Evinin havasını değiştirmek, farklı dekorasyon fikirleri denemek isteyenler, bu yazı size yardımcı olabilir. Bu yazımız sizlere duvarlarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle, nasıl görenlerin beğenisini toplayacağınızı anlatıyoruz. Birkaç malzeme yardımıyla siz de duvarlarınızı bir ustanın elinden çıkmış gibi göstermek isterseniz, sizi yazımıza doğru alabiliriz.
Evinizi dekore etmek bir sanattır fakat bu sanat bazen istemeyeceğiniz kadar harcama yapmanıza neden olabilir. Yeni koltuk takımlarına, ustalara başvurmadan önce kendi başınıza bir şeyler yapmayı denemeniz, hem tarzınızı istediğiniz gibi yansıtmanıza, hem tasarruf etmenize, hem de her baktığınızda ulaştığınız sonuçla övünmenize yardımcı olur. Son dönemlerin vazgeçilmez dekorasyon fikirlerinin en başında dikkat çekici duvarlar gelir. Duvarların rengi, ortamın tüm havasını belirler. Eğer siz de dikkat çekici duvarlara sahip olmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre. Yazının ilerleyen kısımlarında, bantla duvar boyama tekniklerinden, hangi bantları seçmeniz gerektiğinden ve hangi fırçalarla nasıl desenler yapabileceğinizden bahsedip, duvarlarınızı boyarken hangi aşamaları izlemeniz gerektiği hakkında ufak bilgiler vereceğiz.
Sizler de hazırsanız, haydi başlayalım!
Bantla Duvar Boyama Aşamaları
Her ne kadar bantla duvar boyama fikri kulağa zor ve uğraştırıcı gibi gelse de aslında oldukça kolay ve eğlenceli bir süreçtir. Bu süreç esnasında bazı kararlar vermeniz gerekir. Bu kararlara örnek olarak hangi desenleri hangi renkleri kullanarak yapacağınız gösterilebilir. Pek çok iç mimarın tavsiyelerine göre ilk yapılması gereken şey kullanılacak renklere karar vermektir. Renkler konusunda kararsız kalan kişilerin evlerindeki koltuk takımlarına ve dekoratif eşyalarına bakarak seçim yapması tavsiye edilir. Mesela kahverengi ağırlıklı eşyalara sahipseniz daha çok krem, gri gibi renklere yönelmeniz önerilir.
Renk seçiminden hemen sonra ise boyamak istemediğiniz yerlere boya bulaşmasını engellemek için bir maskeleme bandı almanız gerekir. Maskeleme işlemini yapacağınız bant özel olarak seçilmelidir. Aksi takdirde kullanılan bant sökülürken duvarlarınızın ana rengini de beraberinde söker. Böylece hem bantla dekore etme çabalarınız kötü sonuçlanmış olur hem de duvarınızın asıl rengini de bozarak tüm duvarı en baştan ana rengine boyamanız gerekebilir. Bu tür hoş olmayan durumların önüne geçmek için kullanabileceğiniz, kolaylıkla yırtılabilen ince yapıda ürünler bulunur. Aldığınız bant ile istediğiniz geometrik şekilleri oluşturup boyama işlemine başlayabilirsiniz. Boyanızın kuruduğundan emin olduktan sonra maskeleme yaptığınız ürünü soyup yeni ve tarz duvarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.
Duvarınıza Uygulayabileceğiniz Desenler
Yazımızın bu başlığında, duvarına hangi desenleri uygulayacağına karar veremeyen okurlarımız için birkaç tane öneri hazırladık. Bantla duvar deseni oluştururken sizleri kısıtlayacak herhangi bir sınır yoktur. Ancak maskeleme bandı ile yapılan desenler çoğunlukla geometrik şekillerden oluşur. Koyudan açığa doğru giden minik üçgenler yapabileceğiniz gibi zıt renkler yardımıyla büyük ve göz alıcı dikdörtgenler de tasarlayabilirsiniz.
İlk önerimiz, karlı dağlar olacaktır. Karlı bir dağ görüntüsünü elde etmek için yapmanız gereken tek şey duvarınızın zemin ile kesiştiği noktadan istediğiniz uzunluğa kadar çekeceğiniz bantlarla oluşturulan irili ufaklı üçgenler ve aralarında bulunan, perspektif katmanıza yardımcı olacak olan minik üçgenler oluşturmaktır. Sanki bir ustanın elinden çıkmış gibi görünecek dağlarınızın bantlarını çektikten sonra dipten başlayıp yukarı doğru açılan gri tonlarını tercih edebilirsiniz. Böylelikle dağlarınızın tepesine kar yağdırmış olursunuz.
İkinci önerimizin adı ise bal peteğidir. Bal peteğini yapmak için aynı boyutlara sahip pek çok bant şeridi kesmeniz gerekir. Model, birbirine bitişik olarak yerleştirilen beşgenlerden oluşur ve boyarken açık sarı ile koyu sarı renklerini, hatta bazı yerlerde turuncu rengini de kullanmanız tavsiye edilir. Bu şekilde siz de gerçeğini aratmayacak bir bal peteği görüntüsü elde edebilirsiniz. Peteğin yanlarına ekleyebileceğiniz arı figürleri de duvarınıza hoş bir hava katacaktır.
