Kediler, gündelik yaşamda sıklıkla karşılaşılan ve evcil hayvanlar olarak da beslenen hayvanlara örnek olarak gösterilebilir. Bu sevimli hayvanların üşümeden kalması, rahatça uyuması ve kendine ait bir alanının olması için kulübeler yapılır. Kulübeler hem evcil kediler hem de sokak hayvanları için yapılabilir. Sokak kedileri için yapılıp bırakılan kulübeler, onlar için hayati anlam ifade edebilir. Özellikle kış aylarında üşümeden kalabilecekleri, yiyecek bulabilecekler, güvenli bir alan olmasını sağlar. Evcil hayvanlar için ise genel konforlarını artıran ve keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortam yaratır. Hayvan dostu bir yaklaşım benimsemek ve kedilere bu şekilde yardımcı olmak isterseniz kendi kulübenizi yapabilirsiniz. Kedi kulübesi nasıl yapılır sorusuna yanıt olarak hazırladığımız yazımızın kalanını inceleyebilirsiniz. Basit aşamalar ve kolayca bulunan malzemeler sayesinde kulübe yapımına hemen başlayabilirsiniz. 

Dış Mekana Uygun Kedi Kulübesi Nasıl Yapılır?

Kedileri sıklıkla gördüğünüz bir sokak köşesinden evinizin bahçesine kadar istediğiniz her alana bırakabileceğiniz kulübeler yapabilirsiniz. Geniş ve kalın bir karton koli bularak kedi kulübesi dış mekan yapımına başlayabilirsiniz. 

  • Kolinin kapak kısımlarını birleştirerek çatı oluşturmak, bu sürecin ilk adımıdır. Dikdörtgen şeklinde bir koliniz varsa küçük kapakları tamamıyla keserek çıkarabilirsiniz. Bu işlem için maket bıçağı kullanmak hem kolay hem de güvenli bir süreç elde etmenizi sağlar. 
  • Küçük kapakları kestikten sonra büyük kapakları ortada birleştirerek çatının ana hatlarını oluşturabilirsiniz. Kartonların birbirini tamamlayacak şekilde uç uca getirilmesi için boylarından hafifçe kesilmeleri gerekebilir. Bu detay, tercih ettiğiniz kolinin özelliklerine bağlıdır. Bir araya getirdiğiniz büyük kapakları sabitlemek için çift taraflı bant veya normal bant kullanabilirsiniz. 
  • Çatının açık kalan ön ve arka kısmının boyutlarını belirlemek ve elinizde olan iki küçük kapağı uygun şekilde kesmek, bir sonraki aşamadır. Ön ve arka kısımdaki açıklıklar, üçgen şeklinde kalır. Küçük kapakların boyutlarını, bu açıklıkları kapatacak şekilde keserek çatıya sabitleyebilirsiniz.
  • Kulübe için gerekli bir sonraki parça, kapının yapılmasıdır. Kedilerin rahatça girip çıkmaları için uygun boyutta bir kapı kesilmesi gerekir. 
  • Kapı için boyutları belirlerken dikkat etmeniz önerilen iki temel unsur bulunur. Birincisi, fazla küçük bir kapı yapmaktır. Kediler dar alanlardan rahatça geçebiliyor olsa da fazla küçük bir kapı rahatsız bir ortam yaratacaktır. Bu nedenle kedilerin kulübeyi kullanmasını engeller. Dikkat edilmesi önerilen bir sonraki nokta ise, fazla büyük bir kapının yapılmasıdır. Aşırı büyük bir kapı ise rüzgar ve soğuk gibi istenmeyen faktörlerin içeriye girişine yol açar. Bu durum, kulübenin temel amacına hizmet etmesini engeller. 
  • Kapıyı keserken keskin köşeler yaratmaktan kaçınmanız da önerilir. Karton çok zarar verici bir madde olmasa da keskin köşeler, kedilerin rahat etmesi için ideal değildir. Bunun yerine oval şeklinde yumuşak kenarlara sahip bir kapı kesebilirsiniz. 
  • Soğuk havalar için kedi kulübesi yaparsanız dış yüzeye yalıtım yapıştırmanız gerekir. Bunun için, kulübenin dış kısmına, uygun aralıklarla çift taraflı bant yerleştirebilirsiniz. Ardından kulübeyi kaplayacak boyutlara göre kesilmiş bir straforu yapıştırabilirsiniz. Strafor yalıtım malzemeleri kolayca bulunan ve uygulanabilen parçalardır. 
  • Kulübenin zeminine yumuşak bir malzeme ekleyerek daha rahat vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturabilirsiniz. Zemine eklenecek maddenin de ısı yalıtımlı olmasını sağlayarak soğuk havanın kesilmesine yardımcı olabilirsiniz. 
  • Basit malzemelerle hızla uygulanabilen bu aşamaları takip ederek kedi kulübesi yapımını tamamlayabilirsiniz. 

Evde Kedi Kulübesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedilerin vakit geçireceği kulübeyi sokak hayvanları için değil, evcil kediniz için hazırlıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda, ev için kedi kulübesi yapımı sırasında dikkat etmeniz belli başlı noktalar bulunur. 

