Yaz aylarının başlamasıyla deniz, kum, güneş, havuz başında geçirilen eğlenceli zamanlar, tatiller gibi herkesin mutlulukla beklediği aktiviteler gelmiştir. Ancak yaz aylarıyla beraber gelen tüm faktörler mutluluk verici değildir. Sıcak havalar, yaz aylarının en sevilmeyen kısımları olarak görülür. Vücut sıcaklığının dengesini bozan hava durumları, gün içinde kendinizi halsiz hissetmenize, terlemenize ve genel olarak rahatsız bir hisle karşılaşmanıza yol açabilir. Sıcak havalara karşı koymak için tasarlanmış iki temel teknolojik cihaz; vantilatörler ve klimalardır. Farklı çalışma sistemlerine sahip bu cihazlar, serinlemenize yardımcı olur. Bulunduğu ortamın havasını dengeler ve yazın en sıcak havalarının bile konforlu bir seviyeye ulaşmasını sağlar.
Sıcak havaların konforlu bir şekilde atlatılmasını sağlayan vantilatör ve klima arasında seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. İki cihazın da kendine özel faydaları ve zararları bulunur. Kişisel kullanım ihtiyaçlarınızı ve fayda- zararları göz önünde bulundurarak ideal seçeneğe ulaşmanız mümkündür. Sizler için hazırladığımız yazımızda vantilatör mü klima mı sorusunu detaylı şekilde inceledik. Vantilatör mü klima mı az yakar gibi merak edilen konulara yer verdik. Yazın serin kalmanızı sağlayacak bu teknolojik cihazlarla ilgili merak ettiğiniz detaylara yazımızın kalanından ulaşabilirsiniz.
Klima mı Vantilatör mü?
Klima mı vantilatör mü sorusuna yanıt vermek için ilk olarak bu cihazların tam olarak ne yaptığını anlamamız gerekir. Klima, bulunduğu ortamın sıcaklık derecesinin düşürülmesine yardımcı olur. Ortamın havasını alarak bunu soğutur ve geri verir. Bu özelliği en iyi şekilde göstermesi için tamamıyla kapalı bir ortam olması gerekir. Pencerelerin kapatıldığı bir odanın klimada ayarlanan sıcaklığa ulaşması için kısa dakikaların geçmesi yeterli olacaktır.
Klasik vantilatör modellerinde ortamın sıcaklığının düşürülmesi gibi bir özellik bulunmaz. Vantilatör, ortamın sıcaklığını etkilemek yerine hava akımı sağlar. Sağladığı rüzgar, serinlemenize yardımcı olur. Hem açık hem de kapalı ortamlarda kullanılabilir. Günümüzde yeni nesil vantilatör modelleri de bulunur. Bu modellerde, klimadaki kadar güçlü olmamakla birlikte, ortamın sıcaklığını düşürme gücü bulunur.
Klima ve vantilatör arasından seçiminizi yaparken göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktör, ortamın sıcaklığıdır. Eğer yazın serinlemeye ihtiyaç duymanızın nedeni ev içerisinde rüzgar esmemesi ise vantilatör ideal bir seçim olabilir. Gerekli rüzgarı yaratarak ferah bir ortam sağlar. Ancak yaz sıcaklıklarının yüksek derecelere ulaştığı bir bölgede yaşıyorsanız vantilatörün bu özelliği yeterli gelmeyebilir. Bunun yerine alacağınız bir klima ile yaşam ortamlarında konforlu bir sıcaklık elde edebilirsiniz.
Klima mı Daha Çok Yakar Vantilatör mü?
Klima ve vantilatör arasından seçim yaparken göz önünde bulundurulan faktörlerden bir diğeri, ne kadar elektrik yaktıklarıdır. Elektrik tasarrufu yaparak bütçeniz dahilinde bir serinletme metodu seçebilirsiniz. Klima mı vantilatör mü çok yakar sorusuna verilebilecek tek bir yanıt bulunmaz. Çünkü bu cevap vantilatörün hangi hızda çalıştırıldığı, cihazın motor gücü gibi özelliklere bağlıdır. Klima için bu özellikler; fan hızı, ayarlandığı sıcaklık ve bulunduğunuz odanın ilk sıcaklığı olarak sayılabilir.
Ortalama şekilde bakacak olursak klima mı daha çok yakar vantilatör mü sorusunun cevabına klima olarak yanıt verebiliriz. Bunun nedeni serinleme sırasında hava akımı sağlamakla kalmayıp ortamın sıcaklığının düşürülmesi için aktif olarak çalışmasıdır. Vantilatörün yaptığı tek işlem var olan havanın farklı hızlarda ortama iletilmesidir.
Elektrik harcama miktarınız, tercih ettiğiniz cihazın enerji sınıfına da bağlıdır. Enerji sınıfı yükseldikçe aldığı elektriği daha verimli şekilde çalışma performansına çeviren cihazlarla karşılaşırsınız. Bu nedenle klima mı vantilatör mü tercihinin yanı sıra cihaz seçimi ve özelliklerine de özen göstermeniz gerekir. Tasarruflu vantilatör modelleri ile minimum enerji harcaması ve maksimum serinliği elde etmeniz mümkündür.
