Her mevsim değişen sebze ve meyveler, hem salataların hem de yemek tariflerinin vazgeçilmezi. İçerikleri nedeniyle özellikle vitamin ve mineral yönünden zengin olan kış meyve ve sebzelerini mevsiminde tüketmek ise insan sağlığı açısından oldukça önemli. Hem mevsim şartlarına hem de mevsim dışındaki etkenlere bağlı olarak değişen beslenme ihtiyaçlarının karşılanması dışında özellikle kış aylarında bağışıklığında sürekli yüksek tutulması gerekiyor. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmenin yolu da kışın yediğimiz meyve ve sebzelerden geliyor. Peki, kış meyve ve sebzeleri hangileridir, faydaları nedir ve ne sıklıkta yenmelidir?
Kış Sebzeleri Nelerdir?
Kış sebzeleri kısaca şöyle sıralanabilir: Brokoli, brüksel lahanası, turp, soğan, şalgam, lahana, bal kabağı, ıspanak ve havuç. Meyvelerden bahsetmek gerekirse armut, nar, greyfurt, kivi, mandalina, portakal, elma ve ayva olarak sıralanır. Bu meyvelerin ve sebzelerin en önemli özelliği, güneş ışığını çok daha fazla depolayabilmeleridir. Daha fazla güneş ışığı depoladıklarından dolayı da insan sağlığına faydalı olan vitamin ve mineraller yönünden diğer besinlere göre çok daha zenginlerdir.
Her besinin kendi mevsiminde tüketilmesi ve mümkünse en taze şekliyle yenmesi hem dengeli beslenmek hem de bağışıklık sistemi için önemlidir. Dolayısıyla kışın yenen sebzeler ve meyveler de direkt olarak sağlıkla ilişkilendirilebilir.
Kış Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?
Vitaminlerden minerallare, antioksidan özelliklerinden enerji ve canlılık vermesine kadar insan sağlığına çok sayıda faydası bulunan kış meyveleri tüm kış mevsimi boyunca farklı şekillerde tüketiliyor ve çok seviliyor. Peki, hangi meyvenin neye faydası var? Hangi meyvelerin insan sağlığı açısından ne faydası var gibi soruların cevaplarını sizin için araştırdık. İşte en faydalı kış sebzeleri ve meyveleri listesi!
Greyfurt
Asidik meyveler sınıfına giren Greyfurt için tam bir C vitamini deposu diyebiliriz. Bolca C vitamini içeren greyfurt ayrıca bağışıklık sisteminiz içinde koruyucu özelliğe sahip. Kışın greyfurt yiyerek ya da greyfurt suyu içerek vücudunuzun savunma mekanizmasını desteklemeniz mümkün. Bu nedenle kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye edilir.
Kivi
C vitamini yönünden zengin olması bakımından greyfurttan pek de aşağı kalır yanı olmayan kivinin en büyük özelliği cilde iyi gelmesi ve virüs enfeksiyonlarıyla mücadele ediyorsanız vücudunuzu desteklemesi olarak bilinir.
Mandalina ve Portakal
Kış aylarının C vitamini yönünden zengin olan diğer meyveleriyse mandalina ve portakal. Her ikisinin de bol bol tüketilmesi ve mümkünse taze sıkılmış sularının içilmesi grip ve soğuk algınlığı gibi çeşitli hastalıkları engeller. Ayrıca mandalina potasyum bakımından da zengin olduğundan tansiyona da iyi gelir, yüksek tansiyon rahatsızlığına sahip olanlarca da yenmesi tavsiye edilir. Portakal ise folik asit deposudur. Bu nedenle kansızlık sorununu da ortadan kaldırmanıza yardımcı olur.
Nar
Bağışıklık sistemine en iyi gelen meyvelerden biri olan nar, hem meyve olarak çok seviliyor hem de suyu içiliyor. İçeriğinde bulunan fosfor, selenyum ve magnezyum nedeniyle de enerji veriyor ve halsizliği önlüyor.
Elma
En sevilen kış meyvelerinden biri olan elmanın kullanım alanları da oldukça fazla olduğundan diğerlerinden bir adım daha fazla öne çıkıyor. Cilde ve kolesterol kontrolüne iyi gelen elmayla yapılan tarifler ise bir hayli fazla. Ayrıca bazı kanser türlerinden korunmak için de iyi bir seçenek elmanın düzensiz kan basıncı, gut hastalığı ve romatizma gibi çeşitli hastalıklara da iyi geldiği biliniyor ve uzmanlar tarafından özellikle kış mevsiminde yenmesi tavsiye ediliyor.
Kış Sebzelerinin Faydaları Nelerdir?
Kış meyveleri kadar kışın yenen sebzelerde içerikleri ve insan sağlığına faydalarıyla ön plana çıkıyor. Özellikle mevsiminde taze taze yendiğinde çeşitli hastalıklara iyi gelen ve vücudu güçlendiren sebzeler ve faydalarıyla şöyle sıralanıyor.
Bal Kabağı
İçeriğinde bolca kalsiyum ve A vitamini olan bal kabağı genellikle tatlı olarak karşınıza çıksa da son zamanların modern yemek tarifleri arasında da yerini alıyor. Özellikle bal kabağı çorbası gibi çeşitli tariflerle öne çıkan bal kabağının kolon kanserini önleme konusunda doğal bir ilaç olduğu bazı uzmanlarca söyleniyor.
Brüksel Lahanası ve Brokoli
Kış aylarında yapılan salataların vazgeçilmez ikilisi olan brokoli ve brüksel lahanası içeriklerinde bulunan folik asitlerle öne çıkıyor. Ayrıca brüksel lahanasının kanser riskini azaltıcı etkisi de biliniyor. Her ikisinin de çiğ ya da az şekilde haşlanarak yenmesi tavsiye ediliyor. Hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu iki sebze tüm kış mevsimi boyunca sofraların başköşesinden eksik olmuyor.
Kereviz
Kükürtlü sebzeler grubuna giren kereviz kanı temizleme özelliği olduğundan insan sağlığına en faydalı olan kış sebzeleri listesinde üst sıralarda bulunuyor. Ayrıca dinginlik ve sakinlik veren bir özelliği olan kereviz kilo almayı da önlediğinden özellikle kış aylarında yapılan diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.
Havuç ve Ispanak
Vitaminler ve mineraller yönünden fazlasıyla zengin olan ıspanak ve havuç, mutfakta en çok kullanılan gıdalar arasında yer alıyor. Hem yemeklerde hem de salatalarda kullanılan havuç ve ıspanağın faydaları ise saymakla bitmiyor. İçeriğindeki demir nedeniyle çok faydalı olan ıspanak, diğer sebzelere göre daha fazla protein içeriyor. Ayrıca kan pıhtılaşmasına iyi geliyor ve tansiyonu da düşürüyor. İçinde bulunan betakaroten nedeniyle göz sağlığına da iyi gelen ıspanağın tam bir kanser savaşçısı olduğu da söylenebilir. Mide kanserini önleyici etkiye sahip olan ıspanak, bağışıklık sistemine de iyi gelir.