Tatlılar özellikle yemeklerden sonra benzersiz lezzet alternatifleriyle keyifli zamanlar geçirmeyi sağlar. Sevenleri tarafından vazgeçilmez görülen tatlı çeşitlerinin arasında waffle, sağlıklı ve daha hafif bir seçenektir. Bu lezzeti evde pratik ve kolay bir şekilde hazırlamak için tercih edilen waffle makinesi, son yıllarda sıklıkla mutfaklarda kullanılan bir alet halini almıştır. Siz de evde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için waffle hazırlamak istiyorsanız ama waffle makinelerinin kullanımı konusunda kafanıza takılan sorular varsa bu yazımızdan faydalanarak aradığınız cevapları bulabilirsiniz.
Waffle Makinesi Ne İşe Yarar?
Waffle, içine isteğe bağlı olarak farklı meyveler konulan, üzerine erimiş çikolata ya da krem şanti dökülerek hazırlanan bir çeşit hamur tatlısıdır. Günümüzde oldukça yaygınlaşan ve lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan waffle, önceleri sadece waffle hazırlayan özel dükkanlarda üretilirken artık waffle makineleri sayesinde evlerde de hazırlanabilmekte. Waffle pişirmek için kullanılan bu makineler waffle hamuruna o meşhur şeklini vermek için özel tasarlanan plakalardan oluşuyor. Waffle makineleri, dilediğiniz an istediğiniz kıtırlıkta ve oldukça pratik bir şekilde waffle hazırlamanızı mümkün hale getiriyor. Tabii waffle makinelerinin alternatif kullanım şekilleri de yok değil. Tost makinesine benzer şekilde çalışan bu aletlerle waffle haricinde başka lezzetli ve kolay tarifleri yapmak da mümkün.
Waffle Makinesi Modelleri
Waffle makinesi satın almaya karar verdiyseniz araştırma yaparken birçok modelle karşılaşabilirsiniz. Modellerin her biri farklı özellikleriyle öne çıkar. Önemli olan seçim yaparken ihtiyaçlarınız ve beklentileriniz doğrultusunda hareket etmektir. Örneğin, waffle makinelerinin ebatları, kapasitesiyle orantılı bir şekilde büyük ya da küçük olabilir. Kalabalık bir aileyseniz ya da sık sık waffle pişiriyorsanız boyutları ve kapasiteleri büyük modellere yönelebilirsiniz. Mutfağınızda yeterli alanınız yoksa veyahut sadece kendiniz için waffle hazırlamayı planlıyorsanız tam tersi doğrultuda seçim yapabilirsiniz. Waffle makinesi modellerinin ısı kademeleri de farklı olabilmekte. Hazırladığınız waffle hamurunun yumuşaklığını ya da kıtırlığını bu modellerle rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Tercih yaparken makinenin plaka özelliklerine de dikkat etmekte fayda var. Yapışmaz ve kolay temizlenebilir modeller her daim sizin için kolaylık sağlar. Waffle hamurunun kendine özgü karelerden oluşan bilindik bir şekli vardır. Makinelerin hemen hemen hepsi bu şekli hamura verir. Bunun yanında farklı şekillerde hamurlar pişirmenizi sağlayan modeller de dikkat çekici bir alternatiftir. Mesela, waffle hamurunun kenarına yonca şeklini veren modeller de oldukça revaçtadır. Bu özellikle beraber farklı renk seçenekleri arasından beğendiğiniz modelleri tamamen kendi kişisel zevkiniz doğrultusunda tercih edebilirsiniz.
Waffle Makinesi Nasıl Kullanılır?
