Önceleri sıklıkla şeflerin kullandığı, şimdilerde ise artık hemen hemen herkesin evinde görebileceğiniz mutfak terazisi mutfağınıza birçok açıdan büyük faydalar sağlar. Önemsiz gibi düşünülen tam ölçülü tarifler hazırlamak tüm tariflerinizde muhteşem tatlar yakalamanıza olanak verir. Gelin birlikte mutfak terazisinin mutfağınızda nasıl farklar yaratacağına ve mutfak terazisi fiyatlarına göz atalım.
Mutfak Terazisi Ne İşe Yarar?
Mutfak tartısı tüm toz, doğranmış, sıvı ya da kuru malzemeleri kap ölçüsünün ya da hacmin etkisiz olduğu yerlerde tamamen ağırlık bazında değerlendirmeye yarayan bir alettir.
Tam ölçülü, lezzeti ve kıvamı kusursuz yemekler, tatlılar ya da herhangi bir şey yapmanız için mutlaka bir mutfak teraziniz olması gerekir. Çünkü 1 su bardağı un her zaman 1 su bardağı değildir. Yani bardak ölçüsü alırken aralarda hava kalabilir ve ölçünüzün yanlış olmasına yol açabilir. Oysa mutfak terazisinde tarttığınız 120 gram un, örneğin içerisinde su damlamamışsa her zaman 120 gramdır.
Terazide ölçüm yaparken malzemeyi isterseniz direkt tartı üzerine yerleştirebilir, isterseniz bir kap içerisinde tartabilirsiniz. Toz ve doğranmış gıdalar genellikle tartı üzerinde direkt tartılmaya müsait olmayabilir. Burada yapmanız gereken önce malzemeleri koyacağınız kabın ağırlığını ölçmek, daha sonra malzemeleri içerisine koyarak tekrar ölçüm yapmaktır. Sonrasında ise malzeme dolu kabın ağırlığından kabın tek başına olan ağırlığını çıkarmak gerekir. Böylelikle malzemelerinizin ağırlığını tam olarak ölçebilirsiniz.
Mutfak Terazisi Çeşitleri
3 çeşit mutfak terazisi vardır: cep, mekanik ve dijital mutfak tartısı. Üçü de aynı işlevleri yerine getirir, fakat boyut ve kullanım alanı olarak farklılık gösterebilirler.
- Cep tartılar genellikle ucuna kanca gibi aparatların takılabildiği, tek parça malzemelerin ağırlığını ölçmeye yarayan ve yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz tartılardır. Büyük ağırlıkları tartabilir. Örneğin poşette bulunan bir malzemenin ağırlığını tartmak için idealdir.
- Mekanik tartılar genellikle manavlarda ve pazarlarda görebileceğiniz tartılardır. Göstergeleri kalibre şeklindedir. Çok geniş bir ölçüm haznesine sahiptirler. Örneğin 5 kilo patatesi tartmak için rahatlıkla kullanılabilir. Evlerde kullanımına pek rastlanmasa mutfakta kullanmaya da uygundur. Mesela bir sebzeden çok miktarda kullanılacaksa evde de rahatlıkla kullanılabilir.
- Dijital tartılar mutfakta kullanımı en yaygın olan modeldir. Kullanımı son derece kolay olan bu tartılarla hızlı bir şekilde ölçümlerinizi yapabilirsiniz. Mekanik tartılar gibi belirli ayarlamalar yapmanıza gerek yoktur. Tartmak istediğiniz malzemeyi tartınızın üzerine yerleştirerek hızlıca sonuç alabilirsiniz. Mutfakta en çok dijital tartının tercih edilmesinin bir diğer nedeni de dekorasyon açısından hiçbir sorun yaratmıyor olmasıdır.
Birçok alternatif model ve renkle karşılaşabilirsiniz. Tüm mutfak tartısı fiyatları markaya ve özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sizin için en uygun seçeneği tartmak istediğiniz malzemeleri göz önünde bulundurarak keşfedebilirsiniz.
Mutfak Terazisi Seçiminizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Hassas mutfak terazisi almadan önce ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız en doğru seçimi yapmanızda faydalı olur. İşletmeniz için en uygun seçenek mekanik tartı olabilirken, evde ufak tefek ölçümler yapmak için dijital tartıları değerlendirebilirsiniz.
Piyasada birçok terazi mevcuttur. Bunların arasında temizlik fonksiyonları, ölçüm yapma hızı ya da kapladığı alan gibi birçok farklılık olabilir. Terazinizi seçmeden önce bir artılar eksiler listesi hazırlayarak sizin için hangi özelliğin faydalı olacağını ya da olmasa da olur dediklerinizi belirleyebilirsiniz. Bu şekilde işiniz fazlasıyla kolaylaşabilir.
Tüm bu öneriler dışında birkaç öneri daha sunmamız gerekirse;
- Her terazinin gövdesi aynı değildir. Kimi paslanmaz çelikten kimi ise cam gövdeden üretilebilir. Cam gövdeden olanlar kolay kırılmaya ya da hasar almaya müsaittir. Mutfağınızın durumunu göz önüne alarak gövdesinin nasıl olması gerektiğine karar verebilirsiniz.
