Ramazan Bayramında Sofranızı Nasıl Lezzetli Yaparsınız ?

Oruç ile geçirilen bir aylık bir sürenin ardından gelen şenliğin adıdır Ramazan Bayramı. Belirli bir süre aç kalmaya alışan vücutlar dört gözle Bayramın gelmesini beklerken ne yemesi gerektiğini de önceden planlamaya başlar. Kalabalık bir şekilde uzun uzadıya hoş sohbetlerin yapıldığı zengin içerikli ve bol malzemeli bayram sofralarının hayalleri kurulur ve planları yapılır. 

Geleneksel hale dönüşen bu sofra kültürü genellikle ailenin büyüğü olarak görülen kişinin evinde toplanarak keyifli hale dönüştürülür. Babaanne, anneanne ve dedelerin gönülleri şenlendirilerek onlara huzurlu ve mutlu bir organizasyon düzenlenir. Büyüklerin ellerinin öpüldüğü, yaşıtların sarıldığı ve küçüklerinde hediyeler ile harçlıklar ile mutlu edildiği günün adıdır bayram. Oldukça değerli bir an olan bu dini bayram sevdikleriniz ile aranızdaki kırgınlıkların giderilmesinde de baş roldedir. 

Bu özel gün vesilesiyle sevdikleriniz ile hasret gidererek mutlu anlar yaşayabilirsiniz. Ramazan bayramında sofranızı nasıl lezzetli yaparsınız sorusuna farklı birçok taktik ile cevap verilebilir. Hoş sohbetler ve kalabalık sofralar bu anı güzelleştirirken göz dolduran, doyurucu ve besleyici birçok tarif sayesinde midelerinde mutlu olması sağlanabilir. Zengin içeriği ile dikkat çeken Türk aile kahvaltı tarzı çeşit çeşit peynir, zeytin, sebze, reçel, bal gibi klasikleşen ürünler ile desteklenir. 

İsteğe göre menemen, çeşitli kızartmalar, börek, poğaça, simit, mıhlama, mevsim meyveleri gibi çeşitlendirilerek lezzetin artması sağlanabilir. Farklı hamur işleri, sevilen şarküteri ürünleri ve taptaze ekmek ile sofraların lezzetine lezzet katabilirsiniz. 

Günlerce hayali kurulan o sofranın birkaç saat sürmesi de yapılan hoş sohbetlerde o anın keyfinin artmasında etkili olabilir. Normal şartlarda klasik bir kahvaltının maksimum süresi yarım saat iken bayramda bu anın tadı olabildiğince fazla çıkarılır. Uzadıkça uzayan sohbetler ile birlikte yapılan gezme planları ile birlikte saatlerce keyifin artması sağlanabilir.

Bayram Sofrasında Neler Olmalı

Bayram sofrasında neler olmalı sorusuna cevap olarak çeşitli yanıtlar verilebilir. Bir bayram sofrasının olmazsa olmazı aile büyükleri olabilir. Ardından ise özenilerek demlenen bir çay, kullanışlı bir meyve sıkacağı ile taze sıkılan bir portakal suyu ya da tercihe göre farklı meyve suları veya süt ile içecek alternatifleri oluşturulabilir. Kalabalık sofraların kurulması bayram sofralarının lezzetinin artmasında etkili olabilir.

Sofraya katılan insanlarında fazla olması sofranın da zengin içerikler ile hazırlanması sayesinde bu adı alır. Sıradan bir özenle hazırlanan sofralardan farklı olarak önce gözlerin doyması sağlanır. Ardından bol çeşitin bulunduğu farklı lezzetler ile mideler doyurulur. Birlikte yapılan hoş sohbet ile ise kulakların doyduğu bu sofralar tam anlamıyla insan için oldukça kıymetli bir hale dönüşür. 

Manevi ve dünyevi anlamda tamamlanan doyum ile birlikte keyif anı artırılabilir. Ailenin ardından ilk olarak gelmesini beklediğiniz misafirler için hazırlıklara başlanabilir. Geleneksel hale dönüşen şerbetli bir tatlı bu da genellikle baklava olur. Yanına ise hiç değişmeyen bir yemek olarak yaprak sarması gelir. Ardından ise isteğe ve bulunan bölgenin özelliğine göre çeşitlenen farklı tarifler ikram edilebilir. 

Batı Karadeniz bölgesinde sıklıkla tercih edilen tuzlu sütlaç, yoğurtlu makarna, günlük turşu, et yemeği gibi çeşitler ile oldukça zengin bir içerik hazırlanır. İç Anadolu bölgesinde ise tepside el ile açılan o güne özel poğaça tarzı bir hamur işi hazırlanır. Çeşitli bölgelerde ise bayram kebabı, bayram ya da kavurması şeklinde et ile hazırlanan tarifler hazırlanır. 

