Tahta Kaşık Temizliği Nasıl Yapılır? | Mutfaktaki Diğer Ahşap Ürünlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Birbirinden farklı markalar tarafından zengin ürün çeşitleriyle öne çıkan tahta kaşıklar, sunum ve yemek yapma süreçlerinizde işlevsellik ve konforu bir arada sunar. Her mutfağın olmazsa olmazları arasında yer alan bu tahta kaşıklar, servis ve pişirme aşamalarında ihtiyacınız olan temel araçlardan birisidir. Doğal malzemelerle üretilerek mutfaklarda sağlıklı bir kullanım alternatifi oluşturur.
Bu ürünler, bambu, ceviz ağacı, meşe gibi birçok malzemeden yapılarak kullanışlılığı ile öne çıkar. Yemek yapma süreçlerinde önemli bir paya sahip bu ürünlerin kullanımı kadar düzenli olarak temizlenmesi de son derece önemlidir. Mutfaklarda yaygın olarak tercih edilen bu tahta kaşıkların doğru bir şekilde temizlenmesi pek çok kişi tarafından merak konusu olmuştur.
Doğru ve bilinçli bir şekilde tahta kaşık nasıl temizlenir diye düşünebilirsiniz. Tahta kaşıklar, yapısı itibariyle suda çok fazla kalmaması gereken malzemelerdir. Aynı zamanda yüksek sıcaklıktan da etkilenerek hassas bir yapıda oluşturulur. Bunun için kaynatma süresine oldukça dikkat etmeniz gerekir.
Tahta kaşıkların yapısının zarar görmemesi ve çok daha hijyenik bir temizleme için en fazla 20 dakika sürede su kaynatma işlemini gerçekleştirerek kuru bezle tahta kaşıkların üstünde kalan ıslaklığı iyice kurulamanız tavsiye edilir. Etkili tahta kaşık bakımı ipuçları için aşağıda verilen önerileri inceleyebilirsiniz.
Ahşap Mutfak Ürünleri Alternatif Temizleme Yöntemleri
Sıcak su haricinde birçok bilinen ahşap mutfak ürünleri temizleme yöntemleri vardır. Bu yöntemlerden biri karbonat ve sirke birleşimidir. Büyük bir tencereye tüm tahta mutfak ürünlerini koyun. Üzerine 1 paket karbonhidrat ve 2 çorba kaşığı sirke ekleyerek sıcak su ile yaklaşık 15 dakika kaynatın. Bu yöntem sayesinde tahta kaşık ve diğer tahta servis ürünlerini güvenle temizleyebilirsiniz.
Tahta ürün bakımı denildiğinde öne çıkan diğer bir alternatif yöntem zeytinyağı kullanımıdır. Pamuğun üzerine birkaç damla zeytinyağını dökerek tahta ürünlerinizin üzerinde hafifçe gezdirin. Böylece zeytinyağının bakım gücü sayesinde gerekli temizliği yaparak ürünün kullanım ömrünü uzatabilirsiniz.
Tahta ürünlerin temizliğinde kullanılan alternatif diğer bir yöntem ise Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağını ve balmumunu benmari usulüyle eritin. Elde ettiğiniz karışımın üzerine bir miktar limon sıkın. Yağ, limon ve balmumu kombinasyonuyla kaşıkları temizledikten sonra ardından ılık suyla iyice durulayın.
Bu yöntem haricinde sabunlarda kaşıkların devamlı kullanımını arttırmak amacıyla tercih edilen diğer bir yöntemdir. Kaşıkların üzerine sabun rendeleyip ardından kaynar suda belirli süre beklettiğiniz zaman deterjandan ziyade daha sağlıklı bir temizleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Hayatın her alanında kolaylık kazandıran oksijenli su, doğal ahşap temizleme yöntemleri arasında yerini alır. Geniş bir kabın içine tahta sunum ürünlerini döküp üzerine oksijenli su ilave edin. Daha sonra üzerini geçecek şekilde belirli miktar su ekleyip yarım saat beklettikten sonra temiz suyla duruladığınızda tahta/ ahşap ürünleriniz için gereken bakımı sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki bu önerileri değerlendirerek mutfağınızdaki tahta veya ahşap ürünlerinizin gerekli bakımını yaparak ömürlerini uzatabilirsiniz.
Ahşap Mutfak Gereçleri Nasıl Korunur?
Tahta/ ahşap mutfak malzemelerinizi uzun soluklu hijyenik bir şekilde kullanabilmeniz için “Ahşap mutfak gereçleri nasıl korunur?” sorusuna en iyi şekilde yanıt bulmanız gerekir. Bu malzemelerin korunmasında dikkat edilecek bazı önemli adımlar vardır. Öncelikle ürünlerin ahşap, su emiş gücü yüksek malzemelerden yapıldığını unutmamanız gerekir. Dolayısıyla mümkün oldukça bu ürünleri bulaşık makinesi veya suyla uzun süre maruz bırakmamanız çok önemlidir.