  • Ev içinde kulübe yaparken göz önünde bulundurulması önerilen ilk nokta yalıtımdır. Sürekli evin içinde kalacak olan bir kedi kulübesi için yalıtım yapılması gerekmez. Eğer yaşam alanı iç sıcaklığı kediler için uygunsa sadece kartondan bir yapıyla yeterli sonuçlar elde edebilirsiniz. 
  • Ev içerisinde kullanılan yapılarda yalıtım kullanılması, kediler için fazla sıcak bir ortam oluşmasına yol açabilir. Aşırı sıcak bir ortam, kedilerin kullanmak istemeyecekleri bir kulübe ile karşılaşmanıza neden olabilir. 
  • Ev içerisinde kulübe yaparken mama ve su kaplarını eklemenize gerek kalmaz. Evcil kedilerin mama ve suları için mevcut bir köşesi ve kapları bulunur. Ancak sokak hayvanları için kulübe hazırlamaya karar verirseniz ek olarak mama ve su için kaplar bırakmanız harika bir adım olacaktır. Bu kapları, kulübenin bir parçası olarak ekleyebilirsiniz. Çatıyı yaparken küçük kapaklardan artan parçalar yardımıyla, kapların yerleştirileceği bir alan oluşturabilirsiniz. Mama ve su için hazırlanmış bu parçayı, kulübenin yanına bantlayabilirsiniz. 
  • Evde kedi kulübesi yaparken dış yalıtım kullanmayacağınız için direkt olarak koli kartonunun rengiyle karşılaşırsınız. Eğer bu durum estetik olarak hoşunuza gitmiyorsa, dış kısmını renkli bir kartonla kaplayabilirsiniz. Karton yerine renkli elişi kağıtları da kullanabilirsiniz. Bu materyallerin ince bir yapısı olduğundan kulübe içerisinde aşırı sıcak bir ortam yaratmazlar. Yaşam alanlarınıza eklediğiniz bu yapının sevimli bir görüntüye sahip olmasını renkli kartonlar veya elişi kağıtlarıyla sağlayabilirsiniz. 

Kedi Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır?

Kedi kulübesi olarak kullanımın yanı sıra köpeklere de uygun olan bir yapı istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda sizlerle paylaştığımız yapım aşamalarını takip ederken ölçüleri daha büyük şekilde seçmeniz gerekebilir. Hem genel kulübenin ölçülerini hem de kapısının boyutlarını daha büyük olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylece kedilerin yanı sıra köpeklerin de rahatça kullanabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz. 

Kedi köpek kulübesi yapmaya karar verirseniz buna uygun olacak şekilde mama ve su da bırakmanız gerekir. Köpeklerin farklı türden mamaları bulunur. Ayrıca su ve mama kaplarının, kedilere oranla, daha geniş bir ağza sahip olması gerekir. 

Kedi Kulübesi Nerede Olmalı?

Hayvanların rahatça kullanabilecekleri ve hava koşullarının yıpratıcı etkilerinden saklanabilecekleri bir kulübe yaptıktan sonra akıllara nereye konulması gerektiği gelir. İlk olarak kulübenin konulduğu noktanın trafikten ve arabalardan uzak olması önerilir. Böylece istenmeyen kazalardan kaçınılmış olur. Ayrıca korunaklı ve rüzgar almayan bir noktaya konması da ideal sonuçları yaratır. Korunaklı bir nokta hem kedi kulübesi içinin daha konforlu olmasını sağlar hem de uzun ömürlü olmasını mümkün kılar. 

Yaşadığınız evin bir bahçesi bulunuyorsa sokak hayvanları için yaptığınız kulübeyi bahçeye koyabilirsiniz. Size yakın bir noktada olduğundan arada sırada mama kaplarını doldurmak ve sularını değiştirmek kolay olur. 

Evlerde kullanım için kulübe yaptıysanız nereye konması gerektiği tamamıyla başka bir konudur. Evcil kedilerin kulübelerini, evin sürekli sıcak kalan bir noktasına yerleştirmeniz önerilir. Kullanmadığınız anlarda salonun ısıtmasını çalıştırmıyorsanız kulübeyi buraya yerleştirmeniz kediler için uygun değildir. Yatak odasında şifonyer yanı gibi bir nokta, kulübelerin sıklıkla yerleştirildiği alanlara örnek olarak gösterilebilir. Eğer gece uyurken kedinizin yanınızda olmasını istemiyorsanız mutfak, koridor gibi farklı alanlara da kulübeyi koyabilirsiniz. Mama ve su kaplarının yakınına kulübeyi koymak, bu yapıyı kullanma sıklıklarının artmasına neden olabilir. Mama ve su kapları sıklıkla mutfaklarda olduğundan kulübeyi de buraya koyabilirsiniz. Kısacası, ev içerisinde kedi kulübesini nereye koyduğunuzu kişisel tercihlerinize göre karar verebilirsiniz.