Sonbahar Meyve ve Sebzeleri Nelerdir?
Sonbahar, havanın serinlemeye başladığı ve yaprakların renk değiştirdiği bir mevsimdir. Sonbaharın gelişiyle birlikte doğa kendini değişime verir. Doğanın değişime uğradığı gibi tarım ürünleri de bu değişimden oldukça fazla etkilenir. Mevsim değişim süreçlerinde bağışıklık sistemimiz düşer ve çok daha hastalanma durumlarıyla karşılaşabiliriz. Sonbahar aylarında dengeli ve düzenli biçimde beslenmeye dikkat ederek bağışıklığı koruma altında tutabilmek mümkün olabilir.
Sonbahar ürünleri denildiğinde akla ilk olarak meyve ve sebzeler gelir. Meyve ve sebzelerin mevsiminde yetişiyor olması tüketim açısından önemli bir konudur. Mevsiminde yetişen sonbahar besinleri, besin değerlerini koruyarak lezzetli bir tüketim açısından ön plana çıkar. Sonbahar mevsiminde, sofraları zenginleştiren pek çok mevsime uygun meyveler ve sebze çeşitleri bulunur. Bu meyve ve sebzelerin insan sağlığına birçok olumlu katkıları vardır. Sonbaharın o eşsiz ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Taze Sonbahar Meyveleri
Meyveler, insan sağlığına yönelik olumlu etkileriyle vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitamin oranını karşılar. Doğal yetiştirme prensipleriyle sağlık ve lezzet bakımından öne çıkarak kişilerin hayatında önemli yer kaplar. Her mevsimin yetiştirilme prensibine göre farklı meyve çeşitleri öne çıkar. Sonbahar ayına özgü yetiştirilen pek çok meyve çeşitleri bulunur. Bu meyve çeşitleri, besin değeri yüksek içerikleriyle hastalıklara karşı mücadele edip bağışıklık sisteminizin güçlendirilmesinde son derece etkilidir. İşte karşınızda sonbahar meyveleri!
- Nar: Sonbahar mevsiminin kırmızı meyvesi Nar, besin içeriklerinde A, C, E vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini içerir. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Taze olarak tüketebildiği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir.
- Ayva: Bağırsak sağlığına olumlu etkileri bulunan ayva, sindirim sistemi üzerinde de etkilidir. Besin değeri en yüksek meyveler arasında yerini alır. Sonbahar mevsiminin karakteristik meyvelerinden olan ayva, çeşitli tatlı tariflerinde de tercih edilir.
- Mandalina: Mandalina, sonbahar aylarında en çok tüketilen meyveler arasında yer alır. Bol vitamin içeren mandalina lezzetiyle de bir adım öne çıkar.
- Elma: A, C, K, E ve B6 vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Tatlıdan ekşiye kadar birçok lezzet seçeneği ile ayrı damak zevklerine hitap eder. Sindirim ve bağırsak sistemi üzerinde oldukça etkisi bulunur.
- Kivi: Sonbaharda yetişen meyveler arasında yer alan kivi, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Vitamin C yönünden zengin bir içeriğe sahip olan kivi vücut gelişimi açısından fayda gösterebilir. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde rol oynayabilir. Bunun yanı sıra saç ve cilde bakım ürünü olarak da kullanılabilir.
- Armut: Lezzetli sonbahar meyvelerinden biri olan armut, antienflamatuar özelliğe sahiptir. Kalp sağlığına koruyucu etkisiyle bilinir. Kan basıncı ve bağırsak florasına olumlu etkiler gösterebilir. Antioksidan, vitamin ve lif açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bal Kabağı: Sonbahar meyvelerinden biri olan Bal kabağı, B vitamini, potasyum, magnezyum, beta karoten, manganez, lif ve antioksidan içerir.
- Greyfurt: Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir diğer sonbahar meyvesi greyfurt, zengin antioksidan içeriğe sahiptir. Yaprak dökmeyen meyve türü olarak bilinir. C vitamini açısından zengin özellikleriyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Vücuttaki mikropların atılmasında yardımcı olur.
Yukarıda bahsedilen sağlıklı sonbahar meyveleri vücudu kış günlerine karşı hazırlıklı tutarak güçlü bir bağışıklık için savaşır. Bu meyveleri, tazeliğini kaybetmeden kısa süre içinde tüketerek sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Lezzet Dolu Sonbahar Sebzeleri
Sonbahar sebzeleri, zenginleşen besin değeri yüksek çeşitleriyle sofralara lezzet katmayı başarır. Taze sonbahar sebzeleri A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk kış günlerinde hastalıklara karşı savunma mekanizmasını artırmak adına çok çeşitli lezzetli tariflerde boy gösterir. Sağlık açısından sonbahar mevsiminde hangi sebzeler tüketilmelidir, gelin birlikte bakalım.
