Baharın ilk güneş ışıkları ile kendini hissettirmesiyle birlikte bahar temizliği zamanı geldi bile. Bahara girerken hijyenik ve sağlıklı bir ortam oluşturmak için yaşam alanlarınızı temizlemek ve evinizi düzenlemenize yardımcı olacak önerilerimizle taptaze bir başlangıç yapabilirsiniz. Kış aylarında soğuyan havalar dip köşe temizlik yapmak için müsait şartların oluşmasını genellikle engeller. Bu yüzden ayrıntılı bir temizlik için çoğu kişi tarafından havaların ısınması beklenir. Özellikle bahar ayları bu iş için oldukça elverişlidir. Bahar aylarında yeniden ısınan havayla birlikte doğada oluşan canlılık, enerji ve ferahlığı bahar temizliği ile evlerinize taşıyabilirsiniz.
Bahar Temizliği Ne Zaman Yapılır?
Bahar temizliği adından da anlaşılacağı üzere ilkbahar aylarında gerçekleştirilir. İlkbaharda yavaş yavaş ısınan havanın sağladığı imkandan faydalanarak, rahat bir şekilde kapı ve pencereleri açıp temizlik yapabilir, aynı zamanda ferahlatıcı bahar havasının eve dolmasını sağlayarak ruhen de yenilenebilirsiniz. Yorgan, yastık ve yatakları bu aylarda havalandırarak daha temiz ve ferah bir şekilde uykuya dalabilirsiniz. Camları, halıları, koltukları silmek gibi kışın yapılması oldukça güç olan işleri de bahar aylarında kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Bahar Temizliği Hangi Ayda Yapılır?
Bahar temizliğinin hangi ayda yapılması gerektiği tamamen size kalmış durumdadır. Kışın bitmesiyle başlayan mart ayında havalar henüz tam ısınmaya başlamadığından bu tarz bir temizlik için pek de uygun olmayabilir. Mayıs ayı ise bahar temizliği yapmak için biraz geç bir tarih sayılır. Bu yüzden nisan ayının ortalarını bahar temizliği yapmak için tercih edebilirsiniz. Özellikle bol güneşli bir nisan günü temizliğe başlayarak ısınan havanın etkisinden yararlanabilirsiniz.
Bahar Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Bahar temizliğini özel kılan diğer rutin temizliklerden farklı olarak her bir köşenin veya eşyanın ayrıntılı bir şekilde temizlenmesidir. Kış aylarındaki olumsuz hava şartlarından dolayı kuruması imkansız olan koltuk kılıflarını ya da halıları bahar aylarında yıkayabilir, güneşli havanın etkisiyle kolayca kurutabilirsiniz. Kışın evin soğumasını engellemek için ihmal ettiğiniz cam silme işlemini de bahar temizliği sırasında gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle yaza hazırlık olarak kışlık kıyafetlerinizi kaldırıp yerine yazlıkları çıkarabilirsiniz. Hazır el atmışken dolaplarınızı yeniden düzenlemek ve fazlalıklardan kurtulmak için de bahar temizliği en ideal zamandır.
Bahar Temizliği Nasıl Yapılır?
Bahar temizliği yaparken öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken konu; ayrıntılı bir şekilde evi temizlemek için kendinize belirli bir zaman ayırmak olmalıdır. Tek güne sığdırılan bir bahar temizliği dip köşe bir temizlik gerçekleştirmeniz için yeterli olmayacaktır. Evin her bir bölümünü ayrı ayrı temizleyerek 1 haftadan kısa bir sürede bahar temizliğini bitirebilirsiniz. Bu şekilde hiçbir yeri atlamadan tam manasıyla bir temizlik de gerçekleştirmiş olursunuz.
Bahar Temizliğine Başlamadan Önce Plan Yapın
Plan yapmak ve bu plana uygun hareket etmek her işte olduğu gibi bahar temizliği yaparken de işlerinizi oldukça kolaylaştırır. Temizlik planını evin bölümlerine ya da yapacak olduğunuz işlere göre oluşturabilirsiniz. Bir gün salonu diğer bir gün yatak odalarını temizlemek şeklinde bir plan yapabilirsiniz. Veyahut bir gün evin bütün camları silmek diğer bir gün dolapları silip yerleştirmek şeklinde de bir plan hazırlayabilirsiniz. Plan yaparken bazı konulara öncelik vermeyi unutmamanız gerekir. Toz alma ya da dolapları, camları ve kapıları silme gibi işleri her zaman etrafı süpürmeden önce yapmanız önemlidir. Aksi halde toz alma sırasında uçuşan tozlar yeni süpürdüğünüz zeminin tekrar kirlenmesine sebep olabilir. Bahar temizlik planında mutlaka yer vermeniz gereken bir diğer konu ise temizlik malzemeleridir. Yapacak olduğunuz işlere göre hangi temizlik malzemelerini, ne oranda kullanacağınızı plana dahil edip önceden buna göre alışveriş yapmanız gerekir. Aynı şekilde pratik ve kolay bir şekilde temizlik yapmanızı sağlayan temizlik gereçleri de, eğer eksiğiniz varsa alınacaklar listesine eklemeniz gerekenler arasında yer alır. Bu şekilde temizlik malzemelerinin bitmesi gibi temizliğe ara vermenize sebep olacak sorunlarla uğraşmadan işlerinize devam edebilirsiniz.
