Düzenli, derli toplu ve şık bir görünüme sahip olan evler herkesin hayali. Bunun için eşyalarınızı kolaylıkla depolama imkanı sunan birçok seçenek var. Bu seçeneklerden bazıları eşyalarınız için yeterli alanı sağlarken dekoratif anlamda sönük kalabilir. Hasır sepet çeşitleri ise mekanlara düzen getirirken aynı zamanda şık modelleriyle dekorasyonu zenginleştiren alternatifler arasında. Doğal malzemelerden üretilen hasır sepetleri salon, yatak odaları, banyo ve mutfak gibi evin her alanında kullanmak mümkün. Birbirinden farklı tasarım özellikleri bulunan modelleri, eşyalarınızı düzenli bir şekilde depolamanın yanı sıra birçok farklı amaç için de kullanabilirsiniz. Son zamanlarda oldukça trend olan hasır sepetlerin özelliklerini ve kullanım alanlarını bu yazımızda sizler için derledik.
Hasır Sepet Nasıl Yapılır?
Hasır sepet yapımı için genellikle hasır otu kullanılır. Durgun su ve bataklıklarda yetişen hasır otu bitkisinin yaprakları ince, uzun ve oldukça dayanıklıdır. Bu bitkiden elde edilen lifler, çeşitli tekniklerle örülerek hasır sepetler yapılır. Hasır sepet malzemesi için bazen farklı doğal ürünler de tercih edilebilir. Bunlardan biri olan rafya lifi, iri gövdeli bir palmiye cinsi olan rafya ağacından üretilir. Farklı malzemelerden imal edilebilen hasır sepetler ince ya da kalın örme yöntemi uygulanarak meydana getirilir. Kalın hasır örme şekli, genellikle daha büyük ve geniş ebatları olan sepetler için tercih edilir. İnce örgü hasır sepetler ise daha zarif ve dekoratif ürünler olarak dikkat çeker.
Evlere Düzen ve Şıklık Getiren Hasır Sepet Çeşitleri
Kimse dağınık bir evde yaşamak istemez; bu bilinen bir gerçek. Evlerde düzen sağlarken eşyaları bir kutuya yerleştirip kaldırmak, sonra bu eşyalara ihtiyaç duyduğunuzda ulaşmanızı oldukça zorlaştırır. Bu sebeple ev düzenlemenin de bir yöntemi vardır. Özellikle sosyal medyada ev düzenleme yöntemleriyle ilgili birçok yazı ve vidyo ile karşılaşabilirsiniz. Düzenli bir ortam oluşturmak için eşyalarınızı depolarken ulaşılması zor yerlerde saklamamanız gerekir. Ancak eşyaları yerleştirmek için kullanılan karton ya da plastik kutu gibi ürünleri dekorasyonunuzla uyumsuz olduğu için görünür bir konumda bırakmak istemeyebilirsiniz. Hasır sepetler işte bu durumda imdada yetişir. Hasır sepet modelleri doğal malzemesi, farklı kapasite seçenekleri ve dekorasyona şıklık hatan estetik görünümleriyle ideal depolama alanını sağlayarak evlerinize düzen getirir. Her türlü dekorasyon tarzına uyum sağlayan hasır sepet modelleri renk, ebat ve şekil olarak birçok seçenek sunar. Evinizin farklı alanlarında hem düzenleme aracı hem de dekoratif bir obje olarak kullanabileceğiniz modeller dayanıklı, aynı zamanda sağlıklı bir tercih olarak da öne çıkar. Bu birbirinden şık modellerin kullanım alanlarını belirlemek ise tamamen size kalır.
Hasır Sepet Nasıl Değerlendirilir?
