Bitkiler ortamı güzelleştiren, renkleriyle ve kokularıyla oldukça beğenilen canlılardır. Her evde, iş yerinde veya mekanda tercih edilir ve bulunduğu yerin enerjisini olumlu yönde değiştirir. Çiçeklerin özellikle özel günlerde hediye olarak verilmesi ve bu alandaki talebin artması çiçek üretimini de doğrudan etkiler. Bir meslek dalı olan çiçekçilik birçok kişinin bu alana ilgi duymasıyla beraber evde kendin yap projelerinde de uygulanır.
Doğal terapi olarak sayılabilen bu eylem kişilerin rahatlamasına ve eğlenceli bir uğraş bulmasına katkı sağlar. Çiçek dikimi sanıldığı kadar kolay olmasa da yapım sırasında kullanılan tüm malzemelere ulaşılabilirlik artık çok kolaydır. Toprak, saksı ve tohum gibi temel malzemeler çeşitli seçenekleri ile karşınıza çıkar.
Talep oranı oldukça yüksek olan çiçek dikme işlemi birçok faydayı beraberinde getirir. Bu iş ile uğraşan insaların mutluluk oranlarının arttığı söylenebilir. Toprak uğraşmanın stresi azalttığı uzman tarafından da belirtilir. Evlerinizin ve balkonlarınızın hem tasarımına hem de enerjisine katkı sağlayan çiçekler ekim dönemlerine göre farklılık gösterir. Havanın durumu, güneş açısı ve mevsim bu farklılıkların başında gelebilir.
Çiçekler konusunda ilgili ve bu konuda uzman olan kişiler tarafından bahar dikimi önerilir. Havanın ve güneşin ısınmasıyla beraber birçok çiçeğin bu dönemlerde çok daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yetiştiği görülür.
Çiçekler için sulama ve bakımın yanı sıra önem verilmesi gereken konulardan biri de güzel ışık alan bir yere konumlandırılmasıdır. Ne çok gölgede ne de fazla güneş alacağı bir yere konulmalıdır. Yeteri miktarda ışık alan ve buna aşırı maruz kalmayacak şekilde bir yer seçmek uygun olabilir. Kaliteli toprak seçmek ve düzenli sulama yapmak da dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.
Çiçek Dikiminde Toprak Seçimi
Yetiştirilen bitkiler için toprak seçimi ve topraklara göre ekim yapılması büyük önem taşır. Birçok farklı çiçek çeşiti olduğu gibi benzer çeşitlilikte topraklar da bulunur. Yeryüzündeki diğer canlılar gibi bitkiler de yaşamak ve yetişmek istedikleri yerleri, toprakları serçeler.
Toprak hazırlığı çiçekler için en çok dikkat edilmesi gereken konu olabilir. Çünkü bitkiler bazı topraklarda gelişemezler ve bu da kısa sürede ölmelerine sebep olur. Bu yüzden evde veya bahçede yetiştireceğiniz bitkileriniz için doğru toprağı seçmek gerekir. Saksılarda yetiştirilen çiçekler için bahçe toprağı kullanmak yanlış bir karardır. Saksı toprakları steril ve hafif olmalıdır.
Evlerde sıkça tercih edilen ve radyasyonu çekmesi ile bilinen kaktüs çiçeği için fazla kumlu toprak tercih edilir. Sulama işleminin az olması ve bu bitkinin evin her yerinde konumlanabilmesi onun sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Olağanüstü estetik görüntüleri ve kokuları ile kişileri büyüleyen, eve renk katan manolyalar, orman gülleri, yaban mersini, açelya ve kamelyalar ise asitli toprak severler. Bu sebeple de humuslu toprak seçimi bu çiçeklerin gelişmesine yardımcı olur.
Saksıda yetişen bitkilerin topraktaki besin maddelerini daha hızlı tükettiği görülebilir. Bu da dikim işleminden 6 hafta sonra besin verilmesini gerekli kılar. Ticari amaç güdülmeyen, evde kalıcı bir şekilde yetiştirilmesi planlanan saksı çiçekleri için uzun etkili granül ve çubuk formda gübreler bulunur. Bunlar ayda bir şekilde olmak suretiyle çiçeğin toprağına yerleştirilir.
Mevsimine göre çiçek açan ve yetişen bitkilerde ise suda eriyen gübreler tercih edilebilir. 2 haftada bir uygulanan bu işlem çiçek için de sağlıklı bir yöntemdir. Lale, sümbül ve menekşe gibi mevsimlik çiçeklere aşırı gübreleme uygulanmaması dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
Çiçeklerle Bahçe Tasarımı
Bahçe tasarımında çiçek kullanımı ortamı güzelleştirir ve yaşam alanının kalitesini artırır. Özellikle müstakil evlerin bahçelerinde tercih edilen bu dekorasyonlar doğanın çeşitli güzelliklerini evinize getirmenizi sağlar. Peyzaj mimarları bahçe düzenlemesi konusunda uzman kişilerdir. Doğanın sizlere sunduğu güzellikleri yaşam alanlarınıza entegre etmek sizlere olumlu yönde yansır.
