Yaz bahçeleri evleri güzelleştiren, şehrin kalabalığından uzak nefes aldıran alanlardır. Ortamın verdiği pozitif enerji kişilerin hayatına olumlu olarak yansır. Belli incelikleri de içinde barından yaz bahçe rehberi sevenlerine keyifli bir uğraş oluşturur. Yaz mevsiminin en beğenilenlerinden biri olan, eşsiz görünümleri ile göz kamaştıran ve büyüleyici kokuları insanın içine işleyen temmuz bitkileri bahçelerinizin en gözde çiçeklerini oluşturur. 

Bu ayların en dikkat çeken bitkisi şüphesiz orkidelerdir. Asil görünümü ile sizi kendine çeker ve ortama şık bir hava katar. Bakımı oldukça hassas olan bu bitki ilgi isteyen yapıdadır. Orkideler için en uygun zamanın temmuz ayı olduğu bilinir. Bu aylarda daha bir coşkuyla karşınıza çıkar. Farklı renkleri olan bu çiçek her ortama rahatlıkla uyum sağlar. 

Sıcak hava bitkileri olarak adlandırılan hazeran çiçeği ve yıldız çiçeği ile mevsimin coşkusu iliklerinize kadar işler. İlkbaharın sonlarına doğru hazeran çiçeği kendini gösterir. Temmuz ayında ise tüm dallarının açtığı ve enerjisi ile ortamı büyülediği söylenebilir. Göz alıcı rengi ile bulunduğu her yeri güzelleştiren bu bitki farklı bölgelerde yaşayabilir. 

Bir diğer sıcak seven bitki ise yıldız çiçeğidir. Bitkinin güçlü bir gövde yapısı bulunur.  Uzun ömürlü bitkiler arasında olan güneşli ve nemli iklimlerin bitkisi olan, eşsiz görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken gardenyalar beyaz yaprakları ile yazın neşesini yansıtır. Bahçe tasarımında sıklıkla tercih edilen bu bitki organizasyonların da aranan ürünüdür. 

Bu dönemlerde yetiştirilen bitkiler için temmuz ayı ekim takvimi çok önemlidir. Bu ayda havaların iyice ısınması ile bitkilerin su ihtiyacı artar. Aynı zamanda ayıklama işlemi yapılması ve ortaya çıkan zararlılara karşı dikkatli olunması gerekir.

Bahçe Tasarım Fikirleri

Müstakil evlerin olmazsa olmazları arasında olan bahçe düzenlemesi ve tasarımı geniş seçenekleri içinde barındırır. Peyzaj mimarlarının yarattığı ortamı konuya ilgi duyan ev sakinleri de kendi zevklerine göre yapabilir. Çiçekler, çimler, ağaçlar, mobilyalar ve aksesuarlar gibi pek çok kalemi bulunur. Dünya üzerinde milyonlarca bitki olduğu varsayıldığında mevsime ve yaşadığımız coğrafyaya uygun bitki seçimi bu konunun en önemli unsurudur. 

Türkiye bahçe bitkileri sardunya, ortanca, hanımeli, lavanta, menekşe ve gül çeşitleri başta olmak üzere birçok bitkiyi içinde barındırır. Yazın neşesini ve coşkusunu içinde barındıran bu çiçekler bahçenizde eşsiz bir dünya yaratmanıza yardımcı olur. Elma, kiraz ve şeftali gibi pek çok meyvenin de bahçelerde yetiştirildiği bu dönemde organik tarımın kapıları sizler için aralanır. 

Bahçedeki alanı kaplayan yer ötücü olarak da adlandırılan yeşil örtü bitkileri ise genellikle çimlerden oluşur. Basıldığında bozulmayan formu, sık dokusu ve yapısı ile sıkça tercih edilir. Çim bitkilerinin sıkça sulama ihtiyacı ve bakım sıklığı bazı tasarrufları beraberinde getirir. Bahçelerde basılmayan alanlara alternatif olarak başka yer örtücü bitkiler de kullanılır. Bunlardan bazıları fare kulağı bitkisi, yazkarı bitkisi, ak üçgül bitkisi ve Cezayir menekşe bitkisidir. 

Aynı zamanda bahçelerde balkon bitkileri diye adlandırılan çiçekler sıkça tercih edilir. Renk cümbüşü yaratan lobelya çiçeği, bodrum papatyası, gazanya ve bilhassa begonviller ortamı cennetten bir köşe haline getirebilir. Kırmızı, turuncu, pembe ve beyaz renkleri ile her tarza ve tasarıma hitap eden sardunyalar saksı bitkileri arasında en sık tercih edilenlerindendir ve bahçelerinizin köşelerini süslemenizi sağlar. Saksılar ortama otantik hava katmasından dolayı revaçta ürünlerdendir. Bahçenizin tasarımına uygun renk seçenekleri ve eşsiz kokuları ile birçok bitkiyi yetiştirebilir yaşam alanınızın kalitesini arttırabilirsiniz.  

