Mutfaktaki en büyük yardımcılarımızdan olan blender, mikser, stand mikseri, kettle gibi küçük ev aletlerinin bakımı ve temizliği uzun süreli güvenli kullanım açısından çok önemlidir. Tüm elektrikli mutfak aletlerinin temizlenmesinde uyulması gereken temel kurallar vardır. Öncelikle bunlara bir göz atalım.
Temizlerken bunlara dikkat edin!
1-Elektrikli mutfak aleti ne olursa olsun mutlaka pirizden çıkarılmış olmalıdır. Elektrikle temasta olmamalıdır.
2-Elektrikli mutfak aletlerini temizlerken çamaşır suyu, aşındırıcı temizlik malzemeleri, tuz ruhu gibi kimyasallarca zengin malzemeleri asla ve asla kullanmayın. Aksi takdirde mutfak aletlerinizin bozulmasına ve yiyeceklere karışması halinde zehirlenmelere neden olabilirsiniz.
3-Bıçaklı mutfak aletlerini temizlerken çok dikkatli olun. Bıçak kısımlarından tutmamaya dikkat edin.
4-Elektrikli mutfak aletlerini asla akan suyun altında temizlemeyin. Aksi halde elektrik aksamının içerisine giren su, alet yeniden çalıştırıldığında kısa devreye, elektrik kaçaklarına ve yaralanmalara neden olabilir.
Kettle, çay ve kahve makinesi temizliği
Su kaynatırken, çay ve kahve hazırlarken en büyük yardımcımız olan bu küçük ev aletlerini uzun ömürlü ve sağlıkla kullanmak için temizliğinine özen göstermek gerekiyor.
Sert suların neden olduğu kireç birikimi kettle ve çay makinelerinin en büyük problemlerinden birisidir. Çayın bulanık olması ve kaynatılan suyun içerisindeki beyaz partiküller kireç birikimden kaynaklanmaktadır.
Aslında bu problemin çözümü çok kolay. Kettle, çay ve kahve makinesinin haznesine iki su bardağı sirke koyun, makineyi bu şekilde çalıştırın. Kireç tabakasının çözüldüğünü farkedeceksiniz. Kararan kahve ve çay makinesi demlikleri içinse bir tatlı kaşığı karbonatı yarım limonun üzerine dökün. Demlikleri karbonatlı limonla ovarsanız tertemiz pırıl pırıl demlikleriniz olacak.
Dış kısmı çoğunlukla metal ve plastik olan bu mutfak aletlerini yumuşak ve temiz bir sabunlu bezle temizleyebilirsiniz. Sonrasında sabunsuz yumuşak bir bezle durulayabilirsiniz.
Rondo, mikser ve blender temizliği
Et, sebze ve pek çok gıda malzemesini doğrama, parçalama ve karıştırma işleminde çoğumuz rondo, blender ve mikser gibi küçük ev aletlerinden yararlanıyoruz. Peki bu aletleri nasıl temizliyorsunuz? Bıçak ve mikser ucu gibi bazı parçaları çıkan elektrikli aletlerin bu kısımlarını kullanma talimatına uyarak bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Elektrik aksamı ve motorunun bulunduğu tüm parçaların temizliği için ise temiz ve yumuşak bir sabunlu bez kullanmanızda fayda vardır.
Bazen blender ve rondonun bıçaklarını çıkarmak ve içini temizlemek yağlı ya da çok yapışkan bir malzemeyle işlem yapmışsanız oldukça zor olabilir. Böyle bir durumda çok pratik bir önerimiz var. Rondonun içerisine biraz deterjan ve 1-2 bardak sıcak su koyun ve rondoyu bu şekilde çalıştırın.1-2 dakika sonra rondonun hazne ve bıçakların tertemiz olduğunu göreceksiniz. Eğer blendır bıçaklarını el değmeden kolayca temizlemek istiyorsanız derin bir kabın içerisinde deterjanlı sıcak su hazırlayın ve el blendırını bu su içerisinde çalıştırın. Tertemiz olduğunu göreceksiniz.
Tost makinesi ve ekmek makinesi temizliği
Kahvaltıların vazgeçilmezi tost ve kızartmış ekmek hazırlamadaki en büyük yardımcılarımız olan bu makinelerin temizliği aslında çok kolay. Tost makinesini kullandıktan sonra plakalar soğumasını bekleyerek temizlemeniz daha doğru olacaktır. Plakaların üzerindeki yağ, peynir ve benzeri malzemeleri temizlemek için sabunlu bir bez ya da sünger kullanabilirsiniz. Eğer plakalar çıkıyorsa plakaları çıkararak yıkayabilirsiniz. Plakalar tamamen kurumadan tost makinesine yeniden takmayın. Ekmek kızartma makinesinin alt kısmında bulunan kırıntı haznesini sık sık temizlemeyi ihmal etmeyin. Ekmek makinesi soğuduğunda yumuşak bir sabunlu bezle temizleyebilirsiniz.