Kış aylarında kurtarıcınız olan ev yapımı nefis bir tarhana hazırlamaya ne dersiniz?
Tarhana Türk yemek kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Dünyanın ilk hazır çorbası da diyebiliriz tarhanaya. Orta Asya Türkleri tarafından keşfedildiği düşünülen besleyici ve doyurucu bu harika çorbayı günümüzde hala severek pişiriyoruz. A,C,B vitamini deposu ve potasyum, kalsiyum, fosfor, demir ve folik asit açısından zengin olan tarhananın içeriğindeki malzemeler yörelere göre çeşitlilik gösterse de temel tarhana tarifi şu şekildedir.
Malzemeler:
– 1 kg domates
– 1 kg kırmızı biber
– 1 kg kuru soğan
– 1 baş sarımsak
– Yarım demet maydanoz
– Yarım demet dereotu
– Yarım demet taze nane
– 3 su bardağı yoğurt
– 3 yemek kaşığı dolusu tuz
– 1 su bardağı haşlanmış nohut
– 2-3 kg kadar un
Not: Acılı seviyorsanız 2-3 adet yeşil acı biber de ekleyebilirsiniz.
Yapılışı:
1- Derin bir tencerenin içine kabaca doğranmış domates, kırmızı biber, kuru soğan ve sarımsakları ekleyin. 1 su bardağı kadar su ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak pişmesini sağlayın.
2- Pişen sebzelerin suyunun mümkün olduğunca az kalmasını sağlayın. Haşlanmış nohutu da ekleyin. El blendırından geçirerek pürüzsüz hale gelen sebzelerin içine ince doğradığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin.
3- Oldukça büyük bir kabın (tercihen cam ya da çelik bir kap) içerisine sebze püresini koyun. Üzerine yoğurt ve tuz ekleyip karıştırın. Unu azar azar ilave ederek poğaça hamuru kıvamında bir hamur yoğurun.
4- Oda sıcaklığında bekletmeye başladığınız hamurun üzerini temiz bir bezle örtün. Her gün hamuru biraz un ilave ederek yoğurun. Hamurunuz mayalandığı için yumuşayacak ve gevşeyecektir.
5- Bu işlemi 7 gün boyunca her gün tekrar edin. Biraz daha un ilave ederek gevşeyen hamuru yoğurun. Havanın sıcaklığına göre mayalanma işlemi daha uzun ya da daha kısa sürebilir.
6- 7 günün sonunda tarhananız çıkarılmaya hazır.
7- Tarhanadan yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yassılaştırın temiz bir bez ya da çarşafın üzerine koyun.
8- Güneşli bir yerde arada çevirerek hamurların kurumasını sağlayın.
9- Hamurlar tamamen kurumadan orta kısımları hafif nemliyken, elinizle ufalayarak ya da mutfak robotundan geçirerek granüllü bir hale getirin.
10- Tarhanayı bu halde iyice kuruması için yeniden temiz bir bezin üzerine serin. Bu sefer gölge bir yerde (renginin kırmızı kalması için) kurutun.
11- Tarhana tamamen kuruyunca cam kavanoz ya da temiz bir bez torbada rutubet almayan kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Not:
– Ekşi tarhana sevmiyorsanız, mayalanma işlemini 3-4 günde de sonlandırabilirsiniz.
– Mayalanma sürecini hızlandırmak için 1 paket instant maya da ekleyebilirsiniz. Tarhananız bu şekilde 1-2 gün içinde hazır olacaktır.
TARHANA ÇORBASI
– 2.5 su bardağı su
– 2 yemek kaşığı tarhana
– 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
1- Tarhanayı bir tencereye alın ve üzerine zeytinyağı ekleyin, hafifçe kavurun.
2- Kavurduğunuz tarhananın üzerine soğuk su ekleyin. 15 dakika kadar bekletin.
3-Sürekli karıştırarak kıvam alıp koyulaşana kadar pişirin.