Açık ve havadar olma özelliği ile öne çıkan balkonlara, çeşitli dekorasyon öğeleri ile farklı bir atmosfer kazandırılması oldukça kolaydır. Cam balkonlar, hem yaz hem de kış mevsimlerinde vakit geçirilebilen alanlardır. Yazın camları açarak, kışın ise camların ısı yalıtımı özelliğinden faydalanarak cam balkonunuzu dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Cam balkon dekorasyon fikirleri, zevkler doğrultusunda kişilerin balkonda geçirecekleri vakitlerdeki keyfin ikiye katlanmasına yardımcı olur. Kişisel zevkleriniz doğrultusunda balkonunuz için seçeceğiniz mobilya ve dekorasyon öğeleri ile evinizde huzur verici bir köşeye sahip olabilirsiniz. Sizler için derlediğimiz cam balkon dekorasyon önerilerine göz atarak balkonunuzu vakit geçirmek için fırsat kollayacağınız keyifli bir alana dönüştürebilirsiniz.
- Minimal Detaylar İle Alanı Ferahlatın
Boyut açısından kısıtlı bir alana sahip olan cam balkonlarda, yüzey ve mobilya renklerinde açık tonlara yer verebilirsiniz. Masa, sandalye ya da koltuk seçimlerinde açık renkli kaplamalar kullanılan modelleri tercih ederek mekanın daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz. Beyaz, kırık beyaz, krem rengi ve buz mavisi, mobilya ve zeminde kullanabileceğiniz renk seçenekleri içerisinde yer alır. Kısıtlı alandan minimum verim elde etmek adına balkon mobilyalarında katlanabilir sandalyeler ya da zigon sehpa modellerine yer verebilirsiniz. Dekorasyon açısından tercihlerinizi büyük dekoratif objeler yerine camlara yapıştırabileceğiniz ufak stickerlar, şerit LED aydınlatmalar ya da duvara kanca yoluyla asılan saksı bitkilerinden yana kullanabilirsiniz.
- Balkonun Kullanım Amacı İle Uyumlu Mobilya Seçimi
Balkonlar, çay ve kahve saatlerinden misafir ağırlamaya kadar birçok amaçla kullanılabilen çok yönlü alanlardır. Balkonun kullanım amacı, kişiden kişiye ve ev nüfusuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Balkonunuzu hangi sıklıkta ve ne gibi durumlarda kullandığınızı belirledikten sonra, dekorasyon ve mobilya seçimleri açısından ihtiyaçlarınıza yönelik ürünleri bulmak ise çok kolaydır. Sıkça misafir ağırlayan kişiler, balkonlarının boyutuna uygun bir katlanan masa ya da orta boyutlu bir sehpa tercih edebilirler. Yemek masanızı cam balkonunuzun boyutları uygun olduğu takdirde bu alana yerleştirerek mutfağınızdaki alandan tasarruf edebilirsiniz. Balkonunu kişiye özgü bir alan olarak kullanmayı tercih eden kişiler, balkonlarında mini kütüphanelere ya da portatif ses sistemlerine yer vererek balkonlarına kişisel bir dokunuş kazandırabilirler. L tipi koltuklar, balkon köşelerini değerlendirmek için cazip bir alternatiftir.
- Güneş Açısına Uygun Perde Seçimi
Balkonlar, evlerin büyük bir çoğunluğunda salon kısmında yer alır. Cam balkonlar, açık balkonlar ile karşılaştırıldığında sonbahar ve kış aylarında da vakit geçirmeye elverişli alanlardır. Balkonunuz öğle saatlerinde güneş ışınlarını direkt içerisine alıyorsa, güneş ışığı geçirmeyen karartma perdeler kullanabilirsiniz. Stor perdeler de cam balkonlar için tercih edilebilecek perde seçenekleri içerisinde yer alır. Bambu stor perdeler ile cam balkonunuza doğadan esintileri taşıyabilir, makrome örgülü perdeler ile mekana nostaljik bir hava kazandırabilirsiniz. Perde kullanımını tercih etmediğiniz takdirde camları koyu renk filmler ile kaplayarak loş bir atmosfere sahip olabilirsiniz. Cam balkon renkli kaplamalar, mavi, füme, bronz, siyah ve yeşil gibi farklı tonlara sahiptir.
- Bitkiler İle Mekanı Yeşillendirme
Bitkilerin bazıları iç mekan için uygunken, bazılarının ise dış mekanda konumlandırılması gerekir. Cam balkonlar, hem yaz hem de kış mevsimlerinde vakit geçirilen alanlar olduğundan dolayı birçok bitki türü için uygundur. Örneğin sukulentleri sevdiğiniz renk ve desenlere sahip olan minik saksılar içerisinde ayaklı bir rafa dizebilir, köşe bölgeleri tavandan askılı saksılar ya da şık vazolara yerleştireceğiniz renkli pampas çiçekleri ile hoş bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Türlerine bağlı olarak bitkilerinizi güneş ışığıyla temas eden ya da gölgelik alanlarda bulundurarak doğal bir atmosfer yaratabilirsiniz. Lavanta, yasemin ve petunya gibi kokulu bitkiler, doğal yollarla cam balkonun havasının tazelenmesi konusunda size avantaj sunar.
- Işıklandırma
Cam balkonlar gün boyunca dışarıdaki gün ışığından dolayı aydınlık kalır. Akşam saatlerinde sokak lambaları, ay ışığı ya da komşu apartmanların ışıkları balkonu bir nebze aydınlatsa da, dekorasyona aydınlatma öğelerini de eklemek gerekebilir. Cam bölümün tavan ile birleştiği kısımda arka kısmında yapışkan yer alan renkli LED aydınlatmalar kullanarak akşam saatlerinde şık bir ambiyans yaratabilirsiniz. Dekoratif şerit LED aydınlatmaları orta ya da büyük boyutlu maket bitkilerin çevresine sararak da cam balkon dekorasyonuna katkıda bulunabilirsiniz. Aydınlatma konusunda tercih edebileceğiniz bir diğer öğe ise mumlardır. Sehpa üzerine ya da ayaklı raflara yerleştirebileceğiniz mumlar hem mekana romantik bir görünüm katar hem de kokulu olan seçenekleri ile mekanı sevdiğiniz kokular ile sarmalanmasına yardımcı olur. Mumları bir mum kafesi ya da cam mumluklarda koltuk kenarlarına yerleştirerek ya da balkonun köşe bölümlerinde de kullanabilirsiniz.
- Dekoratif Öğeler İle Görselliği Zenginleştirin
Dekorasyon öğeleri, kendi zevklerinizi mekana yansıtmak için oldukça iyi bir seçenektir. Balkonlar, evlere nazaran daha küçük boyutlarda olduğundan dolayı göz yormaması açısından dekoratif ürünlerde aşırıya kaçılmaması gerekir. Cam balkon süsleme işlemi oldukça keyifli bir süreçtir. Tüm mobilyaları yerleştirdikten sonra mobilya ve zemin renklerine uygun biblolar ya da figürler seçerek mekanın görünümünü tamamlayabilirsiniz. Halılar, balkonunuzu görsel açıdan zenginleştirmek için tercih edebileceğiniz bir diğer dekor ürünüdür. Özellikle kış aylarında ısı yalıtımı açısından da size fayda sağlayan halıları mobilyalara uygun renklerde tercih edebilir ya da zıt tonlara sahip olan halılar ile mekanda kontrast bir görünüm oluşturabilirsiniz. Dekoratif öğelerde balkon boyutuna uyumlu olmayan büyük modeller tercih etmek, alanın olduğundan daha küçük görünmesine sebep olur. Minimal tasarımlı ve sade dekoratif öğeler, cam balkonunuzda küçük detaylar ile büyük dokunuşlar yaratmanıza yardımcı olur.