Pozitif bir hayat sürdürmenin gereklerinden biri de temiz hava ve kaliteli ortamlardır. Evlerinizde ve bahçelerinizde çiçek dikimi ortamınızı güzelleştirir. Oldukça geniş fikirlerin bulunduğu bu alanın belli incelikleri vardır. Peyzaj yaparken dikmek istediğiniz bitkilerin bulunduğunuz yerin arazi yapısına uygun olması gerekir. İklim koşullarını da göz önünde bulundurarak bitki seçmeniz daha verimli ürünler elde etmenize yardımcı olur. Örneğin süslü kozalaklı bitkilerin görsel olarak dikkat çekmesinin yanı sıra daha dayanıklı oldukları söylenebilir.
Bahçe etrafının sarması ya da yürüyüş yollarınızı güzelleştirmesi için çam, selvi veya ardıç ağaçlarından birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca kozalakları bulunan ağaçlar havayı arındıran ve oksijen depolayan yapıları sebebiyle kaliteli yaşam alanı oluşturmanıza olanak tanır. Toprakla uğraşmayı seven insanların en keyif aldığı şeylerden biri olan fidan dikimi son derece basittir.
Toprakça açılması gereken genişlik ve derinlik fidanın kap ölçüsünden daha fazla olacak şekilde yapılır. Kazma ve kürek yardımıyla kolayca açılan oyuk içerisine fidan torbası ile birlikte yerleştirilir. Etrafını toprak ile sardıktan sonra can suyu verilir. Oldukça keyifli olan bu iş kişinin stresini atmasına yardımcı olabilir.
Sarmaşıklar, leylak, yasemin, gül, luizaniya ve spirea gibi çiçeklerin bahçe tasarımında sıkça tercih edildiği görülür. Görüntüleri ve kokularıyla keyifli bir ortam yaratırken birçok farklı bitkinin bir arada yaşayabilmesi daha doğal ve organik bir görüntü kazandırır.
Peyzaj çalışmaları yaptıktan sonra oranın güzelliğini korumak için bahçe bakımı düzenli bir şekilde yapılır. Doğru ve gerekli zaman aralıkları ile yapılan sulama, toprağı havalandırma, gübreleme ve yabani otların temizlenmesi gibi birçok işlemi içinde barındırır.
Çiçek Dikmenin İncelikleri
İnsanların vakitlerini kaliteli bir şekilde geçirdiği hem ortamı hem de ruhunuzu güzelleştiren çiçekler doğanın dengesini koruduğu gibi evinize de neşe katabilir. Doğadaki tüm canlılar gibi hisleri bulunan bu bitkiler iyi bakıldığında ve düzenli ilgi gösterildiğinde daha da gürleşerek çiçek açarlar. Doğanın dengelerinden biri olan çiçekler evinizin de dengesine katkı sağlar. Çiçek ekiminde bazı önemli detaylar bulunur.
Evlerde, balkonlarda veya teraslarda sıkça tercih edilen saksı dikimi kolay olmasının yanı sıra belli bir sıraya göre yapılır. Öncelikle seçilen bitkinin boyutuna göre saksı alınır. Saksı diplerinin delikli olması çok önemlidir olası bir fazla su verme durumunda toprak fazla suyu o deliklerden dışarı atar.
Saksının diplerine çakıl taşları koymak da köklerin hava almasına ve su tahliye işlemine yardımcı olur. Çakıl taşları üzerine bir miktar toprak koyulur ve daha sonra çiçek dik bir şekilde oraya yerleştirilir. Kalan boşluklara eşit miktarda toprak doldurulur ve bu işlem sırasında köklerin zarar görmemesi için nazik olmak gerekir.
Çiçeklerin sağlıklı büyümesi için kaliteli toprak seçimi, saksı tabanının delikli olması ve güzel ışık olan yerde konumlandırılması önemli önceliktir. Bahçe tasarımında ise fidan seçimi oldukça önemlidir. Her bitki her toprakta yetişmez bu sebeple bulunduğunuz bölgenin iklim şartları ve toprak yapısı ekim yapacağınız fidanın yaşaması için uygun olmalıdır. Yanlış fidan seçmek emek ve zaman kaybıdır.
Fidan köklerinde çürüme, aşı yapılması ve hastalık olmaması tercihlerinizi doğru yapmanızı sağlayan belirtilerdir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak yaşam alanınızı kaliteli bir hale getirebilirsiniz.