Vantilatörler daha az elektrik harcıyor diye daha mantıklı bir seçim gibi görülebilir. Ancak klimalarla ilgili göz önünde bulundurulması gereken bir faktör, cihaz kapatıldıktan sonra bile faydalarından yararlanmaya devam edebilir olmanızdır. Kapalı bir ortamı soğutan klima çalışmasa bile bu soğuk havadan belirli bir süre yararlanabilirsiniz. Enerji harcama miktarlarını karşılaştırırken kllimanın uzun süreli faydalarını da hesaba katmak gerekir.
Vantilatör Nasıl Kullanılmalı?
Vantilatör elektrik tüketimi kadar merak edilen konular arasında nasıl kullanılması gerektiği yer alır. Çoğu kişi vantilatörleri yanlış yöntemlerle çalıştırdığı için bu cihazların kendilerine uygun olmadığını düşünür. Doğru bir kullanım şekli ile ideal bir serinleme elde etmeniz mümkündür.
Vantilatör nasıl kullanılmalı sorusuna verilebilecek ilk yanıt, hava akışını koruyacak şekilde konumlandırılmasıdır. Eğer oda içerisinde iki pencere bulunuyorsa vantilatörün açısını havanın bir pencereden girip diğerinden çıkacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece hem temiz havanın içeri girmesini sağlayabilir hem de güçlü bir akım oluşturabilirsiniz. Cihazın fan kısmını direkt olarak size vuracak şekilde çevirmemeniz gerekir. Vantilatörün üstünüze vurması ve yüksek bir hızda çalıştırılması o anda iyi hissettirebilir. Ancak uzun vadede baş ağrıları, boyundaki kasların tutulması ve daha birçok farklı istenmeyen duruma yol açabilir. Bu durumdan kaçınmak için vantilatör başlığını hareketli olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Oda içerisinde dönerek hava üfleyen fan kısmı sayesinde sizi rahatsız etmeden serinleten cihazların keyfini çıkarabilirsiniz.
Soğuk hava üfleme özelliğine sahip klima gibi vantilatör modellerini kullanıyorsanız ortamdaki birkaç pencereyi kapatabilirsiniz. Tüm pencereleri kapatarak boğucu bir ortam yaratmak vantilatörler için önerilmez. Çünkü klimaların sağladığı güçlü etkiye sahip değillerdir. Ancak klima benzeri soğuk hava üfleme yeteneğine sahip bir cihaz tercih ettiyseniz bir pencereyi kapatıp diğerini açık bırakarak ortam sıcaklığını dengeleyebilirsiniz. Perde kapatarak benzer bir etki elde edebilirsiniz. Perdeleri çektiğinizde güneş ışınlarını da engelleyerek ekstra sıcaklıktan kurtulabilirsiniz.
Vantilatör Hasta Eder mi?
Cihazın yanlış kullanımı, vücut üzerinde istenmeyen etkiler yaratabilir. Herkes tarafından merak edilen vantilatör hasta eder mi sorunun cevabı farklı detaylara bağlıdır. Örneğin çoktan mide bulantısı, grip benzeri bir duruma sahipseniz gece boyunca vantilatör çalıştırmak bu durumun kötüleşmesine yol açabilir. Benzer şekilde vantilatörün direkt olarak üstünüze vurmasını sağlamak ve gece boyunca açık bırakmak uyandığınızda kendinizi halsiz hissetmenize, sırtınız başta olmak üzere tüm vücudunuzda kas ağrıları çekmenize yol açabilir.
Sinüzit, migren gibi bir hastalığa sahipseniz vantilatör kullanımı bu durumların çok daha kötü bir noktaya taşınmasına yol açabilir. Migren veya sinüzitin belirtilerine sahip olduğunuz dönemlerde serinletici cihazların kullanımından kaçınmanız önerilir. Vantilatörün zararları arasında, cildin kuruması da yer alır. Sürekli hava akımı, cilt üzerinde çatlaklar ve kurulukla karşılaşmanıza yol açabilir. Vantilatör çalıştırırken cildinizi düzenli olarak nemlendirerek bu zarardan kaçınabilirsiniz.
Gece Yatarken Klima Kaç Derece Olmalı?
Derin ve sağlıklı bir uyku için klima çalıştırmaya karar verirseniz hem sıcaklığına hem de soğuk havanın nereye geldiğine dikkat etmeniz önerilir. Yatak üzerine direkt gelen hava, sağlığınızı tehdit edecektir. Bunun yerine odanın başka bir noktasına gelecek şekilde klimayı ayarlayabilirsiniz. Ayrıca klimanın sıcaklığını 25 derecenin daha altına ayarlamamak önerilir. 26 derece ideal bir uyku için yeterli olacaktır. Eğer klimanızda uyku modu veya gece modu olarak adlandırılan çalışma programı bulunuyorsa bunu seçerek gece boyunca serin havanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.