Aşırı suya maruz kalan ürünler ısı değişimlerinden kaynaklı yapısı bozularak deformasyona uğrayabilir. Ahşap malzemelerinin korunmasındaki en önemli diğer adım kurulama aşamasıdır. Ürünün temizlik sonrasında zarar görmemesi için kurulama işlemlerinin en iyi şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Kurulama işleminin yanı sıra bazı detaylarda da ürünün uzun süre kullanılmasını etkiler. Örneğin ürüne sürülen balmumu veya zeytinyağı nem kaybının önüne geçerek ürünün işlevselliğini korur. Uzun süre kullanabilmenizi sağlayacak mutlak bir bakım ve onarım sağlar. Bu ürünleri su ile temastan kaçındığınız güvenli bir bölgeye yerleştirerek mutfağınızda ekstra konfor yaratabilirsiniz.
Tahta Ürünlerin Doğru ve Bilinçli Şekilde Temizlenmesinin Önemi
Önemli servis gereçleri arasında yer alan tahta ürünler, kullanıcıya mutfakta pratiklik kazandırarak yemeklerin hazırlanmasına yardımcı olur. Mutfaklarda devamlı kullanılan tahta mutfak gereçlerinin bakımı hem temizlik hem de uzun ömürlülük açısından oldukça önemlidir. Yemeklere doğrudan temas eden bu ürünlerin temizlenmesi son derece kritik rol oynar. Peki ahşap mutfak eşyası temizliği neden bu kadar önemli? İşte detaylar:
1. Devamlılık: Doğru ve bilinçli bit temizleme yöntemi, ahşap gereçlerin ömrünü uzatarak kullanıcılara uzun soluklu bir kullanım deneyimi sunar. Bu ürünlerin düzenli ve hijyenik olarak gereken bakımı yapılmazsa yapısında bazı bozulma, çatlama gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir.
2. Leke ve Kirlerin Giderilmesi: Bazı yiyecekler, tahta kaşıkların üzerine yapışır ve zor çıkarılır. Kullanıcıya avantaj kazandıran doğru temizleme yöntemleriyle inatçı lekeleri en iyi şekilde giderebilmeniz mümkündür.
3. Sağlık: Ahşap ürünlerin yüzeyi, besinlerle bire bir temas ettiği için mikrop ve bakterilerle uygun bir alan oluşturur. Bu yüzden kaşık veya servis sunumlarındaki kalan artıkları zaman kaybetmeden hemen temizlemek sağlık ve mutfak hijyeninin önemli bir parçasıdır.
4. Koku Oluşumu: Tahta içeriğe sahip ürünler, zaman geçtikçe kötü koku oluşumuna neden olabilir. Bu olası durum ürünlerin yemeklere bire bir temas etmesiyle birlikte yemeklerin tadında da bir değişiklik meydana getirir. Doğru temizleme yöntemleri sayesinde ahşap/ tahta ürünlerdeki kötü koku oluşumunu giderebilmeniz mümkündür. Aynı zamanda oksijenli su, zeytinyağı, Hindistan cevizi gibi temizleme yöntemleriyle ürünlerin kendini yenilemesine yardımcı olarak ürünleri daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Ahşap Ürünlerin Temizlenme Aşamalarında Yapılan Hatalar
Mutfakta ahşap hijyeni hem sağlık hem de ürünü uzun ömürlü kullanma açısından oldukça önemli bir paya sahiptir. Bu hijyen gerçekleştirilirken bazı yapılan hatalar göze çarpar. Bu hataların başında ahşap ürünlerin bulaşık makinesinde yıkanması gelir. Yüksek sıcaklık, nem, aşırı deterjan ahşap ürünleri olumsuz etkileyerek kullanım ömürlerini kısaltılmasına neden olur. Bu yüzden tahta malzemeye sahip ürünleri bulaşık makinesine koymak yerine elde yıkamanız gereklidir.
Bir başka yapılan hata da tahta kaşıkların iyi bir şekilde temizlenmesi için uzun süre su içerisinde bekletilmesidir. Bu durum iyi bir temizlenmenin aksine üründe deformasyon oluşumuna yol açar. Bol suyla bekletip yıkamak yerine ürünü, hafif ısıdaki su ve deterjanla yıkayarak temizleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ahşap üzerine direkt olarak sıcak su eklemenizde ahşap yapısında bir değişiklik meydana getirebilir. Bu yüzden ürünleri temizlerken bol su ve yüksek sıcaklıktan kaçınmanız gereklidir.
Yapılan hatalardan bir diğeri de tahta kaşıkları su ile yıkadıktan sonra kurulamamaktır. Uzun süre içinde su ile bekletilen tahta kaşıkların deformasyona uğrayacağı unutulmamalıdır. Yıkadığınız tahta kaşık veya ahşap malzemedeki ürünleri kağıt havlu veya kuru bezle kurulayarak temizleme işlemlerinize son verebilirsiniz. Kuruyan tahta ürünlerinizin üzerine ardından zeytinyağı veya balmumu sürerek ürünlerinizin daha dayanıklı olmasını sağlayabilir ürününüzün ömrünü uzatabilirsiniz.