Kış aylarının en çok tercih edilen içeceklerinden biri olan boza, tarihi çok eskilere dayanan bir şifa kaynağı olarak karşınıza çıkar. Sadece kış aylarında değil dört mevsim tüketilebilen bu içecek tarçın ya da leblebi ile birlikte tüketilir. Boza tüketmeyi çok seven herkes boza neyden yapılır sorusunun cevabını arar. 

Her ülkede kullanılan ham madde değişkenlik gösterse de, ülkemizde büyük çoğunlukla darı kullanılır. Üretimde kullanılan ham madde farklılığı o ülkede en çok yetişen tarımsal ürün ile alakalıdır. Boza üretiminde ham madde olarak; yulaf, buğday, ekmek, pirinç, çavdar gibi ürünler kullanılabilir.

Bozanın tarihi çok eskilere dayanır. Öyle ki hakkında söylenmiş olan atasözleri bile mevcuttur. Halen birçok ülkede tüketilen boza ilk olarak Akdenizli gemiciler sayesinde Kuzey Afrika ülkelerinden tüm dünyaya yayılır. En çok eylül ile mayıs ayları arasında tüketilen boza neredeyse her derde devadır. 

Sokaklarda gezerek boza satanlardan tutun da dükkanlar da satılan bozalara kadar oldukça geniş bir alana yayılan bu ürün günümüzde sadece belirli mekanlarda üretilerek satılır. Ambalajlı ve şişelerde kullanıcılara sunulan bu ürün günümüzde 2 ila 3 hafta kadar bozulmadan kalabilir. 

İçeriğinde bulunan zengin protein, karbonhidrat, A, E, B1 ve B2 vitaminleri, fosfor, çinko, demir ve niasin ile vücudunuz için tam bir şifa kaynağı olan bu içeceği ister sıcak isterseniz de soğuk olarak tüketebilirsiniz. Tüketim şekli tamamen sizin tercihinizdir. İçeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineraller sayesinde hem çok sağlıklıdır hem de doyurucu özelliği bulunur. 

Boza nedir, ne değildir öğrenmek isteyen herkesin sorularına cevap bulacağımız bu yazımızdan sonra hiç beklemeden boza yapabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. 

Boza Nasıl Yapılır?

Kış aylarında kendini hastalıklara karşı korumak isteyen herkesin cevabını aradığı boza nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak bu yazımızı okuduktan sonra sizin için çok kolay olacaktır. Boza yapabilmek için sahip olmanız gereken malzemeler oldukça basittir. Bulgur, pirinç, su, yaş maya, şeker, ılık süt kullanarak tam tadında ve kıvamında bir boza yapabilirsiniz.

Bulgur, pirinç ve su ana malzemeler olarak karşınıza çıkar. Yaş maya, şeker ve ılık süt ise bozayı mayalandırmak için ihtiyacınız olan ürünlerdir. Kıvamlı bir boza içmek için ise şeker ve suya ihtiyacınız var. Bu malzemeleri elde ettikten sonra yapacağınız ilk iş, 2 bardak bulguru ve yarım bardak pirinci iyice yıkamak olacak. 

Yıkadığınız pirinç ve bulguru orta ateşte yumuşacık olana kadar pişirmek gerekiyor. Bu ürünler piştikçe püre haline gelecektir. Bu işlem sonucunda ortaya çıkan püre kıvamlı ürünün suyunu iyice süzmelisiniz. Süzgeçten geçen tüm ürünleri soğuması için dinlendirin. Ortaya çıkan süzülmüş karışım iyice soğumalıdır. Bu karışımın soğumasını beklerken bozanın mayasını hazırlayın. 

1 bardak ılık süt, 1 tatlı kaşığı yaş maya ve 1 yemek kaşığı toz şekeri iyice karıştırın. Bu karışım biraz önceki lapa kıvamlı püreyi fermente edecek. Püre iyice soğuduktan sonra hazırladığınız karışımla birleştirin ve iyice karıştırın. Bu işlemden sonra bu karışımı karanlık ve güneş almayan bir yerde 1 gün dinlendirin. Bu sayede şekerle birleşen yaş maya, fermantasyon işlemini yapar. 

Mayalama işleminin tamamlandığı bozaya kıvam kazanması için az az toz şeker ve su eklenmelidir. Tüm bu işlemler bittikten sonra buzdolabında dinlendireceğiniz karışım çok daha güzel bir kıvam kazanır. Mayalanma sürecinde karışımı sıcak bir yere koyarsanız bozulması çok daha kolay olur. Bu nedenle serin bir ortamda bekletmelisiniz. Bu şartlarda yaptığınız boza 6 ila 7 gün bozulmadan buzdolabında kalabilir. 