Ege bölgesinin olmazsa olmazı zeytinyağlı barbunya, pırasa, biber dolması ile sofraların lezzeti artırılabilir. Tatlıda ise baklavaya alternatif olarak kocakarı gerdanı tatlısı, padişah yastığı, şekerpare gibi tatlılar tercih edilebilir. Ağızların tatlanması ile sohbetlerin güzelleşmesi sağlanır. Yanında taze demlenen çay ya da Türk kahvesi ile anın tadını çıkarmanız sağlanır. 

Dini bir özel gün olan Ramazan Bayramı üç gün sürer büyükler ziyaret edilir, mezarlık ziyareti yapılır, çeşitli aktiviteler ile bu günler dolu dolu geçirilerek unutulmaz anılar ortaya çıkar. Tercihinizi sakin bir tatilden yana da kullanarak bu fırsatı değerlendirip kendinize dinlenme imkanı da yaratabilirsiniz.

Ramazan Bayramı Sofrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayı boyunca belirli süreli aç kalan vücudun bir gün ardından dengesiz bir şekilde tüketim yaparak geçirilmesi sağlık açısında sorun yaratabilir. Bu nedenle vücuda alınan kalori, şeker, yağ ve karbonhidrat oranlarına dikkat etmenizde fayda vardır. Günlerce hayalini kurduğunuz sofraların kötü sonuçlar doğurmaması için öncelikle tüketimlerin yavaş ve dengeli bir şekilde yapılması gerekir. 

Genellikle bol sıvı tüketimi önerilir. Kırmızı et, şerbetli tatlı ve hamur işi gibi tariflerin ise belirli aralıklar ile yapılarak aynı zamanda porsiyonların da kontrollü olması gerektiğinin uyarıları yapılır. Bu sayede sağlığınız için faydalı bir şekilde isteklerinizi giderebilirsiniz. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan genç ya da yaşlı bireylerin bu durumda mutlaka dikkat etmesi gerekir. 

Bu özel anların tadını çıkarırken rahatsızlanarak kendinizi ve çevrenizdekileri zor durumda bırakmamaya dikkat edebilirsiniz. Bu özel sofraların kurulduğu yemek masa ve sandalye konforunun da yüksek olması oldukça önemlidir. Bayram sofrasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda hiçbir şeyde aşırıya kaçmadan yeterli ve dengeli bir biçimde tüketilmesi önerilir. Bu sayede vücudunuz için faydalı şekilde davranarak sağlığınızı riske atmazsınız. 

Misafirlik geleneği olarak bol miktarda sunum, tatlılar, hamur işlerinin size cazip gelmesi normal sayılabilir. Fakat bu durumda mutlaka dikkat etmeniz gerekir. Böylece sonrasında pişman olmadan mutlu anlara devam edebilirsiniz. Ramazan bayramı sofrası bol çeşit, farkı tarif, özenle hazırlanan misafirlik, hoş sohbet, kalabalık ortam, büyüklerin mutluluğu ve küçüklerin neşesi ile taçlandırılarak güzel bir ana dönüştürülebilir. 

Bütün bir yıl hayalini kurup beklediğiniz o güzel anları değerlendirip tadını çıkarabilirsiniz. Çocuk, genç ve yaşlı herkesin birlikte mutlu ve anlayış içerisinde geçirdiği özel anların tadını çıkarırken unutulmaz anılarınıza yenisini ekleyebilirsiniz.

Ramazan Bayramında Ne Yemek Yapılır?

Sofranın olmazsa olmaz baş kahramanları olarak yaprak sarması ve baklavanın yanına alternatif birçok farklı tarif değerlendirilerek lezzetin artırılması sağlanır. Ramazan bayramında ne yemek yapılır sorusunun cevabı çeşitli bölgelere ait kırmızı et tarifleri olabilir. Fırında ya da ocakta hazırladığınız lezzetli tariflerin sofranın baş kahramanı olmasını sağlayabilirsiniz. 

Sevdiklerinizin beğenisi için özenle hazırlanan ve el emeğinin yüksek olduğu hamur işleri ile ürünleri tüketen kişilerin de lezzet konusunda bayram etmesini sağlayabilirsiniz. Gelenekselleşen kahvaltı ve misafir sofraları ile özdeşleştiği anların başında gelir. Çeşit çeşit farklı tariflerin yapıldığı ve bölgeler göre farklılaşan birçok tarif ile lezzetin artması sağlanabilir. 

Zeytinyağlılardan pırasa, taze fasülye, barbunya ve yaprak sarma başta gelir. Ardından poğaça, börek gibi lezzetli hamur işleri iyi bir ara öğün alternatifi olabilir. Baklava, şekerpare ya da isteğe göre farklı ve hafif olması için sütlü tarifler ile sofralar çeşitlendirilebilir. Bu sayede keyifli anların tadını büyükler tarafından yapılan birçok lezzetli ve vazgeçilmez tarif ile tatlandırabilirsiniz. Uzun bir süre hayalini kurduğunuz o sofraya kavuşmanın verdiği huzur ile birlikte mutlu bir şekilde geçirdiğiniz günün ve bayram sofrasının tadını çıkarabilirsiniz.