Mutfakların olmazsa olmazlarından biri bıçak çeşitleri… Yemek hazırlarken mutlaka kullanılan bıçaklar, satın alınırken genelde keskinlik ve paslanmazlık gibi özelliklerine önem veriliyor. Oysaki kesme, dilimleme, soyma ve doğrama gibi farklı işlemleri pratik bir şekilde yapmanızı sağlayan birçok bıçak çeşidi mevcut. Hangi bıçağın nerede kullanılacağını bilmek mutfakta geçireceğiniz zamanı azaltacağı gibi hazırladığınız yemeklerin lezzetini de artırıyor. Peki bıçak çeşitleri isimleri neler ve hangi bıçağı ne için kullanmak gerekiyor? Gelin bu soruların yanıtlarına beraber göz atalım.
Şef Bıçağı
Şef bıçağı, mutfak bıçak çeşitleri arasında her iş için kullanılan özel bir tür. Kesme doğrama ve soyma gibi birçok farklı işlemi bu bıçakla gerçekleştirebilirsiniz. Şef bıçağı adını alması da bu yüzden. Oldukça keskin olan şef bıçaklarının keskin tarafı uca doğru kavisli olurken üst kısmı ise düz tasarlanıyor. Sap kısmına doğru genişleyen bu bıçaklar genellikle 16 ila 25 cm uzunluğunda oluyor. Dediğimiz gibi bu bıçakları her türlü işlem için kullanmak mümkün. Ancak çok sert parçaları bu bıçaklarla kesmenizi önermiyoruz. Aksi halde bıçağın kesici yüzeyine zarar verebilirsiniz.
Et Bıçağı
Kasap bıçağı da denilen et bıçakları, ekstra keskin yüzeyleriyle etleri rahatlıkla kesmenizi ve doğramanızı sağlıyor. Keskinliğinden dolayı dikkatli bir şekilde kullanılması gereken bu bıçaklar, genellikle 20 cm ve üzeri uzunluğu sahip olarak üretiliyor. Ancak farklı boy ve ebatlarda et bıçaklarını da çeşitler arasında bulabilirsiniz. Kolay kullanabilmek için bıçağın fazla ağır ve kalın olmaması önemli. Seçim yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızda fayda var. Oldukça dayanıklı ve sağlam olan et bıçaklarını seçerken dikkat etmeniz gereken diğer bir özellik de paslanmaz çelikten imal edilmesi.
Sıyırma Bıçağı
Etleri kemikten sıyırmaya yarayan bu bıçaklar, bükülmez sağlam yapısıyla dikkat çekiyor. Ucu oldukça sivri olan bu sıyırma bıçaklarını eti, derisinden ayırmak için de kullanabilirsiniz. Ayrıca yağ ve sinir dokularını sıyırmak da bu bıçaklarla gayet kolay. Genellikle 13 ila 21 cm uzunluğunda tasarlanan sıyırma bıçaklarının farklı boy ve ebatlarda üretilen çeşitlerini bulabilmeniz mümkün. Sıyırma bıçağı seçiminde öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken ise sapının elinize tam oturması. Sapının elle tam kavranabilmesi bıçağı güvenli bir şekilde kullanabilmenizi sağlıyor.
Soyma Bıçağı
Patates, domates, kabak ya da patlıcan gibi her türlü sebzeyi soymak için kullanılan soyma bıçakları, kolay tutulması için hafif yapıda üretiliyor. Bu bıçaklar hızlı ve pratik bir şekilde sebzeleri soymak için oldukça keskin bir yüzeye ve ince bir yapıya sahip. Soyma bıçaklarını soyma işlemi dışında sebzeleri doğramak ya da dilimlemek için de kullanabilirsiniz. Her mutfakta mutlaka bulunması gereken soyma bıçaklarının tırtıklı yapıda üretilenlerini tercih ederseniz sebzeleri parçalamadan, daha düzgün bir şekilde soyup dilimleyebilirsiniz.
Fileto Bıçağı
İnce, uzun ve esnek olarak üretilen fileto bıçağı, adından da anlaşılacağı üzere filetolama işlemini gerçekleştirmek için kullanılıyor. Bu işlem kırmızı ya da beyaz, her türlü et için gerçekleştirilse de fileto bıçakları, genellikle balıklardan fileto çıkarmak için tercih ediliyor. Detaylı bir şekilde sıyırma işlemini yapmanızı sağlayan bu bıçaklarla balığı kolaylıkla derisinden ve iskeletinden ayırabilirsiniz. Eğer balık seviyorsanız ve pişirmeden önce balıkları kendiniz hazırlamayı tercih ediyorsanız bu bıçakların mutlaka mutfağınızda bulunması gerekiyor.
Ekmek Bıçağı
Ekmek bıçakları mutfaklarda sıklıkla yer alan bir tür. Ekmeği dağılmadan ve kırıntıları etrafa saçılmadan kesmeye ve dilimlemeye yarayan ekmek bıçakları, tırtıklı ve keskin yüzeyiyle biliniyor. Farklı modelleri bulunsa da genellikle ekmek bıçaklarının ucu düz, kesici yüzeyleri de oldukça uzun oluyor. Bu bıçaklarla sadece ekmek değil, kek gibi diğer hamur işlerini de kolaylıkla dilimleyebilirsiniz. Aynı zamanda tırtıklı yapısından dolayı bu bıçakları dağılmadan kesilmesi zor olan domatesleri dilimlemek için de kullanabilirsiniz. Ekmeğin bıçağı köreltici bir dokusu olduğu için mutfağınızda mutlaka bir adet ekmek bıçağı bulundurmanızı öneriyoruz. Böylelikle diğer bıçaklarınızın ekmek keserken körelmesini engelleyebilirsiniz.
Meyve Bıçağı
Boyutları ufak ama marifeti büyük olan meyve bıçakları, sert ya da yumuşak fark etmeksizin her türlü meyveyi zahmetsiz ve hızlı bir şekilde soyup dilimlemenizi sağlıyor. Genellikle keskin tarafları 5 ila 10 cm aralığında üretilen bu bıçakları sebze dilimlemek için kullanmanız da mümkün. Sap kısımları değişik renk ve desen seçenekleriyle oldukça dekoratif olan meyve bıçaklarının kesici yüzeyleri farklı malzemelerden de imal edilebiliyor. Özellikle son yıllarda revaçta olan plastik meyve bıçakları, salata hazırlarken kullanılan yeşillikleri doğramada sıklıkla tercih ediliyor. Bunun sebebi metal bıçakların aksine plastik meyve bıçaklarının doğrama sırasında vitamin kaybı yaşanmasını engellemesi. Eğer plastik bir meyve bıçağı almayı düşünüyorsanız yüzeyinin keskin olmasına ve sağlığa zararlı maddelerden üretilmemiş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Peynir Bıçağı
Diğer bıçakların aksine mutfaklarda pek görmeye alışık olmadığımız peynir bıçakları, aslında oldukça kullanışlı ve pratik bir çeşit. Peynir keserken en çok karşılaşılan sorun peynirin bıçağa yapışması. Haliyle bıçak peynire yapıştığında peyniri dağıtmadan dilimlemek imkansız hale geliyor. Ayrıca bıçağa yapışan peynirin temizlenmesi de oldukça zahmetli oluyor. Özel delikli yapısı sayesinde peynir bıçakları bu sorunu ortadan kaldırıyor. Sert ya da yumuşak her türlü peyniri düzgün bir şekilde dilimleme imkanı sunuyor. Bizce, peynirlerinizi ziyan etmeden dilimlemek için mutlaka bir peynir bıçağı edinmelisiniz.