Waffle makinesi kullanımı oldukça kolaydır. Makineyi fişe takıp çalıştırdıktan sonra hamuru dökmeden önce gereken sıcaklığa ulaşmasını beklemeniz gerekir. Bazı modellerde makine yeterince ısındığında bunu haber veren bir ışık bulunur. Plakalar ısındıktan sonra hamuru üzerine döküp üstünü kapatmanız yeterlidir. Ne kadar süre bekleyeceğinize ısı ayarı ve hamuru hangi yumuşaklıkta yemeyi sevdiğiniz karar verir. İstediğiniz hamur yumuşaklığına ulaşmak için farklı denemeler yapabilirsiniz. Hamurunuz piştikten sonra makineden alıp, erimiş çikolata ve istediğiniz meyve çeşitlerini ekleyerek enfes bir waffle hazırlayabilirsiniz.
Waffle Makinesinde Neler Yapılır?
Waffle makinesi almadan önce başka tarifleri de bu makineyle uygulamak mümkün müdür, merak edebilirsiniz. Bu sorunun yanıtı tabii ki evet. Waffle makinesi sayesinde birçok farklı tarifi kolayca pişirebilir, benzersiz tatlara pratik bir şekilde ulaşabilirsiniz. Waffle hazırlarken bilindiği üzere hafif sulu bir hamur kullanılır. Aynı hamur kıvamına sahip olan krepleri de bu makinelerde sabah kahvaltıları için pişirebilirsiniz. Kahvaltı demişken; bu kullanışlı aletler omlet yapmak için de ideal seçenektir. Üstelik waffle makinesiyle omlet yaparken tavada olduğu gibi omleti çevirme derdiniz de olmaz. Her tarafı eşit pişmiş lezzetli omletleri kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Waffle makineleri bazı tarifleri daha sağlıklı pişirmenizi de mümkün hale getirir. Normalde bol yağda kızartılan kabak mücverini bu makinede tarifin içine ekleyeceğiniz az yağla pişirebilirsiniz. Canınız patates kızartması çektiyse ama fazla zamanınız yoksa farklı bir yöntem denemeye ne dersiniz? Soyduğunuz patatesleri rendeleyip, tuz ve baharat ekledikten sonra waffle makinesi koyarak çıtır çıtır enfes bir tada ulaşabilirsiniz. İsterseniz bu tarife yumurta ya da kaşar peynir de ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Waffle makinesiyle başka tatlı çeşitlerini de yapmayı deneyebilirsiniz. Özellikle browni hamurunu pişirmek için bu makineleri kullanabilirsiniz. Waffle makinesiyle yapılabilen tarifler elbetteki burada anlattıklarımızla sınırlı değil. Birçok çeşidi evde deneyip, bazı eklemeler yaparak kendi tarifinizi de ortaya çıkarabilirsiniz.
Waffle Makinesi Nasıl Temizlenir?
Waffle makinesi almadan önce cevaplanması gereken en önemli sorulardan biri de temizliğinin nasıl yapıldığıdır. Waffle makinesi temizliği tost makinesi temizliğiyle benzer şekilde gerçekleştirilir. Temizliğe başlamadan önce makinenin soğumasını beklemeniz gerekir. Bundan sonra uygulanacak adımlar makinenin modeline göre değişmekte. Eğer makinenin plakaları çıkarılabilir özellikte ise suyun altın kolayca yıkarayarak temizleyebilirsiniz. Yıkama işlemi sırasında bulaşık deterjanı kullanmanız kirlerin daha kolay çıkmasına yardımcı olur. Yalnız sabun ya da deterjan kullanmadan önce modelin kullanma kılavuzuna mutlaka göz atın. Bazı modellerde bulunan yapışmaz yüzeylere sabun ya da benzeri temizlik malzemeleri zarar verebilir. Bunun yanı sıra bazı modelleri de bulaşık makinesinde yıkamak mümkündür. Makinenin plakaları çıkmıyorsa kırıntıları temizlemek için kağıt havlu ya da nemli bir bez kullanın. Yüzeye yapışmış çıkmayan hamurlar varsa üzerine birkaç damla yağ döküp biraz bekledikten sonra silmeyi deneyebilirsiniz.