Rengarenk Yaz Bitkileri

Bahçelerinizi süsleyen renkli yaz bitkileri ortamın enerjisini en üst noktalara taşır. Toprak ve bitkilerin insanlar üzerinde olumlu etkisi herkes tarafından kabul görür. Yaşam alanlarını güzelleştirmek doğayla iç içe olmaktan geçer. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle bitki çeşitliliği konusunda önde gelen ülkelerden biridir. Bu da bahçelerinizde yetiştirebileceğiniz çiçek çeşitliliğinin fazla olmasını sağlar. 

Mevsimine uygun dikilen bitkiler yaz günlerinizin keyifli geçmesine yardımcı olur. Güneş seven bitkiler olarak adlandırılan begonya, ateş çiçeği, dua çiçekleri, bodrum papatyası ve gazanyalar yaz aylarında sıkça tercih edilen çiçeklerdir. Güneş ışığının etkisi ile yaz boyunca çiçekli kalabilen bu bitkiler bahçelerinizde rengarenk görünümleri ile kendilerine hayran bırakır. 

Bol su seven çiçekler hassas bitkilerdir ve bakımları konusunda dikkatli olunmalıdır. En gelişkin bitki türlerinden biri olan çiçekli bitkiler üreme özelliği sebebiyle sıkça tercih edilir. Oldukça geniş bir yelpazesi bulunan bu bitki çeşidine örnek olarak menekşe, gül, çim, fesleğen, çam ağacı, kaktüs ve söğüt gösterilebilir. Bahçelerde sıkça tercih edilir ve son derece yaygındır.

Küresel ısınma ve suyu akılcı kullanma felsefesi ile ortaya çıkan, farklı peyzaj düzenlemeleri ile geliştirilen kuraklıkta yetişen bitkiler oldukça yaygın tercih edilen bitkilerdir. Az su kullanımı ile tasarrufu beraberinde getiren bu bitkiler kurakçıl peyzaj düzenleme temel ilkeleri ile planlanarak üretim haline gelir. Belli başlı toprak, gübreleme, az su ve malç kullanımı ile hazırlanır. 

Uygun bakım teknikleriyle yetiştirilen bitkiler arasında ağaçlar, çalılar, yer örtücüler ve çimler bulunur. Bahçe tasarımında önem arz eden bir diğer bitki çeşidini ise tırmanıcı bitkiler oluşturur. Eşsiz görüntülerinin yanı sıra mahremiyet ve güvenlik açısından da önem teşkil ederler. Genellikle bahçe duvarlarının kaplanmasında ve dışarısı için korunaklı bir alan oluşturmaya katkı sağlarlar.

Bahçe Bakımının Püf Noktaları

Bahçe bakımı oldukça keyifli olmasının yanı sıra meşakkatli de bir iştir. Olayı düzgün yapmak bitkilerin yaşamı ve bahçenin düzeni açısından çok önemlidir. Mükemmel bir yaşam alanı yarattıktan sonra o ortamın düzeni aynı şekilde devam ettirilir. Bunun için çalışan bahçıvanların yanı sıra ev sahipleri de bu işe oldukça meraklıdır. 

Bitki uğraşının insan psikolojisine iyi geldiği söylenebilir. Toprakla iç içe olmak, çiçeklerin eşsiz kokuları ile güne başlamak vücuttaki kötü enerjinin uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Bu iş püf noktalarından biri de bahçe sulama işlemidir. Sulamanın belli incelikleri bulunur. Bunlar nemi eşit dağıtmak, gece geç ya da sabah erken sulama yapmak, yaprakları kuru tutmak, doğru miktarda su vermek, toprağın suyu emmesinden kaçınmak ve dağıtarak sulama yapmak şeklinde sıralanabilir. 

Sulama aparatı kullanarak bu işlemler rahatlıkla gerçekleştirilir. Aynı zamanda kil bakımından zengin toprak seçimi de suyu toprak içinde dengeli tutması özelliği sebebiyle tercih edilebilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise bahçe zararlılarıdır. Bunlarla doğru biçimde mücadele ederek bitkilerinizin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Çeşitli bitki hastalıklarının yanı sıra kemirici kurtlar, sümüklü böcek ve salyangozlar, yaprak bitleri ve çekirgeler gibi böceklerin bahçelerde yuvalanması ile meydana gelebilir. Bitkilerin korunması ve sağlıklı büyüyebilmeleri için düzenli ilaçlama ve kontrol gereklidir. Bahçelerin olmazsa olmaz bitkileri arasında olan çalılar ve ağaçlar hem ortamı çevreler hem de verdiği ürünler ile organik beslenme sağlar. 

Düzenli bakımları yapıldığında ortamda mükemmel bir görüntü yakalanmasını sağlayan bu ağaçlar bahçe sahiplerine konforlu bir alan yaratır. Özellikle yaz kış canlılığını koruyan yeşil rengi ile yılın her gününde büyüleyen yaprak dökmeyen bitkiler özellikle birçok kişi tarafından sıkça tercih edilir. Her dem yeşil ağaçlar olarak da adlandırılan bu bitkilerin en yaygın örnekleri çam, ladin, göknar, selvi ve mazıdır.