Boza Sağlığı Nasıl Etkiler?

Yapım aşamasında birçok ürünün kullanıldığı boza, içeriğinde bulunan zengin mineral ve vitaminler ile sizi hastalıklara karşı korur. Ancak fazla tüketilmesi önerilmez. Her üründe olduğu gibi bozanın da fazlası zararlıdır. Evde boza nasıl yapılır sorusuna cevap bulduktan sonra sağlığa etkilerine de göz atalım.

Kalori bakımından oldukça zengin olan bu ürünün yarım bardağında ortalama 200 ila 250 kalori bulunur. Ancak kalori miktarı da kıvamına göre değişkenlik gösterir. Bunun yanında bozanın faydaları saymakla bitmeyecek türdendir. 

Sahip olduğu zengin vitaminler, mineraller ve maya sayesinde her derde deva olarak adlandırılabilir. Sizi kış aylarında oldukça sık karşılaşılan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur. Emziren annelerin özellikle boza tüketmesi tavsiye edilir. Boza, anne sütünü arttırıcı bir etkiye sahip olması ile bilinir. 

Yapımında kullanılan maya sayesinde tam bir probiyotik kaynağıdır. Bu sayede de hem bağışıklığınızı güçlendirir hem de sağlığınızı korur. Sindirim sisteminin çalışmasına olumlu katkıları bulunur. İçerdiği zengin mineral ve vitaminler herkes için iyi bir enerji kaynağıdır. Özellikle gençlerin ve emrizen annelerin boza tüketmesi oldukça önemlidir. Etkili sağlıklı besinlerin karışımı ile ortaya çıkan bu ürün kanserojen maddelerin vücutta oluşmasını engeller. 

Yine zengin vitamin kaynağı olması sayesinde yorgunluğu giderir ve gün boyu enerjik kalmanızı sağlar. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklardan korunmanıza da yardımcı olduğu bilinen boza tam bir şifa kaynağıdır. Bu nedenle herkes boza nasıl içilir sorusuna bir cevap arar. İster sıcak isterseniz de soğuk olarak tüketebileceğiniz boza sizler için tam bir şifa kaynağı.

Hakiki Boza Nasıl Yapılır?

Bu yazıda size boza nasıl yapılır tarifi vermeye çalıştık. İçerdiği besinler, zengin vitamin ve mineral kaynağı olması ve neredeyse tüm hastalıklara iyi gelen etkileri ile boza, mutlaka tüketmeniz gereken bir besindir. Eylülden başlayarak mayıs ayına kadar devam eden boza mevsimini iyi değerlendirmek gerekir. Ancak yaz aylarında da boza tüketebilirsiniz. 

Bozayı ister hazır alın isterseniz de evde yapın fark etmez her derde devadır. Tarihi çok eskilere dayanan boza yapımında; bulgur, pirinç, su, yaş maya gibi ürünler kullanılır. Evde de kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarife sahiptir. 

Hakiki boza nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, yasının devamındaki tarife göz atabilirsiniz. Evlerde kolaylıkla bulunan malzemelerden üretilen boza genç yaşlı fark etmeksizin herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir olması ile ön plana çıkar. 

Bulgur ve pirinci pişirip suyunu süzdükten sonra dinlendirip mayası hazırlanır. Hazırlanan maya ile karıştırılan bu lapa kıvamındaki püreye benzer karışım 1 gün serin ve karanlık bir ortamda bekletilerek fermantasyonunu tamamlanması sağlanır. Sonra da kıvam alması için şeker ve su ile karıştırılır. 

Oldukça kolay bir tarifi bulunan ve kökleri Osmanlı Devletine kadar dayanan boza, tarçın ve leblebinin kendine hayran bırakan kokusu ve tadı ile birleşerek sağlığınıza ekstra katkı sağlarken, damaklarda da lezzetli bir tat bırakır. 

Çocukların kemik yapısının gelişmesinde göz ardı edilemeyecek bir etkisi bulunan hazır boza nasıl yapılır diye merak edenler tarife kolaylıkla ulaşabilir. Marketlerden de alabileceğiniz bozayı buzdolabında ortalama 6 ila 7 gün kadar bekletebilirsiniz. Ancak tüketmeden önce biraz ısıtırsanız tadına daha çok varabilirsiniz. Stresle mücadele etmek için de büyük katkıları bulunan boza, sinir sistemini güçlendirmeye de yardımcıdır.