Konserve Domates Nasıl Yapılır?
Besleyici yapısı, birçok farklı yemekte kullanılabilir olması ve lezzetli aroması sayesinde sevilerek tüketilen sebzeler arasında domates yer alır. Dış etkenlerden kolayca etkilenen bir bitki olan domates, sıcak havalarda meyve verir. Kış aylarında yetiştirilmesi zor özellik gösterir. Bu nedenle soğuk havalarda bu sebzenin benzersiz tadına ulaşmak isteyenler daha farklı çözümler üretmiştir.
Domates konserveleri, sebzenin uzun süreler boyunca bozulmadan saklanmasını sağlayan bir yöntem niteliğindedir. Konserve domates sosu kahvaltıdan akşam yemeğine kadar günün her saatinde hazırlanan yiyeceklerde kullanılabilir.
Lezzetli ve vitaminler bakımından zengin sebzeye yıl boyunca ulaşmak isteyenlerin aklına konserve domates nasıl yapılır sorusu gelir. Konserveleri hazırlamak için geniş bir alana veya profesyonel araç gereçlerin bulunduğu mutfaklara ihtiyacınız olmaz. Kendi evinizde kışlık hazırlığı tamamlayabilir, yıl boyu tüketebileceğiniz nefis konserveler hazırlayabilirsiniz. Sizler için özenle bir araya getirdiğimiz yazımızı inceleyerek adım adım açıklanmış domates konserve hazırlık sürecine ulaşabilirsiniz.
Domates Konserve Nasıl Yapılır?
Sizlerle paylaşacağımız tarifteki ölçüleri, hazırlamak istediğiniz konserve sayısına göre değiştirebilirsiniz. Domates konserve nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermeden önce ihtiyaç duyacağınız malzemeleri listeleyelim.
- 6 kilogram domates
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Konserveler ve yeni alınmış kapaklar
Eski kapakların kullanılması, konservelerde istenen vakum etkisini oluşturmaz. Bu nedenle kışlık sebzelerinizi hazırlarken yeni kapakların kullanılması önerilir.
- İlk olarak domatesleri iyice yıkamak gerekir. Sadece sudan geçirmeniz istediğiniz hijyen standartları için yeterli olmaz. Su altında kabuğu hafifçe ovalayarak birkaç saniye yıkamanız önerilir. Yıkama esnasında domatesi ezmemeye ve hasar vermemeye özen göstererek ileriki aşamaları kolaylaştırabilirsiniz.
- Sonrasında, yıkadığınız tüm domatesleri soymak gerekir.
- Ardından domatesler küp şekilde doğranır. Domates konserve hazırlama sürecinin bu iki adımı yorucu ve zaman alıcı olabilir. Bu nedenle çevrenizdeki birinden yardım alabilirsiniz. Bundan sonraki adımlar nispeten daha kolay olarak görülür.
- Küp şekilde doğranan domatesler tencere içerisine alarak ocağın altı kısık ateşte açılır.
- Cam kavanozları, kapaklarıyla birlikte kaynar sudan geçirmeniz gerekir. Bu yıkama işlemi hem kavanozların temizlenmesini sağlar hem de domateslerin daha uzun süreler boyunca dayanmasına yardımcı olur.
- Domatesler kaynadıktan sonra üzerine zeytinyağı, şeker ve tuz ilave edilip hafifçe karıştırılır ve kavanozlara aktarılmaya başlanır.
- Hazırladığınız domates karışımını aktarırken kavanozların hala sıcak ve ıslak olması gerekir.
- Bundan sonra, kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirin.
- Kapakları ne kadar sıkı kapatırsanız sonrasında bozulma ve sızdırma riskini de o kadar düşürmüş olursunuz. Bu nedenle kapakların kapatılması ve kavanozların ters çevrilmesi adımına ekstra özen göstermeniz önerilir.
- Kavanozlar ters çevrildikten sonra soğuyana kadar bu şekilde bırakılır.
- Soğuduktan sonra istediğiniz pozisyonda muhafaza edebilirsiniz.
- Kavanozları düz çevirdiğinizde kapakların vakumlu şekilde kapandığından emin olmanız gerekir. Kapağın hafifçe içe çöktüğünü görerek bunu anlayabilirsiniz.
- Domates kavanozlarını kullanana kadar kapalı bir ortamda muhafaza etmeniz önerilir. Muhafaza ettiğiniz alan aşırı sıcak olmadığı sürece buzdolabına koymanıza gerek kalmaz.
- Yıl içinde istediğiniz anda kavanoz kapağını açarak domatesi yemeklerde kullanabilirsiniz.
Domates Konserve Ne Kadar Kaynatılır?
Domates konserve ne kadar kaynatılır sorusu, kavanozların hazırlanma süreci ile ilgili en çok akıllara takılan detaylar arasındadır. Ne kadar süre kaynatmak gerektiği, kavanozu açtığınızda hangi oranda pişmiş bir domatesle karşılaşmak istediğinize göre farklılık gösterir.
Domatesler küp şekilde doğrandıktan sonra tencereye alınır ve kısık ateşe yerleştirilir. Domatesleri karıştırmanız gerekiyor ise nazik hareketlerle yapmak önerilir. Hazırladığınız karışım kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar beklemeniz ideal sonuçlar elde etmeniz için yeterlidir. Kaynaymaya başlama anını kaçırmamanız için mutfaktan ayrılmamanız önemlidir. Konserveyle hazırlayacağınız yemeklere göre bu süreyi daha uzun veya kısa şekilde ayarlayabilirsiniz. Ancak ortalama bir süre verilmesi gerekirse 5 dakika önerilen zamandır.
