Mutfakta sürekli olarak kendini geliştirmek, yeni tatlar denemek ve farklı yöntemleri öğrenmek isteyenlerin merak ettiği terimler arasında glaze yer alır. Profesyonel mutfaklarda ve lüks restoranlarda sıklıkla kullanılan pişirme tekniklerinden birisi olarak görülür. Bu teknik, lezzetli tatlılardan dondurulmuş deniz ürünlerine birçok farklı alanda kullanılır. Yazımızın kalanını okuyarak glaze ne demek sorusunun cevabına kapsamlı yanıtlar edinebilirsiniz. Bu pişirme yöntemiyle yapılan yemekleri öğrenebilir, nasıl yapıldığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Glaze yapımını kendi mutfağınızda denemek isterseniz sizler için bir araya getirdiğimiz basit adımları takip edebilirsiniz.
Glaze Nedir?
Glaze nedir sorusuna kelime anlamı olarak kaplamak ve parlatmak gibi farklı cevaplar verebiliriz. Yiyeceklere tat katmak, estetik görüntülerini güzelleştirmek ve daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak gibi birçok farklı amaç için bu teknik uygulanabilir. Kullanım amaçları geniş bir yelpazede yer aldığından tekniğin uygulanma sürecinde de temel farklılıklar bulunur.
Glaze hem tatlı hem de tuzlu besinler için kullanılan bir yöntemdir. Bu özelliği, günün her saatinde yenen her türlü öğünde bu tekniğe yer verme özgürlüğü kazandırır. Uluslararası profesyonel mutfaklarda uzun yıllardır kullanılan bu teknik, son yıllarda bizim ülkemizde de popülerlik kazanmıştır.
Yiyeceğe apayrı bir görüntü kazandıran glaze, tat skalasının ayrı uçlarında bulunan seçeneklerin bir araya getirilmesinde de tercih edilir. Bu noktada iyi bir örnek olarak, kırmızı ve beyaz etleri gazle etmek gösterilebilir. Etler, temel protein kaynakları ve yemeklerin vazgeçilmez parçaları olarak tüketilir. Etlere farklı lezzetler katmak için tatlı aromalara sahip glaze sosları hazırlanabilir. Etlerin tuzlu tadıyla bir araya geldiğinde uyum yaratacak sonuçlar elde edilir.
Glaze Nasıl Yapılır?
Sizler için hazırladığımız basit işlem adımlarını takip ederek glaze nasıl yapılır sorusunun yanıtına ulaşabilirsiniz.
- Glaze etmek ne demek sorusunun temelini besinlerin sosu oluşturur. Dış tabakayla kaplama olan glaze için yiyecekle uyumlu tatlara sahip sosların hazırlanması gerekir.
- Etler gibi keskin tatlara sahip yiyecekler için aromaları yumuşatacak soslar hazırlanabilir. Örneğin, ördek eti için portakal aromasına sahip soslar yapılabilir. İçerisinde havuç, sarımsak, soğan gibi çok çeşitli malzemeleri içeren ve kahverengi sos olarak adlandırılan bir seçenek de bulunur. Kahverengi sos ise biftek başta olmak üzere çok çeşitli et yemeklerinin kaplanmasında kullanılabilir.
- Tatlılar için bal, krema, pekmez, reçel gibi tatları içeren alternatifler oluşturulabilir. Tatlılarda uygun renkleri elde etmek farklı malzemeler kullanılabilir.
- Sosların parlaklığının artırılması için jel gıda boyaları, şekerli sütler ve jelatin tozu gibi ek malzemeler tercih edilir.
- Soslar kaynatılarak içerisindeki farklı malzemelerin birbirine karışması ve uyumlu tatların elde edilmesi sağlanabilir. Kaynatma sürecinde tencere gibi her mutfakta bulunan malzemeler kullanılabilir.
- Sosların kaynatma sürecinde ve tüm pişirme boyunca, kaliteli malzemelerden üretilmiş tencere takımlarının kullanılması önerilir. Tencere gibi mutfak parçalarının doğru seçimi, glaze etme tekniğinde kullandığınız tüm malzemeler kadar önemli bir adımdır. Kaliteli mutfak eşyaları, lezzetli ve istenilen sonuçların elde edilmesini mümkün kılar.
- Glaze sosun özellikle tatlılar üzerine sürülmeden önce oda sıcaklığına getirilmesi gerekir. Ortalama 23- 27 derece aralığındaki soslar ideal sonuçların elde edilmesini sağlar.
- Bu sıcaklık ortalama olarak verilen bir değerdir ve oluşturduğunuz sos tarifinin içeriğine göre ideal sıcaklık farklılık gösterir. Sosun kıvamını ve elde etmek istediğiniz yoğunluğu göz önünde bulundurarak uygun sıcaklık değerini tespit etmek mümkündür. Glaze sos oluşturmak için kullandığınız tariflerde, yiyecek üzerine uygulamadan önce hangi sıcaklığa getirmeniz gerektiğiyle ilgili talimatların yer alması da mümkündür.
- Sosların sürülmesi ve parlak, pürüzsüz görünümlü sonuçların elde edilmesinde sıvama bıçağı kullanılabilir.