Üçüncü önerimiz, futbol oynamayı seven çocukları olan okurlar için çok uygun. Duvara beraber yapacağınız bir futbol kalesi, hem birlikte güzel zaman geçirmenize hem de çocuğunuzun oyun oynama şevkini artırmanıza olanak sağlar. Yanına alacağınız peluş futbol toplarıyla da bu eğlenceyi daha sessiz bir hale getirebilirsiniz.
Dördüncü önerimiz kitap kurtlarının kitaplık sorunlarına çözüm niteliğinde. Artık kitaplıklarınıza sığamıyorsanız, yeni bir kitaplık almak için yeterli bütçeye sahip değilseniz veya para biriktirmeye çalışıyorsanız bu önerimiz sizin için. Boya, fırça ve bant dışında ihtiyaç duyacağınız tek şey kitaplarınızın sığacağı kadar raf olacaktır. Aklınızda oluşturduğunuz kitaplık taslağını bantlar aracılığıyla duvarınıza oluşturup boyayabilir ve ardından raflarınızı monte edebilirsiniz. Bu üç adımdan sonra hem duvarınızı renklendirmiş olacaksınız hem de kitaplarınıza yeni yerler bulmuş olacaksınız.
Beşinci önerimizin adı ise çiftlik hayatıdır. Çünkü bu duvar boyamayla duvarınızda küçük bir çiftlik oluşturacaksınız. Bacasında dumanları tüten, ahırının önünde otlayan inekleri olan ve çitlerin önünde uzanan kedi veya köpeği olan bir çiftlik. Bu tasarımın direkt bantlarla oluşturulması biraz zor olduğundan maskelemeye geçmeden önce taslağı kurşun kalemle duvara çizmeniz önerilir.
Altıncı ve son önerimiz dizi ve film izlemeyi sevenlerin duvarlarına uygulamak için sabırsızlanacağı bir öneridir. Üstlerine en sevdiğiniz dizinin ve filmin adlarını yazdığınız klaketler ile şık bir tasarım oluşturabilirsiniz. Zamanla sevdiğiniz dizi veya film değişiklik gösterirse de kolaylıkla üstünden siyah boya ile geçip yeni favorinizi ekleyebilirsiniz.
Önerilerden de anlayacağınız üzere maskeleme yöntemi ile yapılan tasarımlar, her yaş grubundan ve her ilgi alanından insanların isteklerine göre değişiklik gösterebilir.
Hangi Tür Fırça Kullanmalısınız?
Hep hayalini kurduğunuz duvarlarınızı tasarlarken kullanacağınız fırçalar aslında yapacağınız şekile ve alanınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Örneğin dar bir alana sahipseniz kestirme fırçası kullanarak istenmeyen taşırmalardan kaçınabilirsiniz. Eğer yapmak istediğiniz modelin alanı büyükse rulo fırça kullanıp zamandan tasarruf edebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, desenli rulo fırçalar ile farklı görünümlere de sahip olabilirsiniz. Yeni bir desenli fırça almak istemezseniz, evinizde bulunan malzemeleri kullanarak kendi desenli fırçanızı elde edebilirsiniz.
Kağıt Bant Kullanmanın İncelikleri
Kağıt bantla duvar boyama yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç ufak detay vardır. Bunlardan en önemlisi bandın duvara iyice yapıştığından emin olmanızdır. Çektiğiniz şeritlerin üstlerinden elinizle bastırarak birkaç kere geçip şerit ve duvar arasında boşluk kalmadığından emin olabilirsiniz. Aksi halde boya, kalan boşluklardan geçer ve boyanmasını istemediğiniz yerlere sızarak arka plan rengini bozabilir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise boyama işleminden sonra bantları sökerken gelir. Bantları duvardan çıkarırken asıl boyanın kalkmaması için elinizi duvara yakın ve açılı bir şekilde tutmanız gerekir. Ayrıca yavaş olmaya da özen göstermeniz, istenmeyen soyulmalardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Arka Planı Renkli Duvarlarda Bantla Boyama
Duvar bantla boyama esnasında yeşil ya da sarı gibi renklere sahipse ilk yapmanız gereken şey örtücülüğü yüksek bir beyaz boya almaktır. Seçilen boyanın örücülüğünün yüksek olmasının altında yatan neden, az ürün kullanarak etkili bir kapatıcılık sağlamasıdır. Arka plan rengi ne kadar koyu ise maskelemeden önce yapmanız gereken beyaz kat sayısı o kadar fazladır. İstediğiniz kapatıcılığa ulaştıktan sonra sırasıyla maskeleme ve boyama adımlarını uygulayıp hayalini kurduğunuz duvarınıza sahip olabilirsiniz.