kendi orkide saksınızı hazırlamanız elbette ki mümkün. Ancak göze hoş görünen, orkideniz için en uygun şekilde üretilmiş olan, alt kısmında yeterli genişlikte delikleri olan bir orkide saksısı edinmeniz daha iyi bir fikir. Dekoratif bir görünüm için hazır satılan orkide saksıları imdada yetişiyor.
Askılı saksılar
Balkonlarda, verandalarda kullanabileceğiniz askılı saksılar sadece çiçeklere ev sahipliği yapmıyor. Mutfakta ekmek sepeti veya gazetelik olarak da çeşitli amaçlarla kullanabileceğiniz bu saksılar oldukça fonksiyonel. Askılı saksıları bahçede de kullanabilirsiniz. Bir yazlığınız varsa veya müstakil evde yaşıyorsanız bahçenizdeki ağaçlardan birine de asabileceğiniz bu askılar hem göze hitap ediyor hem de her mekanla uyum sağlıyor.
Duvar saksıları
Şirin cafelerde görmeye alışık olduğumuz duvar saksılarına evinizde de yer vermeye ne dersiniz? En çok balkon duvarlarına yakışan duvar saksılarını elbette ki evin içinde, uygun ışık alan bir duvarda da kullanabilirsiniz. Duvar saksıları içinde yer vereceğiniz bitkilerin yapay bitki olması da mümkün. Raflı duvar saksılarının ahşap ve ferforje gibi farklı çeşitleri her türlü mekâna uyum sağlıyor. Yeter ki ortama yaşam katan duvar saksılarından faydalanmaya karar verin.
Kupalardan saksı
Bir “kendin yap” tarzı gibi görünse de kupaları saksı olarak kullanmak dekorasyon trendlerinin en sevimli detaylarından. Özellikle yemek masaları ve pencere önleri için göze hoş görünen bir tamamlayıcı unsur olarak kupaları saksıya dönüştürebilirsiniz. Succulent ve kaktüs tarzı bitkilere yer vermek için de kupa saksılar oldukça uygunlar.