- Mantar: Sonbahar mevsimi, mantarın yetişme dönemidir. Çeşitli türleri bulunan bu besinler, geniş bir kullanım alanına sahiptir.
- Ispanak: Omlet, börek, salata ve yemeklerde kullanılan ıspanak, sağlık açısından önemli bir yer tutar. Besin değeri yüksek olan ıspanak, vitamin ve mineral deposu olarak bilinir.
- Pırasa: Sonbaharda yetişen sebzeler arasında yer alan pırasa, anti- inflamatuar bir besindir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudu hastalıklara karşı korur. Enfeksiyonlara karşı adeta bir bariyer görevi görür.
- Mısır: Mısır, lif içeriği yüksek bir sonbahar sebzesidir. Kötü kolesterolün yükselme eğilimini durdurmaya yardımcı olabilir. Kalp sağlığını destekleyici etkiler de gösterebilir.
- Havuç: A vitaminin öncüsü olan havuç, yoğun oranda beta- karoten içerir. İçerisinde bununla birlikte bol miktarda vitamin ve mineral bulundurur. Sonbaharın sağlıklı meyvelerinden olan havucu hem çiğ olarak tüketebilir hem de yemeklerinize yemeğinizin besin değerini yükseltebilirsiniz.
- Karnabahar: Lif ve antioksidan içeriği yüksek karnabahar, besin içeriğinde yer alan B grubu vitaminleri ile metabolizmaya olumlu etkileri vardır. Turpgiller ailesine aittir. 1 porsiyonluk tüketimleriyle yaklaşık 1 günlük vücudun c vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Aynı zamanda K vitamini ile desteklenir.
- Bürüksel Lahanası: Bürüksel lahanası, sonbaharın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Son derece besleyici olan bu besin K ve C vitaminlerinin yanında bol miktarda beta- karoten içerir.
- Brokoli: En sağlıklı sebzelerden biri olan brokoli antioksidan özellikleriyle ön plana çıkar. Yemeklerde kullanılan brokoli, aynı zamanda salata ve çorbalara eklenerek tüketilebilir.
- Pazı: Sonbaharın yeşil sebzelerinden biri olan pazı, kullanım açısından oldukça avantajlıdır. Bu besinin hem sapları hem de yaprakları salata ve yemeklerde değerlendirilir. Bu besinler, C vitamini, K vitamini, magnezyum, kalsiyum bakımından zengindir. Kansızlığı önlemede bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesindeki etkisi büyüktür. Aynı zamanda bu besin, sindirim sistemini düzenleyici yüksek oranda lif içerir.
Sonbahar aylarında tüketilmesi gereken bu besinler, bağışıklık ve metabolizma üzerine oldukça önemli etkiler bırakır. Bu mevsime uygun sebzeler sağlığınızı en iyi yönde korumanıza yardımcı olur.
Mevsimsel Beslenmenin Önemi Nedir?
Doğadaki her bir değişim ekolojik dengeyle uyumlu şekilde çalışır. Sonbahar tarımı da çevresel koşullara ve doğanın döngüsüne bağlı olarak iyi bir yaşama destek verir. Mevsimine göre meyve ve sebze tüketmek yetiştirme koşullarına bağlı olarak sağlık açısından oldukça önemlidir.
Doğru koşullarda mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin besin değerleri yüksektir. Bu durum vücudun daha iyi güçlenmesini ve hastalıklara karşı dirençli bir şekilde savaşmasını mümkün kılar. Mevsimine göre tüketilmeyen meyve ve sebzeler, yapay bir alanda yetiştirildiği için tohumlarında değişiklik meydana getirerek lezzet farklılığına yol açar.
Mevsimsel sebzeler, kök ve koyu yapraklarıyla lezzet konusunda farkını ortaya koyar. Besin değeri ve kalitesi bakımından diğer dönemde tüketilen sebzelere göre farklılık gösterir. Bu da kış yağmuru ile serada yetişen iki besinin kalitesinin ve içeriğinin farklı olmasını göz önüne serer. Güçlü bağışıklık sistemi için meyvelerinde mevsimine göre tüketilmesi gerekir.
Mevsimsel meyveler, vücudu iltihaplara karşı savunarak vücudunuzun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sonbahara özgü meyveler, mevsim dışında tüketildiğinde koku, renk ve tat farklılığına yol açabilir.