Günümüz şartlarında sürekli gelişen ve değişen moda anlayışının hızına yetişmek oldukça zor bir hale geldi. Moda ve trendler sürekli değişse de büyük çoğunluk hala eskiye ve geçmiş hayatına özlem duyar. Geleneksel Anadolu motiflerini özleyen ve evlerinde bir odalarını bu motifler kullanarak dizayn etmek isteyen, köy evlerine özlem duyan herkes için şark köşesi oldukça idealdir. Eski sedirler, minderler, divanlar, geleneksel motifli kumaşlar ve çok daha fazlası bir bütün halinde, geleneksel bakış açısını baz alarak; doğal, sade ve hoş bir oturma odası ya da salon oluşturmanıza yardım eder. Tüm bu unsurlar bir araya geldiği zaman da eviniz için güzel bir alan meydana gelir. 

Son zamanlarda insanlar evlerinde dekorasyon yaparken, geleneksel motiflerden yararlanmaya başlamıştır. Geçmişe ve eskiye duyulan özlem ve eski ürünlerin tekrar moda olmaya başlaması ile şark köşesi modelleri ön plana çıkar. İster kitap okuma köşesi yapın, isterseniz aileniz ve sevdikleriniz ile sohbet edeceğiniz bir köşe olarak kullanın fark etmez, geleneksel motifleri seviyorsanız şark köşeleri tam da size göredir.

Geleneksel divanlar, sedirler ve minderleri kullanarak yapabileceğiniz size özel bir köşede dinlenebilir, kitap okuyabilir ya da aileniz ile sohbet edebilirsiniz. Artık eski zamanlara ait tüm eşyalar çok değerli bir hale gelmiştir. Sedir, divan, minder ve eski kumaşlardan yararlanarak kendi köşenizi oluşturabilir ya da bir odayı tamamen şark odası olarak da dekore edebilirsiniz. Anadolu motiflerini evinize taşıyıp evinizin havasını değiştirmek artık çok daha kolaydır. Evde şark köşesi nasıl yapılır ve gerekli olan malzemeler nelerdir diye merak ediyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.

Şark Köşesi Ne Demek?

Anneanne ve babaannelerinizin evlerinde her zaman gördüğünüz sedirler, divanlar ve farklı boyutlardaki minderler kendi evinizde şark köşesi takımı oluşturmanız için temin etmeniz gereken ürünlerdir. Kısaca anlatmak gerekirse, geleneksel motifleri kullanarak kendinize ait bir alan oluşturmak ve eskiye ve köy hayatına özlemi gidermek için düzenlenen alana şark köşesi denir. Şark köşelerinde; ister dinlenin ve günün yorgunluğunu atın isterseniz kalabalık misafirlerinizi ağırlayın ve keyifli sohbetler edin fark etmez bu geniş alanı dekore ederken de geleneksel motiflere sahip eşyalardan yararlanabilirsiniz. Şark odası oluştururken isterseniz odayı boydan boya kapatan yer minderleri ve sedirlerden yararlanın isterseniz de çeşitli minderlerden kullanın fark etmez, kendinize en uygun motifleri seçmeniz oda içinde geçireceğiniz vakti daha keyifli bir hale getirmenize yardımcı olur. 

Köşeyi oluşturduktan sonra kullanacağınız sehpa modelleri başta olmak üzere çeşitli dekoratif ürünler de kullanarak odanızı tam olarak gelenekselleştirmiş ve tam bir köy evi havası oluşturabilirsiniz. Şark köşesi ne demek diye düşünenler için otantik ve huzurlu bir köşe cevabı verilebilir. Odayı oluştururken kullanacağınız kumaşların renklerini seçmek size kalmış bir tercihtir. Adı üstünde bir köşe takımı olan şark köşesini L koltuk modellerinde olduğu gibi ya da U şeklinde yerleştirebilirsiniz. 

Sağlam bazalardan meydana gelen şark köşesi kasalarının üstüne yerleştirilen minderler ya da halı modelleri ile oluşturulan köşeler eşsiz sohbetlerinizde size keyifli bir ortam imkanı sunar. Bunların yanında duvarlara asacağınız çeşitli dekoratif ürünlerle de köşeyi tamamlayarak kendinize tam da istediğiniz gibi bir ortam oluşturabilirsiniz. Kullanacağınız minder ya da halı motiflerini ve renklerini uyumlu olarak seçerseniz oda hem göz yormaz hem de daha çok dikkat çekebilir. 

Eskiye Dayanan Bir Kültür Örneği Şark Köşesi

Şark odaları ya da köşeleri genel olarak Anadolu motiflerini içerir. Doğu Anadolu bölgesinde hala oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bu köşeler ailecek bir araya gelerek keyifli sohbetler ettiğiniz bir oda olarak kullanılabilir. Geleneksel unsurlar ile güncel modayı birleştirerek meydana getirilen bu köşe, ister L koltuk gibi sadece köşelere konulabilir isterseniz de odanızın tüm duvarlarını kaplayacak şekilde de dekore edilebilir. Bu konuda karar tamamen sizin. Odanın dört tarafını da kaplayan tahta bazalar üzerine yerleştireceğiniz sert ya da yumuşak minder modelleri ya da eski ve sağlam halı motifleri ile oldukça renkli ve kullanışlı bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Odanın ortasına yerleştireceğiniz bir sehpa ya da rahle ile de odayı tamamlayabilirsiniz. 

Günümüzde de özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan şark odası ya da şark köşesi kültürü, aile meclislerine ya da kültürel bir etkinlik olan sıra gecelerine eder. İstediğiniz gibi dekore edebileceğiniz bu köşeler sizin için güzel bir dinlenme alanı olabileceği gibi ailecek yemek yiyebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz bir alan için de oldukça güzel bir seçenek olarak karşınıza çıkar. 

Eskiye olan özlem ve eski motiflerin yeniden gündeme gelmesi ile birlikte evlere şark köşesi yapmak oldukça popüler bir hale gelir. Siz de geleneksel ile yeniyi karıştırarak kendi zevkinize göre şark köşeleri dizayn edebilirsiniz. Ancak bu durumda geleneksel motifler ön planda olmalıdır. Kullanacağınız küçük süs halıları, bakır tabak ya da çanaklar ile de odanızı dekore edebilir ve tamamlayabilirsiniz. Tüm bu işlemleri bitirdikten sonra şark odanızı ya da şark köşenizi gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Çay, kahve keyiflerinize, sohbetlerinize, ailecek kurulan sofralarınıza eşlik edecek güzel bir fikir olan şark köşesi ile eski köy yaşantısına duyulan özlemi giderebilir ve kendiniz için özel bir alan da oluşturabilirsiniz.  

Şark Köşesi için Önemli İpuçları

Şark köşelerinde kullanılan sedirler iki kısımdan oluşur. Bunlar ahşap kısım ve şark köşesi minderinden oluşur. Bu minderler genellikle sünger bir yapıya sahiptir ve geleneksel motifler ile tasarlanmış olan kumaşlarla kaplanır. Ahşap kısım ise baza olarak adlandırılabilir. Bu bazanın üstüne ve sırt bölgesine gelen yerlere de minderler yerleştirilir. Geleneksel motiflerden faydalanarak dekore edilen bu köşelerin bulunduğu odalarda kullanacağınız eşyaları da eski eşyalardan seçerseniz bütünlük açısından daha uyumlu olur. Sehpa olarak tercih edeceğiniz rahleler ya da halı olarak tercih edeceğiniz eski dokuma kilimler ile odanızın havasını değiştirebilir ve isteğinize göre dekore edebilirsiniz.

Duvar aksesuarları olarak da çeşitli kilimler kullanabilirsiniz. Bu kilimlerin deseni ve modeli de seçtiğiniz bölgeye göre farklılıklar barındırır. Kendi yörenize ait kilimleri parça parça keserek ya da bir bütün halinde bırakarak oldukça iyi bir duvar aksesuarı ya da yastık kılıfları yapabilirsiniz. Bu kilimlerin şark köşesinin geneliyle uyumlu olması gerekir. Bu sayede köşe bir bütünlük gösterir.

Şark köşesinin kurulumu oldukça kolaydır. Sedir, halı ve rahle kullanarak hoş bir şark köşesi oluşturabilirsiniz. Ancak köşe tek başına yeterli olmaz. Köşeyi oluşturacağınız odaya koyacağınız bakır eşyalar ile fark yaratmak çok kolay. Köy evlerinde sıklıkla karşılaşılan ve özellikle de mutfaklarda olan ve duvarı tamamen kaplayan raflardan köşenin bulunduğu odaya da yaparak o raflara da bazı dekoratif eşyaları koyabilirsiniz.