Hasır sepetlerin nasıl ya da nerede değerlendirileceği, dediğimiz gibi tamamen kişisel zevkinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı. Ancak bu konuda sizin için birkaç faydalı tüyo verebiliriz. Örneğin; geniş kapasiteli modelleri, ister çamaşır sepeti isterseniz de yatak odanızda yastık, yorgan ya da nevresim takımlarınızı saklamak için kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kış aylarında yazlık, yaz aylarında ise kışlık kıyafetlerinizi bu sepetler sayesinde derli toplu bir şekilde saklayabilirsiniz. Bu büyük hasır sepetleri, oturma odanızda üzerine şık ahşap bir tepsi yerleştirerek yan sehpa olarak bile kullanabilirsiniz. Yuvarlak, kapaklı modelleri üst üste yerleştirerek yine şık bir sehpa modeli elde edebilirsiniz. Özellikle ahşap mobilyalarla mükemmel bir uyum sağlayan hasır sepetleri bu şekilde değerlendirmek rustik tarzda döşenmiş evler için birebirdir.
Hasır sepet dekorasyon önerileri arasında küçük modeller de önemli bir yer tutar. Büyük bir sehpanız varsa ve her şeyin üzerinde durmasından rahatsız oluyorsanız; sehpa altında konumlandırabileceğiniz hasır sepete kumanda, dergi ve şarj aleti gibi eşyalarınızı yerleştirerek bu dağınık görünümden kurtulabilirsiniz.
Çocuk odalarında kullanılan eşyaların doğal ve zararsız malzemelerden üretilen modeller olması haklı olarak ekstra özen gösterilen bir konudur. Tamamen doğal malzemelerden imal edilen hasır sepetleri, çocuk odaları için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Özellikle çocuk odalarındaki dağınıklığın başlıca sebebi olan oyuncakları, bu sepetlerde saklayabilirsiniz.
Sepetler banyo ve mutfaklarda sıklıkla kullanılır. Patates, soğan ve buzdolabında saklamaya uygun olmayan meyve çeşitlerini hasır sepetlere koyabilirsiniz. Baharatlıkların bir arada düzenli durması için yayvan tabanlı sepetleri kullanabilirsiniz. Hasır sepetler ekmek kutusu olarak da sıklıkla tercih edilir. Kapaklı modeller, ekmekleri tazeliğini koruyarak saklama imkanı sağlarken, sofralarda ekmek servisi yaparken de estetik bir görünüm sunar.
Suya dayanıklı yapısıyla bilinen hasır sepetlerin banyoda kullanımı da oldukça yaygındır. Hasır kirli çamaşır sepetleri neredeyse her evde bulunan bir model. Bu modelin yanı sıra küçük misafir havlularını yerleştirmek ya da kişisel bakım ve makyaj malzemelerini düzenlemek için ufak sepetlere de banyolarda yer açabilirsiniz.
Hasır sepetler antreler için de oldukça kullanışlıdır. Sürekli kaybolan anahtarlar, evden çıkarken yanınıza almayı unuttuğunuz güneş gözlüğünüz gibi birçok ufak ama gerekli eşyayı, antrede bulunan dolabınızın üstüne yerleştirebileceğiniz küçük bir sepetle kolaylıkla ulaşabilir bir hale getirebilirsiniz.
Hasır Sepet Nasıl Temizlenir?
Her üründe olduğu gibi satın almadan önce hasır sepet nasıl temizlenir sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Hasır sepet örme yöntemiyle üretildiği için girintili, çıkıntılı bir yüzeyi vardır. Bu çıkıntıların aralarına toz ya da kirler çok kolay bir şekilde dolarak birikebilir. Ama korkmayın; hasır sepetleri yıkayarak temizlemek mümkün olduğundan bu kirlerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Bir miktar bulaşık deterjanı eklediğiniz suyun içine hasır sepeti koyun ve bulaşık süngeri ya da fırçasıyla yüzeyini iyice ovalayın. Daha sonra musluğun altına tutarak bol suyla durulayın. Bütün kirlerin akıp gittiğini görecekseniz. Son olarak da bir havlu yardımıyla ıslaklığını alın ve kuruması için güneş gören bir yere bırakın. Hasır sepetinizi uzun süre bozulmadan kullanmak için temizliğini yaparken dikkat etmeniz gereken iki şey var. Birincisi yıkarken fazla suda bırakmayın; ikinci olarak da mutlaka yıkama işlemini çabuk kuruması için güneşli bir havada yapın.