Temel Mutfak Malzemeleri Nelerdir?
Evleniyor veya yeni bir ev kuruyorsanız iyi bir başlangıç yapmak istersiniz. Özellikle de mutfak için çeyiz listesi arayışınız varsa en temel malzemelerle başlamak önerilir. Mutfağınız varsa da uzun yıllardır kullandığınız malzemeleri yenilemek ve tazelenmeye ihtiyaç duyarsınız. En temelden başlamak için her mutfakta olması gereken mutfak malzemelerini gözden geçirin ve seçimlerinizi yapın.
Tencere-tava takımları
Bir mutfak kurmanın ilk adımı tencere takımlarından geçiyor. Tencere setlerinin içinde 2’li tava, 3’lü tava setleri, yayvan ve alçak kullanım için gereken 24 cm’lik pilav tencereleri, karnıyarık gibi geniş alanda pişirilen yemekler için 24 cm’lik geniş ve alçak tencereler, ayrıca güveç gibi yemekleri ve birçok tencere yemeğini pişireceğiniz 20 cm’lik tencereler vardır. Bunlar arasında seçimler yaparken, pişireceğiniz veya ısıtacağınız yemekler için farklı tava boyları seçmeniz de gerekir. Genellikle 6 ila 9 parçadan oluşan tencere setleri arasında son yıllarda iç yüzey kaplamada en çok granit olanlar tercih ediliyor. Bunun dışında seramik kaplamalar da halen kullanımda.
Klasik tavaların dışında ince krep tavaları, tek kişilik omlet tavaları, kalp gibi şekilli omletler veya krepler yapmanız için üretilen eğlenceli tavalara da mutfağınızda yer verebilirsiniz.
Kızartma yapmayı seviyorsanız kızartma için ayrı bir emaye kızartma tenceresi almanız daha uygun olur. Böylece günlük kullanılan tencerelerinizden kızartma yağı çıkarmakla uğraşmazsınız. Ayrıca ince yapıdaki emaye tencerelerinde yağ daha çabuk ısınacağı için kızartmaya daha uygundur. Sık kızartma yapmayı düşünüyorsanız elbette fritöz de iyi bir seçimdir.
Süzgeç de tencerelerle birlikte almanız gereken bir üründür ve birçok yemekte ihtiyacınız olur. İri delikli süzgeç makarnalar için, ayrıca pirinç yıkamak için de ince delikli, plastik veya metal süzgeçlere ihtiyacınız olacak.
Yemek ısıtmanız gerektiğinde tüm tencereyi ısıtmanız sağlık yönünden doğru değildir. Bu açıdan küçük boy tencerelere de ihtiyacınız olacak.
Düdüklü tencere, pişme süresini neredeyse yarıya indirmesi dolayısıyla özellikle çalışanların mutfaktaki en büyük kurtarıcısı.
Bıçak seti ve kesme tahtası
Kısa, uzun ve geniş saplı bıçak çeşitlerini bulunduran bıçak setlerinden 1 tane olması bile bazen yetmez. Genellikle bıçak setlerine ek olarak, sürekli kullandığınız bıçağın yedeğini satın almanız da gerekebilir. Bıçak, yemek hazırlamada zaman kazandıran ve kesme-doğrama işlerini kalitesine göre kolaylaştırabilen en önemli mutfak malzemelerinden biridir. Bıçakta ucuzuna kaçmayın!
Çelik bıçaklar uzun ömürlüdür. Seramik bıçakların orijinal seramik olanları sebze doğramada daha sağlıklı bir alternatif olarak son yıllarda oldukça yaygınlaştı. En iyisi tüm bıçak seçeneklerini incelemek ve farklı ihtiyaçlar için evde farklı çeşitler bulundurmak.
Çatal bıçak takımı
Çatak bıçak takımını özellikle gündelik olarak kullanılacağı zaman kaç kişilik almak gerektiği sık sık tartışılır. Ancak evde kaç kişi olduğunuz, bunun cevabını verecektir. Bulaşık makinesinin her gün dolduğu veya lavaboda bulaşıkların asla beklemediği bir evde yaşanıyorsa kişi sayısına göre yetecektir. Ancak çatal kaşık takımını her zaman fazla tutmakta fayda vardır. Misafirler için olan çatal bıçak setleri ise genellikle 12 kişilik olarak satılır. Günlük kullanımda da aynı rakama ihtiyacınız olacağını söylemek yanlış olmaz.
Bardak takımları
Misafirler için alınan çay takımları, su ve meşrubat bardağı takımlarının yanı sıra mutfağınızda en çok kullanılacak ürünler bardak ve fincanlarınız olacak. Su bardaklarınızı meşrubat ve su için 2 boy olarak almanızı önerebiliriz. Ayrıca kendi kullanımınız için çay bardakları, çay fincanları, kahve kupaları da zevkinize göre zamanla zenginleşerek adeta bir koleksiyon haline gelecek. Bu konuda da çatal kaşıklarda olduğu gibi az miktarla başlasanız da zamanla arttırmak gerekeceğini unutmayın.
