Çay keyfi bir çoğumuz için vazgeçilmezdir. İyi demlenmiş bir çayın verdiği keyif bambaşkadır. Lezzetli bir çay demlemenin püf noktalarını öğrenmek için iyi çay demlemenin temel noktaları yazımızda…
En lezzetli çay için çaydanlık ve demlik seçimi
Damak zevkinize uygun çay demlemek için çay ve su kalitesi kadar çaydanlık ve demlik seçimi de önemlidir. Özellikle de porselen ve cam demlikler çayın aromasını olduğu gibi koruyacağı için en uygun demlik seçeneğidir. Demlikleri her kullanım sonrasında iyice ovalayarak temizlemeniz, sonradan demleyeceğiniz çayların lezzeti için önemlidir.
Çay nasıl demlenir? Acı olmaması için ne yapmalı?
Çay demlemenin farklı yöntemleri vardır. Size en uygun çay demleme tekniğini bulana kadar birkaç deneme yapmanız gerekebilir. Uygun tekniğin yanı sıra, çayın tadını etkileyen birçok faktör vardır. Farklı çay demleme yöntemlerinin yanı sıra suyun kalitesi, kullanılan demliğin çelik veya porselen olması ve çayın saklama koşulları da çayın tadında farklılık olmasına sebep olan etkenlerdir.
Demliğe koyacağınız suyu en uygun şekilde ayarlamak için suyu kaynama noktasına getirin ve fazla kaynatmadan ocaktan alın. 2-3 dakika bekletin ve ardından demliğe dökün. Kaynar kaynamaz dökmek yerine bekletmek daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar. Suyu uzun süre kaynatırsanız içeriğindeki oksijen azalacağı için çayın lezzeti de istediğiniz gibi olmaz. Ayrıca demlikteki çayın üzerine kaynar su dökmeniz çayın haşlanmasına sebep olacağı için acılık verir. Bu bakımdan taze kaynamış ama bir süre beklemiş su daha uygundur. Eğer bunun için vaktiniz yoksa, kaynar suyu demliğe yavaşça ve tek bir noktadan dökün. Çay taneleri, suyun içinde yavaş yavaş gezinsin. Buradan anlaşılacağı gibi, çayı doğrudan kaynar suyla haşlamak aromasını bozacağı için iyi bir demlenme sonucu vermez.
Bir diğer yöntem, suyu demliğe döktükten sonra çayı suyun üzerine koymaktır. Burada çayı suyun üzerine yavaşça bıraktığınızda, çayın suyla haşlanmasını ve tadının acılaşmasını önlemeniz çok kolay. Her iki şekilde de işin püf noktası, suyun kaynama derecesinden biraz aşağı inmesini beklemek ve çayı suyla yavaşça buluşturmak. Çay demlemek adeta bir sanat!
Çay demlenecek su nasıl olmalıdır?
Öncelikle suyun kalitesinden bahsetmek gerek. Musluk suyu yerine taze ve yumuşak içme suyu kullanmak çay demlerken daha uygundur. İyi bir aromaya sahip çay demlemek istiyorsanız, önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su kullanmak yerine taze içme suyu kullanın. Kireçli su, lezzetli bir çay için iyi seçim olmaz. Bu bakımdan musluk suyu kullanmak lezzetli bir çay demlemek için pek de uygun değildir.
Çayı iyi saklamak önemlidir
Hava almayan bir saklama kabı kullanmak çayın kalitesini korumasına yardımcı olur. Nemli ortamlar çayı saklamak için uygun değildir. Işık alan bir yerde saklamanız gerekiyorsa ışık almayan bir kutu, ayrıca dışarıdaki kokulardan etkilenmeyeceği, hava almayan türde bir kutu kullanmanız iyi olur.
Çay ne kadar süre demlenmelidir?
Çayı demlemek için en uygun sürenin ne olduğunu birçok kişi merak eder. Kimileri 8 dakikanın yeterli olduğunu söyler, kimileri en az 20 dakika gerektiğini söyler. Çay demlemek için ortalama 12-14 dakikalık bir sürenin demleme için yeterli olacağı söylenebilir. Demlemeye başladıktan 20-25 dakika sonra çay yavaş yavaş bayatlamaya başlayacağı için eğer çay saatinde sohbet koyulaştıysa, 20 dakika geçtikten sonra başka bir çaydanlıkta yeni bir çay demlemek iyi bir fikir olur.
Demliğin alt kısmındaki su kaynadıktan ve demleme için kullanıldıktan sonra, alt kısma ekleyeceğiniz yeni su kaynayana kadar harlı ateş kullanabilirsiniz. Böylece üstteki demliğin altında ısı düşmez. Su kaynadıktan sonra ise hemen altını kısmalı ve demlikteki çayın alttaki suyun yavaş gelen ısısıyla demini bulmasını beklemelisiniz. Aslında en pratik çözüm, alttaki suyun kaynamasını beklemek yerine buraya kettle ile ısıttığınız suyu koymak ve hemen altını kısarak üstteki demliğin yavaş bir ısıda kalmasını sağlamaktır.