- Sıvama bıçağının doğru bir teknikle kullanımı, hava kabarçığı, sosların biriktiği alanlar gibi istenmeyen görüntülerin oluşumunu engeller.
- Hava kabarcığını minimum düzeyde tutmak için kullanılan malzemelerden bir diğeri, çırpıcı kullanmaktır. Sosun yiyecek üzerine uygulanmasından önce çırpıcıyla iyice karıştırarak uygun sonuçların elde edilmesi mümkündür.
50 Glaze Ne Demek?
Tatlıların ve lezzetli yiyeceklerin sunumunun güzelleştirilmesinde kullanılan yöntemden tamamıyla ayrı bir konu deniz ürünlerinde koruyucu olarak yapılan glazedir. Bu glaze yönteminin amacı, deniz ürünlerinde sıklıkla karşılaşılan ve soğuk yanmaları olarak adlandırılan durumun oluşumunu engellemektir.
50 glaze ne demek, deniz ürünlerinde kullanılan kaplama için sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Bu besinleri korumak için yapılan glaze yöntemleri farklı oranlar şeklindedir. Yiyeceğin kaplanmasında kullanılan buz miktarının besinin genel ağırlığına oranını ifade eden değerlerdir. 50 glaze için hesap yapacak olursak: toplam ağırlığı 2000 gram olan bir deniz mahsülü paketinden bahsediyorsak glaze eridikten sonra geriye kalan 1000 gram olacaktır.
Aynı mantıkla hesap yaparak ürünlerin paketlerinde sıklıkla yazan %10 glaze oranı için de miktarı bulabilirsiniz. Popüler olarak karşılaşılan 10 glaze ne demek sorusunun yanıtı: 1000 gramlık bir deniz mahsulünde glaze eridikten sonra geriye 900 gram kalacağıdır.
Deniz mahsullerine uygulanan bu koruyucu işlem, farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bu yöntemler arasında, üzerine su püskürtmek ve dondurmak vardır. Püskürtülen suyun miktarı, oluşan buz tabakasının kalınlığının değişmesini sağlar. Böylece yüzde olarak belirtilen glaze oranı ayarlanmış olur. Kullanılan bir diğer yöntem ise, yiyeceğin buzlu suya daldırılıp çıkarılmasıdır. Bu farklı teknikler yardımıyla tadını sevdiğiniz ve herhangi bir hasar görmeden kalan balık, yengeç, karides etiyle karşılaşabilirsiniz.
Glaze Pişirme Yöntemi ile Yapılan Yemekler
Deniz mahsullerinin korunmasına yardımcı olan tekniğe değindikten sonra, tekrardan yiyeceklerin güzelleştirilmesini sağlayan pişirme yöntemine dönelim. Glaze yönteminin sıklıkla kullanıldığı yiyeceklerin arasında ilk sıralarda yaş pastalar yer alır. Doğum günlerinden yıl dönümlerine, birçok farklı özel günün kutlamasında yaş pastalar kullanılır. Özel anların eğlenceli yapısıyla özdeşleştirilen bu tatlıların oldukça estetik ve göze hoş gelen tasarımları bulunur. Yaş pastalarının dış kısmına bulunan parlak sos bölümü, glaze pişirme yöntemiyle elde edilir. Özellikle meyveli aromalara sahip pastalarda sıklıkla kullanılır. Muzlu ve çikolatali iç kısma sahip bir yaş pastanın tadını zenginleştirmek için çilekli glaze sos ile kaplanması mümkündür. Bunun gibi farklı tat kombinasyonlarının elde edilmesi için yaş pastalarda bu pişirme yöntemi kullanılır.
Pişirme yönteminin sıklıkla kullanıldığı alanlar arasında donutlar da yer alır. Tatlılar denince akla ilk gelen seçenekler arasında donut vardır. Kahvaltı, gün ortası atıştırmalığı, kahvenin yanına hoş bir ekleme gibi birçok farklı amaç için tüketilen besinlerdir. Donut, halka şeklinde yumuşak bir hamura ve iç dolguya sahip olan yiyeceklerdir. İç dolgusunda, vanilya, beyaz- sütlü- bitter çikolata, muzlu- çilekli- portakallı- orman meyveli krema gibi birçok farklı seçenek kullanılır. Glaze donut, iç dolgusunun yanı sıra dış tabakasında da hoş aromalar elde etmeyi sağlar. Dış tabakasında parlak ve pürüzsüz görüntüler, bu tatlıya herkesin sevdiği görüntüsünü kazandırır. Vanilya, çikolata gibi temel sosların yanı sıra karamel, badem- bal gibi seçenekler de glaze sos olarak hazırlanır.
Sebzeler, sıklıkla akla gelmese de glaze edilen yiyecekler arasında bulunur. Etler ve tatlılar akla ilk gelen seçeneklerdir. Ancak sebzelerin yeme sürecini daha keyifli hale getirmek için bu besinleri glaze etmek de mümkündür. Özellikle brüksel lahanası, havuç ve karnabahar gibi sebzeler bu alanda kullanılır.