Tahta kaşıklar
Geleneksel tahta kaşıkların birçok çeşidine ihtiyaç duyacağınızı söylemek gerek. Tencerelerden yemek servisi yaparken, çorba karıştırırken neden tahta kaşıklardan vazgeçemediğimizi hepimiz biliyoruz. Sıcaktan etkilenmedikleri için plastikler yerine kullanılmaları çok daha sağlıklı. En sağlıklı kullanım için bulaşık makinesinde yıkanmamaları önerilse de kolaylık açısından bir çoğumuzun ahşap kaşıkları elde yıkamadan makineye koyduğumuz bir gerçek. Bu açıdan bir lavabo fırçası kullanarak makineye girmeden önce iyice fırçalamanız daha temiz kalmaları için iyi bir adım.
Plastik kaseler ve mutfak gereçleri
Plastik her ne kadar fazla tercih edilmese de sebze ayıklama ve yıkama için kullanmak adeta kaçınılmaz. Plastik mutfak gereçleri her zaman elinizin altında olacak, sık sık kullanacağınız mutfak eşyaları arasında olacak. Bunlardan farklı boy ve derinliklerde çeşitler satın alabilirsiniz.
Saklama kapları
Mutfakta tencere, tabak ve çatal-kaşık takımı kadar gerekli olan bir gereç varsa o da saklama kaplarıdır. Pyrex, mikrodalgaya girebilen plastik, ayrıca buzluğa girebilen cam çeşitler, vakumlu kapaklar, kilitli kapaklar gibi birçok çeşit içinden birçoğu işinize yarayacaktır. Saklama kapları için başlangıçta her ebadından birer veya ikişer tane bulundurmak, özellikle de küçük ve orta boy ebatlara ağırlık vermek, artan yiyecekler için çok gerekli olacak.
Tepsi
En az 3 adet tepsiye ihtiyacınız olacağını söylemek gerek. Çay fincanlarını alacak büyüklükte bir tepsi, küçük boy kahve tepsisi, ayrıca kendi günlük kullanım için orta boy tepsi ihtiyacınızı karşılar. Kaydırmaz özellikli, dizüstü, minderli seçenekleri de salon ve oturma odası gibi yerlerde oldukça işinize yarar. Tepsiler dekorasyon zevkinizi yansıtmanız için de birçok seçenek sunar. Mutfak için seçmenin en keyifli olduğu eşyalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. 2-3 adetle başlasanız da zevkinize göre yeni tepsiler edinmeden duramayacaksınız, bizden söylemesi!
Baharat ve erzak kavanozları
Yemek yapmak için gereken tencere ve kesme-doğrama bıçaklarından sonra sıra, yemeklere katacağınız baharatlara geliyor. Derli toplu bir mutfak ve hızlı bir yemek hazırlığı için baharatların elinizin altında olması gerekir. Baharatları saklamak için baharat kavanozlarına mutlaka ihtiyacınız olacak. Baharat paketlerini kestikten sonra klipslerle saklamak da mümkündür. Ancak temiz bir saklama olmayacağını hatırlamak gerek.
Çaydanlık
Günlük kullanım ve misafirler için olmak üzere en az 2 boy çaydanlık setine ihtiyaç duyulur. Çaydanlıkların çelik olması uzun ömürlü olmalarını sağlar. Metal temizleyicilerle zaman zaman bakımlarını yaparak ve bulaşık makinesinde yıkayarak uzun yıllar yeni gibi durabilen çelik çaydanlıklarınızın olması mümkün. Demliği seramik, alt kısmı emaye gibi olan malzemedeki çaydanlıklarda su daha hızlı ısınır ve seramik demlik çayı daha lezzetli yapar. Ayrıca görsel olarak da çiçekli, desenli ve rengarenk seçenekleri de vardır. Seçim sizin! Ocak üstü kullanılan klasik çaydanlıklar dışında, prize takarak evin farklı yerlerinde çay demleme imkânı sunan, özellikle balkonlar ve yazlık evlerin verandaları için kurtarıcı olan çay makineleri artık birçok mutfağın baş tacı. Çay makinelerinin kahve yapma özellikli olanları da bulunuyor. Evinizde çay makinesi olsa da çaydanlığa ayrıca ihtiyacınız olacağını unutmayın.
Küçük aparatlar ve mutfak gereçleri
Rende, sarımsak ezici, şişe açacağı, konserve açacağı, süzgeç, çırpma teli, spatula, tahta kaşık çeşitleri, delikli kepçe, çorba kepçesi, patates ezici, fındık kıracağı gibi bilinen mutfak gereçlerine ek olarak son yıllarda kestane kesici, pizza bıçağı, pilav servis kaşığı/kasesi, sarımsak soyucu gibi aletler de eklendi. Bunların hepsi için ayıracağınız bir çekmece varsa bu çeşitleri mutfakta bulundurmanın hiçbir zararı yok. Neyin ne zaman gerekli olacağı belli olmaz!