Her ebeveyn için yeni doğan bebeklerinin uyku kalitesi çok önemli. Bebeklerin uyku düzenlerinin iyi olması hem kendi sağlıkları hem de ebeveynlerinin sağlıkları açısından çok faydalı. Çünkü herkesin bildiği üzere gece uyumayan bebekler anne ve babalarının uyumasına da pek müsaade etmiyorlar. İyi haber şu ki bebeklerinizin uyku düzenini kolaylıkla oturtmanızı sağlayacak birçok seçenek var. Yalnızca birkaç basit adımı düzenli şekilde uygulayarak bebeklerinizin kesintisiz bir uyku çekmesini sağlayabilirsiniz. Doğum yaptıktan sonraki özellikle ilk 1 yıl bebeklerin uyku düzeninin oturması açısından çok önemlidir. Yenidoğan minikler genellikle bu süreç içerisinde edindikleri alışkanlıkları uzun süre boyunca benimser. Bu yüzden uyku düzenlerinin ve zamanlarının bu ilk 1 yıl içerisinde oturması gerekir. 1 yaşına kadar uyku düzeni sağlam bir şekilde oturmuş minikler ilerleyen yaşlarında da daha rahat ve huzurlu uyurlar.

Bebeklerin belli bir düzene ayak uydurabilmeleri için rutinleri olmalıdır. Ebeveynler çocukları için her gün aynı saatlerde aynı uygulamaları gerçekleştirdikleri takdirde düzenlerinin oturması kolaylıkla gerçekleşir. Uyku saati konusunda da anne babalar belli bir rutini ve zaman dilimini takip ederlerse bebek bakımında uyku düzeni daha sağlıklı bir şekilde oturmuş olur. Her gün aynı saatte uyuttuğunuz bebekleriniz bir süre sonra o saate alışıyor. Hal böyle olunca o saat yaklaştığında uyku saatinin geldiğini hissediyor ve uyuma konusunda huysuzluk etmiyor. Bu yüzden anne babalar bebeklerinin gündüz ve gece uykuları için daima aynı saat aralıklarını seçmelidir.

Uyku rutininin kolaylıkla oluşması için anne ve babaların izleyebileceği birkaç yol var. Bebeğin uyku dışındaki düzeninin de genelde aynı saatlerde olması bebeğinizin kendi hayat rutinine daha kolay alışmasını sağlar. Yani miniklerin yemek saati, uyku saati, banyo, gaz çıkarma, masaj ve ninni söyleme gibi aktivitelerinin genelde aynı saatlerde gerçekleşmesi gerekiyor. Böylelikle rutini oturan minikler hangi zaman diliminde ne yapmaları gerektiğinin bilincine daha net varıyor.

Bebek Bakımında Uyku Düzeni ve Uykunun Bebekler için Önemi                                                                                     

Her ebeveyn bebeklerinin düzenli ve kesintisiz uyumasını ister. Sonuç olarak bebeklerin uykusunun kesintisiz olması ebeveynlerin de sağlıklı bir şekilde uyumalarına olanak sağlıyor. Bebeğiniz gece uykusunda ya da gündüz uykusunda sıklıkla huzursuzlandığı zaman ebeveynlerin de düzeni ve konforu bozuluyor. Anne ve babaların kendi konforlarının yanı sıra bebeklerin gelişimi için de uyku en önemli etkenler arasında yer alıyor. Bilindiği üzere vücut büyüme hormonunu en çok uyku halindeyken salgılıyor. Yani bebeğinizin beslenmesi ya da sosyal aktiviteleri ne kadar gelişkin olursa olsun uykusu düzensiz olduğu takdirde sağlığı olumsuz yönde etkileniyor.

Belli bir rutin oluşturulduğu ve uyku saatleri ayarlandığı zaman bebeklerin düzenlerine alışmaları daha kolay oluyor. Miniklerin yumuşacık yataklarında konforlu bir şekilde birkaç saat uyumaları için ebeveynlere birkaç basit görev düşüyor. Ayrıca, bebek uyku düzenlerinin kolaylıkla oturması için bebeğin gün içerisinde yaşadığı rutin de oldukça öneml

Bebeğinizi her gün aynı saatte emzirerek, gazını aynı saatlerde çıkararak, aynı saatlerde oyun oynayıp aynı saatlerde yıkayarak rutinlerinin oluşmasını kolaylıkla sağlamanız mümkün. Böylelikle minikler ne zaman uyumaları ne zaman uyumamaları gerektiğine zamanla alışacaktır. Uyku düzeni rutinlerine genellikle 6. haftadan sonra başlanabilir. 3. aya kadar bebeğin bu rutine alıştırılması kolay olur. Bu yaş grubundaki miniklerin gündüz 3 ya da 4 kez gece de 20.00’den sonra uykuya geçmesi en sağlıklı rutinler arasında yer alıyor.