Domates Konserve Ne Zaman Yapılır?
Sebzeler taze ve ideal olgunluktayken kavanozlarını hazırlamak isteyenler domates konserve ne zaman yapılır sorusunun cevabını merak eder. Yazın bolca bulunan bir sebze olan domatesin kışlık hazırlıkları Temmuz ayında başlar. Ağustos ayında da konserveler hazırlanabilir. Bulunduğunuz bölgede ılımlı hava koşulları bulunuyorsa Eylül aylarında bile domates konserveleri hazırlanabilir.
Domatesleri temin edeceğiniz yerde fiyatları takip ederek bütçe dostu bir konserve hazırlığı yapabilirsiniz. Çoğu bölgede en uygun fiyatları Ağustos ayının ortalarında bulabilirsiniz.
Konserve Domates Ne Kadar Dayanır?
Kavanozlar hazırlandıktan sonra herkesin ortak isteği, olabilecek en uzun süre boyunca dayanmalarını sağlamaktır. Hazırlanan sebzenin boşa gitmemesi ve ihtiyaç duyduğunuz anda elinizin altında domates bulunması için muhafaza edilme sürecine özen gösterilmesi gerekir. Kavanozların hem açılmadan önce hem de açıldıktan sonra hangi koşullarda saklandıkları, dayanma sürelerinin değişmesinde rol oynar.
İdeal koşullarda saklanan ve açılmamış kavanozlar iki yıl kadar dayanabilir. Kavanozları muhafaza ederken güneş görmeyen bir noktaya koymaya özen göstermek gerekir. Güneşle direkt temas halinde olan kavanozlar, kapakları açılmamış olsa bile, kısa süre içerisinde bozulabilir. Güneşle teması engelleyen kapağı olan dolap içerisinde saklamak, kavanozlar için en ideal ortamlardan birisidir. Bulunduğunuz bölgede çok yüksek hava sıcaklıkları oluyor veya güneşle direkt temas etmeyen boş bir alan bulunmuyor ise buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında saklamayı tercih ederseniz dikkat etmeniz gereken önemli detaylar bulunur.
İlk olarak kavanoz tamamıyla soğumadan önce buzdolabına konulmaz. Ayrıca buzdolabında bir süredir muhafaza edilen bir kavanozu, dışarıda saklamaya başlamamak da gerekir. Buzdolabının sıcaklığına ve şartlarına alışan kavanoz dışarı çıkarıldığında bozulabilir. Bu nedenle tüketilene kadar nerede saklamak istediğinize iyi karar vermeniz önerilir. Çünkü bu kararınızı sonradan değiştirmeniz mümkün olmaz. Kavanozları uzun süre boyunca saklayacağınız ortamın kuru olması da gerekir. Nemli bir ortam, bakteri, mantar gibi zararlı mikroorganizmaların büyümesi için ideal koşulları sağlar. Bunun önüne geçmek için kuru, serin, güneşten uzak bir alanda domates kavanozlarını saklayabilirsiniz.
Domates sosu konserve açıldıktan sonra 2- 3 gün kadar dayanır. Kavanoz açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir. Kavanozun bir kısmını hazırladığınız yemekte kullandıktan sonra kalanını saklamak isterseniz kapağını iyice sıkarak kapatıp buzdolabına koyabilirsiniz. Buzdolabından diğer gün çıkarıp başka bir yemekte kullanabilirsiniz. Çıkardığınızda kavanozu iyice incelemeniz ve bozulmadığından emin olduktan sonra kullanmanız önerilir.
Domates Konservesi Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Açılmamış konserve domates bozulması oldukça nadir gerçekleşen bir durumdur. Kavanoz kapaklarını sıkı şekilde kapattığınız ve sizlerle paylaştığımız diğer önerileri takip ettiğiniz sürece herhangi bir sorunla karşılaşma riski düşüktür. Açılmamış bir kavanozun bozulduğuna işaret eden en önemli detay, kapağının vakumunu kaybetmesidir. Eğer uzun süredir sakladığınız bir kavanozun kapağının içe çökük durmadığını görürseniz tadına ve kokusuna dikkat etmeniz gerekir. Bozulan kavanozların sızdırması ve domates yüzeyinde büyüyen küflerin görülmesi de mümkündür.
Açılmış bir konserve domateste küflerin oluşması daha hızlı şekilde gerçekleşir. Havayla direkt temas etmiş olan kışlık kavanoz, 2-3 günden fazla süre tüketilmeden bekletilirse bozulabilir. Kavanoz camına, kapağına yapışmış veya domatesin yüzeyinde bulunan küfleri görürseniz hemen çöpe atmanız önerilir. Açılmamış kavanozlarda olduğu gibi, domatesteki renk, koku ve tat değişiklikleri de göz önünde bulundurulur.
Mutfakta kışa hazırlık yaparken ihtiyacınız olabilecek tüm ürünlere kolayca ulaşmak ve eksiklerinizi hızlıca gidermek için Evidea’nın sizler için hazırladığı kışa hazırlık sayfasını ziyaret edebilirsiniz.