Yaz meyveleri arasında en çok sevilen seçeneklerden birisi çilektir. Şekerin sağlıklı şekilde tüketilmesini sağlayan meyve, antioksidan ve vitaminler açısından zengindir. Çileğin sevilen formları arasında reçeli yer alır. Çilek reçeli, kahvaltı masalarını süsleyen harika bir besindir. Basit malzemelerle yapılan bir içeriği bulunur. Çilek reçeli tarifi, herkesin kolayca temin edebileceği unsurlara sahiptir. Sizler de meyvelerin en güzel şekli olan reçeli kahvaltı sofralarına eklemek isterseniz yazımızın kalanını okuyabilir, çilek reçeli nasıl yapılır sorusunun cevabına ulaşabilirsiniz. 

Çilek Reçeli Nasıl Oluyor?

Çilek reçeli nasıl olur sorusuna cevap vermek için ilk olarak ihtiyaç duyacağınız malzemelere değinelim. Toz şeker, limon suyu ve limon tuzu, istediğiniz kadar çilek, reçel yapmak için gereken temel malzemelerdir. Bunlara ek olarak geniş bir tencere ve reçel hazır olduktan sonra aktarabileceğiniz kavanozlara ihtiyaç duyacaksınız. 

Reçelin miktarını ayarlarken sizinle yaşayan veya paylaşacağınız kişi sayısını göz önünde bulundurmanız önerilir. Meyvelerin boyutuna göre değişmekle birlikte bir kilogram çilekten ortalama iki kavanoz reçel çıkar. Bu ortalamadaki kavanozlar, yarım litrelik standart boyutlara sahiptir. Sizlerle paylaşacağımız tarifte üç kilogram çileğe göre hazırlanmış miktarlar kullanıldı. Hazırlamak istediğiniz reçel miktarına göre ölçüleri değiştirebilir, isteklerinize uygun miktarda hazırlayabilirsiniz. 

Peki çilek reçeli nasıl oluyor? Şekerin ve çileklerin uzun süreler boyunca kaynatılması, bekletilmesi ve istenilen kıvama getirilmesi ile oluyor. Çilek reçeli yapmak için büyük bir mutfağa, fazla malzemeye veya profesyonel mutfak gereçlerine sahip olmanız gerekmez. Sizlerle paylaşacağımız basit adımları takip ederek lezzetli reçeller yapabilirsiniz. 

Evde Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki işlem adımlarını takip ederek evde çilek reçeli nasıl yapılır sorusunun cevabını alabilirsiniz. 

  • Çilekleri saplarından ayırarak yıkayın. 
  • Çileklerin boyutlarına bağlı olarak tam şekilde veya doğrayarak hazırlayabilirsiniz. 
  • Bir tencereye 3 kilogram çileği ekleyin.
  • Üzerine 3 kilogram şekeri, dengeli ve eşit şekilde yayarak dökün. 
  • Tenceredeki çilek ve şeker karışımını bir gece bekletin. 
  • Sonraki gün kısık ateşte karışımı kaynatmaya başlayın. 
  • Kaynama sürecinde oluşacak köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Birkaç kere köpüğü üzerinden almanız gerekebilir. Bu nedenle ocağı düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.
  • Ortalama 40 dakika kadar kaynadıktan sonra üzerine limon suyu veya limon tuzu ekleyin. 
  • 5 dakika kadar bu şekilde kaynatın ve ardından ocaktan alın. 
  • Çilek reçeli soğuduktan sonra istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. 

Çilek Reçeli Hangi Kaşıkla Karıştırılır?

İlk bakışta çok önemli olmayan bir detaymış gibi görünse de reçel hazırlanırken merak edilen konular arasında hangi kaşıkla karıştırılması gerektiği yer alır. Metal kaşıklar, kaynar haldeki çilek reçelinin yapısının ve tadının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle hem reçeli karıştırırken hem de köpüğünü alırken tahta bir kaşık kullanmanız önerilir. Kullanmadan önce tahta kaşığı kaynar suyla temizlemek, hijyen standartlarına uygun bir hazırlama süreci elde etmenizi sağlar. 

Reçel Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Çok basit adımlarla hazırlanan çilek reçelinde istenilen tadı tutturmak için birkaç denemeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapmanız gerekenler basit gibi görünse de reçelin ideal kıvamını ayarlamak birçok farklı faktöre bağlıdır. İlk denemenizde olabilecek en iyi tadı elde etmeniz için dikkat etmeniz gereken birkaç faktör bulunur. 

Bunlar arasında ilk sırada, çilek ve şeker karışımını bir gece boyunca bekletmek yer alır. Çilek reçeli yapımının temel bir basamağı olsa da çoğunlukla atlanan adım budur. Aynı gün içinde reçel yapmayı bitirmek isteyenler, çilek- şeker karışımını sadece birkaç saat bekletir. Bir iki saatlik süre, çileklerin doğal suyunu bırakması ve şekerin içerisine işlemesi için yeterli değildir. Bir gece boyunca bu karışımı tencerede bırakmak ve kaynatma işlemine sabah başlamak, özen göstermeniz gereken ilk adımdır. 

