Sabun deyince aklınıza ne geliyor? Tabi ki temizlik ve mis gibi bir koku… Banyolarımızın değişmez öğesi sabunun güllü, lavantalı, zeytinyağlı gibi pek çok farklı çeşidi olduğu gibi cilde iyi gelen tedavi amaçlı kullanılan sabunlar da var. Ayrıca sabunlar sadece el temizliği için kullanılmıyor; vücut sabunları, saç yıkamak için kullanabileceğiniz sabunlar da mevcut.
Peki, temizliğin sembolü olan sabunu evinizde kendiniz yapmayı hiç denediniz mi ya da yapabileceğiniz aklınıza geldi mi?
Sabun yapmaya karar verdikten sonra dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunlardan birincisi; doğru ve güvenli malzeme kullanmak… Kullanacağınız malzemeleri güvenilir yerlerden almaya özen göstermelisiniz ayrıca doğru malzeme olduğundan emin olmalısınız. Yanlış malzeme seçimi harcadığınız zamanın ve emeğin ziyan olmasına neden olabilir. İkinci önemli nokta ise malzemeleri tam ölçüleriyle kullanmaktır. Aksi takdirde istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.
Zeytinyağlı sabununun faydalarını biliyor musunuz?
Tarife geçmeden önce dilerseniz zeytinyağlı sabununun faydalarından kısaca bahsedelim. Zeytinyağlı sabunun özellikle cilde ve saça pek çok faydası var. Cilt hücrelerini onaran zeytinyağlı sabun sivilceli ciltlerin temizliği için önerilen sabunlar arasında. Antioksidan maddeler içerdiğinden cilde zarar veren maddelerin atılmasını ve cildin nefes almasını sağlar. Hücre yenileyici özelliği ile ciltte oluşan hasarları iyileştirir, kızarıklık ve kaşıntı gibi cilt problemlerini yok eder. Doğal bir nemlendiricidir. Cildin yumuşak ve nemli kalmasına yardım eder, özellikle soğuktan kuruyan ciltler için çok etkilidir. Gözenekleri temizler, cildiniz nefes aldıkça hücreler daha hızlı yenilenir ve daha canlı bir görünüme sahip olursunuz.
Tabi ki hepsi bununla sınırlı değil. Zeytinyağlı sabunun saçlara da pek çok olumlu etkisi var. Zeytinyağlı sabun E ve C vitamini içerir, saç derisinin nefes almasına ve daha hızlı uzamasına imkan sağlar. Aynı zamanda güçlü saçlar için de zeytinyağlı sabun tavsiye edilir.
Haydi hazırlayalım!
Zeytinyağlı sabun yapmak zor değildir ancak malzemelerinizin eksiksiz olması çok önemlidir. Bunun için; Temiz (beyaz) kül, 30-40 ml su, 120 ml zeytinyağı, 1 tutam kaya tuzu, gözlerinizi koruyabilecek bir gözlük, eldiven, tahta kaşık, 2 adet tencere, sabunlara şekil vermek için kullanacağınız kalıplar gereklidir.
İlk olarak beyaz küllerinizi tencerenize koyun ve üzerine su ekleyerek ocakta ısıtmaya başlayın. Kaynamadan ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın üzerine bir yumurta bıraktığınızda yumurtanın yarısı içeride yarısı üzerinde kalıyorsa kül miktarını doğru ayarladığınız anlamına gelir. Yumurta tamamen karışıma battıysa karışıma biraz daha kül eklemelisiniz, yumurta karışımın tamamen üzerinde duruyorsa karışıma su ilave edin ve yumurtanın tam ortada kalacak şekilde durmasını sağlayın.
Başka bir tencerenin içine zeytinyağını koyarak 40°C’ye ulaşana kadar ısıtın. Isınan yağı bir süre ılıttıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin ve tencereyi tekrar ocağa alarak, kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. İçine bir tutam kaya tuzu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Karışımınız ağdalı koyu bir kıvam almaya başladığında hazırdır. Karışımınızı sabun kalıbına dikkatlice aktarın ve kalıbınızı kıpırdatmamaya özen gösterin. İki gün kalıpta bekleterek katılaşmasını sağlayın. Sabununuz katı hale geldikten sonra kalıptan çıkarın, 1-2 ay kadar temiz bir yerde kurumaya bırakın. 1-2 ayın sonunda sabununuz hazır hale gelecektir. Artık mis gibi ev yapımı, doğal zeytinyağlı sabununuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.