- Mekanik tartıların kendine ait kapları bulunur. Seçiminizi mekanik tartıdan yana kullanacaksanız kapların dayanıklılığını araştırmak isteyebilirsiniz. Diğer yandan en az 5 kg patates tartacağınızı düşünüyorsanız, 3 kg kapasiteli bir kaba sahip tartı almak istemeyebilirsiniz.
- Dara hesabı yapan, yani ölçüm yapılan kabın ağırlığını kendi kendine düşen tartılar da mevcuttur. Bu özelliğe sahip bir tartı size boş kabın ağırlığını ayrı, malzemelerle dolu kabın ağırlığını ayrı bir şekilde ölçmek yerine tek bir ölçüm imkanı sağlar ve işlemlerinizin süresini kısaltabilir.
- Mutfağınızda pek fazla alanınız yoksa ya da fazla malzeme tartmayacağınızı düşünüyorsanız küçük ölçümler için küçük boyutlarda bir terazi tercih edebilirsiniz.
- Birçok terazide otomatik açılıp kapanma, ölçüm yaptıktan sonra tasarruf amacıyla direkt kapanma gibi özellikler mevcuttur. Seçiminizi yaparken tasarrufa önem veriyorsanız ya da tartınızı sürekli açıp kapatmak istemiyorsanız bu fonksiyonu da değerlendirmeniz arasına alabilirsiniz.
- Çevre dostu olan tartılar da mevcuttur. Değerlendirmelerinizi yaparken çevre dostu olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Çevre dostu tartılar içerisinde pil bulundurmazlar. Enerjilerini kendileri üretirler.
- Malzemelerinizin farklı bir ağırlık birimiyle ölçülmesi gerekiyorsa bunun için de fonksiyonu olan tartılar vardır. Yabancı kaynaklardan denemek istediğiniz tariflerin ağırlık birimlerinde farklılık olabilir. Bu fonksiyon ile ağırlık birimini değiştirerek tarifinizi uygulamaya başlayabilirsiniz.
- Aşırı yük göstergeli ya da düşük pil uyarısı veren tartılar da ilginizi çekebilir. Aşırı yük göstergesi ile tartınızın ölçebileceği maksimum ağırlığı gözlemleyebilir, düşük pil uyarısı ile tartınızın ölçümler sırasında kapanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
Hem Dekoratif Hem İşlevsel Mutfak Terazisi Fikirleri
Mutfak terazisinin avantajları kendisini en çok tarifler sırasında, tam kıvamında ve lezzetli yemekler ya da tatlılar yapmak istediğinizde gösterir. Mutfağınızda gördükçe hoşunuza gidecek bir mutfak terazisi istiyorsanız bu fikirler hoşunuza gidebilir.
Nostaljik Mutfak Tartısı
Nostaljik mutfak tartıları genellikle geniş, kalibreli bir gövdeye ve kendi ölçü kabına sahiptir. Mekanik bir tartıdır, fakat rengi ve gövdesi itibariyle farklılık gösterir. Renkleri genellikle mat ve solgundur. Sevimli denilebilecek bir görüntüleri de vardır. Nostaljik bir mutfak dekorasyonu tasarlıyorsanız değerlendirmek isteyebilirsiniz.
Eskitme Tartılar
Eskitle tartılar hasarlı görünümleriyle dikkat çeker. Daha çok belirli kompozisyonlar ve dekorasyonlar içerisinde görülebilir. Örneğin antika görünüm ile dizayn edilmiş bir kafede ya da mutfağınızın yine eskitme tarzındaki bir köşesinde rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca bu tarz tartılar antika değere de sahip olabilir. Antika ürünlere ilginiz varsa evinizin farklı bir köşesinde bile sergileme imkanına sahip olabilirsiniz.
İki Kefeli Tartılar
Yine eski bir tarzdır. Daha çok dekorasyon amaçlı kullanıma uygundur. Bu tartıların kullanımı neredeyse bitmiştir de diyebiliriz. Fakat görünüm itibariyle, adaletin de simgesi konumunda olduğundan hoş bir dekorasyon fikri olabilir.
Desenli Tartılar
Dijital tartılar teknoloji konusunda üstün olduğunu gösterir şekilde üretilir. Desenli olanlarına çok sık rastlanmaz. Buna rağmen beğendiğiniz stickerlar ile tartılarınızı desenli hale getirebilirsiniz. Bu şekilde mutfağınızda farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Ahşap Görünümlü Tartılar
Bazı tartılar ahşap dış gövdeye sahip olabilir. Mutfağınızda çok fazla ahşap detaylı eşya varsa gözden kaçabilir. Bu yüzden daha çok sade mutfaklarda tercih edilmesi uygundur. Diğer yandan mutfağınızın dekorasyonu ile uyumluysa çok güzel bir tamamlayıcıdır.
Renkli Tartılar
Farklı renk seçenekleriyle karşılaşabileceğiniz birçok tartı çeşidi vardır. Mutfağınıza renk katmak isterseniz sevdiğiniz bir renkte tartı alabilirsiniz. Örneğin havlularınızla ya da mutfak masanızla uyumlu bir tartı mutfağınızı renklendirmek için çok uygundur.