Soyulmuş ve doğranmış sarımsaklar
Sarımsakların birçok yemekte yeri vardır. Her ihtiyaç duyduğumuzda ince kabuklarını soyup rendelemek, ezmek veya doğramak bizim için külfet haline gelebilir. Vakit aldıkları için sarımsaklardan vazgeçmek yerine, onları hazır bulundurmak daha iyi bir fikirdir. Bazı yemeklerin olmazsa olmazı, sağlık için sayısız faydaları bulunan sarımsakları buzdolabınızda hatta buzluğunuzda farklı şekillerde saklayabilirsiniz. Sarımsakları ince ince dilimleyebilir, özellikle zeytinyağlı yemekleriniz için buzlukta hazır hale getirebilirsiniz. Rendelediğiniz sarımsakları, üzerlerini zeytinyağıyla örterek buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Zeytinyağına sinen sarımsak kokusu, harika bir salata sosu elde etmeniz için hazır bir zeytinyağınızın olmasını sağlayacak. Zevkinize göre kekik, kırmızı biber gibi eklemeler yapabilirsiniz. Ayrıca sarımsaklı yoğurt yapmak için de hazır rendelenmiş sarımsaklarınız olacak. Hepsi için küçük saklama kapları en büyük yardımcınız!
Rendelenmiş domatesler
Yiyecek saklama konusu akla geldiğinde baş rolü alan domatesler, salça ve domates rendesi haline getirildikten sonra cam kavanozlara doldurulup hava almayacak şekilde saklanırlar. Bu hazırlığı yapan herkesin bildiği gibi, kavanozların ilk defa kullanılacak yeni kavanozlar olması, hava almayacak şekilde kapanmaları ve uzun süre saklama imkânı sağlamaları açısından işin önemli bir püf noktasıdır. Kış için domates rendeleri hazırlıyorsanız, bunlardan bir kısmını fesleğen, kırmızı biber, taze çekilmiş karabiber, tarhun, nane ve kekik gibi farklı baharatlarla pişirip aromalı halde saklama kaplarında dondurmayı deneyin. Hangi baharatları kullandığınızı kapların üzerine yazdığınızda, mutfakta herkes için farklı lezzette makarna sosları bulundurmuş olacaksanız. Zevkinize göre farklı peynir çeşitleriyle, örneğin tulum peyniri, mozarella, mascarpone peyniri gibi makarnalara yakışan peynirlerle kendi tarifinizi oluşturmanız çok kolay.
Yeni pişirilmiş tencere yemekleri
Özellikle çalışanlar için yemek, yoğun bir günün sonu için halledilmesi gereken önemli bir iştir. Evde yemek yapmak için vaktiniz kısıtlıysa, yoğun çalışıyorsanız veya küçük çocuklarınız, bakmanız gereken yakınlarınız varsa, yemek depolamak sizin için iyi bir çözümdür. Saklama kaplarında genellikle kavrulmuş kıyma gibi yiyecekler saklansa da hiç vaktin olmadığı durumlar için hazır pişirilmiş yemek saklamak da mümkündür. Yemek yaparken her zaman yaptığınızdan fazla miktarda pişirin ve fazlasını bekletmeden, saklamak için ayırın. Bunun için saklama kurallarına dikkat etmeniz önemlidir. Tencere yemeklerinizi pişirdikten sonra taze haliyle saklama kabına alıp dondurmanız gerekir. Dolapta beklemiş, daha önceden pişirilmiş yemekleri dondurucuya koymanız tavsiye edilmez. Pişirilip soğuduktan sonra kabın içine almanız, kabın içinde fazla hava bırakmayacak şekilde koymanız, dondurma ve çözdürme işleminin hızlı gerçekleşebilmesi için porsiyonlar halinde saklamanız, çözdürdükten sonra mümkünse 1 taşım kaynatmanız sağlık açısından dikkat etmeniz gereken noktalardır. Dondurucuya ve mikrodalga fırına girmeye uygun kaplar kullanıyorsanız işiniz kolaydır. Saklama kabı içindeki yemeği çözdürmek için mikrodalga fırınınız yoksa, benmari usülü yani sıcak su dolu bir kabın içine koyarak da çözülmesini hızlandırabilirsiniz.
Dondurulmuş taze meyve suları
Saklama kaplarının şişe ve kapaklı buz küpleri şeklinde farklı farklı formları bulunur. Bunların yanı sıra ev yapımı çubuk dondurmalar için de saklama kapları artık oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Buzluğunuzda ev yapımı dondurmadan daha fazlasını da bulundurabilirsiniz. Ev yapımı dondurmaların krema ile yapılan, sütle yapılan farklı tarifleri mevcut. Bizim ise çok daha pratik bir önerimiz var. Karpuz, kavun gibi meyveleri hazırlarken arta kalanlarıyla buz dondurması yapabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken karpuz ve kavun gibi su oranı yüksek meyveleri rendelemek veya mutfak robotundan geçirip dondurma kaplarına koymak. Dondurma kaplarınız yoksa, başka bir yöntem daha var. Buz küpleri! Buz küplerine dolduracağınız her türlü meyve püresini daha sonra harika meyve salatalarına ekleyebilir, dondurma kuplarınızı süslemek için kullanabilir, smoothie hazırlamak için kullanabilir veya doğrudan servis etmek için hazırlayabilirsiniz.
Limon suyu ve narenciye sosları
Şişe halindeki saklama kapları, fazla miktarda aldığınız ve buzdolabınızda eskimesi muhtemel limonlar ve narenciyeler için kullanılabilir. Birkaç limonu sıkarak hazır limon sosu bulundurmak, salatalar ve çeşitli yemekler için limon gerektiğinde işinizi kolaylaştırır. Limon suyunu yarı yarıya sulandırarak buz kalıplarına koymak da seveceğiniz bir yöntemdir. Şekilli buz kalıpları kullanabilir, içlerine taze nane yaprakları koyarak çarpıcı güzellikte ve eğlenceli limon küpleri elde edebilirsiniz. Aynı şekilde, mevsiminde severek tükettiğiniz mandalina, greyfurt, portakal gibi meyvelerin sularını sıkarak ve içine bir miktar limon suyu ekleyerek buz küpleri yapabilir, sıcak havalarda meşrubatlarınıza katabilirsiniz. Benzer şekilde son bir fikir; tercih ettiğiniz kahve çeşidini soğutup süzün ve bekletmeden buz kalıplarına koyun. Kahveli smoothie çeşitleri hazırlamak için harika bir başlangıçtır!
Sebze pürelerini saklamak
Evde herkesin yemeyi tercih etmediği sebzeleri püre haline getirerek aile üyelerine çeşitli şekillerde sunabilirsiniz. Özellikle çocukların tercih etmediği sebzeleri sos halinde sunduğunuzda, tencere yemeği olarak yemedikleri bir sebzeyi severek tüketmeleri mümkündür. Bebek mamalarından alışık olduğumuz sebze pürelerini pişirilmiş halde kaplara alabilir, fırında tavuk gibi yemekler yaparken kremayla sos haline getirebilirsiniz. Ayrıca sebze pürelerinizi çeşitli baharatlarla çeşnilendirebilirsiniz. Böylece, fırında yapacağınız patates cipsleri için harika dip sosları elde edeceksiniz. Sosları küçük saklama kaplarında saklayabilir, film veya maç izlerken hazır soslarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.