Evde Bitki Bakımı: Sonbaharda Bitkilerinizi Nasıl Korursunuz?
Sonbahar birçok bitkinin hazırlıklı olmadığı serin havalara maruz kaldığı bir dönemdir. Serinleyen havalarda bitkileri korumak için bazı özel önlemler almak gerekir.
Sonbaharda ani sıcaklık düşüşleri bazı bitkiler için zararlı olabilir. Özellikle genç veya hassas bitkiler için gece sıcaklık düşüşlerinde örtüler kullanılabilir. Bunlar bitkilerin üzerini örtmek için kullanılan özel kumaşlardır ve gece boyunca bitkileri soğuktan uzak tutarak sıcaklık dengesini korurlar.
Malçlama sonbahar aylarında çiçekleri korumak için oldukça etkili yöntemdir. Malç, toprağı örten ve nemin buharlaşmasını azaltan organik veya inorganik materyallere denir. Toprağın sıcaklığını dengede tutar, kökleri ani sıcaklık değişikliklerinden korur. Yaprak, saman, odun talaşı gibi organik materyaller, taş, çakıl gibi inorganik malzemeler malç olarak kullanılabilir.
Sulama da sonbaharın ilerleyen dönemlerinde önem kazanır. Toprağın yeterince nemli olması sıcaklık dalgalanmalarına karşı bitkinin daha dirençli olmasını sağlar. Bitkilerin aşırı sulanmaması da gerekir. Aşırı sulama köklerinin çürümesine neden olabilir.
Hassas çiçekleri kışa hazırlamak için onları iç mekâna taşıyabilirsiniz. Özellikle saksıda yetiştirilen tropik veya yarı tropik çiçekler kışın dış ortam koşullarına dayanıklı olmadığı için iç mekânda yetiştirilebilir. Sonbaharın başlarında çiçeklerinizi beslemek keyifli etkinliklerin başında gelir. Yavaş salınımlı gübreler veya kompost çiçeklerin kış boyunca besin rezervlerini artırmasına yardımcı olabilir.
Bitki koruma için dikkate almanız gereken en önemli unsurlar sıcaklık dalgalanmalarını dikkate almak, uygun sulama, besleme uygulamaları yapmak, özellikle hassas çiçekleri dış koşullardan korumak gibi sıralanabilir. Uygun adımları izleyerek çiçeklerinizin sağlıklı şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Sonbahar Bitkileri
Sonbahar, doğanın renk paletini en güzel şekilde sergilediği, hüzünlü ve sakin mevsimi temsil eder. Sakin dönemde pek çok çiçek, yılın diğer zamanlarına göre farklı görünüm kazanır. Bazıları ise tam olarak mevsimde can bulur.
Sonbaharın hemen başlangıcında ağaçlarda sarı, kırmızı ve turuncu renklerin dansını görmek mümkün olur. Akçaağaç, meşe ve huş ağaçları renk değişiminin en etkileyici örneklerini sunar.
Sonbaharda çiçek açan çiçekler de bulunur. Krizantem, sonbaharın simgesi haline gelen soğuğa dayanıklı, renk renk çiçekleriyle bahçeleri, balkonları süsleyen bitkidir.
Asterler sonbaharın serin günlerinde çeşitli renkleriyle bahçeye canlılık katan diğer çiçek türü olarak bilinir. Papatya ailesinin üyesi olan çiçekler mor, pembe, beyaz gibi renklerde çiçek açabilirler. Kapalıbahçe meyvesi de sonbaharın sevilen dekoratif meyvelerinden biri olarak öne çıkar.
Sonbaharda ekimi yapılan soğanlı çiçekler arasında lale, sümbül, nergis gibi türlerde bulunur. Sonbaharda toprağa ekilir, ilkbaharda çiçek açarlar. Sonbahar bahçede gübreleme, toprak hazırlama, yeni bitki ekimi için de verimli dönemdir.
Hasat zamanı olan bu mevsim değerlendirilebilir. Meyve ağaçlarından elma, armut, ayva gibi meyveler toplanırken kabak, patates, havuç gibi sebzeler de dönemde yemeklerinize konuk olur. Bahçelerde bolluk bereketin hakim olduğu dönem doğanın size sunduğu zenginlikleri toplama, kışa hazırlık yapma zamanı olarak da değerlendirilebilir.
Mevsim hem doğanın renk cümbüşünü gözler önüne seren hem de birçok bitkinin yetiştiği, hasat edildiği ve yeni ekimlerin yapıldığı mevsimdir. Verimli dönemde doğa son kez canlanıp birçok renkle süslenirken kış uykusuna hazırlık yapmaya da başlar.
Evde Bitki Bakımı
Canlıların bir türü olarak yer alan çiçekler insanlara enerji olarak iyi hissettirir. Bitki bakımı sırasında negatif enerjiyi boşaltıp pozitiflikle dolabilirsiniz. Düzenli çiçek bakımı tempolu hayatın getirdiği yoğunluktan nebze olsun uzaklaşmak, doğa ile iç içe olmak ve yaşam alanımızı tazeleyip canlandırmak adına birçok kişi için vazgeçilmez aktivitenin başında gelir.