Havanın Durumuna Göre Yapacaklarınıza Karar Verin
Her ne kadar bahar ayları havanın ısınmaya başladığı zamanlar olsa da her zaman temizlik yapmaya müsait güneşli bir gün olmayabilir. Yağmur yağıyorsa ya da yağması bekleniyorsa cam silme işini başka bir güne erteleyebilir, bunun yerine toz alabilirsiniz. Koltuk kılıflarını, battaniyeleri, perdeleri ve halıları yıkamak için de yağmursuz güneşli bir günü beklemelisiniz. Günümüzde çoğu halıyı makinede kolayca yıkamak mümkündür. Yalnız hızlıca kuruması için mutlaka açık bir alana sermek gerekir. Aksi halde küflenme ve kötü koku gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı durum büyük battaniyeler, koltuk kılıfları, yorganlar ve yastıklar için de geçerlidir. Eğer bu eşyalarınızı hızlıca kurutmaya müsait bir hava yoksa yıkamak yerine silmeyi tercih edebilirsiniz. Sildiğiniz koltukları ve halıları evinizi havalandırarak çabuk bir şekilde kurutabilirsiniz. Yorgan ya da yastık gibi eşyaları ise ellerinizle kabartarak havalandırabilirsiniz. Tüller ve perdeler ise yıkandıktan sonra hemen asıldıklarından kurumalarına yardımcı olmak için evin camlarını açmanız yeterli olacaktır.
Hiçbir Köşeyi Atlamayın
Bahar temizliği için oldukça ayrıntılı ve detaylı hareket etmek gerekir. Bahar temizliği yaparken daha önceden ihmal ettiğiniz her bir köşeyi atlamadan silip süpürmeniz oldukça önemlidir. Özellikle dolapların içleri, ağır eşyaların altları ya da duvara bakan arka kısımları tozlanmaya ve kirlenmeye oldukça müsait alanlar olarak temizlik sırasında öncelik vermeniz gereken yerlerdir. Dolap ya da gardıropları temizlerken işe önce içlerinden başlamanız sonra dış kısımlarını silmeniz gerekir. Dolap içleri çok tozlanmışsa önce süpürge yardımıyla tozunu çekip sonra silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Zemin temizliği yaparken de aynı sırayı takip etmeniz gerekir. Önce yerleri süpürüp daha sonra bir mop yardımıyla silmeniz daha etkili bir temizlik gerçekleştirmenizi sağlar.
Fazlalıklardan Kurtularak Evinizde Yer Açın
Bahar temizliği demek her bir köşenin ayrıntılı bir şekilde silinmesi ve süpürülmesi demektir. Buna dolaplar ve gardıroplar da dahildir. Hazır dolap içlerine eliniz değmişken, fazlalıklardan kurtularak evinizi ferahlatabilirsiniz. Mutfak dolaplarında sakladığınız tazeliğini yitirmiş gıdaları, banyoda kullandığınız tarihi geçmiş kişisel bakım ve kozmetik ürünlerini çöpe yollayarak gereksiz bir kalabalıktan kurtulabilirsiniz. Aynı durum kıyafetleriniz için de geçerlidir. Artık giymediğiniz ya da üzerinize olmayan giysilerinizi ayırarak ihtiyacı olanlara bağışlayabilirsiniz. Bu şekilde gardırobunuzda diğer kıyafetleriniz için yer açabilirsiniz. Çoğu zaman işimize yaracağını düşünerek alışveriş yapabilir ama aldığımız eşyaları hiç kullanmayabiliriz. Temizlik sırasında tabak, bardak, kupa, tencere ve tava gibi bu tarz eşyalarınızı da isterseniz sevdiklerinize hediye edebilir, isterseniz de yine ihtiyaç sahipleri için bağışlayabilirsiniz.
Kışlıkları Kaldırarak Düzen Sağlayın
Bahar aylarında yaza hazırlık olarak kışlıkların kaldırılması ve yerlerine yazlık kıyafetlerin konulması düzenli bir gardırop için yapılması gerekenlerin başında gelir. Kışlık kıyafetlerinizi ya da yorgan, battaniye gibi eşyalarınızı hurçlara yerleştirerek kolaylıkla kaldırabilirsiniz. Eşyalarınızı hurçlara rahatlıkla sığdırabilmek için vakumlu poşetler kullanabilirsiniz. Özellikle yorgan, yastık ve battaniye gibi oldukça kalın olan eşyaların kapladığı alanı azaltmak için epey faydalı olan bu poşetlerle dolaplarınızda fazladan yer kazanabilirsiniz. Kıyafetlerinizi de isterseniz bu poşetler yardımıyla farklı ebatlarını bulabileceğiniz hurç ve saklama kutularına yerleştirebilirsiniz.