Reçeli kavanozlara koyduktan sonra uzun süre saklamak istiyorsanız  dikkat etmeniz önerilen bir püf nokta bulunur. Kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını olabildiğince sıkı şekilde kapatmanız gerekir. Ardından kavanozu ters çevirerek muhafaza etmelisiniz. Çilek reçelinin bulunduğu kavanozu bu şekilde saklamanız bozulmadan kalmasına yardımcı olur. Kavanoz kapağının oluşturduğu basınç, reçeli açtığınızda ilk günkü tadı elde etmenizi sağlar. 

Çilek reçeli yapımı sırasında özen göstermeniz gereken bir detay limon suyunu erken dökmemektir. Limon suyunu, tencereyi ocaktan kaldırmanıza yakın bir zamanda dökmeniz gerekir. Maksimum 5 dakika öncesinde dökmeniz yeterli olacaktır. 

Kullandığınız çileğin türüne göre, reçeliniz istediğinizden daha sulu olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız farklı teknikler yardımıyla suyunu azaltabilirsiniz. En basit ve hızlı teknik, mikrodalga fırında beş dakika kadar kaynatmaktır. Mikrodalga fırınınız yoksa veya daha doğal bir yöntem kullanmak isterseniz güneşten yararlanabilirsiniz. Reçelin bulunduğu tencerenin üzerine temiz bir havlu örterek güneş ışığı alan bir noktaya koyabilirsiniz. Kısa bir süre sonra çileğin suyunu emdiğini ve istediğiniz reçel kıvamını aldığını görebilirsiniz. 

Reçel kaynarken tencereden uzaklaşmamanız ve düzenli olarak köpüklerini almanız gerektiğini belirtmiştik. Bunun nedeni çilek reçelinin şekerlenmesidir. Köpüklerin bırakılması reçelin şekerlenmesine yol açacaktır. Bu durumdan kaçınmak için olabildiğince sık şekilde köpüklerini almak gerekir. 

Bekletmeden Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Zamanı az olanlar ve hızlı sonuçlara ulaşmak isteyenler bekletmeden çilek reçeli nasıl yapılır sorusunu sorar. Gece boyunca beklemeye gerek kalmadan çilek reçeli yapımını mümkün kılan farklı tarifler bulunur. Ancak bu tariflerin hiçbirinde gece boyunca bekletilen şeker ve çilek karışımıyla elde edilen spesifik lezzet bulunmaz. Geleneksel çilek reçeli tadını elde etmek istiyorsanız bekletmeden yapılan tariflerinden kaçınmanız ve gece boyunca tencerede bırakacağınız vakti yaratmanız önerilir. 

Çilek Reçeli Kavanoza Sıcak mı Konur?

Çilek reçellerini muhafaza etmek için en ideal yöntem cam kavanozlardır. Ancak kısa süre sonra tüketeceğiniz reçelleri plastik gibi farklı materyallerden yapılmış kaplara almanız da mümkündür. Reçeli plastikten yapılmış bir kaba aktaracaksanız soğuduktan sonra koymaya özen göstermelisiniz. Plastik malzemelerin çoğunluğu yüksek sıcaklıklarda erir. Bu nedenle reçelin direkt olarak aktarılması kapta gözle görülür bozulmalara yol açabilir. Plastik kabın yüzeyinde herhangi bir bozulma olmadı gibi görünse bile fark edilmeyen parçacıklar reçelin içerisine karışabilir. Plastik materyallerin çilek reçeli aracılığıyla tüketilmesi sağlık açısında istenmeyen bir durumdur. Tüm bu problemlerden kaçınmak için çilek reçellerini plastik kaplara koyarken soğuduğundan emin olmanız gerekir. 

Cam kavanoz, çilek reçelinin hem kısa süreli hem de uzun süreli muhafaza edilmesinde kullanılabilir. Kısa süreli muhafaza edecekseniz reçeli sıcakken kavanoza aktarabilirsiniz. Ancak kapağını kapatmadan önce tamamıyla soğuduğundan emin olmanız gerekir. Kısa süre sonra kapağı tekrar açılacak olan bir reçeli soğumadan kapattığınızda yapısının bozulmasına yol açarsınız. Tadındaki ufak değişikliklerden reçelin küflenmesine kadar değişen istenmeyen problemler oluşabilir. 

Çilek reçelini cam bir kavanozun içerisinde uzun süre saklayacaksanız kapağını hemen kapatabilirsiniz. Hatta, yazımızda daha önce belirttiğimiz gibi, kavanozu ters çevirmeniz de önerilir. Cam kavanozun kapağını reçel hala sıcakken kapatarak ve ardından ters çevirerek uzun süreli saklamayı kolaylaştırmış olursunuz. Güneş ışığından koruduğunuz, soğuk ve kuru bir yerde sakladığınız sürece reçeli uzun süre koruyabilirsiniz. Bu basit ve temel noktalara dikkat ederek herkesin beğeneceği çilek reçelleri yapabilir ve saklayabilirsiniz.