İlk 4 ayda bebekler çeşitli reflekslerini kontrol edemiyorlar ve bu sebeple uykuları bölünebiliyor. Uykularının bölünmesini istemediğiniz miniklerinizi uyutmadan önce yarım kundaklayarak bu problemin önüne kolaylıkla geçmeniz mümkün. Böylece yeni doğanın daha kesintisiz ve sağlıklı bir uyku uyumasını sağlamış olabilirsiniz. 4-6 aylık olan minikler rutinin oturması için en ideal yaş aralığına gelmiş demektir. Bu yüzden özellikle bu aylarda ebeveynlerin düzenlerine sadık kalması bir hayli önemli. Bu yaş grubundaki bebekler geceleri 6 saatten 8 saate kadar hiç beslenmeden uyuyabiliyor. Dolayısıyla rutinlerinin bu yaşlarda oluşturulması da kolay oluyor.

Bebek Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Çocuğunun sağlıklı bir şekilde gelişmesini ve kendi uykusunun da mümkün olduğunca az bölünmesini isteyen ebeveynler de bebek uyku düzeni nasıl sağlanır diye düşünürler. Bu konuda birkaç adımı izleyerek bebeğinizin huzurla uykuya geçmesini sağlayabilirsiniz. Uykusu düzenli ve kaliteli olan miniklerin gelişimi de daha hızlı ve sağlıklı olacaktır.

  • Bebeklerin huzurla uyuması için odalarının sıcaklığı en önemli faktörler arasında yer alıyor. Bebek odası sıcaklığının kesintisiz bir uyku düzeni için 22 ila 24 derece arasında olması gerekiyor.
  • Yatak konumunun pencere ya da kapı yakınında olmamasına dikkat etmeniz de önemli. Böylelikle bebeğinizin olası dış gürültülerden etkilenip sık sık uyanmamasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin anatomik vücut sağlığı ve düzenli uyuması için mutlaka yarı ortopedik bir yatak tercih etmeniz gerekir. 1-2 yaşına kadar bebeğinizi yastıksız uyutabilirsiniz.
  • Bebek odasının mutlaka karanlık olmasına özen gösterin. Aydınlık odalar bebeğinizin sık sık uyanmasına sebep olacaktır. Yalnızca bebeğiniz uyandığında daha rahat ilgilenebilmek için sensörlü gece lambası çeşitlerini bebek odasında tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğinizi emzirdikten ve gazını çıkardıktan sonra uyutun. Bebeğinizin uykusunun açlık ya da gaz çıkarma ihtiyacı gibi sebepler yüzünden bölünmesine izin vermeyin.
  • Bebek battaniye ve nevresimlerinin yüzde yüz pamuk olmasına, konforlu ve yumuşak yapıda olmalarına dikkat edin. Yüzde yüz pamuk nevresimler bebeğinizin vücudunun daha rahat nefes almasını sağlıyor. Böylelikle bebeğiniz terlemenin verdiği huzursuzluk hissiyatı ile uykusundan uyanmaz.
  • Bebeğiniz her ağladığında yatağından kaldırmayın. Bir süreliğine beşik içerisinde kendi kendine vakit geçirmesine fırsat tanıyın. Ağladığı an yataktan kaldırmaya alıştırdığınız bebeğiniz bir süre sonra yalnızca sizin yanına gitmesi için ağlamaya başlayabilir.
  • Gece emzirmesi sırasında bebeğinizle daha az iletişim kurmaya ve uykusunu mümkün olduğunca bölmemeye özen gösterin.
  • Bebeklerin televizyon, tablet, telefon gibi cihazlardan uzak kalmalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle gece uykusuna yakın bir saatte bu tür teknolojik cihazlara maruz kalan bebeklerin uykularının bölünme ihtimali artacaktır.
  • 1 yaşına kadar olan bebekleri geceleri 1-2 kez emzirebilirsiniz. Ancak 1 yaşından sonra uyku düzeninin sağlıklı bir şekilde oturması için gece emzirmesinin bırakılması gerekir.
  • Uyku rutinin oluşması için güneşin doğuş ve batış saatlerini kullanabilirsiniz. Böylelikle bebeğiniz gece ve gündüz arasındaki farkı zamanla daha net kavrayacak ve daha kolay uyuyacaktır. Ayrıca bu şekilde bebeğinizin güneş ışınlarından maksimum bir şekilde faydalanmasını da sağlarsınız.

Uykuya hasret kalan yeni annelerin aslında konforlu bir şekilde uyumaları bu birkaç adım sayesinde mümkün. Rutini oluşan bebeklerin hem gece uyanmaları azalıyor hem de sağlıklı gelişimleri destekleniyor. Bu yüzden hem kendi huzurunuz hem de bebeğinizin huzuru için bebek uyku düzenlerinin sağlıklı bir şekilde oluşmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

6. haftadan itibaren bu rutini oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe rutininde ufak tefek değişiklikler yaparak bu değişikliklere zamanla adapte olmalarını sağlayabilirsiniz. Örneğin 4 ila 6 aylık bebeklerin gündüzleri en az üç kez uyumaları gerekirken 6 aydan itibaren gündüz uykularının ikiye düşürülmesine özen gösterin. 1 yaşından itibaren ise bebeklerin geceleri daha uzun ve kesintisiz uyumaları için gündüz uykusunun bire düşürülmesi ve en geç saat 15.00’te gündüz uykusundan gerekir. 1 yaşında kadar uyku bakımı ve rutini sağlıklı bir şekilde ilerleyen bebekler 1 yaşından sonra da bu rutine kolaylıkla ayak uydurur ve düzenli ve huzurlu bir şekilde uyumaya devam eder.