Evde bitki bakımı sadece saksıya su vermekten daha fazlasını gerektirir. Her çiçek, farklı ihtiyaçlara sahip olup optimum koşullarda büyüyebilmek için belirli bakım rutini talep eder.
Bitkilerin doğal habitatlarına olabildiğince yakın şartlar sunularak bakım yapılabilir. Örneğin, gölgeyi seven çiçek doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak gerekir. Çöl çiçekleri gibi suya az ihtiyaç duyan türlerin sulama sıklığı da az yapılabilir. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışık, nem ve sıcaklık seviyesini doğru ayarlamak onların sağlıklı şekilde büyümesi için önemli yer tutar.
Sulama, çiçek bakımının en hassas konularından biri olur. Aşırı sulama, köklerin çürümesine yol açabileceği gibi yetersiz sulama da bitkinin kurumasına sebebiyet verebilir. Genel kural olarak toprağın üst yüzeyi kuruduğunda sulama yapmak uygun olabilir. Her bitkinin su ihtiyacı farklılık gösterir. Bitkinizin türüne özgü sulama talimatlarına uyum sağlamanız önerilir.
Evde çiçek bakımında dikkat edilmesi gereken diğer önemli konu da beslenme şekli olur. Bitkilerin büyüme ve gelişme sürecinde ihtiyaç duyduğu besin maddelerini topraktan aldığını unutmamak gerekir. Zamanla besin maddeleri tükenir ve bitkinin beslenme ihtiyaçları için dışarıdan müdahale gerekebilir. Belirli aralıklarla çiçek gübresi veya besin solüsyonları kullanmak bitkinizin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Bitkilerin yerleştirildiği toprak ve saksının kalitesi de büyümeleri üzerinde önemli etki gösterir. Drenajı iyi olan topraklar tercih edilmeli, saksının altında suyun kolayca akıp gidebilmesi için delikler bulunmalıdır. Bitkiler büyüdükçe kökleri sıkışabilir. Belirli aralıklarla saksı değişimi yapmak da fayda sağlar.
Bakım özen gerektiren süreci kapsar. Gerekli özeni gösterdiğinizde çiçeklerin size sunduğu huzur, ferahlık, estetik tüm çabanızı fazlasıyla karşılar.
Eylül Ayında Bahçenizi Hazırlama: Kışa Uygun Bitki Bakımı
Eylül ayı bahçenizi kışa hazırlamak için atılacak adımların başlangıcını işaret eder. Sonbaharın ilk ayında yazın sıcak,kurak dönemlerinin ardından bahçede birçok işin yapılması gerekir. Kışa uygun çiçek bakımı dönemin en popüler aktivitesi olur.
Bitkilerinizi kışın olumsuz etkilerinden koruyabilmek için genel bir temizlik yapabilirsiniz. Eylül ayında kuruyan, hastalanan veya zarar gören yaprak, dal ve çiçekleri budayarak kaldırmanız gerekir. Bitkilerinizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Budama sırasında dikkatli olmanız önerilir. Gereğinden fazla budama bitkinin kışa dayanıklılığını azaltabilir.
Eylül, çok yıllık çiçekleri bölmek için de ideal bir zamandır. Bitkilerinizin daha hızlı büyümesini ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Böylece bahçenizdeki çiçekleri çoğaltabilir ve onları yeni alanlarda kullanabilirsiniz.
Toprak bakımı da ayda önemlidir. Yazın toprak, suyun buharlaşmasıyla birlikte nemini kaybedebilir. Toprağı iyice sulayarak nem dengesini geri kazandırmalısınız. Eylül ayında kompost veya organik gübre eklemek toprağın besin değerini artırarak çiçeklerinizin kış boyunca ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olur.
Kışın don riskine karşı özellikle hassas çiçeklerinizi korumak adına çiçeklerin etrafına örtü veya saman gibi malzemelerle bir koruma bariyeri oluşturabilirsiniz. Soğuk hava dalgalarında köklerin donmasını engeller. Özellikle genç çiçekler veya kışın dış koşullarına dayanıklı olmayan tropik çiçekler için korumayı yapmak gerekir.
Sulama rutininizi de gözden geçirmeniz önem taşır. Eylül ayında yaz aylarına kıyasla sulama sıklığını azaltabilirsiniz. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak önemli görülür. Soğuk hava ile birlikte toprağın üst kısmı hızla kuruyabilir. Düzenli sulama yapmaya devam etmeniz tavsiye edilir.
Eylül bir sonraki bahar için soğanlı çiçekleri ekme zamanıdır. Lale, sümbül ve nergis gibi çiçeklerin soğanlarını toprağa gömerek ilkbaharda güzel çiçeklerin açmasını sağlayabilirsiniz.
Bahçenizi kışa hazırlamanın en kritik dönemlerinden biri olan bu ayda alacağınız önlemler çiçeklerinizin kışı sağlıklı bir şekilde atlatmasına ve ilkbaharda yeniden canlanmasına yardımcı olur.