Karnabahar Yemeği Tarifi: Püf Noktalarıyla
Düşük kalorisi ve zengin içeriğiyle sebze reyonunun yıldızlarından biri olan karnabaharı mevsiminde yani kış aylarında sık sık tüketmekte yarar var. Karnabahar yemeği ya da farklı karnabahar tarifleri deneyerek, bu yıldız oyuncuyla mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Karnabahar tarifleri ve özellikle de karnabahar yemeği her ne kadar basit gibi görünse de yüksek lezzet sonuçları elde edebilmek için önemli püf noktaları bilmek gerekiyor. Bu püf noktaların tümünü sizler için derledik. Karnabahar tariflerine dair bilmeniz gerekenler yazının devamında sizleri bekliyor!
Karnabahar Yemeği Tarifi
Sindirim sistemini düzenlemekten kan şekerini dengelemeye pek çok faydası bulunan karnabaharla kış aylarında pek çok lezzet ortaya çıkarabilirsiniz. Bu lezzetlerden en klasiği ise şüphesiz karnabahar yemeği. Karnabahar yemeği tarifi son derece kolay olduğu için karnabaharla ilk kez tanışıyorsanız bile endişe etmenize gerek yok. Tarif adımlarını ve püf noktaları uygulayarak mükemmel bir lezzete imza atabilirsiniz.
Karnabahar Yemeği Nasıl Yapılır?
Karnabahar yemeği yapmak için öncelikle karnabaharı çiçeklerine ayırmak ve bunları güzelce temizlemek gerekiyor. İşte bu aşamada bilmeniz gereken püf noktalar:
Karnabahar Yıkama Püf Noktası
Karnabahar ve brokoli gibi sebze çiçeklerinin küçük böcekler için harika bir saklanma alanı olduğunu biliyor muydunuz? Karnabahar çiçeklerinin arası ve doğal köşeleri gözle görülmesi zor olan küçük böcekleri fark etmenizi engelleyecek şekilde gizler. Dolayısıyla karnabaharları sadece akan suyun altında yıkamak iyi bir temizleme için yeterli olmaz!
Peki karnabahar nasıl yıkanır?
- Öncelikle karnabaharları çiçeklerinden ayırın ve geniş bir mutfak kabının içine alın.
- Karnabaharların üstünü geçecek kadar su ekleyin.
- Daha sonra bu suya sirke ekleyin ve karnabaharları bu suyun içinde 7-8 dakika kadar bekletin.
- Ardından tüm karnabahar çiçeklerini akan suyun altında elinizle güzelce ovuşturarak yıkayın.
- İşte şimdi karnabahar yemeği yapmak için hazırsınız!
Karnabahar Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
5-6 kişilik karnabahar yemeği yapmak için kullanacağınız malzemeler:
- 1 adet orta boy karnabahar
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1-2 adet orta boy soğan
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber
- 1 adet havuç (Arzuya göre)
- Su
Dipnot: Eğer kıymalı karnabahar yemeği yapmak isterseniz bu malzemelere ek olarak kıyma da kullanabilirsiniz.
Karnabahar Yemeği Yapım Aşamaları
Lezzetli bir karnabahar yemeği pişirmek için şu aşamaları uygulayabilirsiniz:
- Tencereye ilk olarak yağı ve yemeklik doğradığınız soğanları alın.
- Öncelikle soğanları güzelce kavurun.
- Eğer havuç ve kıyma kullanacaksanız bu aşamada tencereye alın ve onları da bir güzel kavurun.
- Salçayı ekleyin ve diğer malzemelerle iyice karıştırın.
- Güzelce yıkadığınız karnabahar çiçeklerini de tencereye alın ve su eklemeden önce bir süre kavurun.
- Son olarak kabuğunu soyup, küçük küçük doğradığınız domatesleri de ekleyin.
- Tuz ve karabiber ekleyin.
- Karnabaharların üstünü geçecek kadar ılık su ekleyin, su kaynayınca tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısın. Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Karnabahar Yemeği Püf Noktaları
Lezzetli bir karnabahar yemeği hazırlamak için şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Karnabahar yemeğinin kokusu sizi rahatsız ediyorsa, pişme aşamasında içine 1 yemek kaşığı kadar sirke, defne yaprağı ya da elma kabuğu ekleyebilirsiniz. Bunlar yoğun bir karnabahar kokusu olmasını engelleyecektir.
- Karnabaharların dağılmaması için çok fazla pişirmemeye dikkat edin. Bu yüzden ara ara kontrol etmekte yarar var. Karnabaharlar yumuşadıysa pişmiş demektir, ezilip dağılmadan alırsanız karnabahar lezzetini koruyabilirsiniz.
- Karnabahar yemeğini ister zeytinyağı ile isterseniz de sıvı yağ ile pişirebilirsiniz. Daha hafif olsun derseniz tercinizi zeytinyağından yana kullanın.
- Karnabaharların piştikten sonra da rengini, kar beyaz görünümünü korumasını isterseniz pişirme suyuna bir miktar süt ya da birkaç damla limon ekleyebilirsiniz.
- Karnabahar yemeğini daha doyurucu hale getirmek isterseniz malzeme olarak biber, patates, kıyma ya da pirinç gibi eklemeler de yapabilirsiniz.
Karnabahar Kaç Dakika Pişer?
Karnabahar yemeğine suyu ekledikten sonra, suyun kaynamasını bekleyin ve ocağın altını kısın. Su kaynadıktan sonraki 15 dakika içerisinde -kısık ateşte- karnabaharlar yumuşamaya başlayacaktır. Bu süreden sonra kontrollü gitmekte ve pişme ayarını damak zevkinize göre ayarlamanızda yarar var. Çok fazla pişirmek karnabaharın formunun bozulmasına sebep olabilir, bu yüzden piştiğini düşündüğünüz an ocağın altını kapatabilirsiniz.
Karnabahar Yemeğinin Yanına Ne Gider?
Karnabahar yemeğinin yanına makarna çok yakışır. Eğer karnabahar yemeğinde kıyma kullanmayacaksanız yanına domates ve kıymalı soslu bir makarna yapabilirsiniz. Bol yeşillikli bir salata ile sofranızı zenginleştirebilirsiniz.
Ayrıca karnabahar ve yoğurt mükemmel bir ikilidir. Servis esnasında karnabaharın yanına yoğurt, üstüne taze kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.
Karnabahar Yemeği Kaç Kalori?
Karnabahar %90’ı sudan oluştuğu için düşük kalorili sebzelerden biridir. Bir tabak kıymasız karnabahar yemeği 250 gram olarak kabul edilirse, bir tabağın ortalama 115 kalori olduğunu söylemek mümkün. Bu kalori miktarı yemekte kullanılan yağ miktarına ve ek malzemelere göre değişir.
Karnabaharın Faydaları Neler?
Besleyici kış sebzelerinden biri olan karnabaharın faydaları saymakla bitmiyor. Sayısız tarifte kullanabileceğiniz karnabaharın insan vücuduna olan olumlu katkılarından bazıları şu şekilde:
Sindirim dostudur: Karnabaharın içinde bulunan lifler kabızlığa karşı birebirdir. Dolaşım sistemini harekete geçirerek kabızlığa meydan okuyan karnabaharın çok fazla tüketimi bazı kişilerde gaz oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden dengeli tüketmek gerektiğini hatırlatalım!
Kan şekerini dengeler: Karnabaharın kan şekerini dengelediği ve yüksek lif içeriği ile diyabet hastalığına karşı etkili olduğu da biliniyor.
Kemikleri kuvvetlendirir: Karnabahar bir kalsiyum deposudur. Bu sayede kemik sağlığını korumak ve kemik gelişimini desteklemek konusunda önemli bir destekçidir.
Kansere karşı koruyucudur: Karnabaharın içerdiği izotiyosiyanatlar, hücre ölümü mekanizmasının çalışmasını düzenler ve karsinojenik bileşiklerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dolayısıyla karnabaharın kansere karşı koruyucu olduğunu söylemek mümkündür.
Düşük kalorilidir, harika bir diyet yemeğidir: Karnabahar en düşük kalorili sebzelerden biri olduğu için harika bir diyet yemeğidir. %90’ı sudan oluşan bu sebze, besin kaynaklı sıvı alımının arttırılmasına da yardımcı olur.
Zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir: Karnabaharın içeriğinde bulunan A, B ve C vitaminleri; kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zihni dinlendirmeye yardımcı olur. Özellikle yoğun iş temposu ve stresli yaşam altındaki kişiler öğünlerine karnabaharı düzenli olarak ekleyebilirler.
Folik asit zengini, hamile dostu: Karnabahar folik asit açısından da zengin bir sebze olduğu için anne adaylarının sofralarında karnabahara sık sık yer vermesi faydalı olacaktır.
Karnabahar ile toksinlere veda: Karnabahar, vücudu toksinlerden arındırmak için mükemmel bir sebzedir. Vücudun halihazırdaki toksin mekanizmaları olan karaciğer, böbrekler ve bağırsaklar karnabahar tüketildiğinde kısa sürede çalışmaya geçer. Bu da vücuttan toksin atımını hızlandırır.
Faydası saymakla bitmeyen karnabahara siz de öğünlerinizde sıkça yer vererek, bu şifa deposu ile şifalanabilirsiniz. Karnabahar yemeğinin yanı sıra karnabahar çorbası gibi farklı karnabahar tariflerini de deneyebilirsiniz. Tavuk suyuna karnabahar çorbası tarifimize hemen göz atın!