Besin değerlerini kaybetmemiş, lezzeti ve kokusu bozulmamış sağlıklı yemekler hazırlamak istiyorsanız bu yemeklerde kullanacağınız malzemelerin taze ve iyi durumda olmasına dikkat etmelisiniz. Mutfakta en çok kullandığımız üç ana gıda maddesi ile işe başlayalım: Et, balık ve sebzeler…
Yemeklerin vazgeçilmezi etler
Kıyma, kuşbaşı, biftek, pirzola şeklinde hazırlanmış kuzu ve/veya dana etini buzdolabında en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Rengi kararmaya başlayan kıyma hem besin değerini kaybedecek hem de bakteri üretmeye başlayacaktır. Kıymayı hava almayan mümkünse ağzı vakumlu plastik ve/veya cam bir kapta saklayabilirsiniz.
Tavuk eti kırmızı ete göre daha hassas ve bakteri üretmek için daha müsait bir yapıdadır. Bu sebeple buzdolabında en fazla 1 gün bekletmenizi öneririz. Sağlık açısından riske girmek istemiyorsanız bu süreyi aşmayın. Tavuk etlerini (baget, kanat, kuşbaşı, göğüs vb.) plastik ya da cam kaplarda saklayabilirsiniz.
Eğer raf ömrünü arttırmak istiyorsanız tabii ki en garanti yöntem etleri derin dondurucuda saklamaktır. Buzdolabı poşetlerine porsiyonladığınız kıymayı bir merdaneyle açarak inceltebilir ve yerden tasarruf sağlayabilirsiniz. Böylelikle dondurucudan çıkardıktan sonra çözülme süresini de kısaltmış olursunuz. Poşetlenmiş etleri dilerseniz yeniden plastik kaplara yerleştirebilirsiniz. Böylelikle etlerin kokusu derin dondurucudaki diğer gıda malzemeleriyle karışmayacaktır.
Ayıklanmış Balık Nasıl Saklanır?
Balık iyi saklanmazsa gıda zehirlenmesine yol açan gıdaların başında gelir. Bu sebeple satın aldığınız balığı pişirene kadar en doğru şekilde muhafaza etmek gerekir.
Temizlenmiş Balık Nasıl Saklanır?
Yeni aldığınız balığı hiç vakit kaybetmeden buzdolabına kaldırmalısınız. Her ne kadar buzdolabında muhafaza edilse de, balıkların tatlarını kaybetmemeleri adına hava ile temasının önlenmesi gerekir. Bunun için kapaklı cam saklama kaplarını kullanabilirsiniz.
Ayıklanmış Balık Buzdolabında Kaç Gün Saklanır?
Cam bir kaba koyduğunuz balıkların üzerini mutlaka kapakla ya da streç filmle örtün. Böylece üzerinin kurumasını engellemiş ve kokusunu buzdolabına yayılmasını engellemiş olursunuz. Bu şekilde hazırlanmış ürünleri buzdolabında en fazla 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz.
Temizlenmiş Balık Dolapta Nasıl Saklanır?
Uzun süreli temizlenmiş balık saklama konusu için en uygun yöntem ise balıkları derin dondurucuya kaldırmaktır. Temizlenen balıkları hafifçe tuzlayarak saklarsanız balıklarınız daha diri olur. Büyük balıkları porsiyonlayarak buzdolabında muhafaza etmek pişirme sırasında kolaylık sağlayacaktır.
Sebzeler Nasıl Saklanır?
Sebze ve meyveler en temel gıda maddeleri arasında gelmektedir. Yapılan yemeklerin lezzetli olması için sebze ve meyvelerin doğru şartlarda saklanması gerekir. Karnabahar, kabak, patlıcan, havuç gibi sebzeleri buzdolabının sebzelik bölümünde kese kağıdı içinde muhafaza edebilirsiniz. Kolay bozulan sebzeler için sebzeleri saklama yöntemleri bulunur. Maydanoz, dereotu ve nane gibi yeşillikleri saplarını ayıklayarak buzdolabının alt raflarında vakumlu saklama kaplarına koyarak 1 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.