Karbonik asitin bir tuzu olan karbonat bazik bir maddedir. Suda çözündüğünde ph seviyesini 7’nin üzerine çıkarır. Kimyasal olarak sodyum bikarbonat olarak adlandırılır. Halk arasında yemek sodası olarak bilinir. Mutfakta çok geniş bir kullanım alanına sahip karbonatı nerede ve nasıl kullanırız, bir göz atalım.

Karbonatlı Hamur Nasıl Yapılır?

Hamurun kabarmasına yardım eden bir ajan olan karbonat sıvıyla (su, yoğurt, süt, sirke, yumurta vb.) tepkimeye girdiğinde karbondioksit açığa çıkar. karbonatlı hamur işleri bu nedenle daha fazla kabarır. Karbonatlı hamur yapımında sıvı ile tepkimeye girmesine dikkat edilmelidir. Kek, poğaça, kurabiye gibi mutfak işlerinde karbonatlı hamur tarifini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Ayrıca özel bir hamur işi olan bagel hazırlanırken hamur öncelikle karbonatlı kaynar suya batırıp daha sonra pişirirseniz karbonatlı hamur işinin yüzeyi parlak ve gevrek olacaktır.

Yemek yaparken

Nohut, fasulye gibi bakliyatları pişirmeden önce mutlaka ıslatırız. Bunun nedeni bakliyatları yumuşatmak ve pişirme süresini azaltmaktır. Karbonat kullanım alanları en azyemekler kadar çeşitlilik gösterir. Eğer nohut ya da fasulye ıslatırken suyun içine 1 çay kaşığı da karbonat koyarsanız bakliyatlar kısa sürede yumuşayacak ve pişecektir.

Brokoli, taze fasulye, bezelye gibi yeşil sebzelerin piştikten sonra renginin solmasından şikayetçi misiniz? Yemek pişerken içine bir tutam karbonat atarsanız sebzelerin renginin daha canlı olduğunu fark edeceksiniz.

Süt reçeli yaparken en önemli malzeme olan karbonat, süt ve şekerin uzun süreli pişirme işlemi sonunda sütün karamel benzeri bir yapıya dönüşmesini sağlayacaktır.

Bir damacana (19 lt) suyun içine koyacağınız 1 çay kaşığı dolusu karbonat koyarak suyu bu şekilde tüketebilirsiniz. Hazımsızlığınızın azaldığını ve alkali su tükettiğiniz için daha zinde olduğunuzu fark edeceksiniz.

Buzdolabında

Buzdolabının bir rafına küçük bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı karbonat koyarsanız yemek kokularını gidermeye yardımcı olacaktır. Buzdolabı temizliği yaparken yarım çay bardağı limon suyuna 1 yemek kaşığı karbonat koyarak karıştırın. Bir bez ya da bulaşık süngeri kullanarak buzdolabının raflarını içini temizleyin. Sonra sadece su kullanarak silin. Mis gibi kokan ve tertemiz bir buzdolabınız olacak.

Temizlikte

Mutfak evyesindeki yağ artıkları ve renk değişimlerinden şikayetçi iseniz işte bir fikir.Yarım limonu alın ve üzerine bir tatlı kaşığı karbonat koyun ve lavaboyu bu şekilde ovun. Mis gibi kokan bir evyeniz olacak.

Bulaşık makinesini temizlemek istiyorsanız işte size sihirli malzemeler karbonat sirke ikilisi. Yapacağınız şey çok basit. Tamamen boş haldeki bulaşık makinenizin deterjan gözüne 1 yemek kaşığı dolusu karbonat koyun. Kaşıklık bölmesine ise bir su bardağı içinde ağzına kadar dolu üzüm ya da elma sirkesi, sonra makineyi çalıştırın. Program bittikten sonra bulaşık makineniz tertemiz olacaktır.

Kesme tahtalarındaki renk değişimi ve koku çoğu zaman hepimizi rahatsız eder. Aslında çözümü çok basittir. 1 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bir bulaşık süngeri kullanarak kesme tahtalarınızı ovun ve bol suyla durulayın. Bakterilere ve kokuya elveda deyin…