Protein, vitamin ve mineraller açısından zengin yapısı, yumurtayı herkesin keyifle tükettiği besinler arasına taşımıştır. Kahvaltıların vazgeçilmezi olan bu besinle ilgili sıklıkla merak edilen bir konu bulunur. Yumurta pişirme süresi ne kadar olduğu, ideal kıvamın elde edilmesi için ne kadar beklenmesi gerektiği sorulur. Yazımızın kalanında kaynatma süresi başta olmak üzere farklı pişirme tipleri için gereken süreleri ele aldık. Yazımıza göz atarak bu süreler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca pratik pişirme süreci için sıklıkla kullanılan makineler ve silikon pişirme kapları ile ilgili detaylara da ulaşabilirsiniz.
Yumurta Pişirme Süresi Ne Kadar?
Yumurtaları cezve, tencere gibi farklı kaplar içerisinde kaynatarak pişirme, kahvaltılarda popüler olarak tercih edilen yöntemler arasındadır. Hangi kap içerisinde pişirileceği, kaç kişi için yumurta hazırlayacağınıza göre değişir. Sadece kendiniz için bir veya iki yumurta pişirecekseniz orta boyutlarda bir cezve yeterli olur. Kalabalık bir aile için kahvaltı hazırlıyorsanız tencereye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kaynatarak pişirme, kızartma gibi alternatiflerine oranla, besin içerisinde yer alan mineral ve vitaminlerin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca protein yapısının bozulma oranını düşürerek yumurtanın genel besin değerini yükseltir. Tüm bu faydalardan yararlanmak isteyenler, kaynatarak yumurta pişirmek için gerekli süreyi merak eder.
Yumurta pişirme süreleri, elde etmek istediğiniz kıvama göre farklılık gösterir. İlk olarak pişireceğiniz kaba su koymanız gerekir. Ocağı yakmadan önce yumurtaları nazik şekilde suyun içerisine yerleştirmek önemlidir. Su ısındıktan sonra yumurtayı koyarsanız birdenbire kabuğunun çatladığını görebilirsiniz. Bu istenmeyen durumdan kaçınmak için yumurtanın da su ile birlikte ısınması gerekir.
Yumurtanın kıvam almaya başlaması için suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan sonra geçen süreyi sayarak ideal kıvam elde edilebilir. Rafadan yumurta olarak adlandırılan seçenek, sevilerek tüketilen tatlar arasındadır. Yumurtanın az pişmiş hali olan bu seçeneğinin kıvamı oldukça akışkan haldedir. Su kaynamaya başladıktan 3- 4 dakika sonra yumurtayı çıkarırsanız bu kıvamı elde edebilirsiniz.
Kayısı kıvamı olarak adlandırılan biraz daha katı hali için 5- 6 dakikalık kaynama süresi gerekir. Orta katılıkta bir yumurta için ise 7- 8 dakika kaynatılabilir. Katı yumurta olarak adlandırılan ve içinde bulunan sarı kısmının da tamamıyla piştiği sonuçlar için 9- 12 dakikalık kaynama süresi önerilir.
Yumurtayı kaynamış sudan çıkardıktan sonra kıvamını korumak için ılık- soğuk suya almanız önerilir. Sadece ocağın altını kapatıp yumurtayı bir süre daha bu suyun içerisinde bırakırsanız pişmeye devam edecektir. Örneğin kayısı kıvamını hedeflerken orta katılıkta bir yumurtayla karşılaşmanıza yol açacaktır. Aynı durum, yumurtayı soğuk su içine koymayınca da gerçekleşir. Sadece kaynayan suyun içinden çıkarmak yeterli değildir. Çünkü ısınan kabuk kısmı nedeniye, yumurtanın akı ve sarısı pişmeye devam eder. İdeal kıvamı elde etmenin en kolay yolu, doğru dakikada çıkarmak ve ardından soğuk suyun bulunduğu bir kaba almaktır. Bu yöntem sayesinde, kabuğunu soyma zamanı geldiğinde elinizi yakma riskini de ortadan kaldırmış olursunuz. Kabuğunu tamamıyla soyduktan sonra yumurtalık içerisine yerleştirerek zarif bir sofra sunumu gerçekleştirebilirsiniz.
Yumurtayı tavada kızartarak kahvaltıya hazır hale getirmek de mümkündür. Sahanda yumurta bu pişirme tarzının favori seçenekleri arasındadır. Kırılarak istediğiniz kıvama gelecek şekilde çırpılan yumurtanın kısık ateşte, 3- 4 dakika kadar pişmesi yeterlidir. Beyaz ve sarı kısmının ayrı şekilde durmasını sevenler hiçbir çırpma işlemi uygulamadan da yumurtayı kızartabilir.
Yumurta Pişirme Makinesi Nasıl Kullanılır?
Suyun kaynamasını bekleme, kaynadıktan sonra süre tutma gibi işlerle uğraşmak istemeyenler için özel olarak tasarlanmış makineler bulunur. Yumurta pişirme makinesi olarak adlandırılan bu mutfak gereçleri, kahvaltı hazırlama sürecini oldukça pratik hale getirir.
Mutfaklarına bu cihazları eklemek isteyenlerin aklına yumurta pişirme makinesi nasıl kullanılır sorusu gelir. Cihazların kullanım süreci, basit adımları takip ederek tamamlanabilir.
- Tercih ettiğiniz makinenin büyüklüğüne göre tek seferde kaç yumurta pişirileceği farklılık gösterir. Günümüzde sunulan makinelerin çoğunda 4- 5 yumurta haznesi bulunur. Kalabalık ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği 8- 9 hazneli makine alternatifleri de vardır.
- Yumurtaların cihaz haznelerine düzgün şekilde yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Doğru yerleştirilmediğinde bir tarafı fazla pişmiş olan dengesiz sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Makinelerin büyük bir çoğunluğunda dahili su haznesi bulunur. Haşlanma sürecinde buharından yararlanılan su haznesinin gerekli hizaya kadar doldurulması oldukça önemlidir.
- Su haznesi doldurulmadan çalıştırılan makinelerde güvenlik amacıyla otomatik olarak atan sigortalar bulunur. Cihazın motorunun yanmasını ve istenmeyen kazaların oluşmasını engelleyen bir sistemdir. Yine de cihazı her çalıştırmanızdan önce su haznesini kontrol etmek daha güvenli bir süreç sağlar.
- Cihazların farklı kıvamlarda yumurta elde etmeyi sağlayan çalışma seçenekleri bulunur. Bazı makinelerin üzerinde rafadan- orta- katı gibi ayarlar yazarken diğerlerinde 1- 2- 3 olarak numaralandırılmış pişirme seçenekleri olabilir. Kendi seçtiğiniz cihazın bu özelliğini öğrenerek aradığınız kıvamı elde etmeniz mümkündür.
- Kademeli olarak artan çalışma ayarları, yumurtanın pişme süresinin değişmesini sağlar. Pişme süreci tamamlandığında sesli veya ışıklı uyarı veren cihazları tercih etmeniz önerilir. Böylece hiçbir çaba harcamanıza gerek kalmadan ideal kıvama ulaşmış yumurtanızı çıkarmanız ve sofra sunumuna hazır hale getirmeniz mümkündür.
Silikon Yumurta Pişirme Kalıpları Nasıl Kullanılır?
Yumurtayı hem kızartarak hem de haşlayarak tüketmeyi sevenlerin kullanabileceği araçlar arasında silikon kaplar yer alır. Silikon kaplar, pişirme şeklinize göre farklı amaçlar için kullanılabilir. Yazımızın kalanını inceleyerek silikon yumurta pişirme kalıpları nasıl kullanılır sorusunun yanıtını alabilirsiniz.
Yumurta haşlanarak pişirilecek ise küçük kapsüller şeklindeki silikon kaplar kullanılır. Kabuksuz şekilde pişirme imkanı sağlayan bu kaplar, su haşlanırken kabuğun çatlaması veya yumurta piştikten sonra kabuğun soyulması derdini ortadan kaldırır.
- İlk olarak silikon kapların kapağı açılır.
- Ardından bir yumurta kırılarak kalıbın içine alınır.
- Her bir silikon kalıp, bir yumurtanın pişirilmesi için yeterli alanı sağlar.
- Yumurta kırıldıktan sonra silikon kalıpların kapağı sıkıca kapatılır.
- Kapağı sıkıca kapatmak bu noktada çok önemlidir. Çünkü yeterince sıkı kapatılmayan kapaklardan yumurta içerisine su sızar. Bu durum yumurtanın pişmemesine veya silikon kaplara yapışmasına yol açabilir.
- Tencere, cezve gibi farklı kapların içine pişme süreci için su eklenir.
- Silikon kalıpların birçoğunun kapak kısmında pratik bir tutma sağlayan kısımlar bulunur. Bu uç kısımdan tutarak su içerisine yerleştirmek ve çıkarmak, kaynayan sudan ötürü elinizi yakma riskini ortadan kaldırır.
- Yeterli kaynama süresi tamamlandıktan sonra kalıplar sudan çıkarılarak sofraya hazır halde sunulabilir. Önceden kırılan kabuğu soyma derdi olmadığında, daha hızlı bir süreç elde edilir.
Kızartarak yumurta pişirme sürecinde kullanılan kalıplar, farklı şekiller yaratma mutluluğu kazandırır. Özellikle çocuklar için hazırlanan kahvaltılara keyifli bir hava katar. Bu amaç için hazırlanan materyal, yüksek sıcaklığa temasa uygundur. Böylece tava üzerine yerleştirilebilir. Ardından kalıp sınırları içinde kalacak şekilde yumurta dökülür. Yumurta pişerken kalıbın şeklini alır ve tabaklarda sevimli görüntüler oluşur. Beğenilerek tercih edilen kalıp şekilleri arasında, kalp, yıldız, çiçek, güneş, bulut, tavşan, baykuş, kedi gibi hoş seçenekler yer alır. Çocukları mutlu edecek ve kahvaltı masalarına neşe katacak bu kalıplarla lezzetli yumurtalar pişirebilirsiniz.