Kışın sevilerek içeceklerin başında gelen kış çayları günün her zaman diliminde tüketilebiliyor. Farklı aromaları ve faydaları olan, çeşitli bitkilerle yapılabilen kış çayları, özellikle soğuk kış günlerinde hem ısınmak hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabiliyor. Hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren ve koruyucu etkisi olan kış çaylarının çok sayıda çeşidi bulunuyor.

Bağışıklık sistemine olan faydalarının yanı sıra özellikle kış aylarında vücudun artış gösteren enerji ihtiyacını da karşılayan kış çayları, yenilenmenizi ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlıyor. Hatta ruhunuza bile iyi geliyor. Evde zaman geçirdiğinizde, sıcak bir battaniyenin altında, elinizde sevdiğiniz bir kitap, kış çayınızı yudumlarken geçirdiğiniz zamanların keyfine doyum olmuyor.

Elma, karanfil, tarçın, zencefil ve portakal gibi farklı baharatlar, meyveler ve besinlerle hazırlanabilen kış çaylarının yapması da oldukça pratik. Farklı farklı malzemelerin bir araya gelerek mükemmel bir uyum sergilediği kış çayları hazır şekilde de satılıyor. Ancak en lezzetli ve doğal olanları, evde tamamen kendi aldığınız malzemelerle hazırladıklarınız oluyor. Oldukça soğuk zamanlar geçirdiğimiz şu günlerde en güzel kış çayı tariflerini sizin için derledik. Evde yapabileceğiniz kış çaylarıyla ilgili tüm detayları toparladık. Kış çayı nasıl demlenir, hazır kış çayı nasıl demlenir ve kış çayı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını sizin için araştırdık. Hazırsanız başlıyoruz!

Kış Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kış çayı hazırlanması en pratik olan içeceklerden biri. İhtiyacınız olan beğendiğiniz baharatlar, kurutulmuş meyveler ve sebzeler. Ayrıca çok sayıda kış çayı tarifi bulunuyor. İçlerinden dilediğinizi seçebilir ya da kendi çayınızı kendi isteğinize göre dilediğiniz malzemeleri karıştırarak yapabilirsiniz. Peki, kış çayı içindekiler neler, kış çayı hangi malzemelerle yapılır ve kış çayı faydaları nelerdir gibi sorularına cevap vermek ve merakınızı gidermek için harika tarifler hazırladık. İşte en sevilen kış çayları ve tarifleri…

Kış Klasiği: Zencefil, Bal ve Limon

Her derde deva olan zencefil, bal ve limonla hazırlanan bu karışım, kış çayı dendiğinde ilk akla gelen tarif olarak başı çekiyor. Zencefili suda kaynattıktan sonra içine eklediğiniz balla tatlandırılan, limonla da tam bir şifa deposu haline gelen bu lezzetli çay, gribe, soğuk algınlığına, virüslere karşı sizi koruyor, bağışıklığınızı güçlendiriyor, savunma mekanizmanıza destek oluyor.

Nane, Limon Kabuğu

Hastalıklar demişken gribin düşmanı olan nane çayı da sizi tüm kış boyunca koruyor. Soğuk algınlığı, boğaz şişliği ya da burun akıntısına çok iyi gelen, burun tıkanıklığının ilacı olarak bilinen nane çayının kokusu da tadı da çok lezzetli. Demlemesi de oldukça kolay. Kuru nane ya da taze nane kullanabilir, içine limon kabukları atabilirsiniz.

Modası Geçmeyenlerden: Ihlamur

Sadece kendi başına demlendiğinde de içine farklı malzemeler kattığınızda da hem lezzetinden hem de faydasından asla ödün vermeyen ıhlamur, en sevilen kış çayları arasında yer alıyor. Aslında yılın dört mevsimi içilebilen ıhlamur, faydaları nedeniyle genellikle kış aylarında sık tüketiliyor. Göğsü yumuşatan, balgam söktüren ve boğaza çok iyi gelen ıhlamurun etkisini daha da artırmak için içine zencefil, elma, tarçın, limon ya da bal da eklenen ıhlamur her derde deva kış çaylarından biri olarak çok seviliyor.

Elma, Tarçın ve Karanfil Çayı

Yoğun aromalı çay severlerin favorisi olan elma, tarçın ve karanfil çayı kışın en sevilen tarifler arasında yer alıyor. Öncelikle çayı kaynatırken çıkan kokuya hazırlıklı olun. Çay demlenirken evi saracak olan koku öncelikle ruhunuzu doyuracak. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan elma, tarçın ve karanfil çayının en büyük özelliği ise iştah artırması.

Papatya Çayı

Hem damağınıza hem de ruhunuza hitap eden papatya çayı, çok sayıda rahatsızlığın tedavisi için de kullanılan bir alternatif tıp yöntemi. İçeriğinde bolca fosfor bulunan, kemiklere, enerji düşüklüğüne ve depresyona iyi gelen, halsiz olduğunuzda şifa niyetine içebileceğiniz papatya çayını demlemesi de oldukça kolay.

Kış Çayı Malzemeleri Nelerdir?

Kış çayı aklınıza gelebilecek her türlü malzeme ile yapılabilir. Hatta bazen ceviz gibi kuruyemişler bile kış çayı içeriği olabilir. Çok fazla malzemenin karıştırılarak hazırlanan kış çaylarına ise atom kış çayı adı verilir. İçinde çok sayıda baharat ve kurutulmuş meyve olan atom çaylarının rengi ise genellikle bordoya çalan bir kırmızı olur. Öksürük gibi çok sayıda boğaz rahatsızlığına iyi gelir ve bağışıklığınızı güçlendirir.

Kış Çayı Nasıl Yapılır?

Evde kış çayı yapmak için iki farklı yöntem deneyebilirsiniz. İlki malzemelerin tamamını suya atıp kaynatmak. Diğeri ise kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra kış çayı malzemelerini suya eklemek. Hangi malzeme daha güçlüyse ve suda çözünmesi, bitkinin özünün suya geçmesi ne kadar kısa sürerse kaynatma ya da sıcak suda bekleme süresi de doğru orantılı olarak azalır. Örneğin evde, sürekli elinizin altındaki şifalı bitkiler, ıhlamur, bal ve elma kullanarak hazırlayacağınız grip çayı için ıhlamur kullanacaksanız, ıhlamuru sıcak suda bekletmeniz yeterli olacaktır. Ancak şifa deposu olarak gördüğünüz kış çayı ne kadar tüketilmeli konusunda da dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Bazı bitkiler ya da bitki karışımları sizin tahmin ettiğinizden çok daha güçlü olabilir ve bu nedenle sağlık problemleri yaşayabilirsiniz. Günde bir ya da iki fincan kış çayının bir zararı olmayacaktır ama eğer fazlasını